Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
03-11-2011, 14:51
oszustwa w reklamie
Autor Wiadomość
Kfil 

Stopień: inst
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 12:37   oszustwa w reklamie

Od jakiegoś czasu pokazują się tutaj reklamy Jacka Wendołowskiego z Letsdive. Nieważne już że pisze za pół ceny a potem okazuje się jak to z przecenami że najpierw cena wzrosła o 50% a potem została o 50% obniżona a do tego dochodzi VAT :-) , Tak to jest z reklamą.
Problem polega na tym że Jacek kłamie, że ma 100% zdawalności.
Jacek na ostatnim kursie jak było wśród naszych kolegów instruktorów.
Trzy poprawki i jedna osoba która oblała i musi powtarzać egzamin. Podobno na ostatnim kursie też ktoś oblał.
A pamiętasz te awantury na kursie o to co to znaczy 100% zdawalności jak facet się nie nadawał. Po co robisz ludziom wodę z mózgu. Po pierwsze niektórzy wierzą w te 100% i potem są problemy, a po drugie to nie prawda więc czemu.
Czekam na twoje wyjaśnienie Jacek dlaczego piszesz o 100% jak ci kandydaci oblewają.
Rozumiem, że płacisz Forum Nuras za reklamę ale może jednak uczciwiej.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 03-11-2011, 12:50   

a tak z drugiej strony to bardzo sie ciesze ze nie ma 100% zdawalnosci- chyba nie kazdy nadaje sie na instruktora.

co sie czepiasz ten pan i tak ma ciezko- zobacz na jego reklamy w tej pięknej czapce

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 12:52   Re: oszustwa w reklamie

Kfil napisał/a:
Od jakiegoś czasu pokazują się tutaj reklamy Jacka Wendołowskiego z Letsdive.

a dlaczego zakladasz profil tylko po to, zeby komus dowalic?
jesli mowisz o uczciwosci to moze warto pisac ze swojego nicka, albo sie chociaz podpisac?
hipokryzja capi na odleglosc.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2011, 13:01   

KasiaK napisał/a:
hipokryzja capi na odleglosc.

:!!:
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 03-11-2011, 13:06, w całości zmieniany 2 razy  

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 03-11-2011, 13:16   

Kfil napisał/a:
Rozumiem, że płacisz Forum Nuras za reklamę ale może jednak uczciwiej.
Jak sądzę "Forum" nie ma związku z treścią reklam dopóki nie naruszają prawa i regulaminu. Jacek płaci a "Forum" zamieszcza i tyle.

Jak chcesz szczekać wiarygodnie to się podpisz, jak Kasia wspomniała. Póki co wart ten wpis jest tylko obśmiania. ;)

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 14:00   

Może niech napisze ile kosztuje ten kurs za połowę ceny ? Podejrzewam że podpisanie się gościa pod postem znaczyło by że nigdy tego kursu nie zda , trochę drogi podpis .
Dobrze że napisał . Może rzeczywiście Jacek powinien wyjaśnić to 100 %.
Dodać należy iż ostatnio rozmawiałem z kolegą , który robił kurs u Jacka i był zadowolony .Chwalił sobie poziom kursu i sposób tłumaczenia . Egzaminy pozaliczał bezproblemowo .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 03-11-2011, 14:04, w całości zmieniany 1 raz  

Diving Extreme 

Stopień: IT TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 14:19   

Bardzo dobrze, że są poprawki.
Bardzo dobrze, że nie ma 100% zdawalności.
Nurkowanie należy do sportów ekstremalnych, co oznacza, że instruktor musi być należycie przygotowany do wykonywania zawodu. Niestety obecnie w nurkowaniu jest trochę za dużo marketingu. Instruktorem można zostać przy pomocy Course Director/Instructor Trainer, ale tylko dzięki swojej pracy podczas kursu. Słyszałem plotkę o awanturze zrobioną przez kandydata na instruktora PADI, że Jacek nie zagwarantował zdania egzaminu. Przeprowadzając egzaminy instruktorskie w TDI/SDI spotykałem się z podobnymi próbami wymuszenia ustawienia egzaminu. Ja rozumiem, że kandydat na instruktora poświęcił swój cenny czas i pieniądze na kurs instruktorski, ale to nie oznacza, że musi zostać instruktorem.
Pozdrawiam
Adam Wysoczanski
Instructor Trainer TDI/SDI

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 14:53   

Diving Extreme napisał/a:

Może źle rozumiem pierwszy post, ale wydaje mi się, że autorowi chodzi nie tyle o to, ze są poprawki, czy nie ma 100% zdawalności, ale o to, ze reklamujący kurs zapewnia o czymś przeciwnym.

Nie zmienia to faktu, że wątek uważam za burzę w szklance wody, ponieważ jaka jest funkcja reklamy, każdy we współczesnym świecie wie, podobnie jak wie, ze reklama ma REKLAMOWAĆ produkt, a funkcja informacyjna jest jedynie drugorzędna i podobnie, jak nikt nie oczekuje, że po zastosowaniu AXE aniołom faktycznie odpadną skrzydła, tak winien wiedzieć, że nie samym kursem instruktor stoi ;-) - bo trzeba włożyć pracę własną- bo nie każdy sie nadaje.

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 15:29   Re: oszustwa w reklamie

Kfil napisał/a:
Po pierwsze niektórzy wierzą w te 100% i potem są problemy, a po drugie to nie prawda więc czemu.

Kabaret. Czy ktoś wreszcie zacznie robić testy psychologiczne dla kandydatów na instruktorów?

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 03-11-2011, 15:39   

lozerka napisał/a:
nikt nie oczekuje, że po zastosowaniu AXE aniołom faktycznie odpadną skrzydła
No ale akurat po AXE to właśnie odpadają...

GerardM 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 15:55   

lozerka napisał/a:
Diving Extreme napisał/a:

Może źle rozumiem pierwszy post, ale wydaje mi się, że autorowi chodzi nie tyle o to, ze są poprawki, czy nie ma 100% zdawalności, ale o to, ze reklamujący kurs zapewnia o czymś przeciwnym.

Nie zmienia to faktu, że wątek uważam za burzę w szklance wody, ponieważ jaka jest funkcja reklamy, każdy we współczesnym świecie wie, podobnie jak wie, ze reklama ma REKLAMOWAĆ produkt, a funkcja informacyjna jest jedynie drugorzędna i podobnie, jak nikt nie oczekuje, że po zastosowaniu AXE aniołom faktycznie odpadną skrzydła, tak winien wiedzieć, że nie samym kursem instruktor stoi ;-) - bo trzeba włożyć pracę własną- bo nie każdy sie nadaje.

mocno trywializujesz .... czyli jak w butelce reklamowanego szamponu znajdziesz zamiast niego wodę to uznasz, że "funkcja informacyjna jest drugorzędna"?

Nie znam firmy Letsdive ani nie planuję zostacć instruktorem, ale jeżeli np. posyłam syna do liceum, które reklamuje się, że ma 100% zdawalność matury to liczę, że to przynajmniej dotychczas prawda.

Pozdrawiam

Gerard

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 16:24   

GerardM napisał/a:

mocno trywializujesz .... czyli jak w butelce reklamowanego szamponu znajdziesz zamiast niego wodę to uznasz, że "funkcja informacyjna jest drugorzędna"?

chyba Ty nie rozumiesz - istoty mojego postu, albo istoty reklamy. Oczywistym jest, że reklama dotyczy produktu, który jest reklamowany, natomiast oczywistym jest- przynajmniej dla mnie, że sposób działania produktu jest tak przedstawiony, by zachęcać do uzycia produktu i o ile oczekuję, ze reklamowany szampon umyje mi włosy, to nie oczekuję, że nagle z 5 włosów na krzyż uzyskam po jego użyciu czuprynę, jaka mają modelki reklamujące produkt.

I podobnie tu, o ile rozumiem, nikt nie zarzuca, ze prowadzący kursy, faktycznie kursów nie robi, a zamiast tego zatrudnia kursantów przy kopaniu rowów, tylko zarzut dotyczy wyników egzaminów po kursach.

może zbyt realistycznie świat postrzegam, ale jak widzę reklamy ZSZ dla pracujących zapewniające 100% zdawalności matury, albo nauki jazdy zapewniające 100% zdawalności egzaminów na prawo, to zapewnienie takie traktuję z przymrużeniem oka i dystansem, bo oczywistym jest, ze żadna szkoła nie jest w stanie zapewnić 100% zdawalności, skoro ten skutek zależy od szkoły jedynie w pewnym % i to wcale nie za dużym.

TomS napisał/a:
lozerka napisał/a:
nikt nie oczekuje, że po zastosowaniu AXE aniołom faktycznie odpadną skrzydła
No ale akurat po AXE to właśnie odpadają...

:p chyba dośc daleko mi do anioła, stąd to niedoinformowanie ;-)

GerardM 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 19:51   

:)

Lozerka plis .... bądźmy poważni. Jeżeli w reklamie podane są nieprawdziwe fakty np. że dotychczasowy poziom zdawalności egzaminu wynosił 100% to jest to niezgodne z dobrym obyczajem ale przede wszystkim z prawem (Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji). Jeżeli przywołany przez Ciebie ZSZ podaje nieprawdziwe informacje masz prawo mieć pretensje. Co do fryzury modelki to myślę, że doskonale odróżniasz twarde statystyki od socjotechniki. Natomiast co do mojego rozumienia reklamy to radzę sobie całkiem znośnie, przynajmniej w dotychczasowej karierze :-)

ps. i żeby było jasne w pełni zgadzam się z tym, że zdawalność egzaminów instruktorskich nie powinna wynosić 100 % :-)
Ostatnio zmieniony przez GerardM 03-11-2011, 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 21:03   

Gerard....w zasadzie chyba sprawa jest niewarta tylu słow, ale ja dla mnie wszystko zalezy od uzytych zwrotów..

bo jeśli jest zwrot " mam 100% zdawalności" to dla mnie jest to obietnica równa obietnicy uzyskaniu przepięknych błyszczących włosów po jednorazowym uzyciu szamponu i całkowicie się zgadzam ze zbigniewem

zbigniewb napisał/a:
Kfil napisał/a:
Po pierwsze niektórzy wierzą w te 100% i potem są problemy, a po drugie to nie prawda więc czemu.

Kabaret. Czy ktoś wreszcie zacznie robić testy psychologiczne dla kandydatów na instruktorów?
, że osoby, które w to wierzą, najzwyczajniej nie dojrzały do roli instruktorów.

Jeśli zaś reklama zawiera informację, że 100 % dotychczasowych kursantów zdało pozytywnie egzamin, a tak nie było, to reklama faktycznie zawiera nieprawdziwą informację.
Natomiast nadal uważam, że jeśli ktoś uznaje za gwarancje zdania egzaminu to, ze przed nim 100% kursantów tej samej szkoły egzamin zdało, to nie jest dostatecznie dojrzały do bycia instrutorem, bo nie zna podstawowych mechanizmów rządzących życiem. Mysle, ze juz taki 15-latek wie, ze zdanie egzaminu jest zależne od znacznie większej ilości czynników, niż chodzenie do określonej szkoły, w tym takich całkowicie zaleznych od kursanta.

i dla mnie tyle w temacie nieznanego mi instruktora prowadzącego kursy, w których nie planuję uczestniczyć :-D

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2011, 21:10   

jeżeli nieszczęśliwie ktoś już oblał u tego Jegomościa to do reklamy należałoby dodać NIEMAL 100% zdawalność i sprawa załatwiona :) bo na razie to tak jakby sprzedawać środek antykoncepcyjny o 100% skuteczności nie informując, że pare dzierlatek jednak zaliczyło wpadkę... :)

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 03-11-2011, 21:37   

dotad myslalem ze ta jego szkolka to sciema.jednak nie wszyscy nadaja sie na INSTRUKTORA NURKOWANIA.ktos kto zaczal ten temat zrobil niezla reklame LETS DIVE.in plus.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2011, 22:23   

lozerka napisał/a:
chyba dośc daleko mi do anioła, stąd to niedoinformowanie

Pewnie, że daleko: anioły to samce. Żeńskie to anielice i jak dotąd brak doniesień, aby Im po AXE cokolwiek odpadło.

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 03-11-2011, 23:47   

jacekplacek napisał/a:
Żeńskie to anielice i jak dotąd brak doniesień, aby Im po AXE cokolwiek odpadło
Niestety. Albo skrzydła albo narządy. Chce taka funmejkera dostać to skrzydła musi oddać. Nie ma bata. A po AXE każda chce nawet jak nie ma jak; więc skrzydła idą precz w odstawkę bo wybór jest prosty: żyj szybko i krótko (reklamy zusu też lecą daleko...).
Doniesień nie ma bo to tabu mogące zachwiać niejedną posadką: podważa doktrynę.
Pogadaj z pilotami ile spadających bezskrzydłowców ostatnio widzieli.
Mówią o nich "nieloty", tak jak emu, kiwi czy taktaki.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2011, 02:23   

jacekplacek napisał/a:
lozerka napisał/a:
chyba dośc daleko mi do anioła, stąd to niedoinformowanie

Pewnie, że daleko: anioły to samce. Żeńskie to anielice i jak dotąd brak doniesień, aby Im po AXE cokolwiek odpadło.

wprawdzie nie mam wielkiej praktyki w oglądaniu i interpretacji reklam, to będę się upierać, ze z tej konretnej wynika, ze najistotniejszą cechą AXE zastosowanego przez mężczyznę jest powodowanie opadania skrzydeł i aureol aniołom płci żeńskiej ( tudzież anielicom ;-) ) i odnoszę wrażenie, że jest to nie wada produktu, a efekt, którego bezpośredni uzytkownicy produktu zdają się oczekiwać ;-)
Ostatnio zmieniony przez lozerka 04-11-2011, 02:24, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2011, 08:31   

No tak, muszę wziąć korepetycje :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu