Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-11-2011, 21:45
Czym się różnią:
"must be nosmokers"
"ead must not exceed 30m"
"no solo diving"
itd...
Które standardy można łamać / naginać i nadal czuć się "częścią" GUE?
A których nie?
I kto o tym decyduje? Nurek? Bo GUE zdecydowało dawno...
Hubert, nie oskarżam Cię, nawet nie pisze tego w tonie negatywnym...:
Nie jesteś nurkiem GUE
To tylko fakt. Nagi i beznamiętny. Ja oczywiście też. Mamy tylko mniej lub więcej plastików wystawionych przez tę organizację.
I nie martw się tym Jedynie przyzwyczaj
... i dostosuj do faktów, tak ociupinkę, ton wypowiedzi
. Z mojej dość małej praktyki to np. Adv.EAN w IANTD to odpowiednik T1 w GUE - choć pewnie dużo zależy od instruktora...
Adv EAN nie jest równoważne z T1. W przypadku kursu T1 nurkuje się na Trimixach, a na Adv EAN na nitroksach, więc trudno porównywać w jaki kolwiek sposób te dwa kursy. Kolejny raz mity a nie fakty.
Pozdrawiam,
Maciek
Jakie mity? O czym Ty piszesz - bo ja o umiejętnościach, a nie jaki gaz masz na plecach. Obydwa kursy dają Ci możliwość nurkowania dekompresyjnego z akcelerowanym deco z jednym stejdżem.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-11-2011, 22:12
Hubert, dla mnie i teraz jest OK bo, jak wspomniałem, mam dość liberalny stosunek do nurkowania Wręcz jeśli zostaniesz instruktorem GUE to z mojego punktu widzenia będzie mniej OK bo Ci jeszcze bardziej tolerancja spadnie.
To co poprzednio napisałem jest nieco pokrętne...
NIE uważam, że "bycie nurkiem GUE" to sposób życia tak jak bycie nurkiem czy instruktorem PADI, SDI, IANTD, ...
Masz procedury GUE. Stosujesz lub nie. Dziś stosujesz - masz nurkowanie "gue". Jutro idziesz sam i masz nurkowanie SDI-Solo. Pojutrze bierzesz Powietrze i Nx80 i robisz nurkowanie TDI ER.
Pieprzenie o życiowej niekonsekwencji czy hipokryzji... jej, ludzie. Ostatnio najgorszym sekciarstwem wykazują się przeciwnicy GUE.
Hubi. Tak, obaj jesteśmy nurkami GUE jak i wielu innych nurków, którzy poza tym, że zrobili kurs GUE zrobili też wiele nurkowań solo, deepair czy bez latarki. Takie gadki zaszkodziły akronimowi DIR i zanosi się na to, że zaraz GUE będzie musiało zmienić nazwę z tego samego powodu.
Ale nikt nie powinien być samozwańczym konkwistadorem. Takich należy wieszać za jaja.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2011, 23:30
hubert68 napisał/a:
Nie do końca. Jeżeli nurkuję z nurkami nie-GUE, nurkujemy wg standardów GUE. Co oznacza, że mogę zanurkować (i nurkuję bardzo często - jeden z moich najlepszych partnurów nie jest nurkiem GUE, choć nurkuje zgodnie ze standardami GUE, praktycznie 100% moich kursantów nie jest nurkami GUE) z osobani spoza GUE. Ale np. nie zanurkuję na 40 czy 50 m na powietrzu, bo to łamie standardy GUE. I nikt wykonujący w moim zespole takie nurkowanie, nie będzie miał na plecach powietrza.
Nie do końca RD uważam za zbyt agresywne i nie mam zamiaru nurkować według tych zasad. Nurkując ze mną trzeba pogodzić się ze stosowaniem NOF...
hubert68 napisał/a:
Nie mniej uważam, że umiejętności przeciętnego absolwenta kursu Fundamentals są większe, niż divemastera/P3 i Adv. EAN/PN2 dowolnej organizacji.
Każdy ma prawo do swojego zdania, ale na czym je opierasz? Nie da się porównać P3 do DM i dobrze o tym wiesz. A juz kompletnie nie da się porównać GDF do jakiegokolwiek stopnia nurkowego. Przede wszystkim GDF nie daje ŻADNYCH uprawnień, poza prawem do szkolenia się w GUE. Nie jestem pewnie, ale zdaje się nie daje nawet prawa do basic EAN - ale tu nie jestem pewien, bo już wcześniej je miałem. GDF to nic więcej, jak zapoznanie z konfiguracją i procedurami oraz sprawdzenie, czy wymagany na nim kurs podstawowy dowolnej organizacji, nauczył podstaw których winien był nauczyć. Jedynym novum jest chyba żabka wsteczna, do nauczenia w kilka godzin - mam tu na myśli płynięcie, bo samo nauczenie cofnięcia zabiera sporo mniej czasu. A już porównywanie umiejętności GDF z AdvEan/PN2 to już kompletne kuriozum. Owszem, jak zamiast tych kursów było oszustwo. Ale krzywdzące jest uogólniać, że tak jest w większości przypadków - przynajmniej ja chcę wierzyć, ze tak nie jest. Jestem nurkiem AdvEan IANTD i równolegle miałem przyjemność uczestniczyć w GDF - absolutnie nie da się tych szkoleń porównać a sądząc po partnerach, poziom miałem wówczas znacznie wyższy niz oni po GDF - jak chocby umiejętność uzycia stage. Ale również ćwiczenia np. z serii bezdechowych, czy w ślepych maskach - w GUE całkowicie nieakceptowalne. Czy nauka radzenia sobie w razie rozłączenia zespołu - kompletnie nie nauczana w GUE a bardzo prwdopodobna. Czy depozytowanie, poręczowanie... długo by pisać. Normalnie przeprowadzony kurs Adv Ean, jest wiele dalej od GDF i to zarówno pod kątem zakresu jak nabytych umiejętności.
Maciek_nurr napisał/a:
Adv EAN nie jest równoważne z T1. W przypadku kursu T1 nurkuje się na Trimixach, a na Adv EAN na nitroksach, więc trudno porównywać w jaki kolwiek sposób te dwa kursy. Kolejny raz mity a nie fakty.
Źle zrozumiałeś. T1 to inny zakres głębokości i inny gaz plecowy. Ale łączy te kursy ilość stage i zalecana konfiguracja. AdvEan IANTD zrobiony w wersji DIR - chodzi o sprzet i procedury - jest na wyższym poziomie od T1. O ile wiem na T1 brak wielu ćwiczeń, których wykonanie jest niezbedne dla zaliczenia AdvEan a limity czasowe(o ile są, bo nie pamiętam czy GUE nie wprowadza ich na jeszcze wyższym poziomie) na wykonie kolejnych skillsów są o wiele niższe niz IANTD. Poza tym, nie da się porównywać tych programów i jakakolwiek próba dokonania tego, wprowadza dokładnie takie zamieszanie, jak to obecnie. Te szkolenia wywodzą się z całkowicie innej filozofii, inne drogi, uprawnień, podejścia itd...
Podobno GUE odeszła od szkoleń na poziom T3. Prawda to? Jeżeli tak, to dlaczego?
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-11-2011, 23:36
jacekplacek napisał/a:
Podobno GUE odeszła od szkoleń na poziom T3. Prawda to? Jeżeli tak, to dlaczego?
Z mojej rozmowy z RL rok temu wynikało, że T3 będzie dopiero wprowadzone. Będzie to kurs dla bardzo doświadczonych nurków - duże doświadczenie na poziomie T2/T2+ jako wymóg wstępny. Ma to być kurs przygotowujący do eksploracji.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 05-11-2011, 08:30
Z tego co słyszałem, wymogi wstępne do T3, to T2+, C1, co najmniej 1000 nurkowań nieszkoleniowych na koncie i jeszcze sporo innych. Tak jak Andrzej napisał T3 to ma być nurek eksplorator.
Tomku masz rację. Z tym, że ja czuję ogromny dyskomfort jak mam choć trochę naruszyć standardy. A siłą rzeczy to robię, np. podczas szkoleń SDI Deep Diver, o TDI Adv. Nitrox i Deco. Proc. nie wspominając. Na szczęście nie mam obowiązku na tych kursach osiągnąć maksymalnej głębokości, nuszę tylko "trochę" przekroczyć 30 m. Ale i tak mam dyskomfort. Natomiast czy ktoś nurkuje na powietrzu do 70 m nie jest dla mnie istotne, dopóki nie nurkuje ze mną. Ba mam kolegę, z którym czasem nurkuję, On robi takie nurkowania, do tego pali chyba ze dwie paczki dziennie. Ale jeśli nurkuje ze mną, to w tym momencie przestrzega standardów GUE (poza tym paleniem rzecz jasna). No i nurkujemy razem wyłącznie w zakresie minimum deco.
Wysłany: 05-11-2011, 10:28
hubert68 napisał/a:
... w czerwcu ważyłem ponad 20 kg więcej, niż teraz...
Czerwiec od listopada dzielą 4 miesiące.
Jeśli ważyłeś 130kg, a teraz 110kg, to ok, ujdzie.
Ale jeśli ważyłeś 100kg, a teraz 80kg, to zrobiłeś sobie poważną krzywdę. W imię wytycznych organizacji GUE. Jak to ma się do "świadomego nurkowania"?
... w czerwcu ważyłem ponad 20 kg więcej, niż teraz...
Czerwiec od listopada dzielą 4 miesiące.
Jeśli ważyłeś 130kg, a teraz 110kg, to ok, ujdzie.
Ale jeśli ważyłeś 100kg, a teraz 80kg, to zrobiłeś sobie poważną krzywdę. W imię wytycznych organizacji GUE. Jak to ma się do "świadomego nurkowania"?
Nie mieszałabym do tego wytycznych GUE......
Chyba każdy z nas chce być szczupły, a nie tylko nurkowie jednej organizacji?
Z tego co widzę, to Hubert zrzuca kilogramy modelowo, ma dobrego dietetyka.
Wysłany: 05-11-2011, 11:38
lozerka napisał/a:
trochę OT, ale Grotto, skąd ta różnica w ocenie gubionych kg ?
Mój kolega i partnur poszedł do dietetyczki. W niecałe 2 miesiące schudł 13 kg. Z wagi lekko za wysokiej, do wagi za niskiej.
Teraz ma BARDZO poważne problemy ze zdrowiem. Twierdzi, że to nie przez dietę, a ja myślę, że trochę tak. Takie tępo to wyniszczenie, za to spadające kilogramy dają super motywację i ... klapki na oczy.
trochę OT, ale Grotto, skąd ta różnica w ocenie gubionych kg ?
Z rozkładu statystycznego BMI?
Z procentów?
nurek102 [Usunięty]
Wysłany: 05-11-2011, 13:50
Hubert bez urazy, ale o tym co napisales, odbieram cie jako nurka z podwojna moralnoscia. Juz wiem jak traktowac Twoje posty - po prostu zarabiasz kase na nurkowaniu. Moze niewielka, ale hipokryzja wieksza niz Krakena.
Juz wiem jak traktowac Twoje posty - po prostu zarabiasz kase na nurkowaniu. Moze niewielka, ale hipokryzja wieksza niz Krakena.
To jak zarabia się na czymś kasę to się jest hipokrytą? ale dlaczego Hubert jest większym od Krakena przecież to Maciej ma więcej kursantów?
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 05-11-2011, 14:37
Grotto8 napisał/a:
, a ja myślę, że trochę tak. Takie tępo to wyniszczenie, za to spadające kilogramy dają super motywację i ... klapki na oczy.
Kiedyś w tydzień schudłem 7 kg. Pod koniec tygodnia cudownej diety z osłabienia zacząłem mieć zawroty głowy. Odpuściłem takie tempo. Jak i w ogóle pomysły na odchudzanie się. Ma zbyt słabą "silną wolę"
Wysłany: 05-11-2011, 20:52
jacekplacek napisał/a:
Wczoraj rozmawiałem z moim instruktorem na temat kursu T3.Z informacji,które uzyskałem na chwilę obecną nie został jeszcze przeprowadzony żaden kurs T3.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko