Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceny szkoleń GUE
Autor Wiadomość
lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 09:40   

jacekplacek napisał/a:
KSD napisał/a:
Właśnie zauważyłem, że na sąsiednim forum Wojtek Filip zamieścił informacje o kursach

Możesz podać link?

proszę :)

http://divetrek.com.pl/fo...p?p=58944#58944

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2011, 12:31   

lozerka napisał/a:
proszę :)

Thx, nie bangla - wymaga rejestracji :(

futrzak 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 12:53   

Witam.
Zapraszam do zapoznania się z moją ofertą dotyczącą szkoleń nurkowych w 2012 roku.

GUE REC 1 Kurs podstawowy dla osób nie posiadających uprawnień.
Szkolenie realizowane w różnych warunkach nurkowych z użyciem suchego skafandra oraz nitroksu. Czas trwania 7 dni. Szkolenie prowadzę dla zespołów 2 lub 3 osobowych
Koszt 900euro/osoba.

GUE Fundamentals
Intensywny trening nurkowy dla nurków posiadających uprawnienia na dowolnym poziomie.
Szkolenie trwa 5 dni. Prowadzę je dla zespołów 2 lub 3 osobowych.
Dla zespołów 3 osobowych przygotowałem dodatkowy 6 dzień szkolenia z zakresu ratownictwa w normalnej cenie kursu.
Koszt 2500zł/osoba

GUE TECH 1 Trening bezpiecznego nurkowania do 50m z użyciem trimiksu oraz akcelerowanej dekompresji - udział mogą brać osoby, które ukończyły Fundy w wersji "Tech".
Szkolenie trwa 6 dni. Szkolę zespoły 2 lub 3 osobowe. Kurs zawiera 4 nurkowania trimiksowe. W cenie kursu proponuję dodatkowy, 7 dzień zajęć. Może on być wykorzystany jako warsztat przed kursowy, albo dodatkowy dzień nurkowań trimiksowych.
Koszt 1500euro/osoba

Warsztaty Świadomego Nurkowania
Trening nurkowy pozwalający rozwinąć się swoje indywidualne podejście do nurkowania. Tematyka obejmuje doskonalenie techniki nurkowej zarówno z poziomu podstawowego (np. wyważenie, trym, techniki poruszania) przez techniki ratownicze, użycie dodatkowego sprzętu jak i zaawansowanych nurkowań np. z użyciem kilku butli bocznych i skutera. Zajęcia w zależności od tematyki prowadzę indywidualnie oraz dla zespołów maksymalnie 3 osobowych.
Koszt 1 dnia zajęć 600zł/zespół

Trening podstawowy DPV Podstawy używania i bezpiecznego poruszania się na skuterze. Zajęcia trwają 3 dni. Prowadzę je zarówno indywidualnie jak i dla zespołów maksymalnie 3 osobowych. Po szkoleniu istnieje możliwość wypożyczenia skutera na własne nurkowania.
Koszt szkolenia 1800zł/zespół

Trening zaawansowany DPV Zaawansowane techniki użycia skutera obejmujące m.in. ratownictwo, pływanie synchroniczne, usuwanie awarii. W treningu mogą brać udział osoby, które wcześniej ukończyły szkolenie podstawowe. Czas trwania 3 dni, zajęcia przygotowałem dla zespołów 2 lub 3 osobowych. Po szkleniu istnieje możliwość wypożyczenia skutera na własne nurkowania.
Koszt szkolenia 1800zł/zespół

Zachęcam do realizowania szkoleń z dodatkową praktyką morską w warunkach bałtyckich. Zapisy prowadzi nasza baza divespot.pl. W dziale szkolenia możecie przeczytać więcej na temat kursów.

Wszystkie osoby, które zrobiły lub zrobią rezerwację do końca bieżącego roku płacą za kurs wg starych stawek.
Odpowiem chętnie na wszelkie pytania - zapraszam do kontaktu via mail lub PW.

Do zobaczenia,
Wojtek

[ Dodano: 07-11-2011, 12:56 ]
Sądząc po poziomie jego forum i przede wszystkim jego wypowiedzi na tym forum, to warto mu zapłacić te pieniądze za te kursy. Wielu powinno wziąc od niego przykład

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 07-11-2011, 13:14   

a co to jest T1+ ?

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 13:16   

Pewnie Tech 1

[ Dodano: 07-11-2011, 13:17 ]
Ślepa jestem, T 1 +, a nie T 1

Też się chętnie dowiem:)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 07-11-2011, 14:21   

troche szkoda mi kasy - (za 2,5 tys mam kilka weekendów na helu ) ale zastanawiam sie nad tymi fundami.

czy jest ktos kto nie jest nurkiem gue i zrobił taki kurs będąc juz na poziomie adv.ntx i wyzej ?
ciekaw jestem opinii

[ Dodano: 07-11-2011, 14:22 ]
widze ze temat rozwiniety w oddzielnym temacie - jak któs wie jak to prosze o przeniesienie

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 14:23   

TYMOTEUSZ napisał/a:
nie jest nurkiem gue i zrobił taki kurs

co przez to rozumiesz?

ja robiłem fundy po kursie Adv.Eanx

... :-)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 07-11-2011, 14:29   

chciałbym opinni osoby która nie jest na stałe zwiazana z ta organizacją (moze mnie za to nie wyrzucicie z tego forum ale samo gue pachnie mi troche sektą :bee; )

rozumiem ze mając uprawnia na poziomie ext range nie zaczynam swojej kariery od rec 1 tylko moge zrobic sobie kurs fundamentals , i o opinie od takiej osoby byłbym najbardziej wdzięczny (czy ten kurs coś zmienił w dotychczasowej wiedzy czy raczej była to powtórka + wprowadzenie procedur gue)

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 14:33   

w innym wątku - założonym przez kol. Torpedę podrzuciłem ten link - może Cię zainteresuje, może nie ;-)

http://www.potatos.pl/ind...e/97-fundyklony

pozdrawiam

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 17:06   

TYMOTEUSZ napisał/a:
a co to jest T1+ ?

Upraszczając mocno - dochodzi druga butla boczna.

~BitPump

Padmapatra 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 18:02   

TYMOTEUSZ napisał/a:

czy jest ktos kto nie jest nurkiem gue i zrobił taki kurs będąc juz na poziomie adv.ntx i wyzej ?
ciekaw jestem opinii

Hm... nie bardzo rozumiem o co pytasz, bo jak ktoś zrobił taki kurs to już chyba jest nurkiem GUE, no chyba że nie uzyskał certyfikatu... Co do drugiej części pytania, to miesiąc temu ja robiłem kurs Fundamentals, będąc już od jakiegoś czasu nurkiem Adv.Ean. Co do opinii - świetnie się bawiłem na tym kursie :D . Nie wiem jak takowy wygląda u innych instruktorów, ja osobiście robiłem go u Bartka i mogę śmiało go polecić - kurs i jak i Bartka :ok2:

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 21:13   

T1 uprawnienia: TMX 21/35 i 18/45, jedna butla boczna z gazem deco (EAN 50 lub tlen ale nie jedno i drugie), ograniczenie czasu dekompresji do 30 min, maksymalna głębokość 51 m.
T1+ uprawnienia: TMX 21/35 i 18/45, jedna butla boczna z gazem deco (EAN 50 lub tlen ale nie jedno i drugie) i jedna butla z gazem dennym, ograniczenie czasu dekompresji do 45 min, maksymalna głębokość 54 m.

Kurs T1 można odbywać po wykonaniu 25 nurkowań od kursu Fundamentals, T1+ po 25 nurkowaniach trymiksowych od kursu T1.

TYMOTEUSZ napisał/a:
rozumiem ze mając uprawnia na poziomie ext range nie zaczynam swojej kariery od rec 1 tylko moge zrobic sobie kurs fundamentals , i o opinie od takiej osoby byłbym najbardziej wdzięczny (czy ten kurs coś zmienił w dotychczasowej wiedzy czy raczej była to powtórka + wprowadzenie procedur gue)
Zaczynasz od kursu Fundamentals. Rec1 jest przeznaczony dla rozpoczynających swoją przygodę z nurkowaniem. Od Fundamentals zaczynasz szkolenie w GUE jeśli masz OWD/P1 lub jesteś Course Directorem dowolnej organizacji.
Trudno znaleść nurka, który ukończył kurs Fundamentals i nie jest nurkiem GUE... Ja mogę tylko powiedzieć, że szkolenie w GUE zmieniło w moim nurkowaniu wszystko. Najbardziej chyba znaczące jest stwierdzenie kolegi, który miał ponad 1000 nurkowań, po pierwszych zajęciach na kursach Fundamentals wyszedł z wody i powiedział: "Ja nie umiem nurkować".

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 07-11-2011, 21:34   

Cytat:
ciekaw jestem opinii

Mialem na Fundach do tej pory kilku nurkow Adv EAN i z kilkoma udalo sie rowniez nurkowac poza kursem na zasadach zwyklego partnerstwa - dla fun'u. Poziom byl rozny - trudno okreslic jakikolwiek podzial, ze np. Adv.EAN ma umiejetnosci powyzej czy ponizej Fundow.

To sa rozne kursy. Na Fundy skladaja sie proste umiejetnosci i cwiczenia nurkowe, ktore otwieraja oczy niekiedy nawet nurkom trimiksowym. Z drugiej strony, dobrze wyszkolony nurek OWD moze miec niewiele mniejsze trudnosci na kursie od tak doswiadczonego nurka.
Najwazniejsze jest to, ze jest tam czas na to, aby skupic sie wlasnie na plywalnosci, trymie, technikach poruszania sie i na tym dopiero budowac dalsze umiejetnosci. Dosc czesta opinia o Fundach, to ze jest to kurs ktory nic nie daje (limit glebokosci), sklada sie z kilku prostych cwiczen, ktore rownie dobrze mozna robic samemu, a wogole to wyciaganie kasy jest i jeszcze piora czlowiekowi mozg.

Czesto pytam kursantow na koniec kursu czy sa zadowoleni z osiagnietych efektow, czy widza jakas roznice i czy wogole warto bylo. Nie spotkalem sie, zeby mowili ze nie :) (pytam po ocenie koncowej i po zamknieciu kursu, a nie przed :) )

Fundy warto rozwazac jako kurs jak najwczesniej w karierze. Po prostu daja podstawy do dalszego rozwoju i pracy nad swoimi umiejetnosciami.
To co czesto dzieje sie na kursach ADv EAN i nastepnych to deficyt czasu, zeby spokojnie popracowac z kandydatem, trzeba go nauczyc operowania zaworami, dzielenia sie gazem, obslugi stage, kontrolowania deco a to wszystko na tle poprawnego trymu, plywalnosci i poruszania sie (w tym rowniez do tylu).
Na Adv EAN jest po prostu duzo innych waznych umiejetnosci, ktore maja przygotowac bezpiecznego nurka do nurkowan z krotka dekompresja.

Nie mowie, ze Adv EAN jest niewykonalny i zostawia braki - zupelnie nie to mam na mysli. Ale jest na pewno latwiejszy po Fundach niz przed :)
Po Fundach kazdy kurs jest latwiejszy :)

[ Dodano: 07-11-2011, 21:40 ]
Cytat:

za niedlugo powstanie temat, w ktorym bedziemy opisywac po kolei kazdy kurs gue, jakie daje uprawnienia i jakie ma wymagania. Cierpliwosci :)
Ostatnio zmieniony przez bann 07-11-2011, 21:42, w całości zmieniany 3 razy  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-11-2011, 08:28   

kusicie pany oj kusicie.

kurs SM , Adam Wysoczanski zaprasza na kurs na rebie, od dawna zamierzam sie wybrac do majkiego na jaskiniowe a teraz jeszcze fundy - a juz mi doby brakuje, nie mówiąc o kasie

ZielonySmok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2011, 21:02   

bann napisał/a:
Oplata certyfikacyjna w GUE to 90USD, a przedluzenie waznosci certyfikatu (po 3 latach) - 30USD

Mogę prosić o rozwinięcie? Co należy wykonać co 3 lata by przedłużyć certyfikat? Czy te przedłużenie dotyczy wszystkich poziomów szkolenia w GUE?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2011, 22:55   

ZielonySmok napisał/a:
Mogę prosić o rozwinięcie? Co należy wykonać co 3 lata by przedłużyć certyfikat? Czy te przedłużenie dotyczy wszystkich poziomów szkolenia w GUE?
Tak, recertyfikacja dotyczy wszystkich poziomów wyszkolenia. By móc odnowić certyfikat należy wykonać w ciągu trzech lat 25 nurkowań nieszkoleniowych, na poziomie danego certyfikatu. Jeżeli nurek posiada uprawnienia z dwóch "pionów" szkolenia, czyli np. C1 i T2, musi każde z tych uprawnień odnowić niezależnie, tzn. wykonać 25 nurkowań jaskiniowych w zakresie C1 i 25 nurkowań technicznych w zakresie T2.

[ Dodano: 08-11-2011, 23:01 ]
TYMOTEUSZ napisał/a:
kusicie pany oj kusicie.
No to pokuszę dalej. Powiem Ci z mojej perspektywy - szkolenie w GUE spowodowało nieprawdopodobny progres moich umiejętności. Osoby, z którymi nurkowałem przed "erą GUE" i z którymi zanurkowałem po roku czy dwóch latach przerwy, nie mogły uwierzyć, że mają do czynienia z tym samym nurkiem. Kolega, od którego jeszcze nie tak dawno ja się uczyłem, jako od dużo bardziej doświadczonego partnera nurkowego dziś mówi mi, że swój kolejny kurs chciałby zrobić w TDI u mnie...

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 08:27   

już na wstępie napiszę, że ze słyszenia wiem, iż nurkowie GUE są dobrze technicznie wyszkoleni, więc na pewno inwestycja w kurs GUE jest inwestycją opłacalną. Jednak umówmy się, Hubert, że intensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności, zwłaszcza u początkującego nurka. Jestem przekonana, że gdybyś tę samą ilość czasu i z takim samym zaparciem przeznaczył na szkolenie, kursy i warsztaty u dobrego instruktora innej organizacji, to Twoi koledzy również byliby pod wrażeniem progresu Twoich umiejętności. Ponieważ przy tym temat dotyczy ceny szkoleń GUE, to osobiście powiem, że dla mnie są one duże, zwłaszcza, że do tych cen doliczyć należy również - jak tu ktoś napisał - inne elementy jak dojazd i pobyt instruktora i jego gazy.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2011, 08:44   

pomorzanka napisał/a:
ntensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności

Poza drobnym epizodem, nie szkoliłem się w GUE. Ciekawe, jaki jest mój poziom w porównaniu z Hubertem :)

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2011, 11:12   

hubert68 napisał/a:
By móc odnowić certyfikat należy wykonać w ciągu trzech lat 25 nurkowań nieszkoleniowych, na poziomie danego certyfikatu.

A jak to jest w przypadku fundamentals? Jakie to musza byc dokladnie nurkowania aby kwalifikowaly sie do przedluzenia tej certyfikacji?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 11:28   

pomorzanka napisał/a:
Jednak umówmy się, Hubert, że intensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności, zwłaszcza u początkującego nurka.

Szczególnie, jesli bedzie to instruktor, organizacja, która równie wielką wagę przykłada do trymu, pływalności, jak GUE.

I szczególnie ( i to moim zdaniem jest najważniejsze ) , gdy człowiek sam będzie świadomy tego, co może pod wodą osiągnąć. Np. bywanie na tym forum może takie uświadomienie przynieść.

Mogę na swoim przykładzie powiedziec, że tu trafiłam po miesiącu nurkowania, z jakimiś 10 nurkami na koncie :) . Dzięki temu, że niemal od razu wtedy trafiłam na wątek utworzony przez arkac123 ( naprawdę dzięki, Gosia :)) ) o stylach pływania i kursach w rekreacji, a przy okazji na wrzucony filmik z Stevem Bogaertsem i jego sztuczkami :-) - od razu wiedziałam, ze tego chcę, miec taką pływalność i lekkość pod wodą ( no, teraz wiem, ze to trochę trudniejsze, niż pierwotnie zakładałam ;-) )

I dalsze moje szkolenia w duzym stopniu na to ukierunkowałam, a okazało się, że zacząc mogłam juz u swojego instruktora- w ramach zaczętego aowd. Nie wiem, jak normalnie program przebiegałby, ale tu to ja wskazałam, ze chcę ćwiczenia na pływalność robić w większym zakresie, chcę się uczyc stylów innych niż kraul i to uzyskałam :) .

Oczywiście duuuzo mi brakuje do za...bistości pływania synchronicznego i pod linijkę ( a i nie jest to do końca mój cel :) ) , ale jednoczesnie myśle, ze bez kursów GUE też sporo w krótkim czasie zrobiłam- własnie dlatego, że wiedziałam- czego chcę i jaki poziom można uzyskać i szukałam na to metod, instruktorów.

Być może, Hubert, dla Ciebie takim punktem przewartościowującym było własnie zetknięcie z GUE ( przynajmniej gdzieś taki wniosek można wyciągnąć z opisu Ciebie jako nurka jeszcze cmasowskiego przez jackaplacka :) ). Bo myśle, że wielu rzeczy, których uczy GUE, można się nauczyć bez szkolenia w tej organizacji, tylko trzeba wiedzieć, ze takie rzeczy istnieją :)
Ostatnio zmieniony przez lozerka 09-11-2011, 11:31, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu