Poza drobnym epizodem, nie szkoliłem się w GUE. Ciekawe, jaki jest mój poziom w porównaniu z Hubertem
-
zanurkujcie we 2 ( + osoba z kamerą ) i synchroniecznie wykonajcie kilka ciwczen (bojka, vdrill, sdril, wymiany stejdzami, zabka wsteczna itd itp) - wrzuć na forum i zróbimy głosowanie - wyjdzie czy Poręba czy GUE
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-11-2011, 14:06
TYMOTEUSZ napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Poza drobnym epizodem, nie szkoliłem się w GUE. Ciekawe, jaki jest mój poziom w porównaniu z Hubertem
-
zanurkujcie we 2 ( + osoba z kamerą ) i synchroniecznie wykonajcie kilka ciwczen (bojka, vdrill, sdril, wymiany stejdzami, zabka wsteczna itd itp) - wrzuć na forum i zróbimy głosowanie - wyjdzie czy Poręba czy GUE
??????????
Zastanawiam się od pewnego czasu czy nie myli się czasem nurkowania z występami w cyrku albo na pokaz...
Może zamiast linijkowych ćwiczeń warto porównać zachowanie w przypadku realnej awarii na głębokości granicy uprawnień - wtedy by zapewne wyszło kto ma najdłuższego...
Wysłany: 09-11-2011, 14:53
styx napisał/a:
Zastanawiam się od pewnego czasu czy nie myli się czasem nurkowania z występami w cyrku albo na pokaz...
Ja tam się nie zastanawiam. Po prostu wiem, że tak jest.
styx napisał/a:
... warto porównać zachowanie w przypadku realnej awarii na głębokości granicy uprawnień ...
... i to koniecznie przed kamerą
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 09-11-2011, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2011, 16:46
styx napisał/a:
Raczej o zachowanie pewnej równowagi. Zostawić Huberta samego, to za chwilę okaże się, że prócz GUE wszystko marność nad marnościami. Z mojej perspektywy, pierwsi którzy rozpropagowali DIR z żabkami, backickami i innym helikopterem byli Żabierek z grupą http://www.hogarthian.pl/
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-11-2011, 16:48
pomorzanka napisał/a:
Jednak umówmy się, Hubert, że intensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności, zwłaszcza u początkującego nurka.
Masz rację, tylko... no właśnie tylko. Z tak intensywnym szkoleniem na dobrym poziomie, zetknąłem się poza GUE wyłącznie w SDI/TDI i IANTD. Z tym, że w tym ostatnim, i o poziomie doskonałym, i o poziomie co najwyżej średnim. Dlatego zresztą wybrałem TDI/SDI na federację, w której szkolę. Od paru znanych mi instruktorów "mojej" jednej i "mojej" drugiej federacji, wielu nurków może się naprawdę dużo nauczyć. Zauważcie, że właśnie GUE, UTD i TDI mają w swojej ofercie kursy o bardzo podobnym charakterze (Fundamentals, Essentials i Intro to Tech). Są to kursy teoretycznie nie dające żadnych dodatkowych uprawnień ale stwarzające świetną bazę pod dalsze szkolenia.
Przepraszam, zapomniałem jeszcze o bardzo dobrym instruktorze NAUI - ale z tej federacji, miałem okazję nurkować tylko z jednym.
jacekplacek napisał/a:
Jacku, jako Twój instruktor z jednego kursu odpowiem - dokładnie taki sam Ale na poważnie, pamiętaj, że jak nurkowaliśmy razem przed fundami na koparkach, to Ty byłeś sporo ode mnie lepszy, prawda?
lozerka napisał/a:
gdy człowiek sam będzie świadomy tego, co może pod wodą osiągnąć. Np. bywanie na tym forum może takie uświadomienie przynieść.
Jak najbardziej, masz 100% racji. Tą "świadomość" musi mieć i uczeń i nauczyciel. Z moich doświadczeń wynika, że zdecydowanie łatwiej o nią w organizacjach o "rodowodzie" jaskiniowo-technicznym. Więc GUE oczywiście tak ale również UTD, TDI/SDI, IANTD a pewnie i innych. Trudniej w "masowej rekreacji".
KSD napisał/a:
A jak to jest w przypadku fundamentals? Jakie to musza byc dokladnie nurkowania aby kwalifikowaly sie do przedluzenia tej certyfikacji?
25 dowolnych nurkowań rekreacyjnych, zgodnych ze standardami GUE. Czyli nurkowanie na 30 m, na EAN 32, z czasem dennym do 30 min tak ale już nurkowanie na 37 m czy nurkowanie na 18 m ale na powietrzu niekoniecznie. Oczywiście do "zachowania standardów" niezbędnych jest jeszcze parę innych rzeczy.
KSD [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2011, 18:01
hubert68 napisał/a:
Oczywiście do "zachowania standardów" niezbędnych jest jeszcze parę innych rzeczy.
Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób ma wyglądać dokumentacja z tych nurkowań (potrzebnych do re-certyfikacji) aby została przyjęta? Czy są to jakieś konkretne logbooki czy też informacje mają być zapisane w jakiś ustandaryzowany sposób? Czy te nurkowania mają odbywać się z innym nurkiem GUE, czy mogą być z każdym innym dowolnej federacji? Czy podpis partnera jest potwierdzeniem danego nurkowania, czy do weryfikacji potrzebne jest coś innego? Dzięki za info.
Temat watku to "Ceny szkolen GUE" i posty odbiegajace od meritum dyskusji beda kasowane/przenoszone.
To ja bym się chętnie w takim razie dowiedział, po ile u Ciebie szkolenia GUE stoją - bo na razie to mamy jakieś wyrywkowe informacje o różnych szkoleniach z pierwszej strony wątku i wklejone przez futrzaka ceny szkoleń Wojtka nieco później. Za ile można u Ciebie zrobić fundy i za ile potem T1, ile czasu trwają zajęcia i ewentualnie ile za warsztaty przed/po/w międzyczasie.
na razie to mamy jakieś wyrywkowe informacje o różnych szkoleniach z pierwszej strony wątku i wklejone przez futrzaka ceny szkoleń
Yavox,
Wszyscy instruktorzy GUE stosuja te same stawki za kurs/dzien zajec.
do konca roku beda to:
- Fundy 2000zł + koszty instruktora
- Dzień pracy poza kursowej 500zł + koszty instruktora
Od nowego roku stawki beda wyzsze, tak jak napisal juz KSD
GUE Fundamentals - Koszt 2500zł/osoba
GUE TECH 1 - Koszt 1500euro/osoba
GUE TECH 2 - j.w.
Warsztaty - Koszt 1 dnia zajęć 600zł/zespół
W przypadku Doroty i moim, poniewaz jestesmy jedynymi instruktorami uprawnionymi do szkolen DPV (skuter) GUE, koszt kursu jest kalkulowany indywidualnie w oparciu o cene za dzien zajec i przewidywany czas trwania.
Podobnie z warsztatami skuterowymi.
SKutery do wypozyczenia beda dostepne w najblizszej przyszlosci (musimy je jeszcze przywiezc do Europy). Na szkolenia juz w tej chwili zapewniamy sprzet skuterowy dla calego zespolu, ale po uprzednim uzgodnieniu terminu. Skutery Halcyona i DiveXtras.
Wszyscy instruktorzy GUE stosuja te same stawki za kurs/dzien zajec.
Tak sobie niewinnie pomyślałem - czy to się nie nazywa zmowa cenowa?
Bez obrazy - ale czy to w Polsce jest legalne?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 25-11-2011, 08:26
beroduar napisał/a:
W sklepach sieciowych też zdaje się ceny są te same. Poza tym podane ceny nie są pełne: musisz doliczyć gazy, dojazd i nocleg instruktora. To dość pokaźna pozycja budżetu i w zależności od miejsca i zużycia końcowy rachunek będzie bardzo indywidualny Tyle z moich doświadczeń.
Ta "zmowa" powoduje, ze instruktorzy nie musza konkurowac ze soba za pomoca cen. Moga skupic sie na rozwijaniu swojego warsztatu i konkurowaniu za pomoca innych narzedzi - profesjonalizmu, indywidualnych osiagniec czy doswiadczenia.
To dziala rowniez w druga strone - ktorego instruktora GUE nie wybierzesz na swoj kurs, wszyscy beda prezentowali podobny wysoki poziom i beda przykladac sie do swojej pracy, bo dostaja za nia odpowiednio wysokie wynagrodzenie, wymagania kursantow sa rownie wysokie co cena kursu , a dodatkowow wszystkie kursy sa sprawdzane przez dzial QA. Instruktorem GUE nie jest latwo zostac i nie jest latwo utrzymac uprawnienia instruktorskie w tej federacji. Wszystkie elementy tego systemu naprawde dzialaja razem na korzysc ostatecznego efektu, jakim jest odpowiednio wyszkolony kursant.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko