Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Android GAP- czy ktoś testował?
Autor Wiadomość
bolechowiec 

Stopień: chyba kapral... ?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2011, 18:44   Android GAP- czy ktoś testował?

Witam.
Ściągnąłem niedawno z netu program do planowania nurkowań przeznaczony na tel. kom. z systemem Android - Android GasAbsorptionProgram.
Czy ktoś z kolegów zna ten program i jak go oceniacie?
Nie miałem jeszcze doczynienia z takimi programami i nie wiem, czy można im ufać oraz na ile obliczenia dokonane tym programem są dokładne.
Proszę użytkowników programu o opinie.

Dodaję, że program można znaleźć na stronie www.gap-software.com.
Jeżeli nie trafiłem z tematem w odpowiedni dział, proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
pzdr Maciej

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2011, 18:49   

Używam GAPa w wersji na laptopa od paru lat i jest moim zdaniem bardzo wygodnym programem. Możesz planować zarówno w oparciu o Bulhmanna z GF jak i model pęcherzykowy
MSC

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2011, 19:04   

Hmmm, nie znalazlem zadnej informacji o koszcie tego softu. Masz moze jakies dane ?

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2011, 19:45   

W chwili obecnej na system Android dostępny jest też V-Planner.
Właśnie będę się zabierał za testowanie tej wersji (dotychczas korzystałem tylko ze standardowej wersji windows).
Koszt jest stosunkowo przyzwoity i wynosi w tym wypadku 35 EUR.

http://www.hhssoftware.com/v-planner/download.html

nurkowacz 

Stopień: OC/CCR Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2011, 20:06   

gapa uzywam do OC i CCR i jest moim zdaniem dobrym programem. V-planner nie używam bo nie wiezę żelatynie ;-)

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2011, 20:38   

V-Planner na androida ładnie liczy darmowo wszystke nurki pod warunkiem, że są robione na nitroksie 21 :) - przy wprowadzeniu innej mieszanki, woła o kasę ("Kindly purchase a registration").

fwj 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2011, 10:43   

O kasę woła przy nitroxach powyżej 45% O2.
Możesz liczyć nawet deco akcelerowane dla 45% różnica niewielka względem 50ki :pigs:
Ale wyniki dla dłuższych dekompresji jakieś takie krótkie wychodzą :????:

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2011, 22:24   

KSD napisał/a:
W chwili obecnej na system Android dostępny jest też V-Planner

Jeśli ktoś znajdzie błąd w tłumaczeniu na język polski (zwłaszcza w zakresie CC, bo się nie znam :)) to proszę o informację.

~BitPump

bolechowiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2011, 13:18   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :pa:
V-plannera już sciągnąłem i przejżę w wolnej chwili.
Jeszcze jedno pytanko:
jak w GAP Android ustawić konserwatyzm na modelu BuhlGF? Czy zostawić na 85/35?
Na RGBM wiadomo, -2,-1,0,+1,+2, a w BuhlGL?
pozdrawiam Maciej

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2011, 09:28   

Ja ustawiam w zależności od planu nurkowania, konserwatyzmu, roli tworzonego runtimu od GF Lo/Hi15/65 do 20/75 ale ja lubię dość konserwatywne plany.
Pamiętaj, że GAP w ustawieniach RGBM jest dość mało konserwatywny nawet na +2. Może lepiej zbierz więcej praktycznych doświadczeń od jakiegoś doświadczonego nurka lub instruktora. Co innego rady jaki program wybrać lub co ma dobrego a co innego nauka przez internet :-)
MSC

bolechowiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2011, 15:37   

kraken napisał/a:
Ja ustawiam w zależności od planu nurkowania, konserwatyzmu, roli tworzonego runtimu od GF Lo/Hi15/65 do 20/75 ale ja lubię dość konserwatywne plany.
Pamiętaj, że GAP w ustawieniach RGBM jest dość mało konserwatywny nawet na +2. Może lepiej zbierz więcej praktycznych doświadczeń od jakiegoś doświadczonego nurka lub instruktora. Co innego rady jaki program wybrać lub co ma dobrego a co innego nauka przez internet :-)
MSC

Dzięki za rady.
Na razie zbieram opinie, a z racji tego, że jeszcze nie korzystalem z takich programów rady praktyczne odnośnie używania też się przydadzą.
Jak czegoś nie wiem, to wolę się zapytać, niż kombinować na własną rękę, bo efektem tego działania może być utrata zdrowia, a nawet życia nie tylko mojego.
Praktyczna nauka posługiwania się programem pod okiem doświadczonego kolegi jest bardzo cenna, lecz nie widzę niczego złego w nauce przez internet, oczywiście jeżeli wiedza jest przekazana w przystępny i zrozumiały sposób.
Jeszcze raz dziękuję i podrawiam
Maciej

[ Dodano: 29-12-2014, 19:15 ]
Witam.
Trochę odświeżę, bo mam problem.
Padła mi karta pamięci w telefonie, gdzie miałem zainstalowanego GAP-a. Ponownie ściągnąłem apkę, ale nie chce mi go zainstalować. Z tego, co pamiętam potrzebny był jeszcze jakiś dodatkowy plik...
Czy ktoś może pomóc w tym temacie?
M

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu