Wysłany: 13-11-2011, 15:55 Drager Dolphin lub inny SCR
Jakie są inne SCR-y oprócz Dolphina . Czy ktoś z okolic Oświęcimia chciałby zaprezentować takiego Reba na basenie w Oświęcimu i dał spróbować jak się na czymś takim nurkuje .Przymierzamy się do ćwiczeń na tym basenie , może ktoś z rebem dołączy .
Wysłany: 14-11-2011, 14:36
Kula napisał/a:
To była taka próba rekreacyjnego rebreathera - nie udana zresztą.
Czytałem na ten temat trochę ale jeśli możesz napisać Twoje zdanie to bardzo proszę . Dlaczego te reby się nie sprawdziły?
Pscr raczej mnie nie interesują , są dużo droższe . Interesuje mnie reb do nurkowania na 10 m może 20 m w porywach do 30 m .Ekonomi tu żadnej nie będzie bo traktuję to w formie zabawy , nurkowanie na OC jest do tej głębokości sporo tańsze a i z logistyką gazów nie mam problemów bo mam własną sprężarkę i trochę butli .
Chodzi raczej aby pobawić się w niepuszczanie bąbli .
nie przyjęły się - pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Może słaby marketing,może jak na tamte czasy wysoka cena
ilość wypadków
mała dostępność urządzeń i szkolenia
właściwie żaden zysk jeżeli chodzi o nurkowanie
limit głębokości, limit tylko i wyłącznie użycia 3 mieszanek itp...
Żeby zanurkować dla zabawy raz czy drugi w basenie albo płytkiej wodzie...ok ale żeby kupić poto żeby nurkować..nie przemawia to do mnie ale rozumiem że kazdego bawi co innego. Może rozważ jakieś wojskowe konstrukcje - tleniaki na przykład.
W tej chwili za nie duże stosunkowo pieniądze można kupić CCR więc aSCR - nie rozumiem poprostu
Jak kupiłam mojego dolpbina bo trafiła mi się zajefajna okazja a był funkiel nówka jeszcze z jakimś fabrycznym plastikiem i folią w środku.
Traktuję go jako alternatywę dla singla (którego nie posiadam) - czyli, żeby sobie po pracy śmignąc na pogorię i zrelaksować się w szuwarach na 10m. Jest mały kompaktowy - mam frajdę, ale nie jest to jakies wielkie nurkowanie. Pewnie jak się w przyszłym roku przeprowadzę nad głebsze akweny, scr pójdzie w odstawkę
Wysłany: 14-11-2011, 17:05
Kula napisał/a:
Może rozważ jakieś wojskowe konstrukcje - tleniaki na przykład.
Możesz więcej napisać na ten temat . Czego konkretnie szukać . Myślałem o jakimś ruskim , wojskowym ale stopień skomplikowania i brak czytelnych procedur chyba czyni zabawę z ruskimi strasznie niebezpieczną .
Ja dostrzegam jedną wadę w SCR .... dysza jak to powiedział kiedyś TomM ziarenko piasku może zabić .
Kula nurkujesz na Rebach napisz coś więcej jeśli wiesz na temat wojskowych tleniaków czy ich ewentualnej przeróbki .
Jak wygląda ewentualnie dorobienie " pomiaru tlenu " do Dragera który tego nie posiada ? i w jakim stopniu zwiększy to bezpieczeństwo nurkowania na tym sprzęcie .
Cały czas chodzi mi po głowie nurkowanie szuwarowo bagienne .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 14-11-2011, 17:21, w całości zmieniany 2 razy
Są rosyjskie IDA, można też znaleźć jakieś NRD konstrukcje, nie jestem specem w tej dziedzinie, więc nie bardzo chcę się wypowiadać. Wiem że podobały mi się takie konstrukcje jak LARV ale ile to kosztuje i czy jest dostępne...nie wiem. Przeróbki to juz zupełnie inny temat, ja raczej jestem przeciwnikiem niż zwolennikiem.
Cytat:
Jak wygląda ewentualnie dorobienie " pomiaru tlenu " do Dragera który tego nie posiada ?
Do Dolphina można było i dalej można dokupić gotową część, którą montowało się w Pętle. Mozna było wtedy podłączyć czujnik tlenu i VR3.
Napewno w znaczny sposób zwiększa to bezpieczeństwo nurkowania na takim rebreatherze. Ponieważ możesz dzięki temu monitorować caly czas poziom Po2 w petli odpada ci problem "ziarnka piasku w dyszy"
Wysłany: 15-11-2011, 11:23
Kula napisał/a:
Mozna było wtedy podłączyć czujnik tlenu i VR3.
Wybacz może głupie pytanie ale jestem laikiem , jeśli możesz powiedzieć co da podpięcie VR3 jeśli zamontujemy orginalny czujnik tlenu z Dragera powinniśmy mieć cały czas wskazania Po2 i ewentualnie je kontrolować o ile będziemy wiedzieć ile powinno w danym momencie być .
Przeglądałem ostatnio manual w pdf ( taka instrukcja do delfina ) czy ktoś nie wie gdzie można
dopaść takie coś po naszemu .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 15-11-2011, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
widzialam cenę tego interfejsa VR3 do dolpfina - o ile pamietam cena coś koło 2k IMHO do szuwarowych nurków gra nie warta świeczki.
Ja kupiłam używany prosty moduł jak w załaczniku. Mam ciągłe wskazanie ppo2 i to mi wystarcza.
tak - tak samo jak w rebie. ponadto trzeba uważać, żeby nie opróżnić całej butli bo wtedy sensor może uleć zalaniu.
a co daje VR3 dodatkowo (poza standardowymi wskazaniami komputera przy nurkowaniu) szczerze powiedziawszy nie wiem - z racji ceny i używania dolphina tylko do szuwarowych nurków nie interesowałam się tym produktem.
Ostatnio zmieniony przez Moann 15-11-2011, 13:08, w całości zmieniany 1 raz
jutro się dostanę do garażu ze sprzętem to sprawdzę - bo nie pamiętam (nie sprawdzałam). Identyczny wyświetlacz ma mój instruktor w swoim KISSie -dlatego strzelam, ze to jetsam, ale głową za to nie ręczę...
Zgadza się - konstrukcja Michała jest dużo bardziej zaawansowana - połączył elementy z innych urządzeń.
Natomiast sprzęt Andreasa to tylko dodana obudowa, gauge ppo2 i apeks. (no i lanserskie osłony na pętlę
Ja od zawsze podziwiam ludzi, którzy nurkują na własnych konstrukcjach - trochę jak dawni piloci oblatywacze własnych samolotów bo dla mnie szczytem hand-made jest zaplecenie uprzęży albo ''zrobienie'' stage'a
Wysłany: 21-11-2011, 10:53
Zastanawiam się czy były różne modele Dragera Delfina czy tylko różniły się kolorem obudowy , wiecie coś na ten temat .
I widziałem gdzieś jeszcze dysze do tego modelu na 100 % tlenu , czy to fabryczne rozwiązanie .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 21-11-2011, 10:54, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko