Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Side mount a...
Autor Wiadomość
sms 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2011, 00:19   Side mount a...

...pływalność i komfort nurka w skafandrze mokrym / suchym
...pływalność butli, zachowanie ze względu na materiał, trymowanie butli
...niesymetryczne rozmieszczenie butli - balans nurka
...wpływ właściwej konfiguracji i dopasowania uprzęży na komfort i możliwości nurka

Tych kilka spraw zawartych w poniższym filmiku jako odpowiedź na forumowe pytania i dylematy pojawiające się przy doborze sprzętu i jego użyciu.

>>>FILMIK<<<

Pozdrawiam
Jeżu

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2011, 08:37   

Przerażające :)
Również myślałem o samouctwie w sidemount. I na pewno spróbuję, ale filmik naprostował mi troszkę wyobrażenie o "łatwości" SM

Teraz prośba:
Czy mógłbyś opisać dokładnie różnice (w konfiguracji) występujące między tymi dwoma nurkami?
Nie chodzi mi o stwierdzenie typu "butle były źle skonfigurowane",
tylko "butle były źle skonfigurowane, ponieważ były przypięte za wysoko, były zbyt daleko od ciała i źle poprowadzone węże" itp... (ten przykład to tylko moje wymysły:) . Prawda jest taka, że wiem, że nurek miał kłopoty, ale zupełnie nie wiem dlaczego...)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2011, 09:48   

Na filmie problem konfiguracji jest niewielki. Głównym problemem jest kompletny brak panowania nad pływalnością(i TEN nurek ma być niby doświadczony i opływany!!!!???? - bzdura), nie znajomość prawidłowej sylwetki i nieprawidłowy styl wynikający z jej złamania. Ten nurek nie popłynie prawidłowo ani w sm ani w bm ani w żadnej innej konfiguracji.

Ps. Swoją drogą te błędy wyglądają na mocno wymuszone :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 24-11-2011, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2011, 10:13   

Grotto8 napisał/a:
Również myślałem o samouctwie w sidemount.

Tego typu droga nie jest dobrym rozwiązaniem. Przekonałem się sam, gdy pierwszy raz wlazłem pod wodę w SM pod okiem "kolegi-co-to-niby-umie". Po dwóch nurach wydawało mi się że wszystko jest ok. Trym miałem ok, z pływalnością nie było problemów a i manipulacja butlami jakoś mi wychodziła. Znajomi, którzy nigdy w SM nie pływali, też nie widzieli błędów.

Potem trafiłem na dobrego instruktora, który uświadomił mnie, w jakim byłem błędzie w ocenie moich umiejętności panowania nad SM. Okazało się, że pozycja może być jednak lepsza a mój komfort poprawił się diametralnie.

Niestety w "społeczeństwie" wiedza na temat SM jest jeszcze znikoma a diabeł tkwi w szczegółach. Dodatkowo uprzęże różnych producentów trochę się jednak różnią, więc bez świadomości skąd się biorą problemy, trudno dojść do przyzwoitego poziomu bez kogoś, kto nam tę wiedzę przekaże.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2011, 17:46   

sms napisał/a:
...pływalność i komfort nurka w skafandrze mokrym / suchym

Nurek piankowy nie umie nurkować, choć sam w to wątpię ale filmik wyraźnie to pokazuje. Być może specjalnie żeby uzasadnić potrzebę szkolenia?

Gdyby nurek potrafił/wykonał poprawnie
- kontrolę pływalności,
- praca płetwami w tym techniki manewrowania,
- trzymanie sylwetki,
- ustawienie trymu.

To zapewne nurek piankowy nie prezentował by tak niskiego poziomu jaki tu pokazano (mam wrażenie że jakby specjalnie to tak pokazano).
Ale te umiejętności to elementarz każdego nurka a nie tylko w SM.

Na filmiku reklamowym wyraźnie widać że umiejętności nurka w ss stoją na wyższym poziomie niż piankowego mimo że sugeruje się nam iż są podobne. Nie wierzę w to bo widzę to co wymieniłem.

Tym bardziej sztucznie to wygląda że SM jest naprawdę łatwym sposobem nurkowania w którym błędy konfiguracyjne aż tak nie psują frajdy z nurkowania i swobody w przebywaniu pod wodą jak pokazano na filmiku.

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2011, 19:07   

Tak niskiego poziomu filmu reklamowego dawno nie widziałem. '
Nurek w piance to aktor a nie nurek.
Wczoraj miałem SM na sobie po raz pierwszy , ale zeby takie rzeczy robić, to trzeba mieć max 10 nurów w Logu.
Uwazam ze szkolenie SM jest niezbędne z powodu mnogości detali które niewłaściwie skonigurowane mogą być niebezpieczne dla nurka w SM lub jego partnera, ale zeby tak pokazać róznicę... :snajp:

sms 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2011, 21:17   

piotr_c napisał/a:

Niestety w "społeczeństwie" wiedza na temat SM jest jeszcze znikoma a diabeł tkwi w szczegółach.

Uwaga trafiona w dziesiątkę!!! Zdecydowanie diabeł tkwi w szczegółach! I to w szczegółach charakterystycznych dla danego typu uprzęży! Nie wolno o tym zapominać!

piotr_c napisał/a:
Dodatkowo uprzęże różnych producentów trochę się jednak różnią, więc bez świadomości skąd się biorą problemy, trudno dojść do przyzwoitego poziomu bez kogoś, kto nam tę wiedzę przekaże.

Z moich obserwacji: produkowane dziś uprzęże - a tym samym rzeczone „szczegóły”!!! - produkowanych dziś systemów różnią się od siebie dość znacznie. Ale uwaga znów trafiona w dziesiątkę.

Grotto8 napisał/a:

filmik naprostował mi troszkę wyobrażenie o "łatwości" SM

Widziałem opływanego bądź co bądź nurka - instruktora, któremu prawidłowo skonfigurowany sprzęt, dwa ćwiczenia i diabelskie szczególiki przekazane przez instruktora SM zmieniły nurkowanie i przeniosły go na zupełnie inny poziom jakościowy! Sam zainteresowany to potwierdził!
Widziałem też opływanego nurka tec, którego źle skonfigurowany sprzęt SM nauczył natychmiast pokory…
Sam nurkując czuję zdecydowaną różnicę zakładając dobrze i źle skonfigurowany sprzęt… Wiem też, że side mount jest łatwy i baaardzo wygodny, ale trzeba poznać „TE” szczególy 

Grotto8 napisał/a:

Teraz prośba:
Czy mógłbyś opisać dokładnie różnice (w konfiguracji)…

Odpowiedzi po części udzielił piotr_c: „diabeł tkwi w szczegółach”. A te szczegóły zależą od systemu, w którym chcesz nurkować… Obaj nurkowie na filmie mają identyczny sprzęt – różnica polega tylko i wyłącznie na jego dopasowaniu do konkretnego nurka. Różnią się oczywiście wiedzą i umiejętnościami z zakresu Side Mount. Jeden ma za sobą 4 miesiące nurkowania a drugi ok. 60 minut
Aby uzyskać oczekiwany efekt należy do każdego nurka podejść indywidualnie i tak od początku dopasowując uprząż krok po kroku należy dopasować odpowiednie długości węży, miejsca mocowania karabinków itd. Itd. I nie da się tego wszystkiego zrobić podając zdalnie wymiary ani zrobić za pierwszym razem.. Niestety nie da się – szczególnie korespondencyjnie  - sklarować zawodnika, stwierdzić, że wszystko jest idealnie i wrzucić go do wody...

Pozdrawiam
Jeżu

Arecki 

Stopień: NSS-CDS, TDI
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 24-11-2011, 22:12   

niedlugo beda organizowane osobne kursy / warsztaty na poszczegolne uprzeze :)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2011, 22:44   

Cytat:
Odpowiedzi po części udzielił piotr_c: „diabeł tkwi w szczegółach”. A te szczegóły zależą od systemu,

Nie udzielił. Wskazał tylko na rzecz oczywistą w każdej konfiguracji a nie tylko w SM.

Grotto8 pytał o błędy konfiguracyjne które skutkowały takim złym nurkowaniem jakie widzieliśmy na filmiku.
Czy możesz wskazać te szczegóły o których piszesz że w nich tkwi diabeł?
Bo przecież oboje mieli te same uprzęże więc chodzi tylko o różnice.
Też chętnie dowiem się co miał źle że było tak źle jak było.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2011, 22:55   

Włodek K napisał/a:
Wskazał tylko na rzecz oczywistą w każdej konfiguracji a nie tylko w SM.

Miałem na myśli raczej to, że w przypadku SM szczegóły w kontekście konkretnej uprzęży mają nieporównywalnie większe znaczenie, niż w przypadku backmounta. W twinie mamy de facto jedną konfigurację a i singiel ze skrzydłem jest pod względem trymu itp bardzo do niego zbliżony.

W mojej opinii w przypadku SM trudno mówić o jednej konfiguracji, skoro do jednego worka wrzucamy konstrukcje oparte na idei Razora jak i Armandillo czy Nomada. Dla początkujących, którzy nie mają bladego pojęcia "co to znaczy dobrze", może być trudno dojść samodzielnie do tego, co jest przyczyną problemu z trymem.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 24-11-2011, 23:08, w całości zmieniany 4 razy  

trimixproject 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-11-2011, 00:36   

jacekplacek napisał/a:
Na filmie problem konfiguracji jest niewielki.

Na filmie brak prawidłowej konfiguracji uprzęży i spasowania poszczególnych elementów wywołuje całą masę problemów, to właśnie jej brak, nieprawidłowe umiejscowienie balastu i jego ilość powodują problem z pływalnością. Dodatkowo należy też tutaj wspomnieć, że kontrola pływalności przy skrzydłach SM z inflatorem pod pachą to troszkę inne odruchy niż te tradycyjnie wyuczone.

Włodek K napisał/a:

Być może specjalnie żeby uzasadnić potrzebę szkolenia?

Gdyby nurek potrafił/wykonał poprawnie
- kontrolę pływalności,
- praca płetwami w tym techniki manewrowania,
- trzymanie sylwetki,
- ustawienie trymu.

Gdyby nurek ogarnął prawidłowo sprzęt wg instrukcji obsługi i posiadał troszkę większą wiedzę na temat SM ogólnie, prawdopodobnie miałby łatwiej i mógłby wykorzystać umiejętności, które już posiada... A przy źle spasowanej uprzęży, worku i umieszczeniu balastu nigdy nie będzie mieć prawidłowego trymu, sylwetki, pływalności a praca płetwami będzie co najmniej utrudniona.

Włodek K napisał/a:

Tym bardziej sztucznie to wygląda że SM jest naprawdę łatwym sposobem nurkowania w którym błędy konfiguracyjne aż tak nie psują frajdy z nurkowania i swobody w przebywaniu pod wodą jak pokazano na filmiku.

Na filmiku pokazano różnice między kimś kto nurkuje tylko i wyłącznie w sm od 4 miesięcy a kimś kto wpadł sobie po prostu spróbować.
I nikt nie twierdzi, że SM jest trudny, jest inny i tej inności trzeba się nauczyć.
A kolega na filmie choć nie do końca ogarnął się, frajdę miał i swobody doświadczył.

Bogdan WEG napisał/a:
[color=blue]Tak niskiego poziomu filmu reklamowego dawno nie widziałem. '

I całe szczęście bo to nie film reklamowy.
Ale oczywiście jego tytuł może być trochę mylący i wprowadzać zamieszanie w wątku do jakiego został użyty.

I tu informacja ogólna: tu nie jest istotny ten film, ani to czy ktoś nurkuje dobrze czy źle w tym filmie i dlaczego tak a nie inaczej i czy wg ten film się podoba :)
Założenia filmu zostały wyjaśnione w jego opisie.

Idea wątku jest zawarta w pierwszym poście!!!
Nie chodzi tu o szkolenie samo w sobie, bo koniec końców większość dochodzi do takich samych wniosków, że jest konieczne.

Z samego filmu można wyciągnąć wnioski i zobaczyć odpowiedzi na pytania z innych wątków SM:
- jak zachowują się butle alu i stalowe i czy trzeba je dociążać czy wystarczy prawidłowo wykorzystać sprzęt
- to, że niesymetryczne rozłożenie butli nie ma większego wpływu na komfort nurka i tak samo jak z dwoma butlami można pływać i z jedną i z czterema
itd.

Włodek K napisał/a:
Cytat:
Odpowiedzi po części udzielił piotr_c: „diabeł tkwi w szczegółach”. A te szczegóły zależą od systemu,

Nie udzielił. Wskazał tylko na rzecz oczywistą w każdej konfiguracji a nie tylko w SM.

Grotto8 pytał o błędy konfiguracyjne które skutkowały takim złym nurkowaniem jakie widzieliśmy na filmiku.
Czy możesz wskazać te szczegóły o których piszesz że w nich tkwi diabeł?
Bo przecież oboje mieli te same uprzęże więc chodzi tylko o różnice.
Też chętnie dowiem się co miał źle że było tak źle jak było.

Odpowiedź:

Grotto8 napisał/a:

Teraz prośba:
Czy mógłbyś opisać dokładnie różnice (w konfiguracji)…

Odpowiedzi po części udzielił piotr_c: „diabeł tkwi w szczegółach”. A te szczegóły zależą od systemu, w którym chcesz nurkować… Obaj nurkowie na filmie mają identyczny sprzęt – różnica polega tylko i wyłącznie na jego dopasowaniu do konkretnego nurka. Różnią się oczywiście wiedzą i umiejętnościami z zakresu Side Mount. Jeden ma za sobą 4 miesiące nurkowania a drugi ok. 60 minut
Aby uzyskać oczekiwany efekt należy do każdego nurka podejść indywidualnie i tak od początku dopasowując uprząż krok po kroku należy dopasować odpowiednie długości węży, miejsca mocowania karabinków itd. Itd. I nie da się tego wszystkiego zrobić podając zdalnie wymiary ani zrobić za pierwszym razem.. Niestety nie da się – szczególnie korespondencyjnie  - sklarować zawodnika, stwierdzić, że wszystko jest idealnie i wrzucić go do wody...

Pominięcie tego co pogrubione powyżej, skutkuje właśnie tym co kolega w piance dokonał pod wodą: fruwające butle, zła pozycja i trym itd

Arecki napisał/a:
niedlugo beda organizowane osobne kursy / warsztaty na poszczegolne uprzeze :)

:) wiadomo, że nie chodzi tu o to by każdy robił szkolenie osobne na każdą uprząż
bo założenia sm są podobne i przesiadka z systemu na system raczej nie wywoła większego zaangażowania, bo w efekcie końcowym widzimy - dwie butle pod pachami.
Ale zarówno Eques Krzysztofa Starnawskiego, czy Z-system AG, czy Razor 2 Bogaertsa, na którym my oparliśmy swoje nurkowania, mają troszkę inne założenia w samym użytkowaniu worków, uprzęży , d-ringów, klamek, długości węży automatów oddechowych itd
I te szczegóły specyficzne dla każdego założenia będzie musiał opanować użytkownik danego systemu. Od tyle.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-11-2011, 00:51   

sms, pisz plz w przyszlosci jak wstawiasz takie filmiki, ze wrzucasz zwykla reklamowke. bo z postu wynika ze filmik mial byc jakims mini-poradnikiem odnosnie doboru i uzycia sprzetu.

oszczedzisz kilka sekund zycia takim malkontentom jak ja i kilka zbednych postow w watku ;) .

z gory dzieki.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2011, 20:23   

trimixproject napisał/a:
prawdopodobnie miałby łatwiej i mógłby wykorzystać umiejętności, które już posiada... A przy źle spasowanej uprzęży, worku i umieszczeniu balastu nigdy nie będzie mieć prawidłowego trymu, sylwetki, pływalności a praca płetwami będzie co najmniej utrudniona.

Niestety nie posiada tych umiejętności.

Choćby pływalność. Jak chyba wiesz robi się ją niezależnie od tego jak jest sprzęt skonfigurowany. Choćby przykład z ćwiczenia Hovering robionego na jednych z pierwszych zajęć szkolenia basenowego OWD. W kontroli pływalności nie ma znaczenia jak trym zadziała. Tu nie widzę tej umiejętności zastosowanej w praktyce

Zwalenie tego co było na filmiku na niezbyt dobrze skonfigurowany sprzęt jest nieco mijające się z faktami.

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z SM ale sądzę że około 60 nurkowań na tym sprzęcie zrobiłem w ciągu 3 lat (w tym sezonie pewnie do 20 nurkowań w SM). Zatem wciąż się uczę i eksperymentuję z konfiguracją mi pasującą. W sumie w ramach eksperymentów używałem 6 może 7 konfiguracji i ich odmian od sznurków poprzez kombinacje z płytami, SeaMonster, Razor, stalowe i teraz alumniowe flaszki. W swoich eksperymentach wylądowałem z moim własnym systemem który dopracowuję w szczegółach. W tym uczę się tego systemu i jego szczegółów konfiguracyjnych.

Miałem a jakże także nie poprawnie skonfigurowane klamoty czasem całkiem źle.
Nigdy nie udało mi się zrobić czegoś takiego jak pokazaliście na filmiku. Masz np w moim Avatarze fotkę ze źle skonfigurowanym flaszkami aluminiowymi!!! Na następnym nurkowaniu już były dobrze ułożone. Tu na foto niżej masz te ułożone flaszki całkiem do d... .

Fotka z lewej to już prawie puste flaszki, fotka z prawej, ta sama flaszka z wcześniejszego nurkowa jeszcze pełna. Wnioski konfiguracyjne wyciągnięte ;fuck: .

Ale cała reszta jest opanowana w tym pływalność i jak widać na fotkach pozycja i sylwetka jest poprawna choć trym nie jest poprawny a zatem praca płetw nadrabia problemy trymowe Ja to wiem i wie to bo to widać mój partner z tego nurkowania co fotki są. Na pewno nie wystawiałem tyłka do góry jak na filmiku bo to burzy prawie wszystko.
No ale oczywiście możesz wszystko zwalać na konfigurację :)

To tyle bo nie mam teraz czasu.
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 25-11-2011, 20:36, w całości zmieniany 3 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2011, 22:40   

Włodek K napisał/a:
Fotka z lewej

Jako autor tych fotek nadmienię, że na tej akurat Włodek omija przeszkodę, stąd odchylenie w górę. Całe nurkowanie pozycja była bez zarzutu. Podobnie jak styl: jak się umie, ciężko to zaburzyć :ping:
Na filmie gość popełnia błędy nie zależne od konfiguracji. Proponuję rzucić okiem np. na poniższe filmiki. Sprzęt jest konfigurowany na szybko, bez trymowania z przypadkowo położonym balastem, nie dobranymi długościami itp. a mimo to nie powoduje jakiś większych kłopotów:
http://vimeo.com/7637569
http://vimeo.com/9202786
Filmiki trochę stare i kręcone jeszcze kompaktem, ale mam nadzieję, że widać co trzeba :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 25-11-2011, 22:47, w całości zmieniany 1 raz  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2011, 12:07   

Nie mogę odczytać filmu z podanego adresu! Czyżby filmik zniknął z srewera?

sms napisał/a:
nigdy nie będzie mieć prawidłowego trymu, sylwetki, pływalności a praca płetwami będzie co najmniej utrudniona.

Trym tak. Reszta to bzdury bo ich poprawność nie zależy od trymu. Co świetnie pokazuje nurek potrafiący nurkować. Choć praca płetwami będzie co najwyżej utrudniona a nie "conajmniej utrudnioona".

trimixproject napisał/a:
I całe szczęście bo to nie film reklamowy.
Ale oczywiście jego tytuł może być trochę mylący i wprowadzać zamieszanie w wątku do jakiego został użyty.

Nie prawda!
Jest to film reklamowy a tytuł i treść jest jak najbardziej reklamowa, bo:
http://www.youtube.com/us...u/0/6I1aCP5YTEw
w treści ogłoszenia przeczytałem np.:
"My postawiliśmy na świetnego szkoleniowca, wyśmienity sprzęt.
I dokładnie takie same zasady przyjmujemy szkoląc kolejnych nurków side mount. "

Szkoda tylko że mylicie albo nie macie pojęcia o tym co to jest trym i na co wpływa.
Szkoda że błędy nurka przypisujecie błędom konfiguracyjnym zamiast braku umiejętności podstawowych.
Cytat z Waszej reklamówki:
"Zaznaczamy tutaj, że nurek w mokrym kombinezonie używa konfiguracji side mount pierwszy raz i zostały mu wytłumaczone niezbędne podstawy."
Skoro, jak twierdzicie, to był "doświadczony nurek" i zaprezentował tak niski poziom umiejętności to albo tłumaczenie co i jak było marne albo nurek nie umie nurkować i żadne tłumaczenie niewiele pomoże.

Tu chętnie bym sprowokował Wieśka do swoich refleksji z jego pierwszego nurkowania w SM. Pierwszego i ostatniego jak na razie. Jemu z kolei nic nie tłumaczyliśmy co i jak w SM tylko go ubraliśmy w klamoty i do wody.

jacekplacek napisał/a:
Włodek omija przeszkodę, stąd odchylenie w górę.

To oczywiste i to widać że prawie w pinie jestem a Ty ciut niżej więc nie podkreślałem tego bo to widać.

Niestety ten filmik nie rozwikłuje tego co niby mieliście na myśłi go tu publikując. Jest to najzwyklejsze działanie marketingowe czyli dajecie polizać lizaka przez szybę.

Na dodatek jak Grotto8 pyta o błędy różnicujące występujące przecież w tej samej uprzęży! To stwierdzacie że diabeł tkwi w szczegółach i że w każdej konfiguracji jest inaczej.
Ja rozumiem że chcecie sprzedać tą wiedzę ale proszę nie róbcie durni z czytających tą grupę dyskusyjną.

Tak myślę że rzetelne wyjaśnienie błędów wszelkich nurka piankowego dało by podstawę do myślenia o tym że równie rzetelnie potraktujecie swoich kursantów SM.
Zachodzę w głowę i nie chce mi się wierzyć że może jednak nie macie pojęcia o błędach jakie nurek popełnia i dlaczego je popełnia?
To tyle w tym wątku.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 26-11-2011, 12:34   

sms,
Nie wiem jak długo czytujesz FN ale ponieważ piszesz tu od niedawna to w prostych słowach przekażę Ci takie oto informacje:
1. Czytelnicy FN mają nosa do kryptoreklam jak "psy gończe" ;) więc nie licz na to, że coś przemycisz "podprogowo' :) .
2. Mamy dział Komis i dział Reklama. Z obu korzysta się łatwo i o ile wiem bezpłatnie.
3. Wynegocjowałem z Darkiem możliwość reklamy SM w dziale SM, określiłem warunki, nic to nie kosztuje.
4. Masz zatem, póki co, 4 miejsca do oferowania swoich produktów. Umieszczanie tam swoich ofert jest odbierane przez ogół bardzo pozytywnie.
5. Jak wspomniał Włodek...
Włodek K napisał/a:
nie róbcie durni z czytających tą grupę dyskusyjną
bo to jest nieeleganckie a urażona osoba z założenia nie kupi. Ciężko być żywym nurkiem będąc durniem zatem skoro piszesz do nurków... ;)
6. Także uważam, że zarówno tytuł tematu jak i treść pierwszego postu (pomijam film) obiecują merytoryczną dyskusję natomiast później wymigujesz się od prostych odpowiedzi na proste pytania. Jeśli chcesz unikać podpytywania Cię o kosztowną wiedzę to nie prowokuj. Obiecujesz - to spełniaj obietnice.

Nie usuwam tematu bo bardzo nie lubię usuwania tematów.
Ale miej świadomość, że na to zasługuje (póki co, może jednak coś się tu urodzi..?).

Poza tym - Miłość i Pokój Bracie :D

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2011, 13:43   

...człowiek się stara, żeby coś delikatnie zasugerować autorowi tematu ..., a tu masz, brutalnie i szorstko sprowadzono nowego forumowicza na glebę. Co za okrucieństwo. :): ):)

sms, nie gniewaj się, ale podejrzewam, że nikt nie dał się nabrać.
Wnioski jakie można wyciągnąć oglądając twoją stronę są takie, że jesteś nurkiem z pewną wiedzą o SM.
Wnioski po kilku twoich postach są takie, że prawdopodobnie nie będziesz się nią dzielił.
I OK, nic w tym złego. Byle szczerze.

K. Starnawski rzadko dzieli się komercyjną wiedzą na forum (tym, czy DT), ale nic nie ściemnia i na nadmiar wolnego czasu nie narzeka.
Bierz przykład z najlepszych.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2011, 13:56   

Cytat:
Fotka z lewej to już prawie puste flaszki, fotka z prawej, ta sama flaszka z wcześniejszego nurkowa jeszcze pełna. Wnioski konfiguracyjne wyciągnięte ;fuck: .

Piotr C Oczywiście masz rację ze kompetentny instruktor pomoże poprawnie skonfigurować te labilne klamoty. Mamy w nich duże możliwości konfiguracyjne. Dokładnie tak samo spojrzenie z boku pomoże poprawnie skonfigurować każdy inny sprzęt w tym twiny i mono jackety.

Choćby dlatego że zmiana ustawienia flaszek alu dzieje się w trakcie nurkowania. W zasadzie niezależnie od tego jak się flaszka ułoży pływa się w SM podobnie fajnie. Wiesz kiedy zauważyłem że flaszki są ułożone w sposób nie akceptowalny (foto po lewej) Kiedy wpłynąłem pod pokład zatopionej łodzi. Flaszki obijały się o sufit a nie powinny! Oczywiście już pod pokładem wiedziałem że coś z tym trzeba zrobić bo jest kupa i wcześniejsze obniżenie deringów dolnych jest za małe. Trzeba je jeszcze niżej przesunąć. Zapewne Jacek Placek przekazał by tą informację ale już nie musiał. Deringi poszły na brzuch. Nie mniej jednak jeszcze tego nie wypróbowałem bo założyłem niewielkie balasty na końce butli. Diametralnie poprawiło to sytuację a przy okazji zwiększyłem ilość balastu - był zbyt mały przy pustych flaszkach i kładł mnie nieco na twarz pod koniec nurkowania. Upiekłem dwie pieczenie za jednym razem.:)
Jutro w planach dalsze dopiekanie tej konfiguracji w j Trześniowskim oczywiście ze zmianami konfiguracyjnymi.
Bo jak już pisałem "uczem się" tej zabawy :) .

Nie ma alternatywy, że nurek sam jest w stanie szybko dojść do łądu ze sprzętem Wynika to z tego że nurek siebie nie widzi i tak naprawdę nie wie co robi i jak. A często jest przyzwyczajony do błędnych technik i zachowań które trzeba odkręcać.
Nurek najszybciej opanuje sprzęt i specyficzne umiejętności pod okiem kompetentnego instruktora.

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2011, 21:22   

Ja proponuje taka konfiguracje i takie zastosowanie nie wiem po co kabinowac i sie meczyc:)tutaj widac poprawne ustawienie flaszek i właściwy trym http://www.youtube.com/watch?v=89oGHyebD4k
Ostatnio zmieniony przez hazi 26-11-2011, 21:31, w całości zmieniany 3 razy  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2011, 22:12   

hazi napisał/a:
nie wiem po co kabinowac i sie meczyc:)tutaj widac poprawne ustawienie flaszek i właściwy trym

No fakt, widać :) .
Tylko ja jestem zbyt cienki nurek aby tak szybko się zanurzać jak ten lotny nurek :) .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu