Wysłany: 07-12-2011, 12:48 Nurkowanie na 283m w Dahab, krotkie info
Witam
Udało nam się już wrócić do kraju i szykuję się już powoli do sezonu zimowego ( trochę praca w TOPR , trochę eksploracja Hranickiej Propasti)
Na samym początku chce podziękować za smsy, emaile i wpisy na forum doceniające pracę naszego całego zespołu.
Ja sam dziękuje Markowi, Rutkowi i Irence za pomoc i zabezpieczenie mojego nurkowania.
Główne nurkowanie na 283 m wykonaliśmy 2 grudnia i trwało ono 9 godzin. Wystartowaliśmy z hotelu przed 4 w nocy i wrócili dawno po zmroku. Całe nurkowanie zrobiliśmy startując z brzegu i wypływając daleko w morze w pław. Po osiągnięciu dna i wynurzeniu się do 100 m przy użyciu skutera pożyczonego od Stypy ( wielkie dzięki) dopłynąłem w toni do ścian Belsów i dalej pod Archem do Blue Hol gdzie na spokojnie wykonałem dekompresje.
Nurkowanie było wyszykowane na 300m ale niestety uderzyłem w dno troszkę płyciej. Jedyny komputer który wytrzymał to nurkowanie, nie zresetował się i nie przestał liczyć deco to mój Liquivision X1
Całe to nurkowanie jak i wcześniejsze na 100m, 130m, 180m robiłem na swoim dualrebreatherze zabierając wszystkie gazy z sobą i nie zabezpieczając tych działań obiegiem otwartym.
Nurkowanie miało parę ciekawych momentów, które opisze w dłuższym sprawozdaniu z naszego wyjazdu.
Tym czasem parę zdjęć autorstwa jak zwykle Ireny w galerii na naszej stronie www.dualrebreather.com oraz filmik z kamerki która zarejestrowała wskazania komputerów
Ponadto podziękowania dla bazy Planet Divers w Dahab, firmy Eques, GralMarine, LOLA.cz , Liquivision , Sławkowi Paćko i Ani, Tomkowi Zabierkowi, Wiesiowi Zahor, Romkowi Palaczowi i wszystkim którzy nas wspierali a niekoniecznie chcą by ich wymieniać :=)
Wysłany: 07-12-2011, 19:38 Re: Nurkowanie na 283m w Dahab, krotkie info
Starnaś napisał/a:
Jedyny komputer który wytrzymał to nurkowanie, nie zresetował się i nie przestał liczyć deco to mój Liquivision Xi
Gratulacje ! Bez szumu, bez reklam i medialnego "hurra" no i jak zwykle z klasą !
Na komputerze X1 można zainstalować, dowolnie, jedno z dwóch dostępnych oprogramowań: V-planner lub Multideco - czy możesz "dla potomności" napisać nam, którego z nich używałeś podczas tego nurkowania ?
Multideco - czy możesz "dla potomności" napisać nam, którego z nich używałeś podczas tego nurkowania ?
widac divelogu że multideco v5.10 , na DR5 soft =HW i sie wyj... wiec tez warto na DR5 zrobić multideco przepraszam ze ja odpowiedizałem nie KS , ale łapy mnie swedziały by napisać
Ostatnio zmieniony przez PawelW 07-12-2011, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-12-2011, 16:38 fotokast z wyjazdu do Dahab
Fotokast autorstwa Ireny Stangierskiej przedstawia nasz trening i przebieg akcji nurkowej w czasie której osiągnąłem głębokość makymalną 283 m w Dahab/ Egipt.
Pierwszy tydzień to głównie trening, szukanie odpowiedniego miejsca i logistyki dla naszych nurkowań. Drugi tydzień to seria głębszych nurków i dopracowywanie detali.
Fotocast przedstawia względnie chronologicznie wydarzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko