Wysłany: 28-12-2011, 10:15 Uszkodzenie ucha przy przedmuchiwaniu?
Witam,
Spotkał się może ktoś z was przypadkiem uszkodzenia ucha przy silnym przedmuchiwaniu?
Zaciekawił mnie przypadek mojego znajomego, który podczas nurkowania miał problemy z wyrównaniem ciśnienia w uszach i dmuchał na siłę, aż w końcu dostał silnych zawrotów w głowie i zakończył nurkowanie.
Po ok miesiącu od tego nurkowania zaczął miewać dziwne szumy i piski w uszach, które po paru dniach ustały.
Badanie laryngologiczne, neurologiczne i rezonans głowy nic nie wykazały.
Po kilku następnych miesiącach piski i szumy powróciły i kolega wylądował na leczeniu w szpitalu pod kroplówką.
Tym razem lekarz laryngolog stwierdził, że prawdopodobnie doszło do uszkodzenia ucha środkowego i ślimaka na skutek zbyt mocnego przedmuchiwania się.
Spotkał może się z was z podobnym przypadkiem?
Czy to jest w ogóle możliwe aby sobie uszkodzić ucho środkowe przy przedmuchiwaniu i żeby problemy pojawiły się dopiero po jakimś czasie?
Ostatnio zmieniony przez Iron 28-12-2011, 10:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-12-2011, 11:13
Jeśli chodzi o uszkodzenie ucha to praktycznie najczęstszy przypadek (z tego co wiem to częstszy od uszkodzenia błony bębenkowej). Jest to rozerwanie okienka okrągłego. Przyczyna tego jest opóźnienie wyrównywania ciśnienia podczas zanurzania, a później wykonywanie na siłę przedmuchiwania.
Dzwonienie w uszach i zawroty głowy to główne objawy. Objawy mogą ustępować na krótszy lub dłuższy czas. Rozerwanie okienka wymaga leczenia i jest traktowane jako poważne uszkodzenie ucha.
Zapobiegać można przez częste i niezbyt mocne wyrównywanie ciśnienia w uszach, zanim pojawi się ból i uczucie dyskomfortu.
Oczywiście o możliwości uszkodzenia okienka okrągłego słyszałem.
Tylko w przypadkach które znam, albo o których słyszałem, to objawy występują praktycznie od razu, a nie jak w tym przypadku po miesiącu, a potem po 6 miesiącach.
Chyba też by wyszło coś przy okazji rezonansu i samo upośledzenie słuchu by też wystąpiło.
Badania miesiąc po feralnym nurkowaniu jak i 6 miesięcy później nie wykazały żadnych odstępstw od normy.
Ostatnio zmieniony przez Iron 28-12-2011, 13:24, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-12-2011, 19:58
Iron napisał/a:
Oczywiście o możliwości uszkodzenia okienka okrągłego słyszałem.
Tylko w przypadkach które znam, albo o których słyszałem, to objawy występują praktycznie od razu, a nie jak w tym przypadku po miesiącu, a potem po 6 miesiącach.
Trajter podał drastyczny przypadek rozerwania owego okienka łączącego ślimak z uchem środkowycm.
Tu mogło dojść do naciągnięcia okienka i zwykle właśnie z tym mamy do czynienia. Stan zapalny po silnym naciągnięciu mógł zrobić swoje po jakimś czasie. Trudno mi tu polemizować ale np przeziębienie mogło wywołać dalszy ciąg rozwoju lub poprostu kichnięcie mogło doprowadzić do dalszych uszkodzeń miejsca osłabionego urazem.
Kolega zapewne zapomniał że na kursie było dokładnie omawiane jak należy wyrównywać ciśnienie aby nie złapać tych urazów.
[ Dodano: 28-12-2011, 20:00 ]
Iron napisał/a:
to objawy występują praktycznie od razu,
Zauważ tu symptomy wystąpiły od razu Czy objawy tego nie wiadomo z opisu.
ze dwa miesiace temu na zakrzowku mialem cos podobnego nie moglem sie przedmuchac i nagle zaczelo mi sie w glowie krecic ja do partnera ze do gory a on ze doswiadczony nurek intruktor pokazal mi spokojnie popatrzylem na platforme i juz wszystko bylo ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko