Wysłany: 02-07-2004, 11:40 Jaki wpis do log book-a?
Pytanko natury formalnej.
Czy wpis do log book-a o nurkowaniu, podpisany przez partnura (nieczytelnie) który nie jest instruktorem ani DM (nie ma pieczatki) jest honorowany przez szkoly nurkowe jako nurkowanie zaliczone?
Czy taki podpis musi byc czytelny z imienia i nazwiska oraz posiadac numer certyfikatu partnura?
Prosze mnie nie podejrzewac o niecne zamiary.
Jestem po prostu ciekawy bo chce robic stopien wyzej i nie wiem czy wszystkie nurki bede mial zaliczone.
Wiatam
Zazwyczaj w log book jest jeszcze miejsce na postawienie pieczęci i podpis np. instruktora, który Ci wystawił licencję. To na pewno jest honorowane. Podpis partnera jest wystarczającym świadectwem wykonanego nurka. Dobrze by było poprosić o dane ; imię i nazwisko, zawsze można je samemu wpisać. Dla bardziej wymagających można dodać nr. licencji partnera. Poza tym w większości przypadków są do przybicia zazwyczaj ładne pieczątki bazowe. O ile wiem niektóre centra mają ( za opłatą) wpis potwrierdzający nurkowanie stażowe.
Pozdrawiam
Wysłany: 02-07-2004, 22:35
Wg MNIE !! To sprawa wyglada nastepujaca...
Nurkoanie stazowe to takie wykonane z instruktorem albo P3 lub DM gdzie sie szkolimy (wykonujemy jakies cwiczenia), a nie ogladamy faune i flore czy jakies tam wraczki...
Natomiast nurkowania takie z partnerem, gdzie ogladamy wyzej wymienione rzeczy to CHYBA mozna nazwac zdobywaniem doswiadczenia...
Ja osobiscie mialem pare nurkowan potwierdzonych tylko podpisem partnura i zostaly uznane. Ale nie wiem czy WSZYSCY instruktorzy takie wpisy uznaja...Chyba trzeba sie zapytac jakiego instrukotra...
Nurkoanie stazowe to takie wykonane z instruktorem albo P3 lub DM gdzie sie szkolimy (wykonujemy jakies cwiczenia),
Sonny, a jak cwiczenia wykonujesz z partnurem który nie ma odpowiedniego papiera, to mozna to zaklasyfikowac jako cwiczenie czy jest to tylko czysta rekreacja?
Wg MNIE !! To sprawa wyglada nastepujaca...
Nurkoanie stazowe to takie wykonane z instruktorem albo P3 lub DM gdzie sie szkolimy (wykonujemy jakies cwiczenia), a nie ogladamy faune i flore czy jakies tam wraczki...
eeee.... a przepraszam, gdzie to masz napisane w jakicholkwiek standartach? !
przeciez samo nurkowanie daje Ci staz, kontrola plywalnosci pod woda, kontakt ze srodowiskiem, co do tego maja cwiczenia, ktore miales na kursie... ile razy mozna dmuchac maske czy robic jakies inne cwiczenia...
kurs jest kursem i tam musisz zaliczyc cwiczenia, a na stazu po prostu nurkujesz... to tak jak z prawem jazdy, jak je zrobisz to juz nie musisz cwiczyc na placu manewrowym z instruktorem aby Ci je przedluzyli bezterminowo
Wysłany: 03-07-2004, 10:37
Sorry ale nie zabardzo rozumiem - o jakie standardy chodzi ??
Cytat:
przeciez samo nurkowanie daje Ci staz
Tu sie nie zgodze...wg. MNIE samo nurkowanie daje Ci doswiadczenie, obycie ze srodwiskiem, umiejetnosc radzenia sobie z jakimis dropnymi problemami itp. Natomiast nurkowanie stazowe jest to nurkowanie, gdzie jedzies do jakiejs bazy nurkowej bierzesz sobie instruktora i mowisz co chcesz cwiczyc z nim i cwiczysz to...(wyciaganie "nieprzytomnego nukra z 20m czy cos tam innego)
Cytat:
ile razy mozna dmuchac maske
Przedmuchiwanie maski jest wg mnie sprawa automatyczna - robisz jak musisz i nie jest to cwiczenie (w sensie ze robisz bo chcesz to robic lepiej, albo robisz bo nie umiesz...),a potrzeba w pewnej sytacji...
a pozatym praktyka czyni mistrza
Cytat:
Sonny, a jak cwiczenia wykonujesz z partnurem który nie ma odpowiedniego papiera, to mozna to zaklasyfikowac jako cwiczenie czy jest to tylko czysta rekreacja?
Dobre pytanie. Jednak wydaje mi sie ze jesli cos cwiczymy to robmy to z instruktorem gdyz on sie najprawdopodobniej lepiej na tym zna niz nasz partnur i moze poprawic nasze bledy.
Wiec sprawa wyglada nastepujaco:
Jesli chcialbym podniesc kwalifikacje w CMAS-ie to musialbym miec zalogowane nurkowania stazowe podpisane przez instruktora lub P*** co wiaze sie z wydana kasa na takie nurki stazowe. Natomiast jesli chcialbym zrobic AOWD w PADI wystarcza nurkowania podpisane przez partnura (jakiekowiek by one nie byly). A tu jestem do przodu z kasa
Ale to sa tylko moje dywagacje. Szkoda ze nie wypowiadaja sie na ten temat instruktorzy obu organizacji.
I zgodzilbym sie z CZACHO
Cytat:
kurs jest kursem i tam musisz zaliczyc cwiczenia, a na stazu po prostu nurkujesz...
Wysłany: 03-07-2004, 22:42
Wlasnie z tego powodu CMAS uznaje nurki zrobione ze "zwyklym" partnurem (nie chce nikogo obrazic)
Co do jeszcze pottwierdzania to czesto nurkowania sa pottwioerdzane przez kogos z bazy nurkowej ze stopniem instr. lub P3, DM. A takze przy np. Kozystaniu z uslug jakis baznurkowych...
Wysłany: 04-07-2004, 23:55
jaki CMAS uznaje???? chyba nie KDP???
na stronie KDP wyraznie jest wymog nurkowan stazowych
(wykonanie w towarzystwie Instruktora Płetwonurkowania KDP/CMAS lub Płetwonurka KDP/CMAS***/**** (P3/4))
to, ze nasz wspolny znajomy ich nie wymaga nie oznacza,
ze automatycznie nasz krajowy CMAS ich nie wymaga.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 05-07-2004, 02:01
Weź pod uwagę następującą sytuację: Nurek OWD lub AOWD PADI (wymarzona sytuacja TS) chce "zrobić" P2. Ma powiedzmy 100 zalogowanych nurkowań. Są zalogowane zgodnie ze standardami tej federacji (PADI): podpisane przez partnura, divemastera lub instruktora. Ale nie odbywały (oczywiście) się na zasadach KDP/CMAS: 10 m pod nadzorem P3 lub 20 m z P3/instruktorem, bo PADI ma inne uprawnienia: AOWD 30 m z partnerem AOWD lub wyższym. Zatem większość z owych 100 nurków może być zalogowana z podpisem partnera/partnerów. I co? Nasz kandydat na P2 ma uznane 100 nurkowan "stażowych" (z tego powiedzmy 30% w granicach 20-30 m) czy też nie?
Sprawa logowania dla mnie nie jest taka jednoznaczna...
Porozumienie międzyfederacyjne powoduje, że KDP uznaje stopnie PADI, natomiast nie wiem, jak jest z logowaniem nurkowań.
Wysłany: 05-07-2004, 10:06
Mowac szczerze nie wiem jak jest w reszcie kraju, bo narazie kursy robilem tylku u jednego czlowieka...
Ale PODOBNO KDP chec jakos zmienic ten zapis o nurkowaniach stazowych...ciekawe jak ? Moze ktos cos wie na ten temat ??
Dwa głosy ode mnie:
1. Wymagania KDP/CMAS nie specyfikują, że podczas nurkowań stażowych/międzystopniowych muszą być wykonywane ćwiczenia (jak np. wyciąganie partnera). Inna rzecz, czy osoba nurkująca pod kątem kursu (np. P2) chciałaby się przygotować do ich wykonania na kursie czy tylko odbębnić nurkowanie.
2. Jeżeli już wykonujemy ćwiczenie z partnurem o podobnym stopniu, to może on nam posłużyć jako partner do jego wykonania (oddychanie we dwóch z jednego automatu, wyciąganie), ale na pewno nie będzie w stanie ocenić wykonania ćwiczenia, wytknąć błędy, zaproponować sposoby poprawy, tak jak będzie potrafil to zrobić instruktor.
Nurkowanie stażowe z instruktorem lub P3 nie musi być płatne - zwłaszcza w klubach nurkowych. W naszym klubie tradycja opłat za nurkowania międzystopniowe właściwie umarła śmiercią naturalną.
Dwa głosy ode mnie:
1. Wymagania KDP/CMAS nie specyfikują, że podczas nurkowań stażowych/międzystopniowych muszą być wykonywane ćwiczenia (jak np. wyciąganie partnera). Inna rzecz, czy osoba nurkująca pod kątem kursu (np. P2) chciałaby się przygotować do ich wykonania na kursie czy tylko odbębnić nurkowanie.
Jeżeli standardy KDP/CMAS nie wymagają żadnych ćwiczeń podczas nurkowań stażowych, to dlaczego zalogowanie nurkowania z podpisem parnera, może być nie honorowane przez instruktora KDP ? Hmm ...
Cała ta dyskusja jest trochę dziwna, ponieważ na samym wstępie podważa wiarygodność nurka i jego partnera oraz wiarygodność wpisów w logbooku - logbooku, który jest prowadzony w zasadzie na użytek nurka. Czyżby stemple, pieczątki, podpisy divemasterów bądź instruktorów, były więcej warte niż podpis partnera ?
Jeżeli nurek będąc na wakacjach, wykonał kilka nurkowań z przypadkowym partnerem i na koniec zapomniał wziąć od niego podpisu, to dlaczego nie miałby sam sobie ich zalogować (bez żadnego podpisu) ?
Nurek, który chcąc podnieść swoje kwalifikacje, zapisał się na kurs np. divemastera, powinien oczywiście pokazać swój logbook do wglądu, ale najważniejszym elementem zapisów jest ilość nurkowań, data ostatniego nurkowania, ewentualnie czas trwania nurkowań, głebokość, dekompresja, ... Nie ma powodu, aby instruktor na wstępie zakładał nieuczciwość nurka. Przecież to jest sport opierający się na zaufaniu, a woda i tak zweryfikuje wszystkie wpisy i umiejętności.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 05-07-2004, 21:35
Święte słowa Waldo! Jestem jak najbardziej tego zdania co ty. Ale sam wiesz jak to jest - wg zasad KDP nurkowania "stażowe" , a więc te co się "liczą" mają być nadzorowane przez P3/instr. Tradycyjnie ta "stażowość" jest/była płatna (gdzie niegdzie jest płatna praktycznie za nic - za pieczątkę - przykład pewnej bazy z logo Maresa - chyba wszyscy wiedzą o co chodzi). Gdyby więc instruktor/szykaniarz sie "uparł", to może np. nie dopuścić AOWD do kursu P2, bo "nie ma właściwie zalogowanych nurkowań", więc nie może się wykazać odpowiednią liczba stażówek, a bez pieczątek, to mógł sobie wpisać sam (to cytat z pewnego mądrali). Fakt faktem, że jeśli planujemy szkolić się w określonej federacji, powinniśmy postępować zgodnie z jej zasadami. Jak KDP wymaga takiego sposobu potwierdzania, bo założono, że potencjalnie każdy kandydat jest oszustem (taki bolszewicki zwyczej pieczątkowania wszystkiego co się da) to początkujący P1 powinni dochować tego wymogu lub zmienić federację na mniej szykaniarską. Ale jestem ciekaw jak odwrotnie - awersja do PADI jest powszechnie znana i chętnie poczytałbym wypowiedzi instruktorów KDP na ten temat.
Wysłany: 05-07-2004, 23:04
Dla mnie sprawa nurkowan stazowych jako takich jest troche nie na czasie. Kiedys kiedy byly kluby nurkowe jako takie i wszystko dla klubowiczow bylo za darmo, albo za smiesznie male pieniadze to nurkowanie takie z inst. czy P3 nie stanowily CHYBA problemu dla nikogo...ktos chcial probic takie nurkowania to prosil jakos osobe w klubie z odpowiednimi uprawnieniami i szli chlopaki w wode...a po wyjscu nie byloz zadnie to za pieczatke moja w logbooku biore tyle, a tyle... odbywalo sie to CHYBA za przyslowie dziekuje i wtedy to mialo sens bo mozna sie bylo wiel nauczyc, a uczyc sie trzebabylo bo sprzet to nie byl taki jak jest teraz...
Natomiast w dzisiejszych czasach, kiedy pieniadz staje sie coraz wazniejszy czaesto mozna uslyszec ze nie ma sprawy chetnie taka uprawiona osoba z nami ponura, ale wpis do Logbook to kosztuje tyle, a cena nie jest negocjacyjna...
Dlatego wydaje mi sie ze nurkowania z partnerem poniezej P3 tez powinny byc uznawane, bo poprostu czasy sie zmienily i nawet KDP musi to sobie uswiadomic i tyle...bo inaczej to dosyc slabo to widze...
Nie ma powodu, aby instruktor na wstępie zakładał nieuczciwość nurka. Przecież to jest sport opierający się na zaufaniu, a woda i tak zweryfikuje wszystkie wpisy i umiejętności.
I to zdanie mi sie bardzo podoba. Brawo Waldo! Szkoda tylko, ze nie wszyscy (nie umniejszajac nikomu) mysla tak jak Ty.
W tym momecie znalazlem odpowiedz na postawione przeze mnie pytanie. Po prostu bede nural i nie dbal o to czy mam przystawiona "odpowiednia" pieczatke. Dzieki Waldo
A ja jeszcze raz pozwolę sobie przedstawić tezę, że nie chodzi o brak zaufania do podpisów nurków niższych niż P3, ale raczej o niższą ocenę doświadczenia zdobytego podczas nurkowania z równorzędnym partnurem. Płetwonurek P3 uczy się na kursie prowadzenia, nadzorowania grupy, omówienia nurkowania, płetwonurek P2 nie ma tego w programie kursu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko