Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
21-05-2011, 00:41
jetfin scubapro - jet scubatech - avanti quattro mares
Autor Wiadomość
kubik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2004, 22:15   

Radol napisał/a:
Na szczęście znalazł się ktoś kto ściągną do Polski właśnie XXL i bardzo chciał je wymienić na XL :) Co też uczyniłem.

Ano, nawet byłem świadkiem tej zamiany :-D Okazuje się, że nawet stopa rozmiaru kajaka, to zbyt mało na JF XXL przy miękkich gatesowych butach.

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2004, 22:28   

Jako, że mój stan zdrowia poprawił sie nieco - wróciliśmy do zawodów płetwiarskich...

Oto wyniki dalszych naszych testów:

Pływanie w tył na dystansie 10 metrów (początkowo zakładalismy 20 m. )

1. JET (Scubatech) czas: 47,20 sek.
2 JET FIN (Scubapro) czas: 50,70 sek.
3. QUATRRO (Mares) czas: 1min. 00,34 sek.

Przy pływaniu tyłem, okazało się, że najlepiej nie tylko pod wzgledem czasu zachowują sie JET'y Scubatech'a.
Najgorzej zdecydowanie płyneło się w Quatrro Mares'a (płetwa jest za miękka, aby efektywnie przekładać ruch wsteczny, na faktyczne płynięcie wstecz).

Uzyskane czasy byłyby zdecydowanie bardziej rozbierzne, gdyby pływanie odbywało się na dystansie 4 metrów, gdzie liderem byłyby JET FIN'y, a QUATRRO pozostałyby na ostatniej pozycji.

Tempo płynięcia było szybsze od normalnego, spokojnego "pedałowania"

Przyspieszenie ze startu zatrzymanego - dystans 10 metrów

(kraul)
1. QUATRRO czas: 10,91 sek.
2. JET czas: 11,13 sek.
3. JET FIN czas: 11,44 sek.
(delfin)
1. JET czas: 11,38 sek.
2. JET FIN czas: 11,62 sek.
3. QUATRRO czas: 12,02 sek.

Najmniej wysiłku wkłada się w szybkie pływanie w Quatrro, ale Jet Fin'y ciągle pozostawiają wrażenie zbyt słabego przygotawania siłowego, które mogłoby spowodować zmianę na ich korzyść...
Najprzyjemniej płynęło się w Jet'ach

Helikopter
(robiony w max. tempie)

obrót w prawo:
1. JET czas: 6,24 sek.
2. JET FIN czas: 8,10 sek.
3. QUATRRO czas: 8,70 sek.
obrót w lewo:
1. JET FIN czas: 7,12 sek.
2. JET czas: 7,54 sek.
3. QUATRRO czas: 7,84 sek.

Różnice w czasach kółek robionych w prawo i lewo, wynikają zdecydowanie z jakieś mojej wady konstrukcyjnej, niż z podobnej w odniesieniu do płetw...

Nigdy wcześniej nie robiłem helikoptera na czas, więc byłem bardzo ciekaw wyników... Podobno (zdaniem obserwatorów) najfajnieszy był ogólny efekt wizualny... Całość przypominała ponoć opędzanie się przed komarami przy użyciu... nóg :) . W teście skupiłem sie na możliwie najszybszym :los: obrocie z zachowaniem stałego "punktu podparcia" oraz poziomej pozycji, piękne ruchy :laska: jakoś mi umknęły... pewnie stąd zadowolenie :mrgreen: na twarzach obserwatorów...

:wave:
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 07-07-2004, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

darek two 

Wysłany: 29-06-2004, 15:59   

co wtym jest
SCUBAPRO- 675 PL ZŁ
SCUBATECH- 156 PL ZŁ
OBIE ROBIONE NA TAIWANIE

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 29-06-2004, 17:01   

Poprawka,
Scubapro 61,95 USD

Pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2004, 21:47   

Trochę o twinowych wynikach:

I. Pływanie po powierzchni:

1.JET FIN - 2,29,50 min
2.QUATRRO - 2,31,30 min
3.JET - 2,44,54 min

II. Pływanie pod wodą:

zmodyfikowany kraul
1.JET FIN - 4,05,15 min.
2.JET - 4,09,50 min.
3.QUATRRO - 4,16,00 min.

zmodyfikowany frog-kick
1.JET - 3,58,80 min.
2.JET FIN - 4,01,32 min.
3.QUATRRO - 4,11,30 min.

pływanie tyłem
1. JET - 1,11,36 min.
2. JET FIN - 1,34,92 min.
3. QUATRRO - 1,56,47 min.

przyspieszenie ze startu zatrzymanego 10m
kraul:
1. JET - 10,69 sek.
2. JET FIN - 10,74 sek.
3. QUATRRO - 12,67 sek.
delfin:
1. JET - 11,84 sek.
2. JET FIN - 12,27 sek.
3. QUATRRO - 13,02 sek.

helikopter
obrót w prawo:
1. JET - 7,73 sek.
2. JET FIN - 9,27 sek.
3. QUATRRO - 9,97 sek.
obrót w lewo:
1. JET - 8,29 sek.
2. JET FIN - 9,00 sek.
3. QUATRRO - 9,97 sek.

Poniżej widok zestawienia sprzętowego "cięższego" i "lżejszego" w jakim robiliśmy testy

Już za niedługo podsumowanie naszego testu płetwowego czyli "którą płetwę wybrać... :cool: "

NavySEAL 

Wysłany: 10-07-2004, 15:49   

Czy moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego zadna firma nie sprowadza jet finow do polski?

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2004, 06:37   

...aby pokazać miękkość pióra, próbowaliśmy uchwycić moment, kiedy w trakcie pływania do tyłu płetwa ugina sie najbardziej...

łatwe toto nie było - szybkość aparatu zawsze płatała figle...

nie mniej najbardziej miękką okazała się Quattro, najtwardszą Jet Fin

oto Quattro:

Jet'y...

...i Jet Fin'y

Niestety w dalszym ciągu nie mamy dostepu do Twin Jetów - sposób w jaki pracuje pióro tych ostatnich daje wiele do myślenia... :roll:

Misteres 

Stopień: CMAS**
Kraj:
Vietnam

Wysłany: 17-07-2004, 07:54   

Dorota i Wojtek napisał/a:

-samolot zrobi pętlę poziomą- tzw. nawrót przez skrzydło ( MisterS - jest forumowym pilotem - więc proszę o poprawę w błędach terminologicznych ;-) )

-pilot helikoptera, zawiśnie w powietrzu i praktycznie w punkcie zrobi obrót o 180st

No, no, Wojciechu, musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem. Nasze spotkania, widac, nie poszly na marne. Tym bardziej, ze poziome petle to naprawde wyzsza szkola pilotazu :-D .
Jestem pod wrazeniem wysilku, jaki wlozyliscie w testowanie sprzetu. Obiecuje poprobowac przy najblizszej okazji. A jest szansa zrobic to w naprawde tajemniczej okolicy... Ale o tym za jakis czas.
A tak na marginesie... Angielski mysliwiec z czasow I WS Sopwitch Camel robil zakret w lewo na przestrzeni nie przekraczajacej rozpietosci jego skrzydel. Ale tylko w lewo... Wplatajac do terminologii nurkowej troche lotniczych zwrotow mozna by o kims powiedziec, ze "kreci jak wielblad", ale nie bylby to chyba najszczesliwszy zwrot. :sad: Nawiazanie do Egiptowa wyszlo przypadkiem. ;-)
---------------------------------

Pozdrawiam naprawde goraco.
Misteres

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2004, 18:21   

pytanie może OT, ale czy ktoś wie, gdzie w Wawie można kupić sprężyny do Quattro? i czy się da taniej niż za 270 PLN?

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2004, 19:53   

...przez przypadek wpadły mi w ręce Twin Jet'y Scubapro (dla
niezorientowanych: super płetwy, którym ktoś przeciął pióra... ;-) )

Jeden z naszych kursantów, przyjechał do nas na szkolenie wyposażony w model "szary" tych płetw... Szary - czyli średni, jeżeli chodzi o "twardość".

Pomiędzy nurkowaniami ochoczo wziąłem się do krecenia dolnymi kończynami (niestety nie było nikogo, kto mógły zrobić mi zdjęcia... ;-) )

Miałem w pamięci mój ostatni kontakt z "czarną", czyli najbardziej twardą wersją...

Niestety niewiele się zmieniło: odczucie "nicości na nogach" ma się nijak do możliwości technicznych tych płetw...

Pływanie do przodu wychodzi najlepiej kraulem

Frog - kick jawi się jako nieporozumienie... (wersja zmodyfikowana nie wchodzi wogóle w rachubę)

Pływanie do tyłu "na upartego" jest wykonalne, ale posuw w wodzie stającej jest kilkakrotnie mniejszy niż w Quattro o innych nie wspominając...

Helikopter... taa... na początku myślałem że coś niedobrego dzieje się z dolną częścią mojego ciała... ale potem zrozumiałem, że pilot helikoptera i użytkownik Twin Jet'ów chadzają bardzo rozbieżnymi drogami. Ta technika jest niemal niewykonalna.

Zapytany o cenę właściciel - powiedział, że dostał rabat i zapłacił tylko 590pln...

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 18-07-2004, 21:04   

Fantomas napisał/a:
pytanie może OT, ale czy ktoś wie, gdzie w Wawie można kupić sprężyny do Quattro? i czy się da taniej niż za 270 PLN?

Obi, Praktiker etc. Sprezyny sprzedawane sa jako pomoc do giecia rurek, poszukaj na woda/gaz/kanalizacja...

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2004, 16:34   

Dorota i Wojtek napisał/a:
...Zapytany o cenę właściciel - powiedział, że dostał rabat i zapłacił tylko 590pln...

zawsze z przyjemnością czytam takie teksty.
producenci sprzetu pewnie też ;)))

sandii
ps. spróbowałem Jet-y Scubatecha i jak dla mnie ok

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2004, 22:13   

Jet Finy (ze sprezynami) sa do kupienia u Andrzeja Sali (jastarnia) za 360 -370 zl. Ktos Chetny ??

Pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2004, 06:15   

Kilka dni temu dzięki uprzejmości Victorii i Pawła, dotarły do nas JET'y Scubatech'a w rozmiarze XXL.

Mimo sporych obaw, okazało się, że można się do nich zmieścić w masywnych buciorach BARE. Po założeniu sprężyn w rozm. XL - nie trzeba było ich skracać.

Mam spore obawy co do tego, jak będzie wyglądało dopasowanie buta w większym rozmiarze niż 43, o masywnej konstrukcji (np. BARE) i ze stopą właściciela o wysokim podbiciu.

Po zastosowaniu największych proponowanych rozmiarów, zestaw wydaje się być odpowiewdni co prawda dla max. rozm. 43, ale, niskie podbicie, albo delikatniejszy but, mogą umożliwić bezproblemowe pływanie również wielkoludom ;-) .

Może ktoś posiadający stopę w słusznym rozmiarze i używający JET'ów podzieli się swoimi uwagami ?

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2005, 10:59   

Cytat:
Może ktoś posiadający stopę w słusznym rozmiarze i używający JET'ów podzieli się swoimi uwagami ?

Chetnie.
Posiadam sobie rozmiar buta 48. Próba wcisniecia sie w JET'y Scubatech'a (XXL)zostala zakonczona wynikiem NEGATYWNYM. Nie ma szans na plywanie .....
Dodam, ze ww. pletwy zaklądalem do piankowycyh butów.

Z uwagi na powyzsze planuje zakupic SCUBAPRO Jet Fins XXL. Gdzies wyczytalem ze XXL tych pletw odpowiada rozmiarowi (13 - 14) buta.

Problem w tym, ze przedmiotowe pletwy bede scigal z USA bez mozliwosc wczesniejszej przymiarki.

Czy ktos posiada wiedze jak to jest z rozmiarem SCUBAPRO Jet Fins XXL?
Czy jest to faktycznie duuze kopyto?

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2005, 12:57   

Wlasnie zdecydowalem sie na XXL+ sprezyny dirozka 30 cm. Juz zamowilem. A mam rozmiar nogi 45, uzywam piankowych butow i mialem okazje wyprobowac w wodzie. Mam wysokie podbicie. But zatrzymuje sie na ok 2-3 cm przed konce kalosza, absolutnie to nie przeszkadza przy plywaniu.
Pierwsze co zauwazylem to brak obciazen lydek przy standardowym szybkim plywaniu w porownaniu do moich Aqualung Blades 2.
No ale wszystko okaze sie w praniu, wiecej bede mogl powiedziec jak troche w nich poplywam.

Bogen 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2005, 15:54   

Cytat:
Wlasnie zdecydowalem sie na XXL+ sprezyny dirozka 30 cm. Juz zamowilem. A mam rozmiar nogi 45, uzywam piankowych butow i mialem okazje wyprobowac w wodzie. Mam wysokie podbicie. But zatrzymuje sie na ok 2-3 cm przed konce kalosza

Rozmiar 45 to chyba jest 10.
Ja mam 48 czyli.............13. Co Ty na no?
Wg. Ciebie wejde w nie czy nie?

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-06-2005, 20:42   

Moim zadniem nie. To co ja mam to już chyba max. rozmiar nogi do tego kalosza XXL Scubatechowskiego.

Bogen 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-06-2005, 21:40   

dzinks napisał/a:
Moim zadniem nie. To co ja mam to już chyba max. rozmiar nogi do tego kalosza XXL Scubatechowskiego.

Oooo no w te to na 100% nie wejde. Dzieki uprzejmosci jednego z furumowiczów miałem okazjie przeprowadzic testy. Nie ma szans. ZA MAŁE.

PYTANIE czy wejde w SCUBAPRO Jet Fins XXL?
Moze ktos ma te pletwy i podobny rozmiar buta?

Swoja droga ciekawe ktore sa wieksze:

SCUBAPRO Jet Fins XXL
czy
XS Scuba Turtle Rubber Fin

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-06-2005, 23:45   

Bogen napisał/a:
PYTANIE czy wejde w SCUBAPRO Jet Fins XXL?

Wszystko zależy od typu buta. Trudno porównać buty używane w suchaczach Bare, z butami w suchaczach Ocean Pro.
Ja mam rozmiar nogi 45 i przy średniej wielkości buta, Jet Fin XXL jest na mnie za duzy.
Moim zdaniem powinieneś się zmieścić.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu