Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Droga do nurkowania technicznego
Autor Wiadomość
phoenix 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 20:21   Droga do nurkowania technicznego

Witam wszystkich!

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu pewna sprawa... Myślę o nurkowaniu technicznym, raczej w kierunku jaskiń, eksploracji zalanych bunkrów, kopalń i wszystkiego ciasnego i ciemnego co woda zalała. Jaką najlepiej drogę wybrać? Jak się szykować ? Pomijam kwestie czasu (ilości nurkowań, itp). Chodzi mi głownie o kursy, co po kolei żeby nie zrobić sobie krzywdy a przy okazji partnerowi ;)

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2012, 20:36   

Myślę, że dobrze byłoby zacząć od znalezienia instruktora, który specjalizuje się w takich ciemnych, ciasnych, buknrowo-jaskiniowych nurkowiskach :) Można zacząć od jakichś warsztatów aby lepiej zapoznać się z tematem ale najlepiej chyba porozmawiać z kimś takim o możliwościach szkoleniowych i wymaganiach. Zerknij np na tę stronkę: http://cave-diving.pl/

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

phoenix napisał/a:
Nurtuje mnie od jakiegoś czasu pewna sprawa... Myślę o nurkowaniu technicznym, raczej w kierunku jaskiń, eksploracji zalanych bunkrów, kopalń i wszystkiego ciasnego i ciemnego co woda zalała. Jaką najlepiej drogę wybrać? Jak się szykować ? Pomijam kwestie czasu (ilości nurkowań, itp). Chodzi mi głownie o kursy, co po kolei żeby nie zrobić sobie krzywdy a przy okazji partnerowi

Padi - ma jakieś szkolenia jaskiniowe .

raptor_xxl 

Stopień: nTMX
Kraj:
Poland

Jeżeli masz dużo pieniędzy, to rób dużo kursów u dobrych instruktorów i dojdziesz z czasem do technicznych. Jeśli masz mniej pieniędzy, to Adv. nitrox + Deco Procedures możesz zrobić w TDI mając OWD i nitrox, oczywiście też rób u dobrego instruktora.

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 20:56   

Dzięki Panowe :)

Myślałem żeby zrobić : AOWD->Nitrox-> RD ->

w tym specjalizacje wreck, deep, night

potem coś w kierunku jaskiń.

raptor_xxl 

Stopień: nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 21:20   

Nitrox jest specjalizacją, a nie kursem wymaganym do zrobienia rescue :P
Dodam, że ważniejsze jest uczenie się u dobrego instruktora, niż zaliczenie kursów. Są instruktorzy (chociaż w Polsce raczej nie), u których po kursie rescue nadal będziesz pływał konikiem morskim, czyli nie opanujesz jednej z podstawowych umiejętności wymaganych od nurka technicznego. Natomiast u dobrego instruktora będziesz w miarę dobrze miał opanowaną pływalność już na kursie OWD.
Ostatnio zmieniony przez raptor_xxl 23-01-2012, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 21:31   

Witaj, kurs Adv. EAN + Deco Proc. jest dobrym pomysłem (jeżeli masz ochotę, to zapraszam do mnie) ale wcześniej musisz mieć dobrze opanowane podstawy.Jeśki masz, to ok. A jeśli nie: w tej chwili są 4 takie kursy, w różnych federacjach, dające Ci solidne podstawy, zarówno pod nurkowania techniczne, jak i jaskiniowe. Pierwowzorem jest kurs GUE Fundamentals, ma on swój odpowiednik w UTD, chyba o nazwie Essential ale mogłem coś przekręcić oraz w TDI o nazwie Intro to Tech i jak się ostatnio dowiedziałem w PSAI - ABC. Jeżeli jesteś zainteresowany kursami GUE lub TDI napisz do mnie PW a postaram się naświetlić Ci sprawę dokładniej.

[ Dodano: 23-01-2012, 21:32 ]
raptor_xxl napisał/a:
Są instruktorzy (chociaż w Polsce raczej nie),
W Polsce większość, niestety...

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 21:37   

Wiadomo :) Ale przyda się tak czy inaczej. Przede wszystkim jakość szkoleń.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 22:41   

raptor_xxl napisał/a:
Jeśli masz mniej pieniędzy, to Adv. nitrox + Deco Procedures możesz zrobić w TDI mając OWD i nitrox

Wymaganiem wstępnym na TDI Deco Procedures jest Advanced Adventure Diver, Advanced Diver lub równoważny (np. AOWD w innych organizacjach). Samo OWD i Nitrox nie wystarczą.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2012, 22:47   

phoenix napisał/a:
Myślałem żeby zrobić : AOWD->Nitrox-> RD ->
w tym specjalizacje wreck, deep, night
potem coś w kierunku jaskiń.

Cześć. Nie kombinuj, tylko idź na warsztaty technik jaskiniowych do Majkiego: przy okazji dowiesz na czym stoisz i którędy droga. Reszta to półśrodki a Majki o ile wiem, jest jedyny, który takie możliwości oferuje. Poza tym jest jednym z najlepszych nauczycieli jakich miałem przyjemność poznać - a to chyba najważniejsze.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 23:17   

KSD i jacekplacek dobrze Ci napisali.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 14:30   

Podobnie jak Yavox, jacekplacek, KSD, polecam warsztaty (i kursy) u Majkiego. Bedziesz mogł sobie na warsztatach zrobić techniczno-jaskiniowe ćwiczenia bez stropu, lub zobaczyc jak wyglada prawdziwe nurkowanie pod stropem z butlami "pod pachami". A jak się spodoba to później jeszcze kilka kursów cię czeka...

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2012, 14:02   

Wszystko przede mną. Obecnie szykuje się sprzętowo, brakuje tylko światła i stage'a. Rozumiem że w Polsce jest trochę jaskiń i zamkniętych przestrzeni do nurkowania? Jak ktoś nurkował, może coś powiedzieć, jaka jest ich specyfika, głębokość, długość ? tak dla przykładu w kilku słowach.

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2012, 16:46   

phoenix napisał/a:
jaka jest ich specyfika, głębokość, długość ? tak dla przykładu w kilku słowach.

O nurkowaniu w zalanych korytarzach fortyfikacji, takich trochę większych, pisał np. miesięcznik "Odkrywca" w nr 6/2011 (i tu są także mapki), a później "Podwodny Świat". ("Odkrywca" zamieszczał też materiały o nurkowaniu np. w zalanych kopalniach pod Tarnowskimi Górami.)

Jednak takich miejsc w budowlach fortyfikacyjnych (tzw. "bunkrach") jest bardzo mało.
Natomiast jaskiń całkiem sporo :-)
O zalane kopalniane chodniki też jest łatwiej...
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 25-06-2012, 16:47, w całości zmieniany 1 raz  

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2012, 17:24   

Dzięki wielkie, postaram się czegoś poszukać. Jak u Ciebie wygląda to doświadczenie ? Nurkowałeś gdzieś ? Zdradź trochę tajemnicy, oczywiście z pominięciem nazwy i lokalizacji miejsca.

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2012, 17:39   

Możesz jeszcze napisać do niejakiego Honza
honzo@o2.pl
Jest mistrzem łażenia po dziwnych dziurach
MSC

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2012, 19:38   

Jagmin napisał/a:
Natomiast jaskiń całkiem sporo :-)

W Polsce? Tylko w Tatrach a dostęp mocno ograniczony: nie tylko kwitami, ale przede wszystkim umiejętnościami.

phoenix napisał/a:
...trochę tajemnicy, oczywiście z pominięciem nazwy i lokalizacji miejsca.

Niby dlaczego robić tajemnicę? Wszystkie lokalizacje są do namierzenia na internecie. Np. tutaj: http://www.gnj.org.pl/ lub tutaj http://cave-diving.pl/
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 25-06-2012, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2012, 20:07   

Znam te strony :) ale dzięki. Co do tajemnicy to wolę nie mówić głośno. Ostatnio miałem dziwny przypadek samotnego nurka (AOWD, po ok 50 nurkach) który poszedł sam na 30 m, a potem w nocy raz jeszcze. Nie chce by ludzie bez przygotowania sami nurkowali, tym bardziej że debile są wśród nas.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2012, 20:16   

phoenix napisał/a:
Ostatnio miałem dziwny przypadek samotnego nurka (AOWD, po ok 50 nurkach) który poszedł sam na 30 m, a potem w nocy raz jeszcze. Nie chce by ludzie bez przygotowania sami nurkowali, tym bardziej że debile są wśród nas.

Co nie znaczy, że mamy decydować za innych. Lokalizacje jaskiń np. we Francji są ogólnie dostępne, podobnie jak dostęp do nich.

phoenix 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2012, 20:19   

Zgodzę się. Decydować nie, ale przynajmniej działać w dobrej wierze.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu