Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ADVANCED NITROX DIVER+DECOMPRESSION PROCEDURES DIVER TDI
Autor Wiadomość
slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 21:49   ADVANCED NITROX DIVER+DECOMPRESSION PROCEDURES DIVER TDI

Jakoś ostatnio się szkoleniowo zasiedziałem i myślę nad jakimś kursem . Jak to wygląda w TDI i u kogo taki kurs zrobić ? Ewentualnie odpowiedniki takiego kursu w innej organizacji ?

A potem ewentualnie EXTENDED RANGE DIVER
Ostatnio zmieniony przez slawek290 23-01-2012, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 22:08   

slawek290 napisał/a:
Jak to wygląda w TDI

A co konkretnie chciałbyś wiedzieć?

Nie sądzę aby ten kurs znacząco różnił się między organizacjami. Z reguły to jest teoria + nurkowania skillsowe + nurkowania rzeczywiste/głębokie.
Natomiast z całą pewnością kurs ten będzie się różnił między instruktorami, niezależnie w jakiej organizacji wystawiają certyfikaty.

Teoria to fizyka, fizjologia, liczenie MOD, liczenie BestMix, omówienie czystości tlenowej sprzętu, tabele, komputery dekompresyjne, planowanie nurkowań i plany awaryjne, typowe sposoby mieszania gazów, dekompresja, deepstopy a przystanki dekompresyjne, support.

Skillsy to m. in. v-drill, s-drill, pływalność, zmiana gazu, strzelanie bojki, maska backupowa, różnorakie sytuacje awaryjne, procedury ratownicze.

Jak dla mnie to kurs, który zmienia sposób myślenia o nurkowaniu przede wszystkim z uwagi na zaawansowane planowanie (tzn. zanim wejdę do wody wiem, gdzie powinienem być w którym momencie nurkowania) oraz znacznie zaawansowana precyzja w kwestii pływalności, trymu, technik pływania.

W TDI taki kurs combo nie może być krótszy niż 6 nurkowań i ograniczony jest głębokością do 45m, ale przekracza się 30m.

slawek290 napisał/a:
Ewentualnie odpowiedniki takiego kursu w innej organizacji

TDI Adv. Nitrox + TDI Deco Procedures = IANTD Adv. Nitrox = CMAS PN2 = DSAT Tec40 + DSAT Tec45 = PSAI Adv. Nitrox

Oczywiście znak równości należy rozumieć jako "zbliżone/porównywalne" lub jako "podobne uprawnienia po ukończeniu kursu".

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 22:22   

BitPump napisał/a:
Jak dla mnie to kurs, który zmienia sposób myślenia o nurkowaniu przede wszystkim z uwagi na zaawansowane planowanie (tzn. zanim wejdę do wody wiem, gdzie powinienem być w którym momencie nurkowania) oraz znacznie zaawansowana precyzja w kwestii pływalności, trymu, technik pływania.

Mistrz - jak jeszcze miał czas na szkolenie dużo o tym kursie opowiadał . On znając nasze umiejętności i swoje wymagania wyceniał to na 10 dni nurkowych w pocie i trudzie i nie dawał gwarancji pomyślnego zakończenia w wyżej wymienionym czasie .

Co większości robiących ten kurs sprawia największe kłopoty ? Jakie umiejętności są najtrudniejsze do opanowania ?

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 22:35   

slawek290 napisał/a:
Co większości robiących ten kurs sprawia największe kłopoty ? Jakie umiejętności są najtrudniejsze do opanowania ?

Każdy ma inny problem :-)
Dla niektórych będą to problemy manualne (v-drill, wpinanie karabińczyków, itp.), dla innych planowanie, a dla sporej części realizacja runtime'u i/lub zastosowanie w nurkowaniu rozwiązywania awarii ćwiczonych na skillsach.

Dla osób przychodzących bezpośrednio z rekreacji (tj. bez Intro To Tech / Fundamentów / "warsztatów poziomego pływania") najtrudniejsze jest ewidentnie utrzymanie pływalności, a co za tym idzie zdolność wykonywania czynności bez ciągłego pływania po okolicy.

Czyli tak powiedziałem, że nadal nic nie wiadomo, nie? :)

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-01-2012, 22:44   

slawek290 napisał/a:
Mistrz - jak jeszcze miał czas na szkolenie dużo o tym kursie opowiadał . On znając nasze umiejętności i swoje wymagania wyceniał to na 10 dni nurkowych w pocie i trudzie i nie dawał gwarancji pomyślnego zakończenia w wyżej wymienionym czasie

Srogi to Mistrz, że szukasz gdzie indziej :aaa:

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 22:52   

beroduar napisał/a:
Srogi to Mistrz, że szukasz gdzie indziej :aaa:

Mistrz Sławka obecnie nie ma czasu, gdyby nie to, jestem pewna, że tego pytania by tutaj nie było :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 23-01-2012, 22:55, w całości zmieniany 2 razy  

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 23:22   

beroduar napisał/a:
Srogi to Mistrz, że szukasz gdzie indziej

Oj srogi to on może i nie jest ... Ale efekty były zajebiste . Aż się sam dziwiłem że to tak szybko idzie . Ostatnio Mistrz jest strasznie zapracowany .

BitPump napisał/a:
Czyli tak powiedziałem, że nadal nic nie wiadomo, nie?

Ogólnie zawsze wypowiadasz się w sposób bardzo przejrzysty i czytelny . To co napisałeś jeż też czytelne .

W toni - jak wyglądają ćwiczenia w toni i jakie są dopuszczalne wahnięcia pływalności w czasie tych ćwiczeń ?

Czy na plecach musi być 2X12 ? czy wystarczy 2 x 7 ?

Reszta o której piszesz jest raczej jasna i czytelna .

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 23:27   

Slawek byles swiadkiem, jak wchodzilismy do wody na zajecia tego kursu, nie dalej jak 9 dni temu, na Zakrzowku.

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 23:43   

hubert68 napisał/a:
Slawek byles swiadkiem, jak wchodzilismy do wody na zajecia tego kursu, nie dalej jak 9 dni temu, na Zakrzowku.

No Hubert popatrz . Ja patrzyłem z boku i cieszyłem się Waszą obecnością i obecnością wody . Może gdzieś w ferworze ogólnego nastroju podniecenia umknął mi ten kurs . Z tego co pamiętam mówiłeś że kolega z którym nurkujesz to GUE . Wyglądał na bardzo dobrze nurkującego i nie szczególnie zwracałem uwagę na wasze GUE czary . Hubert po zatym chyba wszyscy byliśmy podekscytowani tą wodą i tym skuterem na stoliku . Sam nie zauważyłeś że Gosia ma innego męża .
Jak rozumiem przy najbliższej okazji będzie można pogadać z Tobą o szczegółach tego kursu ?

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 23:47   

slawek290 napisał/a:
W toni - jak wyglądają ćwiczenia w toni i jakie są dopuszczalne wahnięcia pływalności w czasie tych ćwiczeń ?

W TDI nie są określone procenty / centymetry na poszczególne ćwiczenia. Ma być dobrze według instruktora. Jak na mój gust na tym poziomie tolerancja około metra jest całkiem dobra. Nie chciałbym tu definiować czy "około metra to +/- 1m czy zakres wahnięcia 1,5m czy 1,2m itd.".
Oczywiście, rolą instruktora jest znaleźć przyczynę dlaczego są problemy z pływalnością i podać drogę do jej poprawy.

Na kursie instruktorskim kandydaci poznają właśnie rozsądne tolerancje i uczą się oceniać czy jest dobrze czy nie.

Ćwiczenia w toni bardzo dobrze trenuje się np. na Koparkach w oddali od platformy - nic nie widać w okolicy. Wisimy naprzeciw siebie i kręcimy zaworami, zdejmujemy sobie maski, zmieniamy gaz, itp...
Z całą pewnością robiłeś to nie raz ku satysfakcji Mistrza :)

slawek290 napisał/a:
Czy na plecach musi być 2X12 ? czy wystarczy 2 x 7 ?

Standardy TDI nie precyzują pojemności butli. Co więcej - teoretycznie można zrobić kurs w pojedynczej butli. Nie sądzę jednak aby wielu instruktorów zgodziło się poprowadzić taki program w singlu.
Jak dla mnie kurs należy robić w zestawie zbliżonym do takiego, w jakim chcę pływać.

Za całkowitą pomyłkę uznaję np. robienie kursu w singlu ("bo jest dużo łatwiej") aby dostać plastik i... na podstawie tego plastiku nurkować w twinie.
Ja bardzo lubię mojego 2x7, z całą pewnością jest dla mnie lepszy niż singlowa 12, ale nie czarujmy się - nie jest to pojemność odpowiednia dla wielu nurkowań poziomu Adv. Nitrox.

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 00:00   

BitPump napisał/a:
Ćwiczenia w toni bardzo dobrze trenuje się np. na Koparkach w oddali od platformy - nic nie widać w okolicy. Wisimy naprzeciw siebie i kręcimy zaworami, zdejmujemy sobie maski, zmieniamy gaz, itp...
Z całą pewnością robiłeś to nie raz ku satysfakcji Mistrza

Oj widzisz Mistrz był bardziej perfidny czasami . Było koło cieniutkiej linki i tak wahań pływalności na lince widać nie było , a wydawało się że prościej i tym sposobem się realizowało wynurzenie 9 , 6 , 3 przez 90 min różne czynności i problemy rozwiązując w tej toni .

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 00:12   

chyba przegapiłam, a jestem dość ciekawska :hihi-: i robię kalendarz warsztatów na AD 2012 ;-)
kto jest Twoim Miszczem, Sławuś? :-)

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 00:25   

pomorzanka napisał/a:
kto jest Twoim Miszczem, Sławuś?

Pomorzaneczko ... Mistrz - to Mistrz . Niedościgniony wzór i Autorytet nurkowy i nie tylko .

Mistrz jest skromny i nie życzy sobie rozgłosu . Natomiast trzeba będzie Mistrza zapytać czy można poszukać nowego kandydata na Mistrza .

Mistrz powinien się cechować : dobrą techniką , wysokimi wymaganiami względem ucznia i sam powinien mieć ciągły progres na samodoskonalenie .Powinien być twardy i stanowczy .
Mistrz nie może być miękki ani nazbyt koleżeński . Do Mistrza winniśmy mieć należny mu szacunek .

Każdy nurek powinien szukać swojego Mistrza i Nauczyciela.
Ostatnio zmieniony przez slawek290 24-01-2012, 01:03, w całości zmieniany 2 razy  

lalamido 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 00:34   

cóż
Ostatnio zmieniony przez lalamido 24-01-2012, 00:34, w całości zmieniany 1 raz  

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 00:40   

Tak na prawdę wracając to tematu . To trudny kurs i dla kursanta i dla instruktora , jak podejrzewam .

Czyta może ktoś kto chciałby na Zakrzówku popróbować zabawy w prawdziwej toni przed takim kursem :????:
Ostatnio zmieniony przez slawek290 24-01-2012, 00:58, w całości zmieniany 3 razy  

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 02:14   

slawek290 napisał/a:
Tak na prawdę wracając to tematu . To trudny kurs i dla kursanta i dla instruktora , jak podejrzewam .

Czyta może ktoś kto chciałby na Zakrzówku popróbować zabawy w prawdziwej toni przed takim kursem :????:

mówiłam już, że - Cię :serce:
:hihi-:
i że jedynym moim autorytetem jest mój TATA? który nigdy nie nurkował?
:-)
ale na Zakrzówku czy w innym akwenie - chętnie popróbowałabym -chociaż co rusz próbuję - tej toni :D

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 07:23   

Zdradzę małą cząstkę tajemnicy - Mistrz Sławka nie udziela się na FN, jest nurkiem technicznym GUE i instruktorem SDI/TDI... I jednym z najlepszych nurków, z jakimi miałem okazję być pod wodą.

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 08:03   

hubert68 napisał/a:
Zdradzę małą cząstkę tajemnicy - Mistrz Sławka nie udziela się na FN, jest nurkiem technicznym GUE i instruktorem SDI/TDI... I jednym z najlepszych nurków, z jakimi miałem okazję być pod wodą.

Może przy okazji zdradzę iż Mistrz nie nurkuje wieki . Nurkuje kilaka lat - co jednak pozwoliło mu na zdobycie dużej wiedzy i co by tu nie powiedzieć wypracowanie sobie bardzo ładnego stylu Nurkowania .

Myślę iż nikt się nie pogniewa jak napiszę to - przy okazji omawiania tak trudnych kursów jak tutaj omawiamy .

Mistrz Uczył się u Najlepszych ( jakkolwiek tego nie rozumieć ) Swoje pierwsze papiery robił w Padi i nigdy nie powiedział złego słowa na jakąkolwiek organizację czy jakiegokolwiek nurka ( nawet takiego co mu do pięt nie dorastał )

Mistrz nie mówi dużo - Mistrz nurkował i nauczał pod wodą . . Aczkolwiek potrafił pięć razy powtórzyć jak się czegoś nie rozumiało . Widać było iż Mistrz ZAPIERDALA ze swoją wiedzą do przodu w tempie Expresu we Francji . Mistrz co chwila prezentował nowe techniki i rozwiązania podpatrzone u najlepszych . Mistrz nie wydawał plastików , na te to trzeba było w ciężkim pocie zapracować .

hubert68 napisał/a:
Mistrz Sławka nie udziela się na FN

Mistrz - udzielił się dwa razy na FN - dotyczyło to Palenia i standardów GUE . Krótko i treściwie się wypowiedział .

Kolega - Mistrza to forumowy Kangur . W nim też widać filozofię Mistrza ( liczenie Helu)

Hubert - Mistrz zawsze mówił że trzeba dużo nad sobą pracować i nigdy nie być z tego co prezentujemy pod wodą zadowolonym , ZAWSZE MOŻE BYĆ LEPIEJ .

Na Pw odezwał się Kolega instruktor - Który był przy kilku naszych Nurkowaniach z Mistrzem i napisał iż on myślał że Adv Nitrox i Procedury to myśmy już z Mistrzem zaliczyli ( tak to wyglądały Mistrzowskie szkolenia na poziomie AOWD )

Choć Mistrz zawsze podkreślał że trzeba różnych instruktorów spróbować . Dlatego chcę też zrobić kurs Podlodowego u Macka . Mistrz miał bardzo dobre relacje z Krakenem . I zawsze go Szanował .

Temat Mistrza zamknięty .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 24-01-2012, 08:05, w całości zmieniany 2 razy  

sage 

Stopień: nie pamiętam...
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2012, 08:40   

BitPump napisał/a:

Dodałbym jeszcze, że dosyć solidnie uczy pokory... Polecam każdemu, nawet tym, którzy niekoniecznie chcą pójść potem dalej :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2012, 08:56   

slawek290 napisał/a:
ak na prawdę wracając to tematu . To trudny kurs i dla kursanta i dla instruktora , jak podejrzewam .

Nie jest trudny ani dla jednego ani dla drugiego. Ścieżka szkoleniowa federacji jest tak ustalona, że następuje ciągły progres w rozwoju: z każdym kolejnym etapem nurek nabywa coraz większych umiejętności i pewności siebie. Oczywiście, gdyby do kursu AdvEan dopuścic nurka świeżo po OWD, mógłby się nawet zniechęcić. Jednak normalnie przystępując do tego kursu, masz już deep, pewnie kilka specjalizacji i z całą pewnością wynurzenie w toni, przystanki, style pływania(przypomnę - uczone już na OWD bo nie da się uczyć nurkowania osoby nie umiejącej prawidłowo uzywać płetw) nie stanowią problemu. Dochodzi kilka nowych elementów jak np. twin(choć wiele osób już dawno w nim pływa i różne v-drille ma w małym paluszku), strzelanie bojki w toni(choć już na deep powinien to umieć), praca z butlą boczną, trochę rozbudowane planowanie i dalsza praca nad pływalnością. Nie widzę w tym kursie nic odkrywczego ani specjalnie trudnego - nawet limity głębokości nie zmieniają się jakoś widocznie. Osobiście robiłem ten kurs zaraz po deep i po opanowaniu zakresu deep nie było tam elementów sprawiających problem.
Natomiast korzyści z odbycia takiego kursu są ogromne: całkowicie zmienia się podejście do nurkowania. To nie limity no deko decydują jak długo chcesz być pod wodą - poczucie swobody jest ogromne.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 24-01-2012, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu