W ostatnim czasie , wspólnie z Tomkiem, wykonali¶my kilka podwodnych
sesji fotograficznych na Zakrzówku. Z uwagi na bardzo trudne warunki
o¶wietleniowe, tylko nieliczne zdjêcia mo¿na traktowaæ jako w "miarê
udane" .
Warunki do zdjêæ by³y koszmarne - czas migawki max. 1/20 sekundy i
paskudna, gêsta zawiesina w wodzie.
Co s±dzicie o takim klimacie zdjêæ ? Poniewa¿ trudno oceniæ w³asne
zdjêcia, proszê o krytyczne uwagi.
Jak dla mnie, zdjêcie ma tajemniczo/mroczno/bajkowy klimat... i z tej strony jest moim zdaniem co najmniej ciekawe.
technicznie - je¿eli to rzeczywi¶cie by³a 1/20, to gratulujê i tak udanego bezruchu... Szkoda - przy krótszym czasie zyska³oby na ostro¶ci...
...choæ z drugiej strony - im d³u¿ej siê mu przygl±dam, tym bardziej podoba mi siê w³a¶nie takie. Nieco rozmyty nurek jest ciekawym dope³nieniem przedstawionego klimatu.
Kiedy¶ my¶leli¶my nad jednono¿nym podwodnym statywem na takie sytuacje, ale nurka te¿ trzeba by zamroziæ...
Waldo jak mo¿esz, do³±cz do posta "dane techniczne".
nevada [Usuniêty]
Wys³any: 13-07-2004, 07:32
wygl±da jakby nurek wzniós³ siê nad zamglon± polanê w lesie. ¿e siê tak brzydko wyra¿ê - mocno oniryczny obrazek, który podkre¶la bajkowo¶æ podwodnego ¶wiata
Waldo jak mo¿esz, do³±cz do posta "dane techniczne".
Parametry ekspozycji :
czas : 1/20s
Przes³ona : F2.8
Czu³o¶æ : 80 ISO
Tryb : Manual
Ogniskowa : 7.3 mm (ekwiwalent 35mm) + konwerter + iluminator = ekwiwalent ok. 15 mm
White Balance : manual
Flash : wy³±czony
Kompletne parametry ekspozycji mo¿na uzyskaæ ze zdjêcia - s± one zapisane w nag³ówku EXIF.
Zdjêcie by³o wykonywane ok. godz. 13 gdy na powierzchni by³a piêkna, s³oneczna pogoda - lepszego ¶wiat³a ju¿ nie sposób tam uzyskaæ.
Dorota i Wojtek napisa³/a:
Kiedy¶ my¶leli¶my nad jednono¿nym podwodnym statywem na takie sytuacje, ale nurka te¿ trzeba by zamroziæ...
Próbowa³em równie¿ podparciem aparatu i d³u¿szym czasem, ale ogromna, gêsta, p³ywaj±ca zawiesina powoduje, ¿e zdjecia przy d³u¿szych czasach staj± siê ca³kowicie zamazane.
Próbowa³em zamroziæ ruch lampami b³yskowymi, ale b³ysk lampy przy takiej zawiesinie jaka tam panuje jest totaln± pora¿k± - poza tym przy ¶wietle lamp tracê bajkowy klimat.
Niestety, porównuj±c zdjêcia z tej sesji z innymi zdjêciami podwodnymi, jako¶æ pozostawia wiele do ¿yczenia, ale nurkuj±c w tym miejscu, jako¶æ obrazu widzianego oczami nurka jest podobna.
nevada napisa³/a:
wygl±da jakby nurek wzniós³ siê nad zamglon± polanê w lesie.
Do³±czy³: 23 Sie 2002 Posty: 1556 Sk±d: Inowroc³aw
Wys³any: 13-07-2004, 09:40
Sorki, je¶li trochê marudzê, [ bo zdjêcie naprawdê ciekawe] ale gdyby trochê poprawiæ kadrowanie- czy nie za du¿o "polanki" z do³u?
By³o te¿ chyba obrobione cyfrowo- ta ¶wiec±ca na czerwono latarka?
gdyby trochê poprawiæ kadrowanie- czy nie za du¿o "polanki" z do³u?
By³o te¿ chyba obrobione cyfrowo- ta ¶wiec±ca na czerwono latarka?
Je¿eli chodzi o kadrowanie, to jest to trochê trudny temat, poniewa¿ ka¿demu bêdzie siê podoba³o co¶ innego
Podczas nastêpnej sesji (najbli¿szy weekend) wezmê pod uwagê wszystkie g³osy krytyczne.
Je¿eli chodzi o latarkê ¶wiec±c± na czerwono, to jest to efekt ustawienia w aparacie balansu bieli.
Parametry ekspozycji :
czas : 1/20s
Przes³ona : F2.8
Czu³o¶æ : 80 ISO
A dlaczego taka ma³a czu³o¶æ? Podniesienie jej do 200 ISO pozwoli³oby na czas 1/50, czyli rozwi±zuj±cy problemy z poruszeniem.
Z drugiej strony, to wrêcz dziwie siê, ¿e na tej g³êboko¶ci uda³o Ci siê zrobiæ zdjêcie bez lampy. Do g³owy by mi nie przysz³o, ¿e mo¿na jeszcze uzyskaæ takie parametry. Ja zdjêcia bez lampy koñczê zwykle na ok. 5 metrach. Warunki ¶wietlne rzeczywi¶cie musia³y byæ bardzo dobre.
I jeszcze z trzeciej strony, to zdjêcie mog³oby byæ ciemniejsze. Takie jak jest, nie jest dla mnie mroczne. Na Zakrzówku na tej g³êboko¶ci jest bardziej ponuro.
A dlaczego taka ma³a czu³o¶æ? Podniesienie jej do 200 ISO pozwoli³oby na czas 1/50, czyli rozwi±zuj±cy problemy z poruszeniem..
Próbowa³em przy wiêkszej czu³o¶ci, ale niestety, wy¿sza czu³o¶æ w C-5060 jest okupiona bardzo du¿ymi szumami, które nak³adaj±c siê na zawiesinê w wodzie, pogarszaj± odbiór .
Tomek Tatar napisa³/a:
Z drugiej strony, to wrêcz dziwie siê, ¿e na tej g³êboko¶ci uda³o Ci siê zrobiæ zdjêcie bez lampy. Do g³owy by mi nie przysz³o, ¿e mo¿na jeszcze uzyskaæ takie parametry. Ja zdjêcia bez lampy koñczê zwykle na ok. 5 metrach. Warunki ¶wietlne rzeczywi¶cie musia³y byæ bardzo dobre...
Podczas tych sesji robi³em te¿ zdjêcia z zestawem lamp, ale by³a to totalna pora¿ka - gêsta zawiesina w wodzie powoduje du¿e rozb³yski i odbicia, a przejrzysto¶æ wody skutecznie ogranicza zasiêg lamp. Poza tym, lampy psu³y ba¶niowy klimat.
Tomek Tatar napisa³/a:
I jeszcze z trzeciej strony, to zdjêcie mog³oby byæ ciemniejsze. Takie jak jest, nie jest dla mnie mroczne. Na Zakrzówku na tej g³êboko¶ci jest bardziej ponuro.
Muszê z Tob± zgodziæ - mam te¿ ciemniejsze ujêcia.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, ¿e nie ponosi odpowiedzialno¶ci i w ¿aden sposób nie ingeruje w tre¶æ wypowiedzi umieszczanych przez u¿ytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ci±gu 24 godzin, postów o tre¶ci reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywaj±cych do nienawi¶ci rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propaguj±cych przemoc oraz tre¶ci powszechnie uznanych za naganne moralnie, spo³ecznie niew³a¶ciwe i naruszaj±cych zasady regulaminu.
Przypominam, ¿e osoby zamieszczaj±ce opinie, o których mowa powy¿ej, mog± ponie¶æ za ich tre¶æ odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam okre¶laæ zachowania u¿ytkowników na stronie, dostarczaæ im odpowiednie tre¶ci oraz reklamy, a tak¿e u³atwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcjê automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy w³±czonej obs³udze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyra¿enie zgody na zapisywanie ich w pamiêci urz±dzenia, z którego korzystasz.
Je¿eli siê na to nie zgadzasz, mo¿esz w ka¿dej chwili zmieniæ ustawienia swojej przegl±darki. Przeczytaj, jak wy³±czyæ pliki cookie i nie tylko