Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 03-03-2012, 20:10
GerardM, odniosłem inne wrażenie. Ale ok, wyjaśnienie przyjęte. Z tym, że grzecznie wyjaśniłem wcześniej a pomimo to Koledzy "pytali" o to samo.
Maran sprawnośc na głębokości spada. Wynika to po części z istotnie większej pracy oddechowej, po części z większego ppCO2 związanego z głębokością.
Wysłany: 03-03-2012, 21:37
hubert68 napisał/a:
Koledzy sorry ale jesteście żałośni. Próbujecie zdyskredytować mnie jako instruktora na tym kursie, udowadniając jednocześnie, że nie macie bladego pojęcia o nowiczesnym nurkowaniu technicznym.
nie wiem co w moim pytaniu było dyskredytującego. Ani nie znam standardów TDi ani nie mam interesu w dyskredytowaniu Ciebie bo:
a) nie znam Cię,
b) mam to w głębokim poważaniu jak szkolisz kursantów.
Ot, zaciekawiło mnie na jaką minimalną głębokość trzeba zanurkować żeby dostać kwit uprawniający do nurkowania na 45 metrów na powietrzu (zwyczajnie nie pamiętam jak to było u mnie AdvEanx robiłem w IANTD).
A czy to ma sens czy nie, czy to dobrze czy źle - mam swoje zdanie i internetowa opinia średnio mnie interesuje.
Masz swoje podejście do nurkowania i fajnie. Tylko po co się tak nadymać?
A na "nowoczesnym nurkowaniu technicznym" faktycznie się nie znam bo nawet nie wiem co znaczy to pojęcie
P.S. Hubert - Ty tak serio jesteś taki nadęty czy to internetowa poza?
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 03-03-2012, 22:00
maran napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
sama sprawność fizyczna na 40m spada do poziomu 25% normalnej... J
Uznaje się że sprawność fizyczna wraz z głębokością spada. Wynika to głównie z gęstością gazów oddechowych, więc opory przepływu a zatem możliwości skutecznej wentylacji nurka. Czyli w istocie chodzi o negatywne oddziaływanie CO2 na naszą sprawność fizyczną (tlenu mamy w bród).
Nie bez znaczenia jest oddziaływanie synergistyczne CO2 z azotem na naszą sprawność intelektualną w hiperbarii.
Zatem z tego powodu stosowanie lekkich gazów np Helu poprawia wymianę gazową i z natury zmniejszać będzie kumulację CO2 i jego synergię z gazami obojętnymi.
Czy w efekcie nurkując na powietrzu to jest 25 %, nie mam pojęcia Bo nigdzie takiego szacunku nie spotkałem. Ale nie sądzę żeby aż tyle tracone było na sprawności psycho-fizycznej (nie da się rozdzielić obu czynników fizjologicznych w hiperbarii w trakcie normalnego nurkowania)
Natomiast musimy pamiętać że czasem niestety się zdarza że nurek traci w wyniku kumulacji CO2 i synergii z azotem 100% sprawności i ginie pod wodą. Niestety.
Inaczej mówiąc to co napisał JacekPlacek występuje bez wątpliwości Natomiast liczby są wątpliwe póki nie ma wiarygodnych źródeł.
Jeśli jest to JP interpretacja zjawiska to nie ma tu chyba pola do dyskusji?
Jeśli jest to JP interpretacja zjawiska to nie ma tu chyba pola do dyskusji?
To jest stanowisko JP II i - jako dogmat - nie podlega dyskusji
A tak na poważnie - myślę, że były takie badania wykonywane - wystarczy mała siłownia wsadzona do dużej komory hiperbarycznej i już jest łatwo porównywać (przynajmniej na sucho).
Trzeba by zapytać TomaEma, ale ten zwiał i się zaszył... (to znaczy chodziło mi o ukrycie, nie o Esperal)
Ostatnio zmieniony przez beroduar 04-03-2012, 11:45, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 04-03-2012, 12:04
Hubercie: nigdzie nie pisałem o standardach organizacji w której szkolisz, nigdzie nie napisałem że źle szkolisz lub ze robisz to niebezpiecznie. Napisałem jedynie że kreowany przez ciebie wizerunek na tym forum IMHO nie przystaje do kursu który prowadzisz. Gdyby to był kurs nTMX, Helitrox Diver, warsztaty przygotowujące do Fundów GUE, warsztaty RD etc. w klawiaturę bym nie kliknął.
Mniej więcej chciałem uzyskać informacje o którą pytał GerardM, przy czym ja nie wierzyłem że jesteś w stanie komuś powiedzieć:
GerardM napisał/a:
"stary masz tu papiery uprawniające Cię do zejścia na 45 m. Jesteś teraz w stanie bezpiecznie nurkować na taką głębokość na powietrzu i zrobić prawidłowe deco"
i dlatego zastanawiałem się co z tym fantem robisz, szczegolnie że twoje wypowiedzi na temat tego typu nurkowań były zdecydowanie ostrzejsze niż
GerardM napisał/a:
"Nie polecam Ci jednak tego robić bo bez tmx to mało rozsądne"
jacekplacek napisał/a:
Coś nie tak... to powietrze jest passe a hel postępem
Ok może być na odwrót. Myślałem że jak w naszym kraju jest 99% katolików to kreacjonizm jest en vogue a nie passe
Jacku, tak przy okazji w jakimś wątku o kursie wrakowym napisałeś że polecasz kurs u Pawła Poręby również dlatego że on ciągle robi nurkowania wrakowe. Oczywiście tylko krowa nie zmienia poglądów i teraz taka argumentacja do ciebie może już nie przemawiać.
Wysłany: 04-03-2012, 12:09
Wielokrotnie i precyzyjnie wyjaśniałem moje stanowisko. Możecie dalej bić pianę. Dla mnie EOT.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-03-2012, 12:29
mi_g napisał/a:
Jacku, tak przy okazji w jakimś wątku o kursie wrakowym napisałeś że polecasz kurs u Pawła Poręby również dlatego że on ciągle robi nurkowania wrakowe. Oczywiście tylko krowa nie zmienia poglądów i teraz taka argumentacja do ciebie może już nie przemawiać.
Nie zmieniłem zdania i dalej polecam Pawła. Tak samo jestem zdania, że należy na kursie osiągnąć z kursantem maksymalną głębokość bo dopiero tam mogą wyjść ewentualne braki np. w przygotowaniu mentalnym. Ale to moje prywatne zdanie a nie wykładnia federacji. Federacja mówi, że tego maksimum nie trzeba osiągnąć i tyle.
beroduar napisał/a:
To jest stanowisko JP II i - jako dogmat - nie podlega dyskusji
O, i to mnie siem podoba
KSD [Usunięty]
Wysłany: 04-03-2012, 15:00
hubert68 napisał/a:
Standardy mówią, że dwa nurkowania muszą się odbyć na głębokości większej niż 30 m. Tu nie chodzi o to, by zanurkować na 45 m i nie dostać narkozy.
Tak się przyglądam dyskusji i sam się zaciekawiłem... Tak więc jeśli można spytać, to w końcu jak głębkie nurkowania standardowo robisz na takim kursie i jaki wówczas gaz masz Ty i jaki kursanci? Podkreślam, że sam pytam z własnej ciekawości, a nie po to aby bić pianę.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-03-2012, 08:25
jacekplacek napisał/a:
Nie zmieniłem zdania i dalej polecam Pawła
Raczej pytałem czy zmieniłeś zdanie że najlepiej robić kursy XXX u tych instruktorów którzy często nurkowania XXX robią.
Swoją drogą jest to najlepsza rekomendacja dla przyszłych kursów nTmx czy Helitrox Diver u Huberta bo co by nie mówić zapewne robi tego typu nurkowań dużo więcej niż inni instruktorzy.
Tak przy okazji to mam nadzieje Jacku ze masz świadomość że jak kiedyś napiszesz na forum że zapraszasz na kurs OWD to pierwsze pytanie będzie czy dopuszczasz kursantów w piankach a jeśli tak to jak to godzisz z własnymi przekonaniami...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 05-03-2012, 13:56
mi_g napisał/a:
Tak przy okazji to mam nadzieje Jacku ze masz świadomość że jak kiedyś napiszesz na forum że zapraszasz na kurs OWD to pierwsze pytanie będzie czy dopuszczasz kursantów w piankach a jeśli tak to jak to godzisz z własnymi przekonaniami...
Oczywiście, że dopuszczam kursantów w piankach i oczywiście, ze nie jest to sprzeczne z moimi przekonaniami Moje przekonania nie zabraniają użycia pianki, jacketu, "zwykłych" płetw. Natomiast zabraniają indoktrynacji, niedomówień, kłamania, naciągania. Pianka jest gorsza od suchego, suchy neoprenowy gorszy od powłokowego ale najgorsze i niedopuszczalne jest nienurkowanie!
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 05-03-2012, 14:31
jacekplacek napisał/a:
Natomiast zabraniają indoktrynacji, niedomówień, kłamania, naciągania.
Wysłany: 05-03-2012, 17:51
jacekplacek napisał/a:
Oczywiście, że dopuszczam kursantów w piankach i oczywiście, ze nie jest to sprzeczne z moimi przekonaniami Moje przekonania nie zabraniają użycia pianki, jacketu, "zwykłych" płetw. Natomiast zabraniają indoktrynacji, niedomówień, kłamania, naciągania. Pianka jest gorsza od suchego, suchy neoprenowy gorszy od powłokowego ale najgorsze i niedopuszczalne jest nienurkowanie!
Amen. Mógłbym się pod tym podpisać. No cóż, pewnie właśnie dlatego, pomimo różnic w pewnych sprawach i czasem całkiem ostrych dyskusji, tak dobrze się z Jackiem rozumiemy i przyjaźnimy... Instruktor ma przekazać rzetelną wiedzę. Kursant sam podejmuje decyzje.
Wysłany: 05-03-2012, 18:40
hubert68 napisał/a:
Instruktor ma przekazać rzetelną wiedzę.
jak sądzę, nikt tu nie ma nic przeciwko przekazywaniu i w efekcie przyjmowaniu wiedzy natomiast to zbyt dogmatyczne jej przekazywanie w większosci osób, jak widać po tym forum, budzi zwyczajnie opór.
Wysłany: 05-03-2012, 20:21
Cóż, można nauczać albo dobrze, albo źle. Nie mylić z dogmatycznie i niedogmatycznie. Można nurkować dobrze i inaczej. Staram się uczyć dobrze. I tyle.
Wysłany: 05-03-2012, 20:55
otóz, Hubercie, nie masz racji. Nie można mylić pojęc, które zakresowo są zupełnie rózne i mogą się oba odnosić do tej samej czynności i mogą tworzyć zbiory łaczne i rozłączne, że tak polecę matematyką.
mozna uczyć dobrze i domatycznie, dobrze i niedogmatycznie, źle i dogmatycznie i źle i niedomatycznie. I ja tam np., jako uczeń, zawsze wybiorę zbiór drugi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko