Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI - opłata za PIC
Autor Wiadomość
lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-03-2012, 15:44   

piotrkw napisał/a:
Marcin13736 napisał/a:
Wygląda na to, że lepiej się szkolić u instruktorów, którzy od poniedziałku do piątku harują jak pewnie większość z nas, a w weekendy robią kursy. Lepiej szanują pieniądze klienta i robią to bardziej dla "idei" a nie mamony...

Chyba jednak nie bardzo..

ja tez nie stawiałabym takiej tezy, bo z mojego punktu widzenia, jest zupełnie obojętne, jakie pobudki kierują instruktorem, że szkoli, istotne jest by robił to dobrze, a nie watpię, ze można takich znależć zarówno wsród tych, którzy szkoleniem zajmują się głównie, jak i tych, którzy traktują to, jako zajęcie uboczne.

natomiast z tej przyczyny, nie dokonuję tez wyboru w sposób wskazany przez Piotra tu

piotrkw napisał/a:
Ja zawsze staram się współpracować z zawodowcami

bo akurat uważam , że w przypadku takiej dziedziny, jak nurkowanie, zawodowstwo może być i wadą, i zaletą. Nawet dobry zawodowiec moze z czasem popaśc w sztampę i jechać na wczesniej zdobytej opinii ( co raczej nie grozi niezawodowcowi ), jak i być znużony, zmęczony itp kolejnymi zajęciami tego samego typu, co też niezawodowcowi, niemającemu najczęściej ciśnienia na czas, nie grozi.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-03-2012, 17:24   

piotrkw napisał/a:
Chyba jednak nie bardzo. Ja zawsze staram się współpracować z zawodowcami.

lozerka napisał/a:
natomiast z tej przyczyny, nie dokonuję tez wyboru w sposób wskazany przez Piotra tu

Lozerko nie przejmuj się, ten Pan już tak ma. Jak ja napisałem wcześniej, z jakich pobudek zajmuję się instruktorstwem, to musiał napisać cokolwiek, z czego by wynikało, że tacy jak ja są kiepskimi instruktorami. Jemu myli się praca lekarza z pracą instruktora nurkowania. Zapewne uważa, że także sprzątać w domu musi profesjonalna sprzątaczka, bo każdy inny zrobi to gorzej a warzywa z ogródka działkowego nadają się tylko do wyrzucenia, bo nie są uprawiane przez "profesjonalistę". Nie przejmuj się, niektórzy już tak mają...

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-03-2012, 17:31   

hubert68 napisał/a:
piotrkw napisał/a:
Chyba jednak nie bardzo. Ja zawsze staram się współpracować z zawodowcami.

lozerka napisał/a:

Lozerko nie przejmuj się, ten Pan już tak ma.
(...)
Nie przejmuj się, niektórzy już tak mają...

no, aż tak bardzo, żeby mnie podwójnie pocieszać, to się nie przejęłam ;-)

powiem nawet, że wcale się nie przejęłam ;-) może Wy, panowie, znajdziecie zawsze okazję do wsadzenia sobie pstryczka, tudzież dostrzeżenia pstryczka po drugiej stronie, ale ja po prostu zwyczajnie rozmawiam :)

a jak się wtrącam w Wasze przepychanki ;-) po którejś ze stron, to robię to wprost :)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-03-2012, 17:34   

lozerka napisał/a:
a jak się wtrącam w Wasze przepychanki po którejś ze stron, to robię to wprost

:beer3:

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2012, 16:39   

Cytat:
Widzisz, potrafię w jedno popołudnie zarobić tyle, ile dostałbym za kurs OWD ale mam frajdę, że prowadzę szkolenie. Co oczywiście nie znaczy, że szkolę za darmo

Czyli już nie jesteś non profit. Zwyczajnie odpadasz z tego szacownego grona non proftowców :) Ja zresztą też. Też zresztą lubię uczyć nurkowania.

hubert68 napisał/a:
Może ktoś powiedzieć, że mamy "misję"

Jeśli, tak naprawdę postrzegasz "nitroksowe soboty", to ok.

hubert68 napisał/a:
widzisz tak już jest, że darmowy chleb nawet głodni wyrzucają

Naprawdę głodni, darmowy chleb, wcinają aż im się uszy trzęsą.
To podobnej miary stwierdzenie że "biednych nie stać na kupowanie tanich rzeczy".
A faktycznie stać ich tylko na tanie rzeczy tak samo jak naprawdę biedni będą jedli darmowy chleb.

lozerka napisał/a:
, ale Włodek domagał się przykładu, a sam przekazujesz sporo informacji o sobie :) )

To nie jest dobry przykład. Byłem szkolony przez ludzi którzy robili to z czystej przyjemności może nawet była to misja w altruistycznym tego słowa znaczeniu. Bo rozliczenia za szkolenie nie było bo był klub były klamoty klubowe i była bezinteresowna praca członków klubu w zakresie jaki byli w stanie wykonywać.
Dopiero na P3 była stawka dla instruktorów.
To był właśnie czas zmiany podejścia z bezinteresownego, misyjnego na jak najbardziej komercyjne.

Opłata za szkolenie jest tym czynnikiem który zmienia wszystko i trudno mówić o misyjnym podejściu takim jakim ja nasiąknąłem od początku zabawy w nurkowanie.

Zresztą do dziś trudno mi się przestawić z tamtych naleciałości działań klubowych.
Dostrzegam podobne wątpliwości u wielu starszej daty nurków i instruktorów.
Tu też widzę pozostałość mentalności socjalistycznej czy może społecznikowskiej bardzo mocno rozwiniętej w tamtych czasach :)

lozerka napisał/a:
Umówmy się, że misyjne ( wyłącznie ) podejscie, mogą miec do szkolenia ci, dla których nurkowanie jest tylko hobby, a utrzymują się z zupełnie innych źródeł.

Natomiast nic nie szkodzi mieć misje zarabiania kasy na usługach szkoleniowych Tylko trzeba to jakoś rozdzielić. Bo misja to cel działania. Trudno pogodzić tak odrębne cele jak zarabianie z dawaniem tyle ile się da za darmo.

Dawanie bez rozliczenia w groszu, w powszechnym komercyjnym otoczeniu poprostu jawi się jako głupota życiowa. To są sprzeczne wartości. Przynajmniej ja to tak postrzegam na bazie własnych społecznikowskich w sumie sporych jednak doświadczeń.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2012, 17:22   

Włodek K napisał/a:

lozerka napisał/a:
, ale Włodek domagał się przykładu, a sam przekazujesz sporo informacji o sobie :) )

To nie jest dobry przykład. .

Włodku, bo jak się okazuje, chciałeś żebym podała przykład tego, o czym Ty myślisz, a ja podałąm przykład tego, o czym ja myślę ;-) I zapewniam Cię z tego punktu widzenia, to dobry przykład :-D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu