Po rocznych testach producent reba Pelagian wypuszcza do sprzedazy swoje wlasne sensory O2, bedace kopia Teledyne. Czas reakcji, napiecie te same co TD, membrana, Molex.
4 sztuki jada do mnie, jak dojada podziele sie wrazeniami z nurkowan
Wysłany: 26-02-2012, 21:50
Napewno ich wlasne? Made in Thailand? Dosc powszechne jest praktyka OEM produkt innego producenta - tak naprzyklad robi teraz ISC (megalodon). Po nienajlepszych doswiadczeniach z Maxtor i jeszcze gorszych z AI, wylegarnia Mega kupuje teraz sensory Vandergraph i nalepia wlasne logo.
na pewno nie ich wlasne tylko OEM
zastanawialem sie wlasnie ktore
Graph'owe cele mialem w uzyciu tylko raz w analizatorze O2 - wiec zobaczymy jak to bedzie w rebie - jedna seria drugiej nierowna wiec zobaczymy jak to bedzie
Witam
jak dobrze popatrzec w necie to sie okazuje że sensorów jest jak mrówek, dla przykładu firmy produkujace sprzęt medyczny owych uzywają ale pewnie ich nie produkują, więc mówienie "własne" jest na wyrost, co koledzy potwierdzają.
Wysłany: 27-02-2012, 16:17
michałP napisał/a:
jak dobrze popatrzec w necie to sie okazuje że sensorów jest jak mrówek
Zgadza sie! Problem w tym, ze jak nawet znajdziesz sensor o wlasciwym zakresie pracy i tolerowalnym czasie reakcji, to nie ma on, z reguly hydrofobowej blony. To, moim zdaniem, wazny element zabezpieczajacy sensor przed nadmiernym zawilgoceniem. Teledyne wciaz produkuje np r-22, ale nie w wersji D do nurkowania z w/w blona. Znam ludzi, ktorzy mimo to nurkuja na tych sensorach, ale ani producent sensorow, ani producenci CCR-ow tego nie zalecaja. Slyszalem nawet o takich ktorzy przekladaja stare membrany do nowych celli - co jakis czas pojawiaja sie ogloszenia pt.: "Kupie zuzyty R-22D"
Druga sprawa to jakosc i trwalosc sensorow. Z Teledyne problemy byly rzadkoscia - mnie osobiscie nigdy sie nie zdarzyl, a nawet wrecz przeciwnie - sluzyly dluzej niz zalecane 12 miesiecy. AI byly jak loteria - RBW pelny jest historii, o tym jak ktos zamowil trzy sensory i dwa byly DOA(dead on arrival) a jeden padl np po 3 mies. Maxtec mial nieco lepszy rekord, ale tez nie porownywalny z Teledyne. Obecnie producenci RBs albo staraja zmusic firmy produkujace sensory jak AI lub Maxtec do poprawienia jakosci swoich produktow. Inni eksperymentuja z nowymi dostawcami - vide Pelagian czy Meg.
Cale to zamieszanie to, jak zwykle, kwestie prawne. Powiedzmy ze, firma A uzyska dla swojego urzadzenia, zdecydowanie nie tani, certyfikat, jak np CE lub inny w ktory wpisane sa sensory firmy B. Pol roku pozniej firma B, z jakiegos wzgledu, rezygnuje z wspolpracy z producentem A. Producent Rb moze albo rozpoczynac proces certyfikacji od nowa, albo sprzedawac nie certyfikowany produkt.
W przypadku kiedy producent reba dostanie certyfikat z "wlasnym" sensorem sytuacja wyglada inaczej - nawet jezeli zmieniony zostanie dostawca, to producent reba dalej naklei wlasne logo na nowy sensor i wszystko jest OK. Dzialalnosc taka, przenosi takze odpowiedzialnosc prawna w zakresie kontroli jakosci podzespolu, na producenta CCR. A przeciez o to chodzilo! Teledyne, tylko dlatego wycofala sie z produkcji sensorow do rebreatherow, bo bala sie, ze procesy o odpowiedzialnosc cywilna spowoduja zbyt duze straty materialne. Zbyt maly rynek(sensory do nurkowania), a zbyt duze ryzyko.
W tym miejscu nalezalo by podziekowac glownemu sprawcy calego zamieszania- pewnemu "gentelmenowi" ze Szkocji. Ale to juz inna historia...
pzdr
Tomek
Ostatnio zmieniony przez TomekR 27-02-2012, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
zgadza się, 2 z 3 padły równo po pół roku mimo że mają datę ważności do lipca 2012.
Co teraz, wsadziłem starą Teledynę 2 letnia, dostałem od kolegi nową ale na mini jacka
już mi nawet jakieś pomysły na przejściówki przychodzą do głowy ale jack- coax nie zmieszczą się do głowicy.Zobaczę na targach w Londynie jakie oferty mają teraz firmy.
Co za fiut zdenerwował Teledyne
już mi nawet jakieś pomysły na przejściówki przychodzą do głowy
też miałem taką opcję, ale, że mam AI "nówki sztuki" to popływam na tym na razie i nie bedę mieszał - zobaczymy jak to będzie wyglądało za parę miechów...
Piotrek,
wczesniej uzywalem R22d w Pelagianie, a te maja byc kompatybilne z poprzednimi. Andy Fritz uzywal ich przez rok przed rozpoczeciem sprzedazy.
Bede zamawiac dla siebie 2szt. Mozemy podzielic sie kosztami przesylki.
Sensory sa juz w Szwecji.
110USD / szt
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko