Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
21-05-2011, 00:41
Kilka słów na temat nowego Leda 30W Gralmarine
Autor Wiadomość
Bartłomiej Grynda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 16:53   

Szerszy kąt świecenia (ale poniżej 18stopni) i znacznie więcej światła niż GL1 ma reflektor GL7. Do GL1(ale również do GL7) mogę zamontować optykę np. 50 stopni. Czy to ma być do oświetlenia wideo?
Bartłomiej Grynda
GRALmarine.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2011, 09:58   

Moralesso napisał/a:
Aha!! bylbym zapomniał!!
Porównywałem to cudo z ...tym czyms z allegro (bez nazwy wiecie o co chodzi) i...BEZ KOMENTARZA!!! :???:

tzn. co, tańsza ?
Bo przecież nie porównałes 20W latarki z allegro z 30W Bartka tylko pod względem świecenia.

GerardM 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2011, 20:02   

Nuroslaw napisał/a:
Moralesso napisał/a:
Aha!! bylbym zapomniał!!
Porównywałem to cudo z ...tym czyms z allegro (bez nazwy wiecie o co chodzi) i...BEZ KOMENTARZA!!! :???:

tzn. co, tańsza ?
Bo przecież nie porównałes 20W latarki z allegro z 30W Bartka tylko pod względem świecenia.

Spójrz na daty. Gościa nie ma już nawet na FN. Nie odpowie :-)

Olaff 

Stopień: SM / Into To Cave
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 22-11-2011, 09:18   

Bartłomiej Grynda napisał/a:
Szerszy kąt świecenia (ale poniżej 18stopni) i znacznie więcej światła niż GL1 ma reflektor GL7. Do GL1(ale również do GL7) mogę zamontować optykę np. 50 stopni. Czy to ma być do oświetlenia wideo?
Bartłomiej Grynda

Dziekuje za odzew, pani Patrycja wszystko mi juz wytlumaczyla. Pozdrawiam

leszek-82 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2012, 21:26   

Mam pytanie do posiadaczy owej latarki. Od niedawna też jestem jej właścicielem i chciałbym się dowiedzieć czy wasze latarki świecąc na powierzchni tez się mocno nagrzewają? A podobno ledy się nie grzeją.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2012, 22:16   

leszek-82 napisał/a:
Mam pytanie do posiadaczy owej latarki. Od niedawna też jestem jej właścicielem i chciałbym się dowiedzieć czy wasze latarki świecąc na powierzchni tez się mocno nagrzewają? A podobno ledy się nie grzeją.

Nie próbowałem ale musi się nagrzewać.
Ledy się grzeją. W dokumentacjach do ledów mocy jest opisane ile ciepła może się wydzielić i jak zrobić do tego odpowiedni radiator -> odprowadzenie tego ciepła.
W latarkach pod wodę jest to stosunkowo mały problem bo wystarczy wytransmitować to ciepło na obudowę, resztę zrobi woda nawet jak ma ponad 20 st.

leszek-82 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2012, 10:58   

Dziękuję za odpowiedź. To teraz mam jeszcze jedno pytanie czy świecąc tą latarką na po wierzchni można ją uszkodzić?

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 18-03-2012, 16:33   

Jak sie zrobi goraca to tak.
Ale wiekszym problemem sa akumulatory, a szczegolnie ich niefachowe laczenie

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2012, 18:10   

jacekvw napisał/a:
Jak sie zrobi goraca to tak.
Ale wiekszym problemem sa akumulatory, a szczegolnie ich niefachowe laczenie

Potwierdzam -
Wiec temat z slabymi akumulatorami nie jest pojedynczy, mi tez sie trafilo i kolegom.
Generalnie po rozebraniu latarki to co ukazalo sie mym slepiom, wolalo o placz i rozpacz.
Zwykle paluszki polutowane za pomoca cyny, laczenia z drutu miedzianego pomiedzy nimi, wszystko owiniete tasma do pakowania, zgroza i totalne nieznanie tematu laczenia ogniw.
Dzialalo jakies pol roku potem zaczelo slabnac, ale mysle ze moze niedoladowana, lub mi sie zdaje, ale raz drugi , trzeci ....
Wkoncu po 9-10 miesiacach od kupna zrobilem pomiary i wyszlo ze baterie oddaja 1,5A zamiast 3A.
Wiec szybko na reklamacje, nie martwie sie sie bo mial byc rok a tu skucha, nagle sie okazuje ze gwarancja miala byc , ale jednak nie ma, bo cos tam i wogle sie nie da , ze to moja wina i takie tam, przeladowane, ale przeciez ori ladowarka dolaczona do kompletu - to co ona tez zla?
No i sobie wkoncu kupilem fajny pakiecik w firmie BTO , z zabezpieczeniem i porzadna ladowarka -wszystko wyglada bardzo profesjonalnie.
A gral marine mowie zdecydowane nie.
Ps kupilem kupilem pare backup LightForMe - swietnie wykonane, moge polecic

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 19-03-2012, 21:03   

JacekKG napisał/a:
A gral marine mowie zdecydowane nie.

Czy powiedziałeś to Bartkowi Gryndzie?
Nie sądzę, że należy się obrażać na producenta, nawet jeśli się za mocno ceni.
Producent powinien wiedzieć, że nie jesteś usatysfakcjonowany i mieć możliwość poprawy swoich produktów.
Wiele osób dostało (ja też) bezinteresowne porady od Bartka, więc myślę, że zamiast się najeżać, jest duża szansa aby sprawę załatwić satysfakcjonująco dla klienta i producenta.
Żeby nie było, że mam w tym jakiś interes - nie mam i nie planuję zakupu oświetlenia z grala.

JacekKG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2012, 22:38   

Dla klijenta satysfakcjonujaca jest wymiana towaru na taki bez wad, wad produkcyjnych zwiazanych z nieodpowiedńia technika laczenia ogniw.
A producent sie wypina i mowi ze gwarancji nie ma, mimo ze wczesniej takiej udzielil.
Czy moja wina jest to ze oszczedzali na kosztach produkcji? A potem chcieli zebym kupil u nich drugi akumulator bo ten ktory jest jeszcze na gwarancji sie zepsul.
Nie dziekuje. Firma BTO robi to profesjonalnie, i ich polecam.

PanHavranek 

Stopień: umiarkowany
Kraj:
Virgin Islands

Wysłany: 19-03-2012, 22:50   

JacekKG - jak ktoś w pierwszym poście natychmiast po rejstracji zaczyna mieszać z błotem jedną firmę , wychwalając inną - to dla mnie jakoś dziwnie zaczyna to pachnieć :roll:
Było już w historii forum kilka takich debiutów ...

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 19-03-2012, 22:59   

Po to jest forum zeby zabierac w nim glos, wyrazac opinie, dlatego zostalo stworzone.
Ja tez jestem niezadowolony z obslugi gwarancyjnej gral'a tak samo jak moj imiennik.
Mogli odrazu powiedziec ze nie ma gwarancji i temat bylby jasny.
Kiedys duzo bylo slychac o kiepskim azonie, teraz o gralu , swiat sie zmienia.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2012, 09:12   

Jacki, możecie powiedzieć kiedy kupowaliście te wasze wadliwe Grale ? Jak rozumiem sprawa dotyczy wyłącznie problemów z akumulatorami.
Interesuje mnie to o tyle, że posiadam Grala od roku i nie mam z nim jak do tej pory żadnych problemów (nie licząc przygniecenia głowicy twinem :) - co zresztą firma rozwiązała za drobne pieniądze) i tak się zastanawiam czy mam się czym martwić.

PanHavranek 

Stopień: umiarkowany
Kraj:
Virgin Islands

Wysłany: 20-03-2012, 09:54   

md1974 jak Cię to uspokoi to mój egzemplarz działa bez zarzutu od 5 lat.
Dziwna jakaś ta krucjata Jacków - bo każdy kto miał do czynienia z Bartkiem, a jest nas tu wielu- może potwierdzić ,że to wyjątkowo skory do pomocy człowiek i wszelkie problemy z latarkami były rozwiązywane błyskawicznie .
leszek-82 Nie wolno na powierzchni używać tej latarki - używanie jej na powierzchni powoduje charakterystyczne uszkodzenia nie podlegające gwarancji.
Nie mam udziałów w firmie Bartka , nie jestem jego rodziną - jestem zadowolonym
z produktów Bartka ich wieloletnim użytkownikiem.

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 20-03-2012, 09:55   

ta sama seria co ty :) okolo 1,5 roku

te stare dzialaja, uzywali wtedy lepszych aku , a potem ciecie kosztow i wszlo jak wyszlo

chyba kwestia przejecia firmy przez córke
Ostatnio zmieniony przez jacekvw 20-03-2012, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2012, 10:03   

PanHavranek napisał/a:
jak Cię to uspokoi to mój egzemplarz działa bez zarzutu od 5 lat.
Dziwna jakaś ta krucjata Jacków - bo każdy kto miał do czynienia z Bartkiem, a jest nas tu wielu- może potwierdzić ,że to wyjątkowo skory do pomocy człowiek i wszelkie problemy z latarkami były rozwiązywane błyskawicznie .

No właśnie po dokładnym zbadaniu tego co siedzi w moim kanistrze z akumulatorami jestem wyjątkowo spokojny. Podobnie nie obserwowałem problemów z obsługą klienta zarówno przy zakupie jak i naprawie czy innych sprawach w jakich kontaktowałem się z firmą.
Dlatego czytając to co pisze Jacekvw czuję się jakbym czytał informacje na temat innej firmy.

Jacek, jak dla mnie to wygląda na wyjątkowego pecha.

JacekKG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2012, 18:49   

Gwarancja mojej konczy sie w tym miesiacu, ale co z tego jak musialem naprawiac na swoj koszt

leszek-82 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2012, 21:09   

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Mam nadzieje, że mojej latarce po testach na powierzchni nic nie będzie. Nadal świeci więc chyba nic nie uszkodziłem. W sprawie zasilania ceny kanistrów z akumulatorami troszkę mnie odstraszyły więc skorzystałem z rad znajomych do latarki dokupiłem złączkę i podłączyłem ją pod akumulator żelowy 5 ah. Pracę rozpoczyna przy napięciu 13,20 V i po świeceniu około 3 godzin pełnym światłem akumulator rozładowuje się 10 V. Mam nadzieję, że czegoś w symbolach miar nie po kręciłem bo w sprawach elektrycznych jestem laikiem. Akumulator idealnie mieści się do kieszeni jack-etu. Teraz tylko muszę zobaczyć jak w praktyce wszystko się sprawdzi.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2012, 21:10   

leszek-82 napisał/a:
chciałbym się dowiedzieć czy wasze latarki świecąc na powierzchni tez się mocno nagrzewają? A podobno ledy się nie grzeją.

leszek-82 napisał/a:
To teraz mam jeszcze jedno pytanie czy świecąc tą latarką na po wierzchni można ją uszkodzić?

Spaliłem tak kiedyś Azona: była jeszcze bez zabezpieczeń. Obecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
Jak macie coś chłopaki do Bartka, nie lepiej Mu to powiedzieć?
JacekKG napisał/a:
Firma BTO robi to profesjonalnie, i ich polecam.

Podeślij link do latarki którą polecasz.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu