Bardzo szerokie pojęcie: od kilkunastu minut do kilku godzin.
No fakt.
Mówię o dwóch ~1h nurkowaniach w ciągu dnia (szuwarowych).
Rozkręcam kanister sprawdzam zawilgocenie skrubera (u mnie generalnie jest czysto - ale jak kolega nurkował to miałam wrażenie, że napluł mi do pętli bo sorbent byl po godzinie niebieski)
Rozkręcam kanister sprawdzam zawilgocenie skrubera (u mnie generalnie jest czysto - ale jak kolega nurkował to miałam wrażenie, że napluł mi do pętli bo sorbent byl po godzinie niebieski)
wilgoć jest naturalna , kolor wapna filetowy nie ma nic wspólnego z wilgocią , lecz jest to efektem dużej pracy wapna wskutek czego uwolniło się dużo pary wodnej fiolet mówi o zużyciu sorbenu , kolega porostu oddycha inaczej , tj. "produkuje dużo CO2" nie ma to nic z pluciem wspólnego , a jeśli dobrze pamiętam to czas ochronny scrubera w Dregerze jest 1,5 godziny ...
wilgoć jest naturalna , kolor wapna filetowy nie ma nic wspólnego z wilgocią , lecz jest to efektem dużej pracy wapna wskutek czego uwolniło się dużo pary wodnej fiolet mówi o zużyciu sorbenu , kolega porostu oddycha inaczej , tj. "produkuje dużo CO2" nie ma to nic z pluciem wspólnego , a jeśli dobrze pamiętam to czas ochronny scrubera w Dregerze jest 1,5 godziny ...
Oczywiście masz rację żartowała z tym pluciem - kolega słusznych rozmiarów był i oddychał intensywnie
- chodziło mi o to, że jeśli po pierwszym nurku odkręcam pokrywę, oglądam sorbent i jest suchy i czysty, idę na drugiego nura z tym samym - jeśli widzę wilgoć i zmianę koloru zmieniam
Poza tym mniej wilgoci dostaje się do kanistra w czasie lajtowego nurka - ale jeśli ćwiczy się ''zamknięcie'' pętli i przejście na OC - wystarczy zrobić to niedokładnie i woda (wilgoć) w środku gotowa.
- chodziło mi o to, że jeśli po pierwszym nurku odkręcam pokrywę, oglądam sorbent i jest suchy i czysty, idę na drugiego nura z tym samym - jeśli widzę wilgoć i zmianę koloru zmieniam
zupełnie nie podzielam takiej techniki , na ocenę czy jeszcze nurać czy nie , czas ochronny jest jak dla mnie nie do przekroczenia nawet o minutę , gdzie nawet dodaje 10min do czasu nurkowania . Ot taka jest moja sprawa do tego tematu , a co zrobisz jak ocenisz sorbent , jak będziesz miał wapno bez indykatora ???
zupełnie nie podzielam takiej techniki , na ocenę czy jeszcze nurać czy nie , czas ochronny jest jak dla mnie nie do przekroczenia nawet o minutę , gdzie nawet dodaje 10min do czasu nurkowania . Ot taka jest moja sprawa do tego tematu , a co zrobisz jak ocenisz sorbent , jak będziesz miał wapno bez indykatora ???
Wiesz, dla mnie dolphin to sprzęt na szuwary - średnia głebokośc z wykonywanych nurków nie przekracza 10m (byłam z nim maxymalnie na 17m). Używam tylko sorbentu z indykatorem
Robię na nim max dwa nurki dziennie z przerwą na zmianę/przetoczenie gazu.
Nie mam parcia na naginanie ani czasu ani głebokości - dla mnie to zabawa.
Z "prawdziwym" ccr-em dopiero zaczynam przygodę z należytą pokorą dla zasad i procedur.
Jeśli dobrze mnie uczono to czas ochronny scrubera to 3h - wiec przy dwoch godzinnych nurkach może jedynie nie stosuję się do instrukcji, która nakazuje wymieniac sorbent po każdym nurkowaniu
cyt: "The Dolphin's canister is an axial design and contains 2.5kg of sorbe allowing a maximum scrubber time of 180min (figures from Draeger). This canister can be halved with the half fill canister device, ideal for pool sessions or discover Rebreather diving or simply for shorter immersions. "
Moją przygodę z Rebem rozpoczołem od BI , wiec nie jestem partnerem do dyskusji o SCR sorrki ze tak wtrącam słowo , każdy jakiś tam ma system kontroli , choć chwilę czasu temu byłem nawet myśli by kupić delphina na suwarowanie ale jakoś umarło śmiercią naturalną , w końcu na Megu też szuwary można robić
no ja właśnie jestem na etapie zbierania kasy na CCRa i pewnie będzie to Meg (w mysl zasady - nurkuj na tym na czym Twoja grupa
A posiadaczką dolphina stałam się 2 lata temu przez przypadek: skusiła mnie cena i stan (miał jeszcze fabryczną folię w środku) - specjalnie nigdy się scr-ami nie interesowałam
Ale z czego wynikają te ograniczenia? Opory oddechowe? Coś innego?
ppo2.
Dolphin przystosowany jest do nitroxów 60% (max głębokość 17m), 50%, (max głebokość 22m); 40% (max głebokość 30m), 32% (max głębokość 40m).
Jeśli chodzi o głebsze nurkowania trzeba popytać tych co przerabiali dolphina.
no to ładnie , chętnie poznałbym innych nurkujących na Megaodonie , w moich okolicach CCRów brak , mój body ma Homebullding version (dobra konstrukcja) a tak to brak CCRowców , choć ostatnio zaczeli sie pojawiać lecz nie Megi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko