Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebne szkła korekcyjne
Autor Wiadomość
kminiorek 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2012, 11:10   Potrzebne szkła korekcyjne

Poszukuje namiaru na szkła korekcyjne do maski Mares Vision tyle że minusy
-1.5 i- 0.75 :okulary:

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2012, 12:17   

Trochę nie na temat, ale czy nie zastanawiałeś się nad szkłami kontaktowymi? Niesamowita wygoda...:)

kminiorek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2012, 12:26   

Próbowałem ale moje "piękne" oczy nie chcą zniesć obcej konkurencji.Prędzej wymienie maske tyle że czuje się wniej jak by urosła razem z włosami :hihi-:

Tokaru 

Stopień: P2/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2012, 13:17   

Dystrybutorem firmy Mares na Polskę jest Oceania, spróbuj do nich zadzwonić. Jednak z tego co słyszałem o szkła kontaktowe to u nich ciężko lub trzeba baaardzo długo czekać. Pomyśl może o TS Look czy coś tej firmy, do nich szkła zazwyczaj można dostać praktycznie od ręki.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 13-04-2012, 13:21   

kminiorek napisał/a:
Poszukuje namiaru na szkła korekcyjne do maski Mares Vision

Jak nie znajdziesz, poszukaj dobrego optyka, ktory wklei ci odpowiednie szkla na oryginalne szkla maski.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2012, 13:42   

Widzę, że jesteś z Krakowa, ale spróbuj tel:
ul. Pasaż Ursynowski 3
tel. 648-95-49
pan Marek Habior
kom. 0-601-363-886
dorabia szkła do masek

kminiorek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2012, 13:47   

Dzięki wszystkim .Nie wiedziałem że można wkleić na szkła od maski ,popytam a i balastu będzie mniej do wzięcia :humor:

BLUdive 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2012, 23:40   

Torpeda napisał/a:
czy nie zastanawiałeś się nad szkłami kontaktowymi? Niesamowita wygoda...:)

Soczewki kontaktowe są owszem fajne, ale w nurkowaniu mniej bezpieczne.

W przypadku zalania maski soczewka kontaktowa może się "wypłukać" i automatycznie nurek gorzej widzi. Przy większych wadach może być to duży problem. Dochodzi również kwestia higieniczna - woda dostająca się do oka jest brudna oraz pełna bakterii wszelkich. Soczewki sprzyjają zakażeniom. Dlatego jeśli już, to wyłącznie należy używać jednodniowych.

kminiorek napisał/a:
Mares Vision tyle że minusy -1.5 i- 0.75

Szkła korekcyjne do Maresów (i do większości, jeśli nie do wszystkich masek nurkowych) robione są w co 0.5 dioptrii, nie ma więc mocy -0,75. W przypadku Maresów najsłabszym szkłem jest -1,0.
Ostatnio zmieniony przez BLUdive 14-04-2012, 23:53, w całości zmieniany 1 raz  

Falky 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 09:41   

BLUdive napisał/a:
Torpeda napisał/a:

W przypadku zalania maski soczewka kontaktowa może się "wypłukać" i automatycznie nurek gorzej widzi. Przy większych wadach może być to duży problem. Dochodzi również kwestia higieniczna - woda dostająca się do oka jest brudna oraz pełna bakterii wszelkich. Soczewki sprzyjają zakażeniom. Dlatego jeśli już, to wyłącznie należy używać jednodniowych.

Nieprawda. Dobrze dopasowane miękkie soczewki nigdy się nie "wypłuczą". Sprawdzałem to, na różne sposoby - pływałem z otwartymi oczami, zalewałem maskę, mrugałem pod wodą, nawet lałem sobie do oczu wodę z prysznica. Jeżeli nie dotykasz oczu, nie odciągasz ręcznie powiek to soczewki same nie wypadną. Nawet przy zalaniu maski. A nawet jeśli jakimś cudem to się stanie, to prawdopodobieństwo, że naraz wypłyną obie jest praktycznie zerowe.

Ale faktycznie należy używać soczewek jednorazowych i wymieniać po nurkowaniu. Na wszelki zdrowotny wypadek.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 15-04-2012, 12:41   

BLUdive napisał/a:
W przypadku zalania maski soczewka kontaktowa może się "wypłukać" i automatycznie nurek gorzej widzi.

Powtarzasz miejskie legendy zaslyszane pod budka z piwem.

Z ciekawosci robilem kiedys testy z kontaktami jednodiowymi: nie udalo mi sie ich zgubic. Nie wazne jak sie staralem, lacznie z dynamicznym kraulem bez maski z otwarymi oczami. Jesli nie wierzysz, sa firmy oferujace darmowe probne kontakty - sprawdz sam.

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 12:53   

BLUdive napisał/a:
Torpeda napisał/a:

ja również przez 20 lat żyłam w przekonaniu, iż woda może wypłukać mi soczewkę - a że pierwsze moje soczewki kosztowały majątek, nie ryzykowałam sprawdzenia. Zostając nurkiem zostałam również wyprowadzona z błędu :-) Na sobie sprawdziłam - może nie w ekstremalnych warunkach - że soczewka nie wypłukuje się po otwarciu pod wodą oczu będąc bez maski. Jednak - mimo to po takim ćwiczeniu czuję w oku pewien dyskomfort i muszę bardzo powstrzymywać się przed odruchem kółeczkowania palcem po powiece w celu lepszego ułożenia soczewki. Mimo to komfort, jaki dają soczewki kontaktowe w nurkowaniu - i to właśnie w przypadku osób ze sporą wadą - jest niesamowity :-) W przeciwnym razie musiałabym szukać kluczyków do samochodu mając na twarzy maskę ;-)

BLUdive 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 17:52   

Może się wypłukać, co nie oznacza że musi. Po prostu takie ryzyko istnieje. I wcale nie musi się wypłukać na amen, wystarczy że po kontakcie z wodą zwinie się w rulonik i schowa gdzieś pod powieką.

Mi się soczewka "wypłukała" się, miałem też przypadek ze "zrolowaniem", chociaż nie w trakcie nurkowania, tylko w czasie wygłupiania się na basenie - oczywiście tam ryzyko jest większe. W trakcie nurkowania nie zdarzyło mi się to ani razu - nawet w czasie ćwiczeń ze zdejmowaniem maski po prostu wystarczy zamknąć oczy, chroniąc soczewki. Ryzyko wypłukania jest większe w razie nagłego zalania z przypadku, na przykład ktoś uderzy łapą w maskę i ją zerwie z twarzy.

To że ktoś nie zaznał utraty soczewki nie przesądza sprawy. Ja znam (oprócz siebie) trochę osób, które jednak soczewkę straciły.

Dlatego właśnie do nurkowania polecane są jednodniówki - mała strata w razie utraty oraz mniejsze ryzyko stanów zapalnych, bo się je wyrzuca zamiast szorować w płynie, co nie zawsze musi być skuteczne.

martin napisał/a:

Nie przystoi Moderatorowi, nie przystoi...
Ostatnio zmieniony przez BLUdive 15-04-2012, 18:02, w całości zmieniany 2 razy  

sowa 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 17:54   

ja nurkuje od 7 lat w soczewkach kontaktowych, nigdy mis ie nic nie wyplukało a zalewam maske w słonych i słodkich wodach regularnie, robie to w ramach planowanych cwiczen jak i zdarza sie nie planowe zalanie.

Uzywam szkieł typu night @ day, te szkla jest duzo trudniej wyplukac niz jednorazówki dodatkowo oko mniej sie meczy, a w przypadku egzotycznych wyjazdów sprawiaja mniej problemów bo nie trzeba ich codziennie wyjmowac i zakladac przez miesiac
tych soczewek praktycznie sie nie czyje, zapominasz ze je masz
a prawdopodobienstwo infekcji jest takie same jak u ludzi zalewajacych oczy czy plywajacych w morzu a nie majacych wady wzroku i nie uzywajacych sowczewek :)))

BLUdive 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 18:00   

sowa napisał/a:
a prawdopodobienstwo infekcji jest takie same jak u ludzi zalewajacych oczy czy plywajacych w morzu a nie majacych wady wzroku i nie uzywajacych sowczewek :)))

Wrecz przeciwnie, wręcz przeciwnie. Niedomyta soczewka jest małą "szklarnią" dla drobnoustrojów, podrażnia też troszkę gałkę oczną, co też nie jest bez znaczenia. Oko oczyszcza się samoczynnie przez łzawienie - soczewka to zawsze jakaś blokada przed działaniem łez.

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 18:06   

każdy musi sam sobie wybrać metodę :-) jak z życiem na powierzchni :-) jedni (do których ja zaliczam się :-) ) nie wyobrażają sobie życia bez soczewek :-) inni wolą okulary. Podobnie z nurkowaniem :-) dla jednych soczewki, dla innych szkła korekcyjne w masce :-) Dla mnie prawdopodobieństwo wypłukania podczas jednego nurkowania obu soczewek jest mniejsze, niż prawdopodobieństwo zgubienia maski ;-) Jednak gubiąc maskę ze szkłami korekcyjnymi pozostaję kompletnie ślepa zarówno pod wodą, jak i na powierzchni.

BLUdive 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 18:24   

pomorzanka napisał/a:
każdy musi sam sobie wybrać metodę.

Dokładnie. Są osoby które z różnych względów nie tolerują soczewek (złe widzenie, trudności z zakładaniem i zdejmowaniem, zbyt wrażliwe oko na, coby tu nie mówić, jednak jakieś ciało obce). Inne zaś nie lubią "ciała obcego" w postaci okularów na nosie. Albo gdy po zdjęciu maski na powierzchni ktoś wyłącza wizję :-)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 15-04-2012, 20:58   

BLUdive napisał/a:
Po prostu takie ryzyko istnieje.

Istnieje rowniez ryzyko, ze wyjdziesz na ulice i przejedzie cie auto. Czy to oznacza ze masz nie wychodzic na ulice?

W wypadku soczewki ryzyko jest minimalne (powiedzial bym ze prawie zerowe), soczewki sa zdublowane a nawet zgubie obu nie stawia cie w gorszej pozycji niz kazdego innego nurka po zgubieniu maski. Wiec nie ma powodu panikowac.

BLUdive napisał/a:
Nie przystoi Moderatorowi, nie przystoi...

Czego? Miec wlasnego zdania? Powiedziec co mysli?

Chyba nie masz pojecia, co oznacza byc moderatorem...

BLUdive 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2012, 21:32   

martin napisał/a:
Chyba nie masz pojecia, co oznacza byc moderatorem...

Faktycznie, nie mam pojęcia, bo zawsze wydawało mi się, że jednym z głównych zadań moderatora jest kontrolowanie kultury wypowiedzi oraz ustanawianie wysokich standardów przez "świecenie własnym przykładem". Pomyliłem się. Przepraszam.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-04-2012, 08:25   

BLUdive napisał/a:
bo zawsze wydawało mi się, że jednym z głównych zadań moderatora .... "świecenie własnym przykładem"

No i mamy jasnosci: pomylilo ci sie z ksiedzem.

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2012, 10:41   

martin napisał/a:
BLUdive napisał/a:
W przypadku zalania maski soczewka kontaktowa może się "wypłukać" i automatycznie nurek gorzej widzi.

Z ciekawosci robilem kiedys testy z kontaktami jednodiowymi: nie udalo mi sie ich zgubic. Nie wazne jak sie staralem, lacznie z dynamicznym kraulem bez maski z otwarymi oczami. Jesli nie wierzysz, sa firmy oferujace darmowe probne kontakty - sprawdz sam.

Od 10 lat nie noszę okularów, tylko soczewki, pływałam niemal zawsze bez maski i NIGDY nie wypłukałam sobie soczewki. I nie mówię tu nawet o basenie, ale o pływaniu i nurkowaniu swobodnym w morzu- zawsze z otwartymi oczami, bo tak mi wygodniej.
Może Martin nie ujął tego najładniej, ale legenda spod budki z piwem to dobre określenie ;)
Od 5 lat wiernie trzymam się jednorazówek i nie mam żadnych problemów z oczami- wcześniej używałam night & day 30 dniowych i Egipt przypłaciłam ostrym zapaleniem spojówek, po którym już nie wróciłam do tych szkieł.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu