A z drugiego brzegu jestes pewien ze mozna dosc szybko zlapac 80 m- ja najglebiej bylem tam na 60 ale kumpel byl na 65 i mówił ze bylo juz dosc plasko , tyle ze plyneli w prawo wzdluz brzegu a nie na srodek jeziora
Pewnie że mozna - znam to organoleptycznie ale dalej było płasko - przynajmniej tak mi sie wydawało
Zdarzało mi sie również złapać 60 z pierwszego parkingu (najpierw w prawo do ścianki a potem odbijałem w jezioro, z deka na północ - w 20-25min powrót)
Zaciekawił mnie temat tej ścianki - daj Tymoteusz na priva jakis namiar na siebie, wszak jedziemy w tym samym czasie.
[ Dodano: 23-04-2012, 07:37 ]
jacekplacek napisał/a:
Z panienkami bym rozumiał. Ale o nurkowaniu?!!!
Podobno w tym całym nurkowaniu to od wchodzenia do wody też już się po mału odchodzi takie trendy obecnie panują
Ostatnio zmieniony przez mackins 23-04-2012, 07:37, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 24-04-2012, 09:58
JACooL napisał/a:
Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak
I pewnie prędko nie będzie. W październiku 2010 uzyskałem uprawnienia lekarza KL KDP. Już po pół roku dostałem numer certyfikatu. Samego certyfikatu jeszcze nie, bo są nowe wzory i od 18 miesięcy (sic!) nie miał kto ich formalnie zatwierdzić!
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 24-04-2012, 10:29
hubert68 napisał/a:
W październiku 2010 uzyskałem uprawnienia lekarza KL KDP. Już po pół roku dostałem numer certyfikatu. Samego certyfikatu jeszcze nie, bo są nowe wzory i od 18 miesięcy (sic!) nie miał kto ich formalnie zatwierdzić!
Z wpisem na stronę też był problem. O ile pamiętam kilka osób, które skierowałem do Ciebie, zrezygnowało bo nie figurowałeś na liście... bo ktoś nie wprowadził
Wysłany: 26-04-2012, 15:50
JACooL napisał/a:
Bardziej mnie interesuja zmiany, ktore zaszly w wymaganiach na stopien P3
Mnie jako instruktora CMAS też ciekawią bo na razie ( od dwóch lat ) nie ma żadnych konkretów.
Nowy szef szkolenia KDP CMAS po wygranych wyborach spoczął na laurach i po hucznych zapowiedziach zmian wyszła jak zwykle bryndza.
Powstał nie omówiony ze środowiskiem instruktorskim program P2 ( nie wiele lepszy od starego ) a na temat nowego P3 krążą tylko legendy że jest nowy w przygotowaniu.
Znów pewnie przed sezonem opublikują jakieś badziewie nie konsultowane z nikim.
Do tej pory nie wiadomo:
ile będzie nurków na kursie
czy zostaną rozszerzone uprawnienia do porównywalnych z DM
u kogo będzie można zrobić kursy z medycyny nurkowej i pierwszej pomocy
jakie mają być wymagania wstępne
nie mówiąc już o tym że nie ma żadnych materiałów szkoleniowych
Tak wyglądają realia w polskim KDP Cmasie
Pozdrawiam Jacek
To ciekawe, co piszesz
Na targach w W-wie na stoisku CMAS dostalem informacje, ze w "kaciku instruktorskim" na stronie sa wytyczne, a dostep dla wszystkich bedzie w najblizszej przyszlosci...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-04-2012, 08:44
jackdiver napisał/a:
czy zostaną rozszerzone uprawnienia do porównywalnych z DM
Nie przeskoczą tego:
http://www.pzp-n.pl/files/cmas_standardy.pdf http://www.pzp-n.pl/files/cmas_standardy_ang.pdf
a tam nie ma ani słowa o przygotowaniu do udziału w szkoleniach. Porównaj zakres z zakresem na instruktora 1*
Z drugiej strony: po co to? Przestałem widzieć potrzebę by jedna federacja dawała wszystkie możliwości. A wręcz przeciwnie: w różnorodności siła i mając przegląd wielu programów szkoleniowych, każdy może wybrać najodpowiedniejszy dla siebie. Np. takie GUE wcale nie ma odpowiedników ani P3 ani DM a instrukorów szkolą, na brak chętnych nie narzekają.
Wysłany: 27-04-2012, 10:30
Jacek w pewnym sensie każdy certyfikowany nurek GUE jest divemasterem w zakresie swoich uprawnień - każdy ma możliwość bycia liderem (przewodnikiem) i wspóuczestniczenia w szkoleniu kolejnych osób (co prawda nie podnosi to limitów osobowych instruktorowi ale nie podnosi ich także współudział intern instruktora). Oczywiście zdaje sobie sprawę, że analogia jest dość daleka ale w zasadzie wyszkolenie nurka GUE ma być takie, by umiał spełnić takie wymagania jakie stawia się divmasterowi..
Swoją drogą najdynamiczniej rozwijającą się w tej chwili w PL federacją jest TDI/SDI. Może nawet wypchniemy PADI z pozycji "najbardziej znienawidzonej konkurencji" KDP
Porównajcie listę instruktorów: KDP 250 osoby i SDI/TDI 92 osoby, niby 2,5 raza więcej ale w ciągu nieco ponad roku liczba instruktorów naszej federacji praktycznie się podwoiła. Przy tym tempie rozwoju za 2-3 lata zrównalibyśmy się z KDP...
hubert68, tylko oby tempo przybywania instruktorow nie bylo zwiazane z obnizeniem standardow ich wyszkolenia, przygotowania do bycia instruktorem itp
a co do KDP CMAS - fajnie sie zmiany zapowiadaly, a faktycznie mozna czuc sie rozczarowanym - programy mialy byc opublikowane rok temu i cisza - kto jest winny - ci ktorzy za szkolenia i programy odpowiadaja
Wysłany: 27-04-2012, 13:46
gringo napisał/a:
oby tempo przybywania instruktorow nie bylo zwiazane z obnizeniem standardow ich wyszkolenia, przygotowania do bycia instruktorem itp
Znam około 20% "nowych" instruktorów SDI/TDI. Jeżeli pozostałe 80% reprezentuje podobny poziom, śmiem twierdzić, że federacja zaczyna skupiać wokół siebie najlepszych. Dotyczy to zarówno "zupełnie nowych" (nota bene jest wśród tej grupy znaczny odsetek nurków GUE), jak i instuktorów z innych federacji, którzy z takich czy innych powodów "przecrossowali" się do SDI/TDI.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko