Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
12-04-2011, 00:25
Nowy system szkolenia KDP CMAS
Autor Wiadomość
TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 22-04-2012, 23:30   

Nie mozliwe- cos ci sie musialo pomylic, chyba nie posądzasz nikogo za taki offtop :hihi-:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2012, 23:34   

Z panienkami bym rozumiał. Ale o nurkowaniu?!!! :D

mackins 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2012, 07:34   

TYMOTEUSZ napisał/a:
A z drugiego brzegu jestes pewien ze mozna dosc szybko zlapac 80 m- ja najglebiej bylem tam na 60 ale kumpel byl na 65 i mówił ze bylo juz dosc plasko , tyle ze plyneli w prawo wzdluz brzegu a nie na srodek jeziora

Pewnie że mozna - znam to organoleptycznie ale dalej było płasko - przynajmniej tak mi sie wydawało :)
Zdarzało mi sie również złapać 60 z pierwszego parkingu (najpierw w prawo do ścianki a potem odbijałem w jezioro, z deka na północ - w 20-25min powrót)

Zaciekawił mnie temat tej ścianki - daj Tymoteusz na priva jakis namiar na siebie, wszak jedziemy w tym samym czasie.

[ Dodano: 23-04-2012, 07:37 ]
jacekplacek napisał/a:
Z panienkami bym rozumiał. Ale o nurkowaniu?!!! :D

Podobno w tym całym nurkowaniu to od wchodzenia do wody też już się po mału odchodzi :))) takie trendy obecnie panują :)
Ostatnio zmieniony przez mackins 23-04-2012, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 23-04-2012, 21:07   

Mackins- nie czytales chyba mojego ostatniego postu w temacie- kto na hancze w majówke

Plany mi sie niestety zmienily i lecimy na bornholm, ale co sie odwlecze itd

Milych nurków

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2012, 01:15   

jacekplacek napisał/a:
Nowy system szkolenia KDP CMAS - takie coś znalazłem w nagłówku wątku..
autor dal zly tytul - nie wyczul w ktorym kierunku dyskusja pojdzie. zdarza sie :D

JACooL 

Stopień: full TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2012, 06:40   

Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak ;)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2012, 09:58   

JACooL napisał/a:
Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak
I pewnie prędko nie będzie. W październiku 2010 uzyskałem uprawnienia lekarza KL KDP. Już po pół roku dostałem numer certyfikatu. Samego certyfikatu jeszcze nie, bo są nowe wzory i od 18 miesięcy (sic!) nie miał kto ich formalnie zatwierdzić! :rozpacz:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2012, 10:29   

hubert68 napisał/a:
W październiku 2010 uzyskałem uprawnienia lekarza KL KDP. Już po pół roku dostałem numer certyfikatu. Samego certyfikatu jeszcze nie, bo są nowe wzory i od 18 miesięcy (sic!) nie miał kto ich formalnie zatwierdzić! :rozpacz:

Z wpisem na stronę też był problem. O ile pamiętam kilka osób, które skierowałem do Ciebie, zrezygnowało bo nie figurowałeś na liście... bo ktoś nie wprowadził :/

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2012, 11:26   

JACooL napisał/a:
Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak ;)

Na grafice ze szkoleniami miedzy P1 a P2, jest płetwonurek nocny, płetwonurek nawigator, płetwonurek eksplorator - to jedyna informacja.

Ale wg tego schematu wynika że po P1 robisz nocnego i nawigatora i dopiero później moższesz szkolić się na eksploratora.

JACooL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2012, 14:58   

Bardziej mnie interesuja zmiany, ktore zaszly w wymaganiach na stopien P3 :-)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 25-04-2012, 17:57   

A skoro juz o cmas to mam pytanie - jakie uprawnienia co do glebokosci, bo gazow to wiem daje adv nx 40 czy 45 m

zibi_pp 

Stopień: TMX, Instr. NAUI,HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2012, 18:35   

TYMOTEUSZ napisał/a:
A skoro juz o cmas to mam pytanie - jakie uprawnienia co do glebokosci, bo gazow to wiem daje adv nx 40 czy 45 m

Jak masz P2 to do 40m, ale z deco do 100% tlenu, a jak masz P3 to do 50m na podobnych zasadach. Czyli nie zmienia uprawnień odnośnie głębokości ;) .

jackdiver 

Stopień: Instruktor CMAS, SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2012, 15:50   

JACooL napisał/a:
Bardziej mnie interesuja zmiany, ktore zaszly w wymaganiach na stopien P3 :-)

Mnie jako instruktora CMAS też ciekawią bo na razie ( od dwóch lat ) nie ma żadnych konkretów.
Nowy szef szkolenia KDP CMAS po wygranych wyborach spoczął na laurach i po hucznych zapowiedziach zmian wyszła jak zwykle bryndza.
Powstał nie omówiony ze środowiskiem instruktorskim program P2 ( nie wiele lepszy od starego ) a na temat nowego P3 krążą tylko legendy że jest nowy w przygotowaniu.
Znów pewnie przed sezonem opublikują jakieś badziewie nie konsultowane z nikim.
Do tej pory nie wiadomo:
ile będzie nurków na kursie
czy zostaną rozszerzone uprawnienia do porównywalnych z DM
u kogo będzie można zrobić kursy z medycyny nurkowej i pierwszej pomocy
jakie mają być wymagania wstępne
nie mówiąc już o tym że nie ma żadnych materiałów szkoleniowych
Tak wyglądają realia w polskim KDP Cmasie
Pozdrawiam Jacek :hihi-:

JACooL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2012, 06:49   

To ciekawe, co piszesz :)
Na targach w W-wie na stoisku CMAS dostalem informacje, ze w "kaciku instruktorskim" na stronie sa wytyczne, a dostep dla wszystkich bedzie w najblizszej przyszlosci...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2012, 08:44   

jackdiver napisał/a:
czy zostaną rozszerzone uprawnienia do porównywalnych z DM

Nie przeskoczą tego:
http://www.pzp-n.pl/files/cmas_standardy.pdf
http://www.pzp-n.pl/files/cmas_standardy_ang.pdf
a tam nie ma ani słowa o przygotowaniu do udziału w szkoleniach. Porównaj zakres z zakresem na instruktora 1*
Z drugiej strony: po co to? Przestałem widzieć potrzebę by jedna federacja dawała wszystkie możliwości. A wręcz przeciwnie: w różnorodności siła i mając przegląd wielu programów szkoleniowych, każdy może wybrać najodpowiedniejszy dla siebie. Np. takie GUE wcale nie ma odpowiedników ani P3 ani DM a instrukorów szkolą, na brak chętnych nie narzekają.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2012, 10:30   

Jacek w pewnym sensie każdy certyfikowany nurek GUE jest divemasterem w zakresie swoich uprawnień - każdy ma możliwość bycia liderem (przewodnikiem) i wspóuczestniczenia w szkoleniu kolejnych osób (co prawda nie podnosi to limitów osobowych instruktorowi ale nie podnosi ich także współudział intern instruktora). Oczywiście zdaje sobie sprawę, że analogia jest dość daleka ale w zasadzie wyszkolenie nurka GUE ma być takie, by umiał spełnić takie wymagania jakie stawia się divmasterowi..
Swoją drogą najdynamiczniej rozwijającą się w tej chwili w PL federacją jest TDI/SDI. Może nawet wypchniemy PADI z pozycji "najbardziej znienawidzonej konkurencji" KDP :ping:
Porównajcie listę instruktorów: KDP 250 osoby i SDI/TDI 92 osoby, niby 2,5 raza więcej ale w ciągu nieco ponad roku liczba instruktorów naszej federacji praktycznie się podwoiła. Przy tym tempie rozwoju za 2-3 lata zrównalibyśmy się z KDP...

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2012, 13:34   

hubert68, tylko oby tempo przybywania instruktorow nie bylo zwiazane z obnizeniem standardow ich wyszkolenia, przygotowania do bycia instruktorem itp
a co do KDP CMAS - fajnie sie zmiany zapowiadaly, a faktycznie mozna czuc sie rozczarowanym - programy mialy byc opublikowane rok temu i cisza - kto jest winny - ci ktorzy za szkolenia i programy odpowiadaja

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2012, 13:46   

gringo napisał/a:
oby tempo przybywania instruktorow nie bylo zwiazane z obnizeniem standardow ich wyszkolenia, przygotowania do bycia instruktorem itp
Znam około 20% "nowych" instruktorów SDI/TDI. Jeżeli pozostałe 80% reprezentuje podobny poziom, śmiem twierdzić, że federacja zaczyna skupiać wokół siebie najlepszych. Dotyczy to zarówno "zupełnie nowych" (nota bene jest wśród tej grupy znaczny odsetek nurków GUE), jak i instuktorów z innych federacji, którzy z takich czy innych powodów "przecrossowali" się do SDI/TDI.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu