Stopień: Aowd + deep i suchi
Wiek: 48 Dołączył: 31 Mar 2003 Posty: 356 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 31-07-2004, 22:42 Suchość w ustach !!
Jako stosunkowo świeży nurek chciałbym spytać się szanowne grono, czy zupełnie normalnym objawem jest suchość w ustach podczas nurkowania. Zdaję sobie sprawę, że z butli oddychamy zazwyczaj suchym powietrzem i pewnie wskutek mojego niewielkiego doświadczenia pod wodą oraz relatywnie niskiej ilości czasu tam spędzonego ciągnę za dużo powietrza. Na dzien dzisiejszy po kilkunastu minutach oddychania z automatów (A....), suchość jest już tak uciążliwa, że zakłóca moją przyjemność nurkowania. Jedynym ratunkiem jest wyplucie automatu, zaciągnięcie wody do buzi, przepłukanie, wyplucie wody, włożenie automatu do ust. Nie wiem czy ta procedura nie przysporzy mi kiedyś kłopotów.
Mam nadal tak robić informując o tym partnera, żeby się nie dziwił co ja robię i nie próbował mi wepchnąc go na siłę spowrotem myśląc że jestem w narkozie i nie wiem co czynię??
P.S. zastanawiam się także jak płukać usta w jakimś mocno zasolonym zbiorniku wodnym. Pozdrawiam
Witaj !
Spróbuj na kilka godzin przed nurkiem wypić troche więcej płynów
(neutralnych -oczywiście !) Będziesz troche przewodniony ale błony śluzowe nie będa tak szybko wysuszać się. Z czasem o tym zapomnisz i nie będzie Ci przeszkadzać.
Pozdrawiam
Cezary (PROF) Kędzia
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 01-08-2004, 09:39 Re: Suchość w ustach !!
ukusek napisał/a:
Jako stosunkowo świeży nurek chciałbym spytać się szanowne grono, czy zupełnie normalnym objawem jest suchość w ustach podczas nurkowania.
Przy dobrym kompresorze tak. Duzo zalezy jaki jest twoj stan elektrolitow. Pijesz duzo? Sprobuj taz z trzy... cztery dni przed nurkowaniem zaczac wypijac dodatkowo 3..4 litry wody na dzien, powinno pomoc.
nevada [Usunięty]
Wysłany: 01-08-2004, 17:59
może pomyśl o tym jak wgryzasz się w cytrynkę mi to pomaga
Witam .
Przede wszystkim postaraj się zmniejszyć szybkość oddychania- mniejszy przepływ= mniejsze wysychanie śluzówki.
Ale jeżeli masz naprawdę z tym problem - to spróbuj przed nurkowaniem przepłukać usta czymś osłaniającym. np. napar ( wcześniej przygotowany ) z siemienia lnianego, lub płukanka z roztworu aptecznej gliceryny- powinno pomóc.
pzdr.
Ukusek
Jezeli musisz juz przeplukiwac usta woda z jeziora (czasami tez tak robie jak jestem odwodniny troszke) to nie wyciagaj automatu z ust, tylko pozwul wodzie wplynac koncikami ust. Partner wtedy sie nie dziwi, wogole tego nie zauwaza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko