Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs instruktorski PADI
Autor Wiadomość
kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2012, 18:03   Kurs instruktorski PADI

Zakończyliśmy kurs instruktorski PADI w Krakenie na Zakrzówku.
Sześciu dobrych kandydatów, 14 dni szkolenia plus egzamin (w tym 8 dni nurkowych plus baseny plus siedzenie na sali) - wszyscy zdali.
Następny kurs 28 lipca - 12 sierpnia 2012.
Trochę zdjęć:
http://kraken.pl/index.php?p=681

MSC
Gratulacje dla kandydatów a teraz już instruktorów

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2012, 18:35   

Świetne zdjęcie nr. 1 :D

Gratuluję:)!

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 09:02   

Ktoś tu ma wisielczy humor i z tego co widze wszyscy czarni rycerze ciezkozbrojni ;-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2012, 09:09   

Maćku: gratulacje dla Ciebie i kolejnych instruktorów :beer3:

Jozio napisał/a:
z tego co widze wszyscy czarni rycerze ciezkozbrojni ;-)

Mają singlowe flaszki, więc raczej lekka kawaleria:)

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 09:12   

jacekplacek napisał/a:

Mają singlowe flaszki, więc raczej lekka kawaleria:)

Ale wszystko przed nimi mi sie zawsze kojarzy to jak widze kogos w SS i to w dodatku w czarnym i z twinem na plecach ;-)

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 10:25   Re: Kurs instruktorski PADI

kraken napisał/a:
Sześciu dobrych kandydatów, 14 dni szkolenia plus egzamin (w tym 8 dni nurkowych plus baseny plus siedzenie na sali) - wszyscy zdali.

Gratulacje dla wszystkich :ping:

Ale kiedy im mówiłam przed egzaminem, że zdaniem ich CD są silną grupą, to myśleli, ze żartuję :aaa: .

Wilczy 

Stopień: R'n'd
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 10:46   

arkac123 napisał/a:
Ale kiedy im mówiłam przed egzaminem, że zdaniem ich CD są silną grupą, to myśleli, ze żartuję :aaa: .
Bo jak kobieta chwali, to pewnie czegoś chce ;-)))

kraken 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 10:50   

Szkolimy jak nurkujemy. W mojej ocenie i z moich obserwacji przy nurkowaniach płytkich do (20-25 metrów) instruktor w pojedynczej butli 12 czy 15 litrowej jest lepszym zabezpieczeniem dla kursantów niż instruktor w twinie 2 x 12 ze względu na większą mobilność. Oczywiście to nie znaczy że nie można szkolić w twinie na 5 metrach czy szkolić w deepie w pojedynczej flaszcze. Różnice nie są wielkie ale są.
Humory mieli wisielcze bo ćwiczyli "metodykę nauczania wiązania węzłów pod wodą" a to zawsze jest wyzwanie :-)
Potem wydobywanie znalezionych obiektów przy pomocy windy to już pikuś.
MSC

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 21:18   

Gratulacje!

iXXL 

Stopień: Adv Ean
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2012, 21:22   

Nie wiem dlaczego , ale zawsze fascynowały mnie te fajki przy masce :D A już szczególnie od czasu, jak w Egipcie na 20 paru metrach widziałem, jak jeden drugiemu zahaczył płetwą i zerwał maskę ;)

Oczywiście gratulacje dla wszystkich nowych instruktorów :pa:

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2012, 07:40   

Maciek - gratuluje kursantom.
Ostatnio zmieniony przez slawek290 09-05-2012, 07:41, w całości zmieniany 1 raz  

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2012, 20:17   

Dlaczego instruktorzy nie posiadaja dwoch niezaleznych zrodel gazu?

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2012, 20:27   

Dobry instruktor prawie nie oddycha. Gaz ma w zasadzie tylko w razie czego, dla kursanta :)

ZielonySmok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2012, 20:32   

JacekKG napisał/a:
Dlaczego instruktorzy nie posiadaja dwoch niezaleznych zrodel gazu?

Ponieważ kursant musi umieć podać gaz :-D

PS: Świetną pogodę mieliście.

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2012, 21:25   

ZielonySmok napisał/a:
Ponieważ kursant musi umieć podać gaz :-D

:)

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2012, 21:34   

Widze ze te cale padi to takie jechanie po bandzie
Kolega dostal owd to chyba 18 czy 19 m po 4 nurkowaniach na basenie (jak ma 2m to gora) i jednym nurku na jeziorze na 5m
To moze tlumaczyc koniecznosc uzywania fajek

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 10-05-2012, 01:03   

JacekKG napisał/a:

Prosze się nie rozpędzać !
My, PADI-DIR nurkacze potrafimy też bez fajek (tytoń szkodzi zdrowiu)!

Poza tym mój instruktor na kursie PADI-OWD ustawicznie nalegał, żebym się snorkla pozbył - ale wtedy nie byłem jeszcze emocjonalnie gotowy rozstać się z tym dodatkowym źródłem gazu :aaa:
Ostatnio zmieniony przez beroduar 10-05-2012, 01:04, w całości zmieniany 1 raz  

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 10-05-2012, 02:22   

JacekKG napisał/a:
Kolega dostal owd to chyba 18 czy 19 m po 4 nurkowaniach na basenie (jak ma 2m to gora) i jednym nurku na jeziorze na 5m
PADI nie ma z tym wiele wspólnego. Instruktor idiota i tyle.

beroduar napisał/a:
Poza tym mój instruktor na kursie PADI-OWD ustawicznie nalegał, żebym się snorkla pozbył - ale wtedy nie byłem jeszcze emocjonalnie gotowy rozstać się z tym dodatkowym źródłem gazu
Jak wyżej. Łamanie standardów. Jedyne co można i wręcz należy zrobić to znaleźć tej fajce inne miejsce ale cały czas przy nurku. Fajkę trzeba mieć bo tak mówią standardy PADI (i większości innych organizacji). Nie mówią gdzie i to warto wykorzystać bo pasek maski to oczywiście jedno z najgorszych miejsc ale rozsądnych alternatyw jak na lekarstwo (za małe kieszenie w jackecie itp...)

kraken 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2012, 09:25   

Generalnie wszelkie dyskusje o konfiguracji najlepiej rozwiewają wspólne nurkowania, zapraszam - w najbliższym czasie podczas demodaysów - więcej tutaj:
http://forum-nuras.com/vi...7057e0df#266211

Co do rurek. Standardy, standardami - fajka jako element sprzętu jest wymagana ale to osobna sprawa.
Osobiście uważam, że fajkę trzeba mieć przy sobie podobnie jak octopus.
Na kursie OWD kursanci mają ja przy maskach, przynajmniej na basenie - po prostu wielokrotne przechodzenie z automatu na fajkę i odwrotnie jest najlepszym treningiem jej sprawnego używania. Dlatego instruktorzy jak pracują nad metodyką kursu OWD też mają fajki przy głowach. Potem doradzamy ludziom aby jeżeli przy głowach im przeszkadzają to aby je schowali lub przyczepili przy innych elementach sprzętu.
Potem po szkoleniu ozywiście nurkowie postępują tak jak chcą czyli mają fajki przy sobie albo wyrzucają ale od osób profesjonalnie zajmujących się szkoleniem oczekuje się, że będą dawać pełne rekomendacje.
Osobiście mam rurkę tak zwaną zwijaną w kieszeni suchacza lub przypiętą do jacketu. Dobrym rozwiązaniem jest też powieszenie jej pod całym sprzętem na sznurku na szyi.
Fajka przy daje mi się się na nurkach 2-3 razy w roku w tym raz tak porządnie. Ostatnio np. nurkowaliśmy na Karaibach koło pięknej pustej wysepki parkując katamaranem za wysepką. Trzeba było między rafami przebić się na zewnętrzną część rafy. Było płytko więc płyneliśmy po powierzchni. Grupka podzieliła się na tych co wygrzebali fajki ze sprzętu oraz tych co robili to na automatach zużywając powietrze. Trochę im poszło na tych 150 metrach pod fale i prąd. Na plecach się nie dało bo każdy by co parę metrów lądował na wystających pinaklach rafowych.
To tylko przykład, w sumie fajna impreza tak swoją drogą polecam:
http://kraken.pl/index.php?p=680
Rurka też czasami przydaje się jako sprzęt ratowniczy. Jak by który kolwiek z piszących o fajkach i ich bezużyteczności porozmawiał by sobie z kimś kto parę godzin spędził na morzu czekając na pomoc (zdarzyło mi się rozmawiać) to zaciekawił by go opis jak grupka po paru godzinach zaczyna sobie podawać fajki typu każdy po pół godziny bo po paru godzinach boli kark, słońce spala twarze, itp. Szkoda tu miejsca na opisy ale fajkę przy sobie powinno się mieć ale oczywiście nurek może jej nie mieć. Instruktor to inna sprawa.
Zalecam zwijane rurki i kieszeń suchacza lub gumami do sprzętu.
MSC

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2012, 10:08   

kraken napisał/a:
Rurka też czasami przydaje się jako sprzęt ratowniczy. Jak by który kolwiek z piszących o fajkach i ich bezużyteczności porozmawiał by sobie z kimś kto parę godzin spędził na morzu czekając na pomoc

Czyli generalnie, fajka może nam się przydać na morzu, i tam warto ją mieć. Ale czy ma jakiekolwiek zastosowanie na Zakrzówku, czy podobnym akwenie?
Co prawda niedawno po mojej nieudanej próbie nawigacji wracaliśmy cała grupą od smoka na powierzchni na płetwach, ale dużo lepiej jest płynąć na plecach - większy relaks :aaa: .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu