Zakończyliśmy kurs instruktorski PADI w Krakenie na Zakrzówku.
Sześciu dobrych kandydatów, 14 dni szkolenia plus egzamin (w tym 8 dni nurkowych plus baseny plus siedzenie na sali) - wszyscy zdali.
Następny kurs 28 lipca - 12 sierpnia 2012.
Trochę zdjęć:
http://kraken.pl/index.php?p=681
MSC
Gratulacje dla kandydatów a teraz już instruktorów
Wysłany: 08-05-2012, 10:50
Szkolimy jak nurkujemy. W mojej ocenie i z moich obserwacji przy nurkowaniach płytkich do (20-25 metrów) instruktor w pojedynczej butli 12 czy 15 litrowej jest lepszym zabezpieczeniem dla kursantów niż instruktor w twinie 2 x 12 ze względu na większą mobilność. Oczywiście to nie znaczy że nie można szkolić w twinie na 5 metrach czy szkolić w deepie w pojedynczej flaszcze. Różnice nie są wielkie ale są.
Humory mieli wisielcze bo ćwiczyli "metodykę nauczania wiązania węzłów pod wodą" a to zawsze jest wyzwanie
Potem wydobywanie znalezionych obiektów przy pomocy windy to już pikuś.
MSC
Nie wiem dlaczego , ale zawsze fascynowały mnie te fajki przy masce A już szczególnie od czasu, jak w Egipcie na 20 paru metrach widziałem, jak jeden drugiemu zahaczył płetwą i zerwał maskę
Oczywiście gratulacje dla wszystkich nowych instruktorów
Wysłany: 09-05-2012, 21:34
Widze ze te cale padi to takie jechanie po bandzie
Kolega dostal owd to chyba 18 czy 19 m po 4 nurkowaniach na basenie (jak ma 2m to gora) i jednym nurku na jeziorze na 5m
To moze tlumaczyc koniecznosc uzywania fajek
Prosze się nie rozpędzać !
My, PADI-DIR nurkacze potrafimy też bez fajek (tytoń szkodzi zdrowiu)!
Poza tym mój instruktor na kursie PADI-OWD ustawicznie nalegał, żebym się snorkla pozbył - ale wtedy nie byłem jeszcze emocjonalnie gotowy rozstać się z tym dodatkowym źródłem gazu
Ostatnio zmieniony przez beroduar 10-05-2012, 01:04, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-05-2012, 02:22
JacekKG napisał/a:
Kolega dostal owd to chyba 18 czy 19 m po 4 nurkowaniach na basenie (jak ma 2m to gora) i jednym nurku na jeziorze na 5m
PADI nie ma z tym wiele wspólnego. Instruktor idiota i tyle.
beroduar napisał/a:
Poza tym mój instruktor na kursie PADI-OWD ustawicznie nalegał, żebym się snorkla pozbył - ale wtedy nie byłem jeszcze emocjonalnie gotowy rozstać się z tym dodatkowym źródłem gazu
Jak wyżej. Łamanie standardów. Jedyne co można i wręcz należy zrobić to znaleźć tej fajce inne miejsce ale cały czas przy nurku. Fajkę trzeba mieć bo tak mówią standardy PADI (i większości innych organizacji). Nie mówią gdzie i to warto wykorzystać bo pasek maski to oczywiście jedno z najgorszych miejsc ale rozsądnych alternatyw jak na lekarstwo (za małe kieszenie w jackecie itp...)
Wysłany: 10-05-2012, 09:25
Generalnie wszelkie dyskusje o konfiguracji najlepiej rozwiewają wspólne nurkowania, zapraszam - w najbliższym czasie podczas demodaysów - więcej tutaj:
http://forum-nuras.com/vi...7057e0df#266211
Co do rurek. Standardy, standardami - fajka jako element sprzętu jest wymagana ale to osobna sprawa.
Osobiście uważam, że fajkę trzeba mieć przy sobie podobnie jak octopus.
Na kursie OWD kursanci mają ja przy maskach, przynajmniej na basenie - po prostu wielokrotne przechodzenie z automatu na fajkę i odwrotnie jest najlepszym treningiem jej sprawnego używania. Dlatego instruktorzy jak pracują nad metodyką kursu OWD też mają fajki przy głowach. Potem doradzamy ludziom aby jeżeli przy głowach im przeszkadzają to aby je schowali lub przyczepili przy innych elementach sprzętu.
Potem po szkoleniu ozywiście nurkowie postępują tak jak chcą czyli mają fajki przy sobie albo wyrzucają ale od osób profesjonalnie zajmujących się szkoleniem oczekuje się, że będą dawać pełne rekomendacje.
Osobiście mam rurkę tak zwaną zwijaną w kieszeni suchacza lub przypiętą do jacketu. Dobrym rozwiązaniem jest też powieszenie jej pod całym sprzętem na sznurku na szyi.
Fajka przy daje mi się się na nurkach 2-3 razy w roku w tym raz tak porządnie. Ostatnio np. nurkowaliśmy na Karaibach koło pięknej pustej wysepki parkując katamaranem za wysepką. Trzeba było między rafami przebić się na zewnętrzną część rafy. Było płytko więc płyneliśmy po powierzchni. Grupka podzieliła się na tych co wygrzebali fajki ze sprzętu oraz tych co robili to na automatach zużywając powietrze. Trochę im poszło na tych 150 metrach pod fale i prąd. Na plecach się nie dało bo każdy by co parę metrów lądował na wystających pinaklach rafowych.
To tylko przykład, w sumie fajna impreza tak swoją drogą polecam:
http://kraken.pl/index.php?p=680
Rurka też czasami przydaje się jako sprzęt ratowniczy. Jak by który kolwiek z piszących o fajkach i ich bezużyteczności porozmawiał by sobie z kimś kto parę godzin spędził na morzu czekając na pomoc (zdarzyło mi się rozmawiać) to zaciekawił by go opis jak grupka po paru godzinach zaczyna sobie podawać fajki typu każdy po pół godziny bo po paru godzinach boli kark, słońce spala twarze, itp. Szkoda tu miejsca na opisy ale fajkę przy sobie powinno się mieć ale oczywiście nurek może jej nie mieć. Instruktor to inna sprawa.
Zalecam zwijane rurki i kieszeń suchacza lub gumami do sprzętu.
MSC
Rurka też czasami przydaje się jako sprzęt ratowniczy. Jak by który kolwiek z piszących o fajkach i ich bezużyteczności porozmawiał by sobie z kimś kto parę godzin spędził na morzu czekając na pomoc
Czyli generalnie, fajka może nam się przydać na morzu, i tam warto ją mieć. Ale czy ma jakiekolwiek zastosowanie na Zakrzówku, czy podobnym akwenie?
Co prawda niedawno po mojej nieudanej próbie nawigacji wracaliśmy cała grupą od smoka na powierzchni na płetwach, ale dużo lepiej jest płynąć na plecach - większy relaks .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko