Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs instruktorski PADI
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2012, 22:36   

wowi napisał/a:
Macie lepszy pomysł na wygodne (i przyjemne) dopłynięcie do np. Bryzy z brzegu, niekoniecznie podczas walki z falą?

Oczywiście, że tak: wchodzę na brzegu do łódki i wysiadam nad Bryzą :P :D

wowi 

Stopień: RES
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2012, 22:39   

Upss, no fakt! Poległem

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2012, 13:43   

wowi napisał/a:
Znowu będę w opozycji do fundamentalistów.
Fajkę często miewam w kieszeni skafandra. Jeśli przewiduję możliwość ciut dłuższego płynięcia po powierzchni to zawsze. Stosuję krótką, miękką, silikonową, bez dodatkowych zaworków, którą można upchnąć gdziekolwiek. Wersję ze wszystkimi bajerami zarzuciłem, bo była duża, sztywna i nie do schowania kiedy nie była porzebna.
Macie lepszy pomysł na wygodne (i przyjemne) dopłynięcie do np. Bryzy z brzegu, niekoniecznie podczas walki z falą? Już czekam na sugestię, żeby na plecach, albo że "świadomy nurek" musi płynąć z zadartym łbem.
Dla wielu, którzy zanim zaczęli nurkować całe życie snurkowali, to jest wyjątkowo naturalny i wygodny gadżet. Zresztą fajki używam nie tylko przy nurkowaniu.

Od lat robię dokładnie tak samo.
Nigdy nie miałem problemów z fajką, nawet płynąc do Bryzy w wysoką falę (około 70cm)
Butla 18, skrzydełko nadmuchane, balast 10kg, pianka 7+7. - te dane to odnośnie informacji o bezwładności nurka i ustawicznym zalewaniu go przez przechodzącą falę.
Wiem, że jacekplacek najprawdopodobniej brał pod uwagę twiny i suchacza. Wtedy się zgodzę (choć można go nadmuchać i zakręcić, a 2x12 nie jest dużo cięższy od 18).
W przypadku pianki, napompowanego skrzydła lub jacketu, nawet z balastem fala zawsze wynosiła mnie na swój szczyt bez problemu.

Pływałem z fają od dzieciaka, na jeziorach, basenach, morzu. Czasami się zachłysnąłem (jakieś milion razy rzadziej niż bym się zachłysnął bez fajki). Kiedyś zdarzyło mi się zachłysnąć niebezpiecznie. Mój błąd, przy dużej fali się zgiąłem i głowa poszła pod wodę na wdechu. Zanim zacząłem rozpaczliwie kaszleć natychmiast sięgnąłem po automat i wyrównałem oddech już z AO. Ze sprzętem czasami biorę fajkę, rzadko. Jak płynę po powierzchni gdzieś dalej, ZAWSZE robię to w fajce twarzą do dołu. Przerobiłem już wszystkie inne metody (automat na brzuchu, automat na plecach, fajka na brzuchu, bez fajki na plecach, bez fajki na brzuchu).
Jeśli mam już fajkę, to nigdy przy masce.
Zabieram też fajkę pod cienki lód. :) Poważnie :)

jacekplacek napisał/a:
wowi napisał/a:
Macie lepszy pomysł na wygodne (i przyjemne) dopłynięcie do np. Bryzy z brzegu, niekoniecznie podczas walki z falą?

Oczywiście, że tak: wchodzę na brzegu do łódki i wysiadam nad Bryzą :P :D

Przyjmując takie rozwiązanie, ja mam lepsze: kapcie, browarek, youtube :)
Jak kończyłem zwiedzanie Bryzy, to naszła mnie taka myśl: Piękny wraczek, szkoda, że muszę wracać. Ale jeszcze 15min kursu do brzegu, a po drodze czysty piaseczek, kłody, rybki, jakieś śmieci, motorówka "Nurek" nad głową ... czysta przyjemność nurkowania :)

Pozdrawiam

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2012, 16:37   

Trajter napisał/a:

Zapraszam na kurs. Forum to nie jest miejsce do nauki nurkowania. Jeśli chcesz się dowiedzieć bez przychodzenia na kurs kup sobie podręcznik PADI OWD (są ogólnie dostępne) i zapoznaj się z materiałem tam zawartym. Znajdziesz odpowiedzi na pytania, które zadajesz. Pamiętaj jednak, że przeczytanie podręcznika nie jest równoznaczne z tym, że zostaniesz nurkiem.
Jeśli jesteś zainteresowany kursem, szczegóły możemy ustalić na pw.

Jaka cena trimiksu?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu