Poczytałam sobie o SM i temat mnie mocno zaciekawił w kontekście oszczędzania kręgosłupa. Drugim wielkim atutem jest to, że pozbywając się butli z pleców będę mogła wreszcie zawsze pływać "z podniesionym czołem" co w jackecie i długiej butli na plecach czasem bywa utrudnione. Wiem, że dobrze dopasowana uprząż i skrzydło też eliminuje ten problem, ale staję właściwie przed wyborem skrzydło czy SM?
W związku z tym, zrodziło mi się w głowie sporo pytań. Być może na któreś z nich padły już odpowiedzi, ale przejrzałam forum SM dość dokładnie i nie udało mi się zlokalizować odpowiedzi na te konkretnie mnie nurtujące problemy.
1. Pytanie fundamentalne: Czy SM dla 1 flaszki 12L ma w ogóle sens?
Obejrzałam galerię K. Starnawskiego z kursów basic na basenie, ale przydatność naprawdę trudno mi ocenić. Może ktoś podzieli się swoimi wrażeniami dotyczącymi właśnie takiej basic SM na 1 butlę?
2. Jak taka konf. zachowuje się na powierzchni, zwłaszcza przy sporej fali?
3. Czy muszę mieć swoje butle czy można stosować dowolne? Z filmików wywnioskowałam, że mocowanie jest "wielokrotnego użytku" więc mogę używać różnych butli, ale proszę o upewnienie lub wyprowadzenie mnie z błędu Głównie chodzi mi o stal/alu, bo objętość 12L w zupełności mi wystarcza, ale różnica materiału, no zresztą chyba każdy wie jaka to różnica...
4. Zazwyczaj nurkuję w grupie nurków (wszyscy w konfig. jacket+BM1 flaszka) Czy ktoś z Was spotkał się z zakazem pływania w SM w jakiejś bazie lub np. odmową opieki przewodnika, bo pływasz w "nieznanej konfiguracji"?
Z góry dzięki za odpowiedź
PS. NIe wiem jak Wam, ale mnie dalej skrót SM jakoś się nie bardzo kojarzy z nurkowaniem, chociaż ta uprząż... hmmm w jakimś sensie przystaje do moich skojarzeń z SM
Wiem, że dobrze dopasowana uprząż i skrzydło też eliminuje ten problem, ale staję właściwie przed wyborem skrzydło czy SM?
Większość systemów SM daje bez porównania większą swobodę ruchów niż nawet najlepiej dopasowana uprząż backmount. Po prostu gdy punkt mocowań pasów naramiennych może swobodnie zmieniać położenie względem pasa biodrowego, nic nie ogranicza nam ruchów.
W backmouncie płyta jest szytwna, więc siłą rzeczy mocno ogranicza ruchy.
Przed jakąkolwiek decyzją warto jednak samemu przetestować kilka systemów, gdyż różnice w konstrukcji są zasadnicze (o całe lata świetlne większe, niż przy klasycznych skrzydłach). Systemy różnią się mocno względem siebie pod względem komfortu, "sprytności" mocowania balastu, zachowania na fali itp. itd.
Cytat:
1. Pytanie fundamentalne: Czy SM dla 1 flaszki 12L ma w ogóle sens?
Pewnie że ma sens. Różnica pomiędzy dwoma a jedną jest taka, jak w BM pomiędzy singlem i twinem. Po prostu jeśli nie potrzebujesz zdublowanego zestawu to równie dobrze możesz używać jednej butli.
Cała reszta zalet, czyli nieobciążanie kręgosłupa, zdecydowanie większa swoboda ruchów itp, są takie same przy jednej, jak przy dwóch butlach.
Cytat:
Wiele zależy od konstrukcji konkretnego systemu. Mogę wypowiadać się tylko o Stealth 2.0, w którym konstrukcja worka została mocno zoptymalizowana pod tym kątem. Wiele osób testowało go w warunkach morskich przy dużej fali i opinie są bardzo pozytywne. Po prostu worek na plecach jest bardzo płaski a pompuje się niejako z boków - czyli środek wyporu jest mocno przeniesiony do przodu (w kierunku brzucha) - dzięki temu pozycja jest zdecydowanie wygodniejsza, niż gdyby całość wyporu była na plecach.
Czasami słyszy się, że "side mount nie nadaje się na dużą falę". Po głębszym zbadaniu sprawy okazuje się z bardzo często, że ktoś próbował w uprzęży bez worka a pływalność zapewniał jedynie suchar albo osobnik używał systemu ze zbyt małym workiem (np. 10-12 litrów).
Cytat:
Głównie chodzi mi o stal/alu, bo objętość 12L w zupełności mi wystarcza, ale różnica materiału, no zresztą chyba każdy wie jaka to różnica...
Zasadnicza różnica jest taka, że butle aluminiowe dostają plusa gdy są puste. Wymaga to przepinania tylnego karabinka z górnego D-Ringa na dolny w czasie nurkowania. Oczywiście to żaden problem
Jeśli masz zamiar pływać rekreacyjnie z jedną butlą, to wybór stal/alu nie ma aż tak dużego znaczenia. Za wyborem butli alu jest jeden argument: pojedziesz gdzieś w świat to z reguły będziesz miała do dyspozycji butle 80cf. A lepiej chyba mieć zawsze taką samą konfigurację?
Cytat:
4. Zazwyczaj nurkuję w grupie nurków (wszyscy w konfig. jacket+BM1 flaszka) Czy ktoś z Was spotkał się z zakazem pływania w SM w jakiejś bazie lub np. odmową opieki przewodnika, bo pływasz w "nieznanej konfiguracji"?
Znam jak na razie jedną bazę, w której wystąpił taki przypadek. O innych nie słyszałem. Obstawiam jednak, że już niedługo wiele baz egipskich wprowadzi wymóg posiadania plastiku SM jeśli ktoś chce w takowej konfiguracji nurkować.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 18-05-2012, 23:24, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 18-05-2012, 23:24
Pożycz sobie sidemounta, może jakieś intro sidemountowe.
W Krakenie na Zakrzówku mamy teraz sidemounty do pożyczenia.
Co do oszczędzania kręgosłupa to jest to prawda tylko jeżeli przypinasz i odpinasz flaszkę w wodzie, dostając ją od obsługi w wodzie i oddając obsłudze przed wejściem bo drabince. Jak wchodzisz niosąc butlę na uprzęży to jest mniej wygodnie niż z butlą tradycyjnie na plecach.
MSC
Wysłany: 18-05-2012, 23:25 Re: SM z 1 flaszką?
piotr_c napisał/a:
Cytat:
Wiele zależy od konstrukcji konkretnego systemu. Mogę wypowiadać się tylko o Stealth 2.0, w którym konstrukcja worka została mocno zoptymalizowana pod tym kątem. Wiele osób testowało go w warunkach morskich przy dużej fali i opinie są bardzo pozytywne. Po prostu worek na plecach jest bardzo płaski a pompuje się niejako z boków - czyli środek wyporu jest mocno przeniesiony do przodu (w kierunku brzucha) - dzięki temu pozycja jest zdecydowanie wygodniejsza, niż gdyby całość wyporu była na plecach.
Piooootrek ja chyba już wcześniej pisałam, że - to jest dla mnie podstawowe kryterium wyboru SM dwie butle czy zwykły twin
gdzie można zapoznać się z opiniami? na razie nie nurałam w konfiguracji SM, lada moment zrobię warsztaty z Majkim w systemiem francuskim - czy istnieje możliwość przetestowania Twojego worka?
Chociaż lojalnie uprzedzam, że jeszcze nie nacieszyłam się singlem i kolejne zakupy planuję nie wcześniej, niż na jesień
Pzdr.
Ostatnio zmieniony przez pomorzanka 18-05-2012, 23:28, w całości zmieniany 1 raz
czy istnieje możliwość przetestowania Twojego worka?
Sam worek? Bez problemu, ale zdecydowanie lepiej przetestować cały system - czyli worek + uprząż.
W side mount sporym problemem jest balast - uprząż Stealth 2.0 rozwiązuje ten problem. A jak poważny problem stanowi zamocowanie i rozmieszczenie balastu w SM przekonało się sporo osób, które z grubym docieplaczem do aluminiowych butli musiało w słonej wodzie brać w okolicach 18-20 kg (!).
Ja wiem, że w szkole francuskiej sprawę załatwia kawałek taśmy, ale w open water zdecydowanie lepiej sprawdza się szkoła meksykańska
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 18-05-2012, 23:39, w całości zmieniany 3 razy
Fridzia [Usunięty]
Wysłany: 18-05-2012, 23:42
Przede wszystkim: dzięki za odpowiedź, bo już myślałam, że mnie wszyscy dodali do "ignorowanych"
piotr_c napisał/a:
Przed jakąkolwiek decyzją warto jednak samemu przetestować kilka systemów, gdyż różnice w konstrukcji są zasadnicze (o całe lata świetlne większe, niż przy klasycznych skrzydłach). Systemy różnią się mocno względem siebie pod względem komfortu, "sprytności" mocowania balastu, zachowania na fali itp. itd.
Dlatego najpierw zasięgam języka, potem zrobię kurs na pożyczkach, postaram się przetestować różne uprzęże i dopiero kupię pewnie będziesz mocno brany pod uwagę, bo właśnie zrobiłeś sobie bardzo pozytywny marketing
Cytat:
Pewnie że ma sens. Różnica pomiędzy dwoma a jedną jest taka, jak w BM pomiędzy singlem i twinem. Po prostu jeśli nie potrzebujesz zdublowanego zestawu to równie dobrze możesz używać jednej butli.
To jasne, tylko bardziej się zastanawiałam, czy ta różnica jest faktycznie tak duża w przypadku lekkiego BM jakiego używam i SM. Jakoś w przypadku twin'a to bardziej do mnie przemawiało , ale wyjaśniłeś więc jestem kontenta.
Cytat:
Mogę wypowiadać się tylko o Stealth 2.0, w którym konstrukcja worka została mocno zoptymalizowana pod tym kątem
Widzisz to akurat dla mnie jest b. ważne, bo zdecydowana większość moich nurów to morze, a ono jak wiadomo nie zawsze jest jak przysłowiowy stół
Cytat:
Zasadnicza różnica jest taka, że butle aluminiowe dostają plusa gdy są puste. Wymaga to przepinania tylnego karabinka z górnego D-Ringa na dolny w czasie nurkowania. Oczywiście to żaden problem
też mnie się wydaje do ogarnięcia
Cytat:
Jeśli masz zamiar pływać rekreacyjnie z jedną butlą, to wybór stal/alu nie ma aż tak dużego znaczenia. Za wyborem butli alu jest jeden argument: pojedziesz gdzieś w świat to z reguły będziesz miała do dyspozycji butle 80cf. A lepiej chyba mieć zawsze taką samą konfigurację?
Właśnie dlatego, że zazwyczaj nurkuję daleko, pytałam o możliwość zmiany stal/alu. Zazwyczaj faktycznie są to 80cf, ale jak mnie sentyment weźmie i na Zakrzówek pojadę? (ostatnio tak zachwalałeś, że aż nabrałam ochoty...)
Cytat:
Znam jak na razie jedną bazę, w której wystąpił taki przypadek. O innych nie słyszałem. Obstawiam jednak, że już niedługo wiele baz egipskich wprowadzi wymóg posiadania plastiku SM jeśli ktoś chce w takowej konfiguracji nurkować.
Plastik to nie problem i tak chcę iść na kurs, a z tego co wyczytałam to Starnaś też chyba plastiki za te kursy daje Chodziło mi o to żeby mi na łódce na safari nie powiedzieli "Ty w tych sznurkach to sobie z nami nie ponurasz" Co prawda mam argument, że w razie draki mój stały partnur (mąż) zna moją konfigurację, ale takie bardzo DIR to to nie jest...
[ Dodano: 18-05-2012, 23:51 ]
kraken napisał/a:
Co do oszczędzania kręgosłupa to jest to prawda tylko jeżeli przypinasz i odpinasz flaszkę w wodzie, dostając ją od obsługi w wodzie i oddając obsłudze przed wejściem bo drabince. Jak wchodzisz niosąc butlę na uprzęży to jest mniej wygodnie niż z butlą tradycyjnie na plecach.
Też tak sobie myślałam. Druga to było wskakiwanie z tym ustrojstwem do wody z łódki...chociaż widziałam filmik szkoleniowy gdzie w SM skakali, ale jakoś tak podejrzliwa jestem, że to też może być przyczyną paru solidnych siniaków.
Ostatnio zmieniony przez Fridzia 18-05-2012, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-05-2012, 00:20
piotr_c napisał/a:
pomorzanka napisał/a:
gdzie można zapoznać się z opiniami?
Jutro wyślę Ci linki na PW.
super
piotr_c napisał/a:
Cytat:
czy istnieje możliwość przetestowania Twojego worka?
Sam worek? Bez problemu, ale zdecydowanie lepiej przetestować cały system - czyli worek + uprząż.
W side mount sporym problemem jest balast - uprząż Stealth 2.0 rozwiązuje ten problem. A jak poważny problem stanowi zamocowanie i rozmieszczenie balastu w SM przekonało się sporo osób, które z grubym docieplaczem do aluminiowych butli musiało w słonej wodzie brać w okolicach 18-20 kg (!).
raczej system miałam na myśli bo na razie zielona jestem
piotr_c napisał/a:
Ja wiem, że w szkole francuskiej sprawę załatwia kawałek taśmy, ale w open water zdecydowanie lepiej sprawdza się szkoła meksykańska
tu ciężko mi dzisiaj wypowiadać się - na razie szukam dla siebie zestawu dwubutlowego dla moich nurków rec open water z możliwością rozwoju - raczej wiem, że singiel to dla mnie za mało i trochę korcą nurkowania tec - niekoniecznie w jaskiniach, ale czemu nie?
wstawkę o warsztatach umieściłam, bo kojarzę, że pisałeś o tym, iż do testów dajesz SM nurkom mającym jako takie pojęcie o SM - więc liczę, że po tych warsztatach jako takie pojęcie będę miała
ale nadal lojalnie - ja nie tyle szukam systemu SM dla się (bo tu jestem prawie przekonana, że jak zdecyduję się na tę konfigurację, będzie to Twój system), co miotam się pomiędzy SM a twinem.
Wysłany: 19-05-2012, 03:07
Piotruś pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić jako newbeee w temacie SM Napisz mi gdzie jest różnica między BM a s SM z jedną butlą. Jest oczywiście przy zakładaniu ale to zawsze ktoś może podważyć, że "plecaka" można również w wodzie włożyć. Jak dla mnie zaleta sm to zdublowanie "gazu" i do tego lepsze niż w twinie.
Wysłany: 19-05-2012, 10:06
Mam pytanko:
Jak zachowa się nurek w SM zagubiony na morzu?
Uzasadnienie pytania:
Tydzień temu grupa nurków w Egipcie po wskoczeniu do wody rozłączyła się pod wpływem bardzo silnego prądu. Załoga zagubiła dwóch nurków, którzy po 2 godzinnym oczekiwaniu i oddalaniu się od łodzi (oni widzieli łódź, a łódź ich nie) podjęli decyzję o płynięciu do brzegu. Zajęło im to 5 godzin. Płynęli na plecach na napompowanych jacketach. Ciekawy jestem jak by rozwiązali sprawę będąc w SM?
Wspomniane zdarzenie opiszę bardzo szczegółowo w innym temacie.
Wysłany: 19-05-2012, 11:02
Problem może być inny, jak konfigurujesz węże na jednej butli ? Dwa zawory, dwa 1 stopnie . czy jeden zawór i jeden 1 stopień. Zakładam, że nurkujesz z dwoma drugimi stopniami. Czy używasz suchego ?
Zatem na plecach to jeszcze ładnie się poukłada ale jak weźmiesz pod pachę tak uzbrojoną butlę to może zrobić się mały bałagan.
W SM węże ładnie, symetrycznie rozkładają się na dwie butle. Czyli albo 2 butle albo będziesz musiała mocno przemyśleć konfigurację węży.
wyraźnie widac, że Steve proponuje sklarowanie długiego węża na butli (lewej) a oddychamy z węża krótkiego. zawór jeden. automat jeden. nie widze powodu dla którego nie miałoby sie to rozwiązanie sprawdzić w ciepłych wodach otwartych w piance... (a awaryjne źródło wyporu w razie draki to bojka sygnalizacyjna)
pewnie dodatkowy wąz lp inflatorowy do zaworu dodawczego suchego skafandra tez nie stanowiłby problemu.
osobiście pływałem sobie na basenie (z racji panujacej aury) z jedna butlą i najwygodniej pływało się z 2 kilogramami balastu na prawym pasie biodrowym w celu zrównoważenia...
ale to tylko moje basenowe obserwacje...
[ Dodano: 19-05-2012, 12:44 ]
na filmie oczywiście sklarowany na butli jest drugi krótki wąż...
Wysłany: 19-05-2012, 16:30
Fish napisał/a:
Napisz mi gdzie jest różnica między BM a s SM z jedną butlą. .
przy klasycznej open water, w mojej ocenie, to lepiej sprawdza się BM. Ja w kazdym razie przechodząc na SM nie miałam zachwytu, ktory mi zapowiadano, więc wiem, ze biorąc pojedynczą butle, pójde w BM. Natomiast juz jest masz jakiekolwiek przeciski, choćby prosty wrak, czy jakieś prześwity skalne, pojedyńczy SM sprawdzi się lepiej z uwagi na swoją przesuwalność
może dopiszę- mi po prostu nie odpowiada bujanie się butli, wole jej stabilne mocowanie w BM
Ostatnio zmieniony przez lozerka 19-05-2012, 16:33, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 19-05-2012, 19:55
lozerka napisał/a:
może dopiszę- mi po prostu nie odpowiada bujanie się butli, wole jej stabilne mocowanie w BM
Jesteś pewna że miałaś poprawnie skonfigurowany zestaw SM?
Wysłany: 19-05-2012, 21:07
Włodek K napisał/a:
lozerka napisał/a:
Jesteś pewna że miałaś poprawnie skonfigurowany zestaw SM?
nurkowalam w dwoch róznych konfiguracjach SM- fakt, że raz w basenie, i jednak takie poczucie miałam.
Tylko wiesz, Wlodek, ja jestem straszna pigulara, jeśli chodzi o wygodę podwodną Być może to, co ja odczuwam, jako bujanie, dla innych jest zupełnie niewyczuwalne. No i zaden ze mnie specjalista od SM, ale butle są zawsze mocowane z pewnym luzem, dopięcie na karabinki nie jest sztywne z założenia, więc na moje, przynajmniej w minimalnym stopniu odchyły będą. Dla jasności- nie przeszkadzało m to nurkowac, szczególnie, jak juz inne kwestie dograłam, ale z BM jednobutlowym mi jest wygodniej Nie wykluczam, ze wchodzi w grę także przyzwyczajenie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 19-05-2012, 21:38
Mały przerywnik, coby całkiem nie zwariować:
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 19-05-2012, 21:48
Cytat:
nurkowalam w dwoch róznych konfiguracjach SM- fakt, że raz w basenie, i jednak takie poczucie miałam.
Jak wiadomo wielkość ma znaczenie
A właściwie grubość
Wielu nurków mocuje tak flaszki że wiszą wzdłuż ciała, nieco niżej. Wtedy z zasady flaszki się będą bujały. Jestem zwolennikiem ustawienia flaszek nieco skośnie do sylwetki z denkami nieco wyżej. http://vimeo.com/9066934 widać jak uważam za poprawnie ułożone flaszki.
Wtedy flaszki mają mniejszą tendencje do bujania się bo leżą w wklęśnięciu "talii osy" Co znakomicie stabilizuje układ. (się ma talie to się flaszki układają
Właśnie dzisiaj starałem się poprawić tą stabilizację grubych bomboli S80. Po kolejnych zmianach konfiguracyjnych AO, sprawdzonych na ostatnim ponad 2 godzinnym szlajanku się po krzakach, przyszedł czas na próbę fajnego ułożenia flaszek.
Kurcze ile czasu trwa taka zmiana konfiguracji tego wszystkiego na butli - 3-4 godz kręciłem, wiązałem, przestawiałem i się przymierzałem jak panienka przed lustrem w łazience, dążąc do doskonałości
Jutro kolejne zabawy z dzisiaj zmodyfikowanym SM.
Problem stabilizacji butli przestaje być kluczowy gdy mamy chudsze butle niż grube aluminiaki. Łatwiej je poprawnie ułożyć na ciele bo leżą znacznie bliżej. Oczywiście jakieś różnice osobnicze między nurkami wymagają nieco innej konfiguracji układu butli.
Wydaje mi się że znacznie lepiej będą się układały butle o gabarycie stalowej 10 l flaszki 171 mm np S40. Przyjdzie czas to się posmakuje.
Wysłany: 19-05-2012, 22:21
Włodek K napisał/a:
Jak wiadomo wielkość ma znaczenie
A właściwie grubość
Wielu nurków mocuje tak flaszki że wiszą wzdłuż ciała, nieco niżej. Wtedy z zasady flaszki się będą bujały. Jestem zwolennikiem ustawienia flaszek nieco skośnie do sylwetki z denkami nieco wyżej. http://vimeo.com/9066934 widać jak uważam za poprawnie ułożone flaszki.
Wtedy flaszki mają mniejszą tendencje do bujania się bo leżą w wklęśnięciu "talii osy" Co znakomicie stabilizuje układ. (się ma talie to się flaszki układają
Właśnie dzisiaj starałem się poprawić tą stabilizację grubych bomboli S80. .
akurat ja miałam cienkie flaszki i raz to była konfiguracja a la Majki, a raz xdeep. W przypadku xdeepa, to nawet cięzko mi coś powiedzieć, bo to był pierwszy kontakt w ogole z SM i z różnych przyczyn, głownie braku wyczucia i czasu na wyczucie nic nie kombinowałam.
W drugim przypadku juz trochę kombinowałam, skracałam karabinki, próbowałam róznego mocowania d-ringów tylnych i faktycznie, przy ustawieniu bardziej ukośnym było lepiej. Tyle, ze w tym przypadku konfiguracja SM nie była celem nurkowania, a tylko srodkiem, więc też szczególnie na samą zabawę ustawieniami nie miałam zbyt wiele czasu
Ale skoro mówisz, że to może być kluczowe, na pewno przy okazji się pobawię
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 20-05-2012, 00:48
lozerka napisał/a:
w tym przypadku konfiguracja SM nie była celem nurkowania, a tylko srodkiem, więc też szczególnie na samą zabawę ustawieniami nie miałam zbyt wiele czasu
Dla mnie zawsze SM jest środkiem do celu. Najpierw jest nurkowanie potem cała otoczka zabawy w ustawianie i sprawdzanie. Ja coś zmieniam a potem robię normalne nurkowania.
Napisz mi gdzie jest różnica między BM a s SM z jedną butlą.
Przecież nie napisałem że SM z jedną butlą różni się od BM z singlem.
Chodziło mi o coś dokładnie odwrotnego, czyli że SM z jedną butlą to odpowiednik BM z jedną butlą a SM z dwoma, to mniej więcej odpowiednik twina.
Fridzia [Usunięty]
Wysłany: 20-05-2012, 15:38
Włodek K napisał/a:
Dla mnie zawsze SM jest środkiem do celu. Najpierw jest nurkowanie potem cała otoczka zabawy w ustawianie i sprawdzanie.
Ja podobnie definiuję cel mojego nurkowania. Sprzęt i jego posiadanie, nie jest dla mnie celem samym w sobie, a nawet wręcz przeciwnie: im mniej go mam w domu tym lepiej się czuję Z niecierpliwością czekam np. na wynalezienie pianki w spray'u
SM chyba jednak nie dla mnie, bo wydaje się, że cała jego zaleta (przy 1 flaszce) to większa swoboda ruchów pod wodą, a to nie jest dla mnie dużym problemem.
Największą trudność sprawia mi nie tyle ciężar sprzętu co utrzymanie równowagi na śliskim i nierównym/kołyszącym się terenie ze względu na sztywny staw skokowy prawej nogi. (np. kiedy do miejsca zanurzenia, trzeba przejść kawał po rafie w płytkiej wodzie) Obawiam się zatem, że SM jeszcze dodatkowo utrudniłby mi to zadanie. Podobnie przy wyjściu na łódkę, łatwiej mi chyba jest wytuptać po drabince z butlą na plecach, niż z butlą dyndającą u jednego boku, a tym bardziej podnieść butlę nad głowę aby podać ją obsłudze na łódce...
Suma summarum jak będą znowu jakieś demosy to z pewnością spróbuję SM, ale to chyba nie jest zabawa dla mnie i pozostanie mi jednak kupno skrzydła.
Grotto8 napisał/a:
Mam pytanko:
Jak zachowa się nurek w SM zagubiony na morzu?
Czasem najlepszym pomysłem jest w ogóle porzucenie sprzętu i płynięcie w ABC. Tak było np. w 2007 na Elphinstone, kiedy z grupy 5 osób, uratował się tylko jeden. W takich przypadkach kluczowa i tak okazuje się kondycja i przytomność umysłu, konfiguracja sprzętu IMHO jest zupełnie drugorzędna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko