Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SM z 1 flaszką?
Autor Wiadomość
Fridzia
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2012, 00:05   

no baaa!!! u mnie słowo droższe od piniędzy! przez wyjazdy i rozjazdy rzadko ostatnio w Wawie jestem, teraz akuratnie to ja siedzę na wsi i pielę ogródek, bo zawsze był super DIR i wycieczki całe chodziły oglądać, a w tym roku to Panie mlecze, mlecze piękne... :ping: :ping: :ping: cała reputacja ogrodniczki się przez nurkowanie poszła... paść na zieloną łąkę :)
Ostatnio zmieniony przez Fridzia 23-05-2012, 00:05, w całości zmieniany 1 raz  

adriano210 

Stopień: cft,owd,aowd,pzw,pgr
Kraj:
Ireland

Wysłany: 23-05-2012, 00:12   

andrzej4380 napisał/a:
:bee;
Cytat:
Z tego co wiem to forum nie służy do nauki nurkowania i wiedza stad czerpana powinna być tylko uzupełnieniem tej nabytej na kursie.
nikt nie pyta cię o dawanie lekcji tylko o prostą i zwięzłą odpowiedź.
też jestem ciekaw jak to rozgrywacie w SM
o i wybacz ale nie polecę specjalnie na demo do Polski żeby układ węzy obejrzeć

Bogdan WEG napisał/a:
Twoje podejście do tematu może być śmiertelnie dla ciebie szkodliwe,

to SM też zabija??pianka to rozumiem ale SM??? :bee; :bee; :bee; :bee; :bee;
nie mogłem się powstrzymać :pa:

jak byłem na kursie SM to to było proste ale jak się wpieprzyła w to komercja, moda, oraz szkolenia to zaraz się okaże że to rocket since jest ,

ci co chcą spróbować to niech mówią że pływali z 2 stejdzami :D

Wolę koncepcję Martyna Farra i jego explorera niż te wszystkie nowatorskie wynalazki (drogie) na dodatek

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2012, 00:15   

Bogdan WEG napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Bogdan WEG napisał/a:
Daje nam zatem przeważenie w przypadku jednej butli S080 ok 3kg.

Nie bardzo: http://www.subaqua.co.uk/...er-buoyancy.cgi

Szkoda ze mając tak rozległą wiedzę nurkowa nurkowa, wrzucasz tak bezwartościowy post.

Powietrze w Luxferze czy Catalanie S080 11.1 l waży dokładnie 2.66 kg.
Czyli dla wszystkich normalnych ludzi ok 3kg

Pusta butla alu ma dodatnią pływalność - między innymi dlatego używa się ich jako stage - więc od wagi gazu musisz ująć ten dodatni wypór. Po to dałem link, żeby można sobie poprawnie policzyć.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2012, 13:50   

pomorzanka napisał/a:
w Zatoce, to nawet słodka ;-)

E taam, gorzka gorzka jest i paskudna :)

jacekplacek napisał/a:
Pusta butla alu ma dodatnią pływalność - między innymi dlatego używa się ich jako stage - więc od wagi gazu musisz ująć ten dodatni wypór. Po to dałem link, żeby można sobie poprawnie policzyć.

Bo w SM, jeśli traktujemy system rozdzielnie tzn odłączamy od nurka flaszki, trzeba wyważenie robić osobno dla nurka i osobno dla flaszki. Trochę inaczej niż w tradycyjnych flaszkach na plecach gdzie wyważeniu podlega suma nurka z flaszkami.
Przy flaszkach dodatnich (puste S80) musimy tą różnicę uwzględnić w swoim balaście gdyby przyszła ochota/potrzeba na odrzucenie flaszek.

Zatem w SM wyważamy nurka należną ilością balastu.
Ja w SS, Wezlee, ważąc ciut ponad 100 kg muszę mieć około 11-12 kg balastu.

Teraz są decyzje indywidualne wpływające także na ogólną ilość balastu.
Jestem zwolennikiem flaszek o stałej zdefiniowanej pływalności zatem aluminiaki S80 dociążam wagą około 0,8 kg. aby ten warunek uzyskać a przy okazji trymuję same flaszki.
Wolę ujemne do neutralnych dlatego że nie lubię dodatkowo pilnować momentu przejścia flaszek na dodatnią pływalność i ich przepinać na dolne deringi aby były tam gdzie być powinny (foto w awatarze pokazuje syt. unoszenia flaszek gdy stały się dodatnie).
Stalowe nie dociążam bo są stale ujemne.
Różnice wagi gazu i/lub ciężaru flaszek, na początku nurkowania, kompensuję źródłem wyporu.

adriano210 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 23-05-2012, 18:38   

całkiem fajnie też się pływa na lekkich faberach (w morzu)

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2012, 23:48   

andrzej4380 napisał/a:
Cytat:
Z tego co wiem to forum nie służy do nauki nurkowania i wiedza stad czerpana powinna być tylko uzupełnieniem tej nabytej na kursie.
nikt nie pyta cię o dawanie lekcji tylko o prostą i zwięzłą odpowiedź.
też jestem ciekaw jak to rozgrywacie w SM
o i wybacz ale nie polecę specjalnie na demo do Polski żeby układ węzy obejrzeć

Bogdan WEG napisał/a:
Twoje podejście do tematu może być śmiertelnie dla ciebie szkodliwe,

to SM też zabija??pianka to rozumiem ale SM??? :bee; :bee; :bee; :bee; :bee;
nie mogłem się powstrzymać :pa:

Cały Twój post jest bez sensu.

Na takie pytania nie opowiadam, bo nie jestem instruktorem SM.
Jak się utopi bez kuru, to rodzina bedzie miała pretensje, bo przecież pytał i dostał odpowiedz, więc dlaczego???

Co do drugiej części postu to nie podejście do SM jest śmiertelne, ale próba nurkowania w ogóle, mając w głowie tylko przypadkową wiedzę z forum. ( swiadomie wyrwałes zdanie z kontekstu)

Tak nie mozna i tyle.

[ Dodano: 23-05-2012, 23:54 ]
Fridzia napisał/a:
hehehe no właśnie ja też używam tyle co w jeziorze, ale w tabelce jackaplacka każą wybrać albo słoną albo słodką a ćwierć słonej niestety brak :)))
Tak sobie pomyślałam w tym kontekście, że czasem ludzie robią niesamowite, genialne i .... nikomu niepotrzebne narzędzia.

@Bogdan WEG, temat wziął się od mojego zapytania i wziął się właśnie dlatego, że nie bardzo uśmiecha mi się dać za kurs u Starnasia 1200PLN po to tylko, żeby stwierdzić, że to nie dla mnie. Strasznie jesteś kategoryczny. Ludki się dzielą przemyśleniami i uwagami, i powiem Ci że sporo całkiem z tej dyskusji wyniosłam. Między innymi to, że zanim zdecyduję się na kurs to najpierw gdzieś spróbuję "u znajomych" za darmo/piwko/kawkę lub/i czarujący uśmiech Fridzi :)))

Nie w tym rzecz.

Można przecież zrobić darmowe intro. Zapytaj na nurkowisku.
Np Ekipa X-Deep zostawiła po DemoDaysach w Krakenie sprzet i można popróbować bez kursu.

Dopiero jak się ktoś w tym odnajdzie, to na dalszą drogę proponuję wybrać kurs.

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2012, 00:26   

Bogdan WEG napisał/a:
znajdź na forum telefon do Starnasia, Majkiegi lub innego instruktora SM.
Oni z pewnością ci to wszystko wyjaśnia na najblizszym kursie.

Twoje podejście do tematu może być śmiertelnie dla ciebie szkodliwe, tym bardziej ze prawdopodobnie nie masz nawet podstawowej wiedzy o SM.

Co do nurkowania to zrobiłem w weekend 6 nurkowan po 30 m w rożnych konfiuguracjach, nawet z jedna flaszkę i SS i nie było to żadnym problemem.

Przyjedz na Demodays na Koparki, podejrzysz to i owo, to może sam odpowiesz na Twoje pytania.

No cóż ..., pewnikiem masz rację lub równie prawdopodobnie albo przypadkowo Jesteś w błędzie.
Ja w dwa dni zrobiłem tylko dwa nurkowania do 14 m. z łącznym czasem 4 godziny i to w jednej konfiguracji ale to z awersji przed zmianą. A może dlatego, że po 13 nurach w SM jadę na wraki i chcę się ponownie opływać się z twinem i stageami. Widocznie nie jestem na tyle manualnie zdolny aby tak jak Ty żonglować konfiguracjami.
W tej wyliczance zabrało wiele nazwisk. Osobiście brakuje Jarka Kura.
Mam wrażenie, że z treści moich pytań wynika, że moją wiedzę czerpie w tym temacie niekoniecznie z forum. Widocznie przeceniłem swoje pisarskie możliwości.

Co do moich pytań to znam na nie odpowiedź, tyle że lekkim piórem nie rzucam tekstów, że 1 butla w Polsce do SM to żaden problem, mimo że nie jestem instruktorem czegokolwiek.

Co do Twojej odpowiedzi na post andrzej4380.

Jeżeli piszesz, że post jest bez sensu to racz to uzasadnić. Tego wymaga dyskusja.
Na które pytanie nie odpowiesz ?
Co to znaczy „kuru” ? O co pytał i na co dostał odpowiedź ? „…, wiec dlaczego???”

Czy to pytania metafizyczne ? Czy lubisz po prostu dużo pisać ?
Mam wrażenie, że tworzysz problem, który nie istnieje.

Skoro nurkowałeś w SM z jedną butlą, to czy planujesz to zrobić ponownie ? Jeżeli tak, czy jest szansa abyś zrobił zdjęcie tej butli, chociaż telefonem?

A jak się odnajdzie to po co mu kurs ? Co SM zmienia takiego w nurkowaniu, że jest potrzeby aż kurs. Skoro jest tak łatwo, lekko i przyjemnie to w czym problem ?

SM to nie reb. Ogarnij sprzęt, przećwicz procedury i nurkuj ... nurkuj (Dlatego tak sobie cenie WłodkaK).
Ostatnio zmieniony przez ed 24-05-2012, 00:29, w całości zmieniany 1 raz  

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2012, 23:58   

ed napisał/a:
o cóż ..., pewnikiem masz rację lub równie prawdopodobnie albo przypadkowo Jesteś w błędzie.
Ja w dwa dni zrobiłem tylko dwa nurkowania do 14 m. z łącznym czasem 4 godziny i to w jednej konfiguracji ale to z awersji przed zmianą. A może dlatego, że po 13 nurach w SM jadę na wraki i chcę się ponownie opływać się z twinem i stageami. Widocznie nie jestem na tyle manualnie zdolny aby tak jak Ty żonglować konfiguracjami.
W tej wyliczance zabrało wiele nazwisk. Osobiście brakuje Jarka Kura.
Mam wrażenie, że z treści moich pytań wynika, że moją wiedzę czerpie w tym temacie niekoniecznie z forum. Widocznie przeceniłem swoje pisarskie możliwości.

Co do moich pytań to znam na nie odpowiedź, tyle że lekkim piórem nie rzucam tekstów, że 1 butla w Polsce do SM to żaden problem, mimo że nie jestem instruktorem czegokolwiek.

Co do Twojej odpowiedzi na post andrzej4380.

Jeżeli piszesz, że post jest bez sensu to racz to uzasadnić. Tego wymaga dyskusja.
Na które pytanie nie odpowiesz ?
Co to znaczy „kuru” ? O co pytał i na co dostał odpowiedź ? „…, wiec dlaczego???”

Czy to pytania metafizyczne ? Czy lubisz po prostu dużo pisać ?
Mam wrażenie, że tworzysz problem, który nie istnieje.

Skoro nurkowałeś w SM z jedną butlą, to czy planujesz to zrobić ponownie ? Jeżeli tak, czy jest szansa abyś zrobił zdjęcie tej butli, chociaż telefonem?

A jak się odnajdzie to po co mu kurs ? Co SM zmienia takiego w nurkowaniu, że jest potrzeby aż kurs. Skoro jest tak łatwo, lekko i przyjemnie to w czym problem ?

SM to nie reb. Ogarnij sprzęt, przećwicz procedury i nurkuj ... nurkuj (Dlatego tak sobie cenie WłodkaK).

kuru znaczy kursu. Przepraszam za literówkę.
Do jednej butli w SM używamy jednego pierwszego stopnia i traktujemy to jako jeden tor powietrzny.
Zmiana konfiguracji z podwójnego toru na pojedynczy trwa krótko.
Max do 5 minut.
Z treści Twojego posta, wywnioskowałem, ze jestes zupełnie zielony w SM.
Jezeli jest inaczej to przepraszam.
Bedę w sobotę nurał na Zakrzówku, to mogę ci pokazać obie konfiguracje oraz na czym polega zmiana.

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 25-05-2012, 18:57   

Bogdan WEG napisał/a:
Bedę w sobotę nurał na Zakrzówku, to mogę ci pokazać obie konfiguracje oraz na czym polega zmiana.

Bogdan WEG napisał/a:

piszesz że instruktorem nie jesteś a dobre rady jednak rozdajesz i nawet na pokaz zapraszasz

Bogdan WEG napisał/a:
Cały Twój post jest bez sensu

jeśli piszę bez sensu to odpowiedz w którym miejscu post jest bezsensu.na samym końcu??

jeśli uważasz że cały to mi przykro bo z czytania tego forum będziesz musiał zrezygnować bo takich postów będzie więcej

Bogdan WEG napisał/a:
Z treści Twojego posta, wywnioskowałem, ze jestes zupełnie zielony w SM.

łatwo przychodzi ocenianie kogoś
czy wszyscy którzy się z tobą nie zgadzają są zieloni??

a może nie lubisz gdy cię się pyta o coś ??

wrzuć na luz bo SM to naprawdę nie inżynieria rakietowa

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2012, 22:48   

Bogdan dzięki za zaproszenie ale siedzę na Helu.

Serio pytam o o fotkę może być na priv.

Co do torów powietrznych, to rozumiem tak, że zakładasz do SM z 1 butlą 1 pierwszy stopień

plus węże LP do suchego i worka ? Jeśli nie koryguj mnie.

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2012, 21:34   

adriano210 napisał/a:
miało być o sm a zrobił się pojedynek
filozofów :D buhahahahaha

No chyba tak się rzeczywiście stało.
Poszliśmy po bandzie z kolega. :uuuu:
Czas na przeprosiny filozofów i do rzeczy:

Przesyłam zdjecie z dzisiejszego Zakrzówka w konfiguracji jednobutlowej.

Zamiana z dwu- na jednobutlowy zestaw trwała dokładnie 5 minut i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętnosci, zeby ją wykonać.
Nie potrzeba tez zadnych dodatkowych automatów, węży itd.

Można ew. użyć trzeciej gumki bugee na samym dole w celu lepszego klaru długiego wężą.
Jego długosć w mojej konfiguracji wynosi 150cm.
Ostatnio zmieniony przez Bogdan WEG 26-05-2012, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

adriano210 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 26-05-2012, 22:05   

Bogdan WEG, rozpustnik z ciebie :D
tak z transmiterems się wozić :d ale po co ci ten drugi 2 stopień :D
jako octo ? :D

[ Dodano: 26-05-2012, 21:06 ]
zrezygnował bym tez z łączników kulowych, lubią się rozkręcić :D

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2012, 23:18   

adriano210 napisał/a:
Bogdan WEG, rozpustnik z ciebie :D
tak z transmiterems się wozić :d ale po co ci ten drugi 2 stopień :D
jako octo ? :D

[ Dodano: 26-05-2012, 21:06 ]
zrezygnował bym tez z łączników kulowych, lubią się rozkręcić :D

Kulowy jest od loli.
Podobno nie zawodzi.
Można w jednobutlowej konfiguracji suchar pompowac z dodatkowego portu DST.
Wtedy lola niepotrzebna.

W konfiguracji jaskiniowej , w nurkowaniu samotym długi wąż jest niepotrzebny.
W IANTD długi wąż traktujemy jako octopus dla partnera i jest on niezbędny.

Transmiter ułatwia nurkowanie znacznie.
Na codzień używam dwóch.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2012, 00:14   

Bogdan WEG napisał/a:

W jaki cudowny sposób?

Bogdan WEG napisał/a:

Programy IANTD mają w standardach wyraźnie określone wymogi sprzętowe. W kursach Open Water SM Diver i Adv. SM Diver nie ma wymogu posiadania dodatkowych drugich stopni - chyba, że coś przeoczyłem. Możesz podać punkt standardów w którym jest taki wymóg?
Inna sprawa, że dodatkowy automat na długim wężu ma sens w przypadku połączenia obu butli (takie rozwiązanie ma np. Andrew Georgitsis w swoim systemie). W normalnym sm - butle rozdzielone - uważam to za przekombinowanie. Podobnie jak uważam za przekombinowanie, zapoznawanie kursanta na tym prostym kursie z tylko jednym systemem. Prowadzi to do zbyt wielkich uproszczeń, ogranicza absolwenta a w niektórych przypadkach nie uczy nawet poprawnego liczenia wagi i wyporu zestawu.

adriano210 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 27-05-2012, 00:19   

transmitera szkoda rozwalić

no ale najwidoczniej nie wleczesz flaszki po skałach :D

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2012, 00:34   

jacekplacek napisał/a:
Bogdan WEG napisał/a:

W jaki cudowny sposób?

Bogdan WEG napisał/a:

Programy IANTD mają w standardach wyraźnie określone wymogi sprzętowe. W kursach Open Water SM Diver i Adv. SM Diver nie ma wymogu posiadania dodatkowych drugich stopni - chyba, że coś przeoczyłem. Możesz podać punkt standardów w którym jest taki wymóg?
Inna sprawa, że dodatkowy automat na długim wężu ma sens w przypadku połączenia obu butli (takie rozwiązanie ma np. Andrew Georgitsis w swoim systemie). W normalnym sm - butle rozdzielone - uważam to za przekombinowanie. Podobnie jak uważam za przekombinowanie, zapoznawanie kursanta na tym prostym kursie z tylko jednym systemem.
Prowadzi to do zbyt wielkich uproszczeń, ogranicza absolwenta a w niektórych przypadkach nie uczy nawet poprawnego liczenia wagi i wyporu zestawu.

Mnie ułatwia.
Mam ustawiony budzik na zuzycie gazu co 30 atm.
Nie muszę tak często patrzeć na nanometr.
Po drugie , to mam na wyświetlaczu aktualne zużycie gazu.
Z doświadczenia już wiem ze jak przekraczam 70l / minutę to znaczy ze mam hiperwentylacje i wlaczam wtedy celem uspokojenia zdjecie mojego psa.

Co do przekombinowania, to niedokładnie przeczytales post.
Octopus stosujemy w SM tylko i wyłącznie w systemie jednobutlowym.
Zostałem certyfikowany przez IANTD i przedmiotem kursu był wlasńie taki sposob nurkowania z jedna butla.

adriano210 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 27-05-2012, 00:54   

:)
mi tam obojętnie jak dla mnie możesz mieć i 3 :D 2 stopnie :D ,

a z alarmami to fajny bajer miałem takie coś z komputerem maresa
alarm na 100 bar i na rezerwę :D

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2012, 08:48   

Bogdan WEG napisał/a:

Oczywiście masz rację. Poniższe zdania świadczą dobitnie, że chodziło o JEDNĄ butlę sm:
Bogdan WEG napisał/a:

:rozpacz:
Program IANTD Open Water SM Diver nie przewiduje konfiguracji jednobutlowej. Tu masz wyciąg ze standardów:

Mam wrażenie, że tak w pełni nie wiesz, jaki kurs IANTD skończyłeś a co było autorskim warsztatem i wymysłem instruktora.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 27-05-2012, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2012, 09:06   

Bogdan WEG napisał/a:
Przesyłam zdjecie z dzisiejszego Zakrzówka w konfiguracji jednobutlowej.

Chętnie zobaczył bym fotki z pod wody tzn ciekawi mnie jak u Ciebie układają się flaszki tak mocowane?

Bogdan WEG napisał/a:
Mnie ułatwia.

A nie przeszkadza Ci ten wielki stercz ?
(to właściwie pośrednio dotyczy ułożenia flaszek)
Zatem jakby fotka z pod wody?

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2012, 18:20   

jacekplacek napisał/a:
Bogdan WEG napisał/a:

Oczywiście masz rację. Poniższe zdania świadczą dobitnie, że chodziło o JEDNĄ butlę sm:
Bogdan WEG napisał/a:

:rozpacz:
Program IANTD Open Water SM Diver nie przewiduje konfiguracji jednobutlowej. Tu masz wyciąg ze standardów:
Obrazek

Mam wrażenie, że tak w pełni nie wiesz, jaki kurs IANTD skończyłeś a co było autorskim warsztatem i wymysłem instruktora.

Wątek jest o SM z jedna flaszka i tego tez dotyczy cały opis.

Co do standardów to nie jestem instruktorem i nie obowiązuje mnie ich zawartość.
Nauczyłem sie u Krzyska nurkowania zarówno z jedna jak i dwoma flaszkami.
Jeżeli wyszedł poza program, to wypada tylko Mu podziękować. :tak:

Skoro IANTD nie ma w standardzie szkolenia z jedna butla to najwyższy czas żeby to wprowadziło.
Nie widzę sensu zabierania dwóch flaszek na nurki w ciepłych wodach, tym bardziej ze zestaw jednobutlowy jest niesamowice komfortowa konfiguracja, szczególnie w piance.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu