Co do standardów to nie jestem instruktorem i nie obowiązuje mnie ich zawartość.
To nie wypowiadaj się co i jak "traktujecie w IANTD" - bo, jak sam napisałeś, nie masz ani bladego pojęcia jakie jest zdanie federacji, ani Cię to nie interesuje. Podpieranie się jej autorytetem, było w tym wątku całkowicie zbyteczne - i jak sam widzisz, błędne. Programy IANTD są wystarczająco dobre bez Twojej pomocy i wprowadzania w błąd. Pozdrawiam, jako DM IANTD również
Wysłany: 27-05-2012, 20:44
To ja napiszę coś nie do końca w temacie. Widziałem Bogdana w wodzie na jednym nurkowaniu i muszę stwierdzić, że mało jest nurków którzy mają tak perfekcyjną technikę nurkowania jak on. Miło było popatrzeć.
Sprzęt to aczkolwiek ważny ale tylko dodatek do nurka.
Jedna flaszka, dwie flaszki, wężyk tak czy tak - istotne ale pod wodą widać kto nurkuje a kto nie nurkuje. Net nie może oddać...
Maciek "Szczęściarz" Curzydło
Wysłany: 27-05-2012, 21:48
Dzięki Bogdan za zdjęcia.
Jak rozumiem, flaszka jest skonfigurowana na lewą stronę.
Tak, te krótkie wężyki mocno "czyszczą" sytuację.
Jednak zawsze pozostaje problem, że na jednym pierwszym stopniu wisi wszystko. W ciepłej wodzie, w pełni się zgodzę jest ok. W Polsce osobiście preferuję zawsze 2 pierwsze. No chyba, że to totalny szuwar. Ale w zeszłym roku nawet na takim w piance 3mm okrutnie zmarzłem po 50 min, a termoklina była przeze mnie postrzegana jako "śmiertelne zagrożenie"
Co do pojedynku filozofów, jakby co proszę mnie ustawiać w narożniku Husserela, Schelera, Reinacha oraz Heideggera.
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 28-05-2012, 00:40
ed napisał/a:
Dzięki Bogdan za zdjęcia.
Jak rozumiem, flaszka jest skonfigurowana na lewą stronę.
Tak, te krótkie wężyki mocno "czyszczą" sytuację.
Jednak zawsze pozostaje problem, że na jednym pierwszym stopniu wisi wszystko. W ciepłej wodzie, w pełni się zgodzę jest ok. W Polsce osobiście preferuję zawsze 2 pierwsze. No chyba, że to totalny szuwar. Ale w zeszłym roku nawet na takim w piance 3mm okrutnie zmarzłem po 50 min, a termoklina była przeze mnie postrzegana jako "śmiertelne zagrożenie" .
W konfiguracji jednobutlowej z lewa butla wystarczy na na prawym d-ringu piersiowym przywiesic 1kg ciężarek, ktory zrownowazy ciężar automatów.
Nie ma tu znaczenia czy nurkujesz w piance, czy w SS.
Wysłany: 28-05-2012, 22:03
Bogdan, ja w tej konfiguracji nie widzę problemu związanego z trymem.
Po prostu dla tli mnie 1 pierwszy stopień w Polsce to za mało. Dlatego prezentowana przez Ciebie konfiguracja jest ok na ciepłe wody. Jak rozumiem początek tematu - jeśli w ogóle ktoś na to zwraca uwagę - chodziło SM z 1 flaszką. Frydzia chyba bardziej nurkuje w ciepłych, zatem ma alternatywę dla BM ( Czy Jej to rozwiązuje problemy motoryczne, Sam poddawała wątpliwości), która jest fajnie poukładana.
Wracając do wód "naszych pięknych" jedna butla, dwa zawory, dwa pierwsze stopnie, to dla mnie minimum. I na konfiguracji SM nie wygląda to tak "elegancko". Krótkie węże (vide: Twoje zdjęcie) fajnie uproszą ten problem.
Myślę, ze zawór H byłyby chyba najlepszy aby to poukładać jak najbliżej obrębu płaszcza butli a jego układ też łatwo da się chwycić gumą. Aczkolwiek może DiveRiteowe chokery i uch system podłączania stage byłby bardziej "przyjacielski". Chyba PADI powinno o tym myśleć .
[ Dodano: 28-05-2012, 23:07 ]
adriano210 napisał/a:
postawię cię w narożniku z Palikotem ale tylko na godzinę
Jest pewna różnica między być "w czyimś narożniku" a być "z kimś w narożniku".
Takim tekstem mnie obrażasz.
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 28-05-2012, 22:29
ed napisał/a:
Bogdan, ja w tej konfiguracji nie widzę problemu związanego z trymem.
Po prostu dla tli mnie 1 pierwszy stopień w Polsce to za mało. Dlatego prezentowana przez Ciebie konfiguracja jest ok na ciepłe wody. Jak rozumiem początek tematu - jeśli w ogóle ktoś na to zwraca uwagę - chodziło SM z 1 flaszką.
Wracając do wód "naszych pięknych" jedna butla, dwa zawory, dwa pierwsze stopnie, to dla mnie minimum.
Nuram praktycznie cały czas w temp 4 stopni.
Myśle ze problem zamarzniecia automatu już nie istnieje przy obecnej technologii produkcji DST i serii xtx .(rozumiem ze stad Twoje obawy)
Wystarczy nie dodawac do worka czy SS powietrza podczas wdechu.
Poza tym zamarzniecie automatu w konfiguracji SM, nie jest duzym problemem, żeby bezpiecznie zakończyć nurkowanie.
Wysłany: 01-06-2012, 16:21
Płotek, skąd te zdjęcia są ?
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 01-06-2012, 19:20
Fajne zdjęcia. Lubię takie w wysokiej rozdzielczości, bo można sobie poogladac detale.
Czy to jest SM ?
Mnie to bardziej wyglada na nurka ze stagem, ktory zapomnial butli plecowej?
Czy to jest SM ?
Mnie to bardziej wyglada na nurka ze stagem, ktory zapomnial butli plecowej?
Bogdan flaszka jest z boku więc ... ale w sumie to ja na SM z jedną flaszką się nie znam
Wiele konfiguracji widziałem, ale to jest dla mnie nowość.
Nie wiem jak to przyporzadkowac, wpatruje sie jak sroka w gnat w te zdjęcia i:
-chyba nie ma worka, a taka konfiguracja to błąd w SM.
-chyba nie ma uprzezy, tylko linka jest opasany nurek i do niej przytwierdzono butle.
-automat główny nie jest na gumce i powinien być poprowadzony za szyja, czyli odwrotnie jak na zdjęciu.
Nie moge wyczaic do czego jest ten wąż koło żółtego.
wyglada mi na LP, wiec nie może być konsola z nanometrem.
Tomek, zapodaj wiecej zdjęć.
Może właśnie udało ci sie odkryć nowa nieznana konfiguracje.
Wysłany: 01-06-2012, 21:52
Bogdan WEG napisał/a:
Nie moge wyczaic do czego jest ten wąż koło żółtego.
wyglada mi na LP, wiec nie może być konsola z nanometrem.
Pewnie do worka/jacketu. To jeziorko płytkie jest więc zapewne facet uznał, że suchy wystarczy do kontroli pływalności ... konfiguracja wygląda na złożoną na szybko
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 02-06-2012, 14:42
Bogdan WEG napisał/a:
Wiele konfiguracji widziałem, ale to jest dla mnie nowość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko