Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SM Pajączek
Autor Wiadomość
Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 22:43   SM Pajączek

Witam

Może się komu przyda takie cudo :

Zanim je odkryłem nurkując w tej prostej uprzęży miałem ciągły kłopot z garbem gazu na karku ( zbyt duży skafander ) i odpowiednim wyważeniem ( wszystko na pasie ).

Teraz nie mam garba, a część balastu przeniosłem na plecy.

Polecam.

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2012, 22:47   Re: SM Pajączek

Sebastian Szczesniak napisał/a:
Witam

Obrazek

Zanim je odkryłem nurkując w tej prostej uprzęży miałem ciągły kłopot z garbem gazu na karku ( zbyt duży skafander ) i odpowiednim wyważeniem ( wszystko na pasie ).

Polecam.

No dziś chyba dzień cudów w SM .To już drugi taki okaz.

Pierwszy rzut oka na zawory : jak ty w tym nurasz . Tyłem?

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 23:01   

Przodem.

Na zdjęciu flaszki nie są jeszcze podpiete pod D-ringi na pasie.

Piszę o tym co mam na plecach, ale chętnie wysłucham wszelkich Twoich uwag na temat nieprawidłowości mojej podejrzanej konfiguracji.

Węzeł mam też niewycentrowany, a i pasek od maski jakiś pokręcony. O krzywym rzepie na kapturze nawet nie wspominam.

Nawet gdybym tych flaszek nie podpiął to po wejsciu do wody ułożą się zaworami we właściwym kierunku.

Ot taka noc cudów.

JARKO 

Stopień: CAVE TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 23:45   

O krzywym kaflu i innych drobiazgach juz nawet nie wspominam :-)

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 23:56   Re: SM Pajączek

Bogdan WEG napisał/a:
Witam

Obrazek

Polecam.

No dziś chyba dzień cudów w SM .To już drugi taki okaz.

Pierwszy rzut oka na zawory : jak ty w tym nurasz . Tyłem?

Bogdan wyluzuj. W tym kraju, z bardzo "lajtowymi" jaskiniami było kilka osób, które coś nie coś przeżyły. Jednym z nich może być Autor. Ja no to patrzę tak "Obserwujmy, niech się rozwija a czarny zakon się później zbuduje" Chyba, że wkopujesz kamień węgielny.

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2012, 00:11   

Cytat:

Bardzo pozytywna konfiguracja.
Nic tu nie trzeba poprawiać i nawet nie zamierzalem.

W życiu bym nie wpadł ze tak można butle przekrecic w tył.
Ciekawe czy u mnie sie tak da.
Sprobuje w niedziele i dam znać.

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2012, 11:06   

Próbuj, u mnie sa z przodu, ale moze Tobie sie uda.

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2012, 15:12   

Próbuj, u mnie sa z przodu, ale moze Tobie sie uda.

Łatwiej by było podejrzec te uprzaz jakby zdjęcia były wyrazniejsze.
Masz może takie?

Nie masz kłopotów z wezami , bo chyba sa dosc dlugie skoro te butle tak łatwo przekrecic zaworamii w tył?
Ostatnio zmieniony przez Bogdan WEG 02-06-2012, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2012, 17:22   

Bogdan WEG napisał/a:
Łatwiej by było podejrzec te uprzaz jakby zdjęcia były wyrazniejsze.
Masz może takie?

Hej :) Rzuć okiem na ten wątek:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=27169
a na mój post z dn. 14.11.2011, godz 09.16, lub całkowicie do źródeł i opisu Wiktora Bolka (mam nadzieję, że słyszałeś o NIM): http://gnj.org.pl/szkolenie/sidemount_pl.php
Sebastian zamiast taśmy ma sznurek i nie używa - jak sądzę - karabinka na klacie. Na poniższych filmikach: Staszek (może znasz? :) ) ma też jakiegoś dziwnego sajdmałnta (może Starnaś Ci opowie co to za cudo :D ), a identyczny do Sebastianowego ma ta śliczna blondynka, Nurkotką zwana :) Na drugim filmiku- z Zakrzówka - widać to dokładniej.

Przy okazji: gratulacje dla Maćka za wyśmienite imprezy, jakimi są Jego konferencje nurkowe na Zakrzówku!!!

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2012, 20:56   

Dzięki za link.
strona GNJ bardzo ladnie opisuje te konfiguracje.

Widać jak na dłoni co jest priorytetem w przeciskaniu sie przez waskie syfony, a co w nurkowaniu rekreacyjnym SideMount.

Oglądając jednak zdjęcia ze szkolenia GNJ z 2012 na Zakrzowku, widać ze korzystają już nie z tych sznurkowych prostych uprzezy, ale z kompletu X-depa.
Czyżby tamten system odchodził zupełnie do lamusa?
Krzyskiek na swoich kursach w Meksyku tez uzywa swojego Equesa z kursantami.

Staszek to mój sąsiad i zawodnik WEG.
Nuralem w jego uprzezy kilka razy, ale to nie była ta o której piszemy.

http://vimeo.com/6999448
Ostatnio zmieniony przez Bogdan WEG 02-06-2012, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2012, 22:54   

Bogdan WEG napisał/a:
Oglądając jednak zdjęcia ze szkolenia GNJ z 2012 na Zakrzowku, widać ze korzystają już nie z tych sznurkowych prostych uprzezy, ale z kompletu X-depa.
Czyżby tamten system odchodził zupełnie do lamusa?
Krzyskiek na swoich kursach w Meksyku tez uzywa swojego Equesa z kursantami.

To sobie policz, ile można zarobić na kawałku sznurka a ile na seryjnej uprzęży i już masz odpowiedź. Dodatkowo ta seryjna jest ładniejsza i daje możliwość szkolenia nurków bez suchych skafandrów. Pierwowzorem Stealtha i Equesa był Razor z workiem z camelbaga - i na nim Bogaerts robił najgrubsze nury. Podpedaloną wersję jednak łatwiej sprzedać - a jeść każdy musi :)
Niżej masz kolejną uprząż side mount - pomysłu Włodka Kołacza. Trochę dopracować stylistykę i byłby to jeden z najlepszych na rynku systemów rec:

w twinie: ja :D

[ Dodano: 02-06-2012, 23:05 ]
A tutaj "nieprawidłowa" wersja sajdmałnta :D :D

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2012, 19:53   

Podobne cudo zmontowałem sobie ze sznurków jakieś 4 lata temu. Fajne było tylko jednak sznurki gniotły mnie i zamieniłem to na taśmy.

jacekplacek napisał/a:
Niżej masz kolejną uprząż side mount - pomysłu Włodka Kołacza. Trochę dopracować stylistykę i byłby to jeden z najlepszych na rynku systemów rec:

Potem się posypały różne próby aby dojść do płyty dedykowanej do SM widocznej na filmiku zamieszczonym przez Jacka Placka ale jeszcze nie ułożyłem poprawnie wężyków. tu mam już ułożone wężyki http://www.youtube.com/wa...=2&feature=plcp
Do dziś zmieniam konfigurację i sprawdzam jak te pomysły działają.

Ponieważ jest to pomysł na całkiem rekreacyjne nurki SM (bez zadęcia jaskiniowego bo takie mnie raczej nie interesują) to są tam zastosowane rozwiązania jak najbardziej zbliżone do zwykłych układów nośnych np pas brzuszny mający miejsce na kieszenie oraz szelki podobne w idei do Jacketowych (dają możliwość podtrzymania i stabilizacji ciężkich kieszeni) a także tylko dwa deringi lędźwiowe do butli o stale ujemnej pływalności (bo nie zakładam konieczności odpinania flaszek - deringi leżą blisko osi ciała i wolę stało ujemne flaszki aby nie trzeba było przepinać gdy łapią plusa).
Poza tym to fajna zabawa wymyślać co i jak zrobić aby sobie samemu dogodzić.

Znacznie bardziej skróconą drogą są np. znakomite uprzęże SM X-deep. Choć pewnie pokombinował bym ze zmianami pod swoje kaprysy :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2012, 21:07   

Problem w tym, że niektóre kursy zamiast uczyć nurkowania side mount, są pretekstem do sprzedaży jednego konkretnego modelu :/ Side Mount - ten z dużej litery, to swoboda nurkowania, wolność, wygoda a kurs powinien zapoznać z możliwościami jakie ta konfiguracja daje a nie przekonywać do jednej firmy i błędności innych rozwiązań. Myślę, że mając bardziej otwarty umysł, więcej można wyciągnąć dla siebie a nurkowania uczynić jeszcze przyjemniejszymi. Szczególnie, że nie ma tu jeszcze rozwiązań tak pewnych i skutecznych jak w back mount - system PADI, Hogarthian, czy DIR. SM to ciągłe poszukiwanie i osoba otwarta ma szansę wpisać się do historii, jako wynalazca systemu najlepszego. A może sm takim już jest, tylko marketing go niszczy?

MaciekCh 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2012, 13:28   

jacekplacek napisał/a:
Problem w tym, że niektóre kursy zamiast uczyć nurkowania side mount, są pretekstem do sprzedaży jednego konkretnego modeluSide Mount - ten z dużej litery, to swoboda nurkowania, wolność, wygoda a kurs powinien zapoznać z możliwościami jakie ta konfiguracja daje a nie przekonywać do jednej firmy

Ha, no to mi sie udalo znalezc taki kurs i takiego instruktora - nie dosc ze opisal kilka modeli roznych uprzezy (zarowno polskich producentow jak i "zagrabanicznych")- przedstawil ich wady i zalety to dodatkowo mialem okazje je pomacac, przymiezyc no i oczywiscie dal mozliwosc pohasania w tym pod woda. Oczywiscie daje tez do sprobowania butelki alu i stalowe co by kursant poczul ze alu zmienia plywalnosc wraz z uplywem czasu/gazu wiec trzeba przepinac, a stalowka jest ujemna. Polecam tego miszcza

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2012, 15:06   

MaciekCh napisał/a:
Polecam tego miszcza

Tzn konkretnie, kogo?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2012, 15:22   

Grotto8 napisał/a:
Tzn konkretnie, kogo?

Obstawiam że chodzi o Dynara :)

MaciekCh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2012, 15:34   

Grotto8 napisał/a:
Tzn konkretnie, kogo?

Dokladnie chodzi o Dynara- Darek Dynarzewski, kontakt:sidemountdiving.pl

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2012, 21:53   

Jest z SDI może przypadkiem? :)

MaciekCh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2012, 22:20   

Cytat:
Jest z SDI może przypadkiem?

jest z SDI

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2012, 20:54   

Szanowi Państwo

Ja nie o sznurku bo o jego wadach, zaletach i zastosowaniach było już wiele powiedziane. ( w tym dziale )

Piszę o "kamizelce balastowej", która to rozwiązała problemy z rozłożeniem balastu w tej bardzo uproszczonej konfiguracji służącej mi do niektórych nurkowań.

Pozdrawiam

Seba

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu