Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-06-2012, 20:22
tmichura napisał/a:
Moje lekkie fabery stają się dodatnio plywalne przy 150 bar!!!!
Dodatnio pływalne jako całość z automatem puszczone w toni? Bez automatu? Czy może wtedy denka im idą do góry w twojej konfiguracji (ma znaczenie położenie obejmy z dolnym karabinkiem)
W instrukcji obsługi Armadillo jest napisane, że:
a) system jest do butli stale negatywnych (butle alu należy stosowanie dociążyć, nie nurka! Zasadniczo nie tyle ważne jest aby były negatywne co żeby nie dochodziło do unoszenia denek)
b) ciężar butli (nadmiar negatywności) jest elementem systemu balastowego; butle są nieodkładalne a jedynie można je zamienić z partnerem jeśli ma butle o odpowiedniej negatywności (zamienić a nie oddać).
[ Dodano: 09-06-2012, 20:42 ]
Włodek K napisał/a:
Nie prawda. Nurek i tak wyważa się na neutral bez flaszek. Wagę gazu i wagę butli wyważasz workiem.
A to dlaczego? Jaka jest wada w uwzględnieniu negatywności butli skoro jako nurek niepenetrujący butli nie pozostawiasz a nawet nie odczepiasz ?
Ostatnio zmieniony przez TomS 09-06-2012, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-06-2012, 20:48
Włodek K napisał/a:
Ja np. znam mniejsze flaszki i/lub lżejsze flaszki
Ja też znam. Ale szkoląc, muszę uwzględnić wszystkie opcje. Mówienie, że w sm wyważamy się wyłącznie bez butli, uważam za taki sam błąd ja w tradycyjnym sprzęcie - jak widzisz, wyliczenia są bez zmian.
Włodek K napisał/a:
Dlatego ja brał bym do SM lekkie fabery a nie ciężkie.. Ale znowu mogę się mylić
Nie możesz się mylić, pisząc co dla CIEBIE jest dobre, ani nie możesz się mylić, pisząc co TY zamierzasz. Tyle, że na rynku są dostępne różne opcje i zakleszczanie się na jednej, uznanej wyłącznie dla siebie uważam za błąd. Należy omówić co będzie, kiedy użyjemy innej opcji.
Włodek K napisał/a:
No chociażby zastosowanie flaszek alu 11 l mających, gdy pełne, ujemną pływalność rzędu:
14,4 kg - (12 l + 5,3 l) + (11l x 200 bar x 1,3kg/1000l) = 2,9 + 2,86 = 5,76 ujemnej pływalności !!!!
Drobny błąd. Powinno być: = -2,9 + 2,86 = -0,04 co oczywiście też nie jest prawdą.
Włodek K napisał/a:
Po pierwsze nawet niedawno Hubert podał że aby piankę zatopić musiał użyć 15 kg balastu a nie 10 kg Zatem mam wrażenie że przyjąłeś błędne założenia. Ale mogę się mylić nieco i każda pianka ma te 10 kg wyporu .
Nie. Ani nie przyjąłem do wyliczeń pianki Huberta, ani nie założyłem, że KAŻDA pianka ma na powierzchni 10l wyporu. Po prostu założyłem taką a nie inną piankę.
Włodek K napisał/a:
Nic podobnego. Pytanie było o wytyczne standardu a nie to o czym pisałem.
Możesz zacytować wytyczne standardu SDI w temacie o który pytałem?
Nie wolno mi publikować standardów. Nie mniej specjalizacja SDI Sidemount Diver jest skierowana do nurków już od stopnia OWD, nie podnosi posiadanych uprawnień co do głębokości, jest kursem w limitach no-deco. Specjalnych zaleceń co do sposobu wyważania w standardach nie znalazłem.
Włodek K napisał/a:
Wracamy do tematu pianka zabija?
A może jednak uwzględnisz że sporo nurków ma SS i potrafi się wspomóc?
Uwzględniam, ale nie mogę uczynić z tego zasady. Nurkuje się i w ss i w piankach. Skoro już pytałeś o standardy: nie określają one szczegółowo, jaki ma być ubiór nurka. Określają jedynie, że ma być dostosowany do warunków środowiska. A dla Polski oznacza to zarówno suchy skafander, jak i mokrą i grubą piankę.
Włodek K napisał/a:
Może uwzględnisz że do SM bierzemy lekkie flaszki i nie koniecznie ciężkie ?
Nie, nie uwzględnię. Za dużo różnych opinii słyszałem, bym mógł takie założenie przyjąć, jako zasadę ogólną. I mówię tu o opiniach instruktorów.
Wysłany: 09-06-2012, 22:48
Cytat:
Dodatnio pływalne jako całość z automatem puszczone w toni? Bez automatu? Czy może wtedy denka im idą do góry w twojej konfiguracji (ma znaczenie położenie obejmy z dolnym karabinkiem)
Wysłany: 09-06-2012, 22:55
Nie robiłem doświadczeń ze stalówkami ale S080 startowały podobnie natomiast po odpięciu od nurka jako zestaw z automatem były neutralne przy około 90. Woda Czerwona czyli gęsta.
Innymi słowy daleka droga od "unoszących się denek" do "pozytywnej butli".
Wysłany: 10-06-2012, 12:33
tmichura napisał/a:
takim razie przepinasz
je na dolny Dring przy 150 czy czekasz aż zejda poniżej 90 bar?
jacekplacek napisał/a:
Przepinasz je tak, by sylwetka była jak najbardziej opływowa.
Osobiście nie lubię mieć butli przypiętych na dole a najbardziej nie lubię denek "~neutralnych" bo się dyndają. Stąd próby dociążania maksymalnie blisko denek małym balastem i przenoszenie punktów mocowania możliwie blisko ud aby móc na butlach obniżyć obejmy.
Rotowanie przy pomocy bungee także mnie nie przekonuje bo wymaga (?) symetrycznych zaworów a ja chcę być przygotowany do butli pożyczanych.
Dobrze się spisuje także rozwiązanie z dwoma dolnymi karabinkami mocowanymi jednocześnie do d-ringu "plecowego" i "brzusznego"; jedyna wada to utrudniona "procedura" sięgania do kieszeni - trzeba wcześniej odpiąć karabinek.
Ostatnio zmieniony przez TomS 10-06-2012, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 10-06-2012, 20:34
TomS napisał/a:
Dobrze się spisuje także rozwiązanie z dwoma dolnymi karabinkami mocowanymi jednocześnie do d-ringu "plecowego" i "brzusznego"; jedyna wada to utrudniona "procedura" sięgania do kieszeni - trzeba wcześniej odpiąć karabinek.
Właśnie zamierzalem ten sposób przetestować w Czerwonej Wodzie.
Z racji nurania w piance, problem kieszeni odpada.
Drugim argumentem, za jest to ze tam nuram z jedna butla, wiec odpinanie rowniez odpada.
Na ciepłe nurki REC sposób ten wydaje mi sie wręcz idealny.
Można ustawić butle w pozycji poprawnej już w trakcie np skoku z łodzi.
Za dwa tygodnie dam znać, jak to wyszło w praktyce.
Wysłany: 01-04-2013, 22:48
pacio napisał/a:
bo rozmawiałem w piątek i butle były dostępne;)
Jesteś absolutnie pewien, że chodziło o butle płaskodenne 12l/200bar, a nie 12l/230bar?
Ja pytałem tydzień lub dwa temu i otrzymałem odpowiedź, że nie ma i NIGDY nie będzie, bo klienci wolą 12l/230bar.
Jesteś absolutnie pewien, że chodziło o butle płaskodenne 12l/200bar, a nie 12l/230bar?
Ja pytałem tydzień lub dwa temu i otrzymałem odpowiedź, że nie ma i NIGDY nie będzie, bo klienci wolą 12l/230bar.
Jak je jeszcze usuna z oferty sklepu (sa obecne w dalszym ciagu w katalogu online) to wszystko bedzie ok. A tu czlowiek sie napala, dzwoni i pyta i oczywiscie dostaje... ofertę zastępczą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko