Mi osobiście odpowiada tlen techniczny, ale w centrum musimy mieć z legalnego źródła tlen medyczny , który może być wykorzystany do leczenia przed medycznego.
Generalnie jest potrzebny papier
Obrót gazami medycznymi reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12.12.2002, Dz.U216/2002 poz. 1831.
Tekst tutaj: http://www.departamenty.g...enia/d02i31.pdf
CN jest "podmiotem, którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów." Takim odrębnym przepisem może być Rozp.Min. Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa.. Dz.U. 154/2006 poz.1103.
Tekst np. tu: http://static1.money.pl/d...20061541103.pdf
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-06-2012, 11:28
Teddy napisał/a:
Takim odrębnym przepisem może być Rozp.Min. Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa.. Dz.U. 154/2006 poz.1103.
ale w centrum musimy mieć z legalnego źródła tlen medyczny , który może być wykorzystany do leczenia przed medycznego
i znów polski absurd prawny - tlen jest lekiem, a zatem zgodnie z przepisami podać go może jedynie lekarz, czy ustawodawca zobowiązując centrum nurkowe do posiadania tlenu medycznego zobowiązał jednoczesnie to samo centrum do zatrudniania lekarza, który, zgodnie przecież z innymi przepisami przez tego samego ustawodawcę wydanymi, jest jedyną osobą mogącą zgodnie z przepisami zaaplikować tlen?
Nie chcę tutaj rozpoczynać nowej dyskusji nt. czy podawać tlen czy nie bo to już tyle razy było wałkowane, że aż boli i wiadomo jak trzeba postępować, ale zawsze drażnią mnie przykłady bałaganu w polskim prawodawstwie...
pomijam już fakt, że dokładnie jak Jacek napisał wyżej:
jacekplacek napisał/a:
Nie obowiązuje
nie obowiązują już przepisy regulujące zasady nurkowania w Polsce
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-06-2012, 12:39
Przepisy nie obowiązują, ale jak jakieś centrum chce mieć tlen medyczny w ofercie, to go ma. Ładując butle na Śląsku, tlen medyczny był ładowany w KAŻDEJ kompresorni z której usług korzystałem. Podobnie jak np. w Krakenie, gdzie też nie wyobrażają sobie możliwości ładowania czego innego.
Inna sprawa, ze dziwi mnie nie korzystanie z membrany. Z tego co słyszę, w Egipcie taką membraną dysponuje co lepsza łódź nurkowa. Od jakiej ilości ładowań, zaczyna być membrana opłacalna? Szczególnie biorąc pod uwagę nie tylko logistykę zapewnienia lepszego gazu, ale przede wszystkim otwarcie na zdrowie i potrzeby nurka - często nie będącego świadomym zagrożeń wynikających z użycia powietrza.
A skoro na koszty zeszło, dodam na marginesie, że kilku znajomych chciało sobie taką membranę sprawić, bo mają już dość jeżdżenia i proszenia się o rzeczy niby oczywiste. Wiec skoro w średniej klasie można sobie takie coś kupić dla kaprysu, skąd taka niechęć dużych centrów nurkowych?
Wysłany: 13-06-2012, 16:43
Przepisy dotyczące nurkowania są tutaj
http://kraken.pl/index.php?p=192
i obowiązują.
Paragraf 2 punkt 3 "podmioty, którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów." jak podał Teddy dotyczący tlenu.
Nie wiem w czym problem.
To że ktoś o tym nie wie obojętnie czy urzędnik UDT, lekarz czy instruktor nurkowania to tylko kwestia osobistej niewiedzy (co jest normalne bo nie każdy musi się znać na wszystkim) ale nie sprawa kiedy składa się dobrze uzasadnione podanie do nadzoru farmaceutycznego czy hurtowni medycznej.
MSC
Ja dziś dzwoniłem do Wojewódzkiego Inspektoratu Farmaceutycznego w Opolu i Pani powiedziała mi ,że mam napisać prośbę do inspektora o wydanie takiego zaświadczenia i ładnie to uzasadnić, co do potrzeb w centrum, kosztów jednak nie potrafiła mi określić.
Tak też uczynię i napiszę jakie to przyniosło efekty i ile mnie to kosztowało.
Przy okazji mam pytanie do Maćka Curzydło, jak to wygląda u Ciebie w centrum, też musiałeś pisać takie podanie, jakie poniosłeś koszty związane z tą kwestią ?
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 13-06-2012, 17:35
Maćku powołujesz się na przepisy EUROPEJSKIE, nie POLSKIE. Wiem, że to absurd prawny ale MOŻESZ SIĘ SPOTKAĆ Z INTERPRETACJĄ TEMPEGO URZĘDASA, że w PL nie ma wydanych przepisów prawnych, na podstawie których CN jest "podmioty(-em), którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów."
Podobna interpretacja dotyczy prawnego zakazu przetaczania gazów ze zbiorników przenośnych, co w praktyce uniemożliwiałoby jakikolwiek blending.
Oczywiście cieszę się, że wśród urzędników zdarzają się i intyligentni, którzy dokonują intrpretacji przepisów zgodnych ze zdrowym rozsądkiem.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 13-06-2012, 17:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-06-2012, 19:58
jacekplacek napisał/a:
Przepisy nie obowiązują, ale jak jakieś centrum chce mieć tlen medyczny w ofercie, to go ma. Ładując butle na Śląsku, tlen medyczny był ładowany w KAŻDEJ kompresorni z której usług korzystałem. Podobnie jak np. w Krakenie, gdzie też nie wyobrażają sobie możliwości ładowania czego innego.
A dlaczego akurat wszyscy upieraja sie na medyczny a nie zwykly?
Dla swoich celów możesz używać techniczny, w CN w razie jakiegoś wypadku prokurator może zapytać czy to co było ładowane do butli ma atest, że nadaje się do oddychania, mimo, że się nie różnią, nie można komercyjnie ładować technicznego.
Wysłany: 13-06-2012, 21:02
ziemia napisał/a:
Dla swoich celów możesz używać techniczny, w CN w razie jakiegoś wypadku prokurator może zapytać czy to co było ładowane do butli ma atest, że nadaje się do oddychania, mimo, że się nie różnią, nie można komercyjnie ładować technicznego.
A jesli w tym samym centrum beda ladowac trimix , a hel nie ma atestu jako gaz do oddychania, to co wtedy?
Maćku, nie zrozumiałeś: nikt nie twierdził, że ŻADNE przepisy nie obowiązują. Nie obowiązują te, na które powołał się Teddy:
Teddy napisał/a:
CN jest "podmiotem, którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów." Takim odrębnym przepisem może być Rozp.Min. Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa.. Dz.U. 154/2006 poz.1103
Tyle w kwestii sprostowania, co się Maćkowi wydaje, że instruktorzy wiedzą - z drugiej strony, pewnie za bardzo oparł się na autopsji i nie doczytał dokładnie wpisów na forum, więc trudno mieć pretensję
Wysłany: 13-06-2012, 23:19
JacekKG napisał/a:
A jesli w tym samym centrum beda ladowac trimix , a hel nie ma atestu jako gaz do oddychania, to co wtedy?
Hel równeż ma określone stopnie czystości. Ale generalnie jest gazem stosunkowo czystym. Natomiast dla tlenu technicznego procesy technologiczne i procedury kontroli nie są tak surowe, jak dla tlenu, który ma być wykorzystywany do oddychania. Np. nie tak dawno, do czyszczenia butli wykorzystywanych do tlenu technicznego mogły być używane związki rakotwórcze, do tlenu medycznego oczywiście nie.
Wysłany: 14-06-2012, 07:12
hubert68 napisał/a:
Hel równeż ma określone stopnie czystości. Ale generalnie jest gazem stosunkowo czystym. Natomiast dla tlenu technicznego procesy technologiczne i procedury kontroli nie są tak surowe, jak dla tlenu, który ma być wykorzystywany do oddychania. Np. nie tak dawno, do czyszczenia butli wykorzystywanych do tlenu technicznego mogły być używane związki rakotwórcze, do tlenu medycznego oczywiście nie.
Tlen techniczny tez ma koreslone stopnie czystosci.
Co oznacza pojecie stosunkowo czystym, dla helu? Skoro gaz ten nie jest produkowany jako gaz do oddychania to takze butle moga byc myte srodkami rakotworczymi lub trujacymi.
Zobacz na prosta zasade, w/g Ciebie jeden gaz uzywany do nurkowania moze byc gazem technicznym a drugi misi byc medycznym.
Wysłany: 14-06-2012, 13:29
Tlen ma różne zastosowania - myślę, że więcej 100% tlenu wykorzystuje się np. w palnikach acetylenowych, niż do oddychania (nie czepiajcie się, jeśli się mylę, to tylko moja spekulacja, nie mniej bez wątpienia są to znaczne ilości). Natomiast zastosowania helu są bardzo ograniczone i w większości wypadków wymagany jest gaz bardzo dobrze oczyszczony. Jeżeli nie rozumiesz, przedstai Ci to na przykładzie zwykłej wody. Wodę powszechnie dostępną w handlu i różnego rodzaju instalacjach możesz porównać z tlenem. Mineralna nadaje się do picia (tlen medyczny), ta z instalacji wodnej w pociągu już nie, choć też pozornie jest "czysta" (tlen techniczny). Woda destylowana (hel) nie nadaje się do picia, można określać jej różna "stopnie czystości" ale nadaje się do produkcji napojów a nawet leków (mieszaniny oddechowe). Mam nadzieję, że moje porównanie jest wystarczająco proste, byś je zrozumiał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko