Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Podawanie tlenu z reduktora technicznego
Autor Wiadomość
JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2012, 19:53   

A czemu nie chcesz technicznego tlenu?

svenka 

Kraj:
Papua New Guinea

Wysłany: 11-06-2012, 20:09   

Mi osobiście odpowiada tlen techniczny, ale w centrum musimy mieć z legalnego źródła tlen medyczny , który może być wykorzystany do leczenia przed medycznego.
Generalnie jest potrzebny papier :ping:

JacekKG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2012, 20:12   

Ale potrzebujesz tlen do zestawu tlenoterapi czy do napelniania butli nurkowych, ( nitoxy, )?

svenka 

Kraj:
Papua New Guinea

Wysłany: 12-06-2012, 07:35   

Do tlenoterapii.

Teddy 

Stopień: CMAS, ITDA, PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 09:11   

Obrót gazami medycznymi reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12.12.2002, Dz.U216/2002 poz. 1831.
Tekst tutaj: http://www.departamenty.g...enia/d02i31.pdf
CN jest "podmiotem, którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów." Takim odrębnym przepisem może być Rozp.Min. Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa.. Dz.U. 154/2006 poz.1103.
Tekst np. tu: http://static1.money.pl/d...20061541103.pdf

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2012, 11:28   

Teddy napisał/a:
Takim odrębnym przepisem może być Rozp.Min. Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa.. Dz.U. 154/2006 poz.1103.

Nie obowiązuje.

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 12:19   

svenka napisał/a:
ale w centrum musimy mieć z legalnego źródła tlen medyczny , który może być wykorzystany do leczenia przed medycznego

i znów polski absurd prawny - tlen jest lekiem, a zatem zgodnie z przepisami podać go może jedynie lekarz, czy ustawodawca zobowiązując centrum nurkowe do posiadania tlenu medycznego zobowiązał jednoczesnie to samo centrum do zatrudniania lekarza, który, zgodnie przecież z innymi przepisami przez tego samego ustawodawcę wydanymi, jest jedyną osobą mogącą zgodnie z przepisami zaaplikować tlen?

Nie chcę tutaj rozpoczynać nowej dyskusji nt. czy podawać tlen czy nie bo to już tyle razy było wałkowane, że aż boli i wiadomo jak trzeba postępować, ale zawsze drażnią mnie przykłady bałaganu w polskim prawodawstwie...

pomijam już fakt, że dokładnie jak Jacek napisał wyżej:

jacekplacek napisał/a:
Nie obowiązuje

nie obowiązują już przepisy regulujące zasady nurkowania w Polsce :-(

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2012, 12:39   

Przepisy nie obowiązują, ale jak jakieś centrum chce mieć tlen medyczny w ofercie, to go ma. Ładując butle na Śląsku, tlen medyczny był ładowany w KAŻDEJ kompresorni z której usług korzystałem. Podobnie jak np. w Krakenie, gdzie też nie wyobrażają sobie możliwości ładowania czego innego.
Inna sprawa, ze dziwi mnie nie korzystanie z membrany. Z tego co słyszę, w Egipcie taką membraną dysponuje co lepsza łódź nurkowa. Od jakiej ilości ładowań, zaczyna być membrana opłacalna? Szczególnie biorąc pod uwagę nie tylko logistykę zapewnienia lepszego gazu, ale przede wszystkim otwarcie na zdrowie i potrzeby nurka - często nie będącego świadomym zagrożeń wynikających z użycia powietrza.
A skoro na koszty zeszło, dodam na marginesie, że kilku znajomych chciało sobie taką membranę sprawić, bo mają już dość jeżdżenia i proszenia się o rzeczy niby oczywiste. Wiec skoro w średniej klasie można sobie takie coś kupić dla kaprysu, skąd taka niechęć dużych centrów nurkowych?

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 16:43   

Przepisy dotyczące nurkowania są tutaj
http://kraken.pl/index.php?p=192
i obowiązują.
Paragraf 2 punkt 3 "podmioty, którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów." jak podał Teddy dotyczący tlenu.
Nie wiem w czym problem.

To że ktoś o tym nie wie obojętnie czy urzędnik UDT, lekarz czy instruktor nurkowania to tylko kwestia osobistej niewiedzy (co jest normalne bo nie każdy musi się znać na wszystkim) ale nie sprawa kiedy składa się dobrze uzasadnione podanie do nadzoru farmaceutycznego czy hurtowni medycznej.
MSC

svenka 

Kraj:
Papua New Guinea

Wysłany: 13-06-2012, 17:26   

Dzięki Panowie za informację.

Ja dziś dzwoniłem do Wojewódzkiego Inspektoratu Farmaceutycznego w Opolu i Pani powiedziała mi ,że mam napisać prośbę do inspektora o wydanie takiego zaświadczenia i ładnie to uzasadnić, co do potrzeb w centrum, kosztów jednak nie potrafiła mi określić.
Tak też uczynię i napiszę jakie to przyniosło efekty i ile mnie to kosztowało.

Przy okazji mam pytanie do Maćka Curzydło, jak to wygląda u Ciebie w centrum, też musiałeś pisać takie podanie, jakie poniosłeś koszty związane z tą kwestią ?

Dzięki za odpowiedź , pozdrawiam Svenka

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 17:35   

Maćku powołujesz się na przepisy EUROPEJSKIE, nie POLSKIE. Wiem, że to absurd prawny ale MOŻESZ SIĘ SPOTKAĆ Z INTERPRETACJĄ TEMPEGO URZĘDASA, że w PL nie ma wydanych przepisów prawnych, na podstawie których CN jest "podmioty(-em), którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów."
Podobna interpretacja dotyczy prawnego zakazu przetaczania gazów ze zbiorników przenośnych, co w praktyce uniemożliwiałoby jakikolwiek blending.

Oczywiście cieszę się, że wśród urzędników zdarzają się i intyligentni, którzy dokonują intrpretacji przepisów zgodnych ze zdrowym rozsądkiem.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 13-06-2012, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 19:53   

kraken napisał/a:

a dziękuję - nie znałem tych norm - poczytam sobie chętnie w wolnej chwili

pozdrawiam
krzysiek

JacekKG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 19:58   

jacekplacek napisał/a:
Przepisy nie obowiązują, ale jak jakieś centrum chce mieć tlen medyczny w ofercie, to go ma. Ładując butle na Śląsku, tlen medyczny był ładowany w KAŻDEJ kompresorni z której usług korzystałem. Podobnie jak np. w Krakenie, gdzie też nie wyobrażają sobie możliwości ładowania czego innego.

A dlaczego akurat wszyscy upieraja sie na medyczny a nie zwykly?

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 20:47   

Dla swoich celów możesz używać techniczny, w CN w razie jakiegoś wypadku prokurator może zapytać czy to co było ładowane do butli ma atest, że nadaje się do oddychania, mimo, że się nie różnią, nie można komercyjnie ładować technicznego.

JacekKG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 21:02   

ziemia napisał/a:
Dla swoich celów możesz używać techniczny, w CN w razie jakiegoś wypadku prokurator może zapytać czy to co było ładowane do butli ma atest, że nadaje się do oddychania, mimo, że się nie różnią, nie można komercyjnie ładować technicznego.

A jesli w tym samym centrum beda ladowac trimix , a hel nie ma atestu jako gaz do oddychania, to co wtedy?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2012, 21:21   

kraken napisał/a:
http://kraken.pl/index.php?p=192
i obowiązują.

Maćku, nie zrozumiałeś: nikt nie twierdził, że ŻADNE przepisy nie obowiązują. Nie obowiązują te, na które powołał się Teddy:
Teddy napisał/a:
CN jest "podmiotem, którego działalność wymaga posiadania tlenu medycznego, na podstawie odrębnych przepisów." Takim odrębnym przepisem może być Rozp.Min. Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa.. Dz.U. 154/2006 poz.1103

Tyle w kwestii sprostowania, co się Maćkowi wydaje, że instruktorzy wiedzą - z drugiej strony, pewnie za bardzo oparł się na autopsji i nie doczytał dokładnie wpisów na forum, więc trudno mieć pretensję :)

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 21:43   

Pewnie zapyta, czy balonowego helu nie używali :bee;

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2012, 23:19   

JacekKG napisał/a:
A jesli w tym samym centrum beda ladowac trimix , a hel nie ma atestu jako gaz do oddychania, to co wtedy?
Hel równeż ma określone stopnie czystości. Ale generalnie jest gazem stosunkowo czystym. Natomiast dla tlenu technicznego procesy technologiczne i procedury kontroli nie są tak surowe, jak dla tlenu, który ma być wykorzystywany do oddychania. Np. nie tak dawno, do czyszczenia butli wykorzystywanych do tlenu technicznego mogły być używane związki rakotwórcze, do tlenu medycznego oczywiście nie.

JacekKG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2012, 07:12   

hubert68 napisał/a:
Hel równeż ma określone stopnie czystości. Ale generalnie jest gazem stosunkowo czystym. Natomiast dla tlenu technicznego procesy technologiczne i procedury kontroli nie są tak surowe, jak dla tlenu, który ma być wykorzystywany do oddychania. Np. nie tak dawno, do czyszczenia butli wykorzystywanych do tlenu technicznego mogły być używane związki rakotwórcze, do tlenu medycznego oczywiście nie.

Tlen techniczny tez ma koreslone stopnie czystosci.
Co oznacza pojecie stosunkowo czystym, dla helu? Skoro gaz ten nie jest produkowany jako gaz do oddychania to takze butle moga byc myte srodkami rakotworczymi lub trujacymi.
Zobacz na prosta zasade, w/g Ciebie jeden gaz uzywany do nurkowania moze byc gazem technicznym a drugi misi byc medycznym.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2012, 13:29   

Tlen ma różne zastosowania - myślę, że więcej 100% tlenu wykorzystuje się np. w palnikach acetylenowych, niż do oddychania (nie czepiajcie się, jeśli się mylę, to tylko moja spekulacja, nie mniej bez wątpienia są to znaczne ilości). Natomiast zastosowania helu są bardzo ograniczone i w większości wypadków wymagany jest gaz bardzo dobrze oczyszczony. Jeżeli nie rozumiesz, przedstai Ci to na przykładzie zwykłej wody. Wodę powszechnie dostępną w handlu i różnego rodzaju instalacjach możesz porównać z tlenem. Mineralna nadaje się do picia (tlen medyczny), ta z instalacji wodnej w pociągu już nie, choć też pozornie jest "czysta" (tlen techniczny). Woda destylowana (hel) nie nadaje się do picia, można określać jej różna "stopnie czystości" ale nadaje się do produkcji napojów a nawet leków (mieszaniny oddechowe). Mam nadzieję, że moje porównanie jest wystarczająco proste, byś je zrozumiał.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu