Wysłany: 14-06-2012, 21:31
Ale hel nie jest produkowany jako srodek do oddychania, nawet jak ma bardzo duza czystosc , srodki trujace zastosowane do czyszczenia butli moga wplywac negatywnie na organizm.
Czy jakikolwiek hurtownik gazow wyda certyfikat ze z jego helu mozna robic mieszaniny oddechowe?
Wysłany: 15-06-2012, 07:41
Tak, sam gaz moze miec czystosc 99,9
Ale co np z trujacymi chemikaliami uzywanymi do czyszczenia bytli? Co z 0,1% gazow ktore moga byc trujace?
Np w takim tlenie medycznym , napewno do czyszczenia butli nie uzywa sie trujacych zwiazkow, a pozostale 0,5% gazow nie sa gazami trujacymi.
Wysłany: 15-06-2012, 11:32
hubert68 napisał/a:
Np. nie tak dawno, do czyszczenia butli wykorzystywanych do tlenu technicznego mogły być używane związki rakotwórcze, do tlenu medycznego oczywiście nie.
Hubert, to nie wygląda tak różowo, jak piszesz. Butle do tlenu medycznego, jak również instalacje tlenu medycznego są odtłuszczane środkiem, którego "rakotwórcze działanie nie jest wykluczone". Nie oznacza to, że po prawidłowo przeprowadzonym procesie odtłuszczania środek ten pozostaje w butli lub instalacji w ilości szkodliwej. Ponieważ ze względów zawodowych rozeznawałem temat szeroko, to niestety muszę stwierdzić, że nie istnieje, pod względem zdrowotnym, bezpieczniejszy środek do skutecznego odtłuszczania.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 15-06-2012, 14:15
Trzesiek masz rację natomiast procedury stosowane przy tlenie medycznym a także przy każdym helu zmniejszają ryzyko takich zanieczyszczeń do poziomu wręcz pomijalnego, przy tlenie technicznym niekoniecznie.
Kupiłem zestaw do podawania tlenu medycznego ( stały wydatek i na żądanie ) w związku z tym, że sprzedający nie chciał wysłać pełnej butli muszę teraz kupić tlen. Nie prowadzę CN a tlen jest mi potrzebny do zabezpieczania nurkowań z grupą znajomych.
Czy ktoś wie jak to mam zrobic? ( nabyć gaz? )
Umówmy się, że chcę kupić tlen medyczny.
Czy - jako osoba prywatna mam udać się do lekarza rodzinnego ipoprosić o receptę, a z tą receptą do Linde? A może do zaprzyjaźnionego CN i poprosić o NITROX 100%?
Wysłany: 12-10-2014, 18:34
Może być recepta i Linde. Może być centrum nurkowe. U nas w Krakenie kupisz 100 tlen do zabezpieczania nurkowań wyprodukowany zgodnie z procedurami z tlenu medycznego.
MSC
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2014, 22:32
Dokładnie taki sam medyczny kupisz u Rysia Gałacha w Łodzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko