Jakie sa mozliwości zrobienia kursu na ccr. Jakie sa wymogi dot kursu i na jakim sprzęcie.?/
Jaki sprzet powinien posiadac kursant??/
Może ktoś z was prowadzi kursy- to poproszę o info na pw.
Jestem zainteresowany zakupem reba. Warunek 100% sprawny i po przeglądzie, najlepiej wraz z kursem. Skłaniam się do sprzętu uzywanego, bo jak znam zycie to zaraz trzeba bedzie się przesiąśc na inny sprzęt. Mile widziane podpowiedzi i propozycje cenowe.
KSD [Usunięty]
Wysłany: 25-07-2012, 23:56
Myślę, że najpierw sam powinieneś zastanowić się na jakim dokładnie CCR chciałbyś się szkolić (dobrać sprzęt pod swoje własne wymagania co do przyszłych nurkowań), a następnie wybrać odpowiedniego instruktora szkolącego na danej maszynie. Możliwości jest bardzo wiele. Dla przykładu przeczytaj to http://www.fother.pl/reb.php oraz to http://www.fother.pl/rebkurs.php , powinno rozjaśnić nieco sprawę.
Ostatnio zmieniony przez KSD 25-07-2012, 23:58, w całości zmieniany 2 razy
Hej widzę, że jesteś z Krakowa masz tu instrukora (może i więcej niż jeden ale mi tego nie wiadomo) szkolące na CCr. Zadzwoń, umów się na małe demo, zobacz sam czy to wogóle Ci odpowiada. Trochę informacji co do wymagań i kursu znajdziesz tu
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 26-07-2012, 08:19
W miarę w pobliżu czyli w K-ce masz również instruktora PSAI często prowadzi zajęcia CCR na Koparkach. Chyba u niego szkolił się JacekPlacek - pewnie mógłby coś powiedzieć.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 26-07-2012, 11:05
mi_g napisał/a:
W miarę w pobliżu czyli w K-ce masz również instruktora PSAI często prowadzi zajęcia CCR na Koparkach. Chyba u niego szkolił się JacekPlacek - pewnie mógłby coś powiedzieć.
Nie szkolił, tylko szkoli Polecam Tomka jak najbardziej: zarówno wiedzę, podejście jak i elastyczne podejście do terminów, a najbardziej, ze szkolenie jest indywidualne i prowadzone nawet w układzie 1:1
Jakie sa mozliwości zrobienia kursu na ccr. Jakie sa wymogi dot kursu i na jakim sprzęcie.?/
Jaki sprzet powinien posiadac kursant??/
Może ktoś z was prowadzi kursy- to poproszę o info na pw.
Jestem zainteresowany zakupem reba. Warunek 100% sprawny i po przeglądzie, najlepiej wraz z kursem. Skłaniam się do sprzętu uzywanego, bo jak znam zycie to zaraz trzeba bedzie się przesiąśc na inny sprzęt. Mile widziane podpowiedzi i propozycje cenowe.
Ja niedawno zrobiłem kurs PADI Tec CCR40. Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny. Mam wielu znajomych nurkujących na CCR, którzy odbyli szkolenie w innych organizacjach i sami są pod wrażeniem jak profesjonalnie, rzeczowo i w przejrzysty sposób PADI ułożyło program nauczania na CCR.
To można trochę porównać do tego co było z kursami technicznymi na obiegu otwartym. Na początku się wszyscy smiali, że PADI "wzięło się" za nurkowanie techniczne a teraz TecRec jest najczęściej wybieranym programem techinicznym na świecie - właśnie ze względu na dostępność materiałów, przejżysty i efektywny program nauczania i określone standardy, nie dające miejsca dla "samozwańczych" insturktorów uważających, ze oni wiedza najlepiej jak szkolić.
Podobnie będzie z CCR - jak już PADI napisało program na CCR to za kilka lat będzie on najpopularniejszy ze względu na swoją efektywność.
Niestety na dzień dzisiejszy nie ma żadnego instruktora CCR PADI w Polsce ale wiem, że bardzo szybko się pojawią.
Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny.
Jakieś porównanie z innym dobrym kursem CCR masz ??? , że śmiało twierdzisz o świetności kursu ??? , troszkę porównań może podasz , bo słowo "świetny" nie jest to samo co nauczyli mnie !!! , jaki reb był trenowany ???
Ostatnio zmieniony przez PawelW 30-07-2012, 20:51, w całości zmieniany 3 razy
przejrzysty sposób PADI ułożyło program nauczania na CCR
Gdzie mozna luknąć na program szkolenia CCR Padi?
Podstawowe informacje znajdziesz Tutaj co do szczegolow to musialbys zerknac do podrecznika - moge udostepnic dompoczytania ale niestety tylko fizycznie.
Pozdrawiam,
Przemyslaw Kacprzak
[ Dodano: 02-08-2012, 09:07 ]
PawelW napisał/a:
divemania napisał/a:
Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny.
Jakieś porównanie z innym dobrym kursem CCR masz ??? , że śmiało twierdzisz o świetności kursu ??? , troszkę porównań może podasz , bo słowo "świetny" nie jest to samo co nauczyli mnie !!! , jaki reb był trenowany ???
Kurs PADI Tec CCR uważam za świetny z kilku powodów. Po pierwsze po jego zaliczeniu znam dokładnie wszystkie zagadnienia, które powinienem znać nurkując na CCR. Poznałem procedury postępowania przy każdej możliwej awarii CCR oraz wiem jak postępować, żeby one nie wystąpiły. Po prostu po ukończeniu tego kursu czuję się strasznie pewnie pod wodą bo wiem, że potrafię odpowiednio zareagować na każdy problem.
Po drugie - PADI jak zwykle udostępniło swoim kursantom dokładny i świetnie napisany podręcznik, dzięki któremu nawet jak coś zapomnę za pół roku - mam do czego wrócić. Podręcznik do Tec CCR40 w PADI ma 325 stron !
Kolejny powód, pewnie dla Ciebie najważniejszy, to porównanie kursu przez innych kolegów, którzy brali w nim udział razem ze mną, a którzy wcześniej szkolili się w innych organizacjach. Przyznają oni, ze program PADI jest dużo bardziej przejrzysty, łatwy do przyswojenia i przede wszystkim KOMPLETNY.
Na domiar dobrego mogę jeszcze napisać, że program nauczania CCR dla PADI napisali następujący goście i jest to oficjalna informacja umieszczona na pierwszej stronie podręcznika:
Kevin Gurr
Jill Heinerth
Richard Pyle
Martin Robson
Phil Short
Stefan Fransson
Kevin Gurr
Martin Parker
myślę, że kilka nazwisk łatwo rozpoznać, a kompetencje tych gości trudno podważyć.
PADI rowniez ma kurs na rebreathery Typu R, czyli rekreacyjne- PADI Rebreather Diver i PADI Advanced Rebreather Diver. Podobnie do kursu Tec CCR 40, o ktorym pisze Przemek, z mojego punktu widzenia kurs rekreacyjny jest przygotowany bardzo dobrze, wiedzy przekazywanej jest masa i to ciekawie, a prawda jest taka ze uczysz sie jak dzialaja rebreathery generalnie nie tylko te "rekreacyjne". Zrobilem te kursy na Poseidonie Mk6 w RPA razem z 10 nurkami duzo bardziej doswiadczonymi ode mnie (wlasciciele diveshopow) i tez sobie chwalili, wiec chyba PADI profesjonalnie sie za sprawe zabralo, choc porownania do innych nie mam wiec nie bede mowil ze najlepszy to kurs na swiecie. Grunt ze wszystkim sie podobalo i czuli sie pewnie pod woda, i wszyscy skonczyli kurs "spelnieni":)
Na domiar dobrego mogę jeszcze napisać, że program nauczania CCR dla PADI napisali następujący goście i jest to oficjalna informacja umieszczona na pierwszej stronie podręcznika:
raczej wykorzystali ich wiedzę bo oni tego podręcznika nie pisali , faktem jest , są to osoby o bardzo dużym doświadczeniu w tej materii nurkowania , lecz nie sam podręcznik uczy tylko instruktor ... , w szkołach podstawowych obowiązują takie same podręczniki , a niestety poziom nauczania jest różny, a jak doświadczenie PADI pokazło z OC, że jest w tym nie koniecznie mistrzem ...
Dzięki za opis , ale odpowiedzi nadal nie udzieliłeś ...
ale to przecież jest zawarte w tych dwóch cytatach, kóre przytoczyłem - człowiek na podstawowym kursie nauczył się absolutnie wszystkiego co z nurkowaniem na ccr się wiąże i już...
zbież sobie wszystko to co Ty wiesz o nurkowaniu i potrafisz, dodaj do tego całą wiedzę i umiejętności Twoich instruktorów i przyjmij, że po tym właśnie kursie byś to wszystko umiał od razu...
stwierdzenie, że potrafi poradzić sobie z każdym problemem załatwia temat jakichkolwiek pytań dodatkowych
po prostu byś umiał wszystko...
Ostatnio zmieniony przez klon 09-08-2012, 14:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko