Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jezioro rydwan i okręt
Autor Wiadomość
cocaine 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2009, 11:31   Jezioro rydwan i okręt

Witam!
W koncu pierwszy post na waszym forum choć czytam wasze forum od dawna. A teraz do rzeczy poszukuje fajnych miejsc koło Łodzi do zanurania(najczęściej je odnajduje podczas dalekich eskapad rowerowych) i czy ktoś próbował nurkować na jeziorze Rydwan i Okręt koło Łowicza? Rydwan to wyrobisko pożwirowe i ponoćo głębokości dochodzącej do 40m i dosyć przejżystej wodzie choć miejscami zamulone. O Jeziorze okręt nie mam informacji, a jedynie tyle, że jest kilkukrotnie większe od Rydwana. Część Rydwana jest własnością jakiegoś kołą wędkarskiego, ale tylko 7,5 ha z 20.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 21-07-2009, 11:35   

Rydwan (wyrobisko) jest ok choć dojście do wody jest dość skomplikowane (albo proste i grożące mandatem) o 40m zapomnij, ~20 to max. Akwenik dość skomplikowany do nawigacji pod wodą (góry doły) i nieco niebezpieczny (teoretycznie możliwe osypywanie się zboczy).
Okręt z tego co słyszałem to raczej płycizny.

cocaine 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2009, 11:50   

Ponoć te 40m to dołek przy którymś z brzegów, ale to tylko informacje ze stron wędkarskich, czyli ich zgodność można dzielić przez 3. Dzięki za informacje

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 21-07-2009, 12:24   

poszukaj rydwana w sieci pod nazwa guźnia znajdziesz filmy, mapki, relacje z nurkowan

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2009, 09:32   

cocaine napisał/a:
Ponoć te 40m to dołek przy którymś z brzegów
no i zatopiony samolot tam jest. Niestety kolego max 20meterków

renegade 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2009, 23:58   

Akwen Rydwan to w sumie całkiem niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Zadam dosyć głupie pytanie: czy jest tam baza nurkowa (np. z wypożyczalnią sprzętu)? Czy wszystko trzeba organizować samodzielnie? niestety jeszcze tam nie byłem. Z tego co słyszałem, wypady nad ten zalew organizuje również łódzki klub TRYTON.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 24-07-2009, 09:34   

renegade napisał/a:
Akwen Rydwan to w sumie całkiem niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Zadam dosyć głupie pytanie: czy jest tam baza nurkowa (np. z wypożyczalnią sprzętu)? Czy wszystko trzeba organizować samodzielnie? niestety jeszcze tam nie byłem. Z tego co słyszałem, wypady nad ten zalew organizuje również łódzki klub TRYTON.

Nie ma jakiejkolwiek bazy. Wszystko samemu musisz przytachać.

Suhy 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2009, 12:11   

Żwirownia Rydwan koło wsi Guźnia należy do kopalni i koła wędkarskiego. Brzegi to lasy państwowe. Jeszcze kilka lat temu wszędzie były tablice z zakazem kąpieli ( powszechnie ignorowane). W zasadzie jedyną legalna możliwością pozostawienia samochodu jest droga pomiędzy Rydwanem i Okrętem - wykorzystywanym jako staw hodowlany.
Sama żwirownia jest ładnie położona z w większości stromymi brzegami. Dno mocno nierówne z płyciznami do kolan i zaraz obok dołami po kilka metrów głębokości ( jak koparka kopała tak zostało). Trzeba uważać na resztki zatopionych drzew. Woda dosyć czysta, ale z roku na rok zbiornik zarasta coraz bardziej. W starej części ( od drogi sporo roślinności na nowj to glina i to wszystko).
Żwirownia jest nadal czynna i kopie.
Wymagana szczególna ostrożność podczas wchodzenia do wody!
Obsunięcia dna są bardzo prawdopodobne!

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 29-09-2011, 14:58   

witam- ktos był ostatnio bo zamierzam wybrac sie w ten weekend ?

Jakuza 
Moderator Grupy

Stopień: RESCUE / EANx
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 6
Wysłany: 29-09-2011, 22:16   

Tymoteusz, ja akurat się nie wybieram ale dziś na GEPNie na facebooku zastanawiałem się nad tym akwenem :-)

Fish 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2011, 07:54   

Byłem w ubiegłym roku jakoś w lutym (a może to w tym już było :) )
Wizurka nie powalała ale podobno jest tam czasami bardzo ładnie.

tobik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2012, 21:32   

byl ktos ostanio? jakie warunki?

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 04-04-2012, 13:58   

Pisalem na gepn
Bylem w niedziele - nurkowalismu z drugiej strony zbiornika czyli na przeciwko plazy z zakazem
Wizura max 1 metr
Temp wody 5 stopni
Max gleb po tamtej stronie 7 metrow

LDF 

Stopień: IANTD Deep + EANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2012, 19:39   

też mnie zastanawia jaka wizurka, wybierałem się tam, w śmingusa na nurka,
potrafi być czasami i z 7m ale ostatnio od pół roku nie mogę trafić, od strony lasu, nurek nocny wygląda tam tak ;-)

tobik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-07-2012, 18:33   

bylismy 31.06 bylo bardzo duzo ludzi i 10 nurków mimo to warunki nie byly najgorsze
wizura do 5m im glebiej tym troszke slabiej.
temp ponizej termokliny 6 stopni
max glebokosc 20m

Niescior 

Stopień: rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-08-2012, 13:58   

tablice zakazu na drzewach wysokość ok. 5m. ponoć gania i leśnictwo i policja najczęściej w weekendy kiedy mogą najlepiej zarobić .Wejście od strony lasu na ok. 6m zaczyna się poręczówka i tak do 18.m .W zeszłym roku kolega nurkujący nadnych parę lat widział tam największego szczupaczka w Polsce . Życzę takich spotkań !!!

[ Dodano: 06-08-2012, 13:59 ]
oczywiście ładnych nie nadnych !!!!!!

tobik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-11-2012, 17:44   

witam
był ktoś ostatnio? jakie warunki?

reju 

Stopień: P ......
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2013, 12:11   

hej nurasy. Chcielibyśmy z kolegami w ten weekend zanurzyć się w Rydwanie, pytanko tylko czy ktoś tam ostatnio był??? Jakie warunki, tzn. wizurka, lód itp. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

tobik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2013, 22:24   

udalo sie ostatnie nurkowanie w rydwanie?
jak wizurka i warunki? jak dojazd?

PIOZYT 

Stopień: PSD, P4, advEANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2013, 19:23   Czy w tym roku już ktoś zamoczył się w tym zbiorniku.

Jaka wizurka? Czy jest w miarę możliwe zejście do wody? Ktoś był i poleca?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu