Wysłany: 18-08-2012, 08:39 xdeep sm suchy trylaminat balast egiptowo
hej,
nic nie zastąpi poprawnego wyważenia się ale czasem na pierwszym nurkowaniu z łodzi ciężko w pośpiechu zając się procedurą poprawnego wyważenia ( 50 stopniowy upał....).
pytanie krótkie;
Z doświadczenia nurkowania w SM z butlami aluminiowymi w Suchym Skafandrze ( ja mam Santi Espace) oraz bielizną z Merinosa ile zabieraliście balastu? Ja w Polsce przy bieliznie oraz ocieplaczu Santi 200 zabieram 11,5 kg i jest idealnie.(butle alu). W Grecji ocieplacz santi 40 12,5....
Naprawdę pomocne będa mi wszystkie sugestie. Z góry dziękuję.
Michur
[ Dodano: 18-08-2012, 08:40 ]
Moje pytanie dotyczy oczywiście Egiptu i ich Morza Czerwonego
Wysłany: 18-08-2012, 10:59
dzięki Toms,
czyli może zacząc od 9/10 kilo. Jestem wyższy 180 cm i cięższy 86kg.w Alu na plecach miałeś jeszcze manifold (1 kg) plus płyta alu (1,8?).
zarezerwowałem pbyt w Sharm od 21wszego... sinaiclollege. umówiłem się na SM. bezproblemowo. nurkowałem już z nimi.
czyli może zacząc od 9/10 kilo. Jestem wyższy 180 cm i cięższy 86kg.w Alu na plecach miałeś jeszcze manifold (1 kg) plus płyta alu (1,8?).
zarezerwowałem pbyt w Sharm od 21wszego... sinaiclollege. umówiłem się na SM. bezproblemowo. nurkowałem już z nimi.
Nurkowałem w egiptowie 5mm piance z xdeep sm, zabierałem 4kg, przystanki na 3 i 6 z tmx w butlach i prawie pustych butlach deco po 50bar, bez problemu . Ja wystartowałbym z 6/7 kg, po teście (25bar 3m) skorygujesz do prawie idealnego. przyjemności
W takich minimalistycznych wyważeniach spora role odgrywają Twoje indywidualne predyspozycje.
Na nurkowania do 40m kolejny raz wybrałbym piankę 5mm. (nie zabija a ja lubię kontakt z wodą.
przyjemności
Wysłany: 18-08-2012, 12:18
zhgadzam się z powyższym... jakkolwiek trochę obawiam się o sam worek... suchy to jednak dodatkowe źródło wyporu gdybym się przeważył... a ścianki w Ras Mohammed do 200 metrów schodzą:)
kurde klina mi pianką zabiłeś:)
Wysłany: 18-08-2012, 16:59
Jeżeli między słodką wodą a słoną nie zmieniasz nic w konfiguracji, to policz ile ważysz razem z całym sprzętem w tym balastem, skafandrem i ocieplaczem. Następnie wylicz ile z tego stanowi np. 3% (jeżeli ktoś z całym sprzętem waży 100 kg to 3% to będzie 3 kg i te 3 kg dodaj na słonej wodzie - słona woda waży o 3% więcej czyli o 3 % więcej waży wyparta przez nurka woda.
Jeżeli przy wyjeździe zmieniasz ocieplacz na cieńszy to może zostanie tak samo ale warto to sprawdzić przed wyjazdem:
Wyważyć się do cienkiego ocieplacza w słodkiej wodzie - dodać 3% i masz załatwione, pod warunkiem że wyważenie przed wyjazdem było zrobione sumiennie i na podobnych butlach.
Dla Morza Czerwonego pewniej będzie dodać 4% dla śródziemnego 3%, Bałtyk 1%.
Na koniec nurkowania z pustawymi butlami sprawdzamy sprawę....
MSC
Wiele osób ma problem jak wyważyć się na początku nurkowania. Niby wszyscy wiedzą o "pozycji krokodyla" ale w praktyce różnie to wychodzi. Niektórzy machają nogami, inni biorą niepotrzebnie duży wdech, albo oddychają jakoś inaczej niż podczas normalnego nurkowania. Można spróbować uklęknąc na płytkiej wodzie i wyjmować balast z kieszeni. Jak zacznie nas podnosić to dodać z powrotem tyle ile waży powietrze w butlach. Na 12 litrów i 150 bar zużycia jakieś 1,5kg. Na koniec nurkowania proponuję sprawdzić czy wisząc w toni na przystanku mamy puste BCD z końcówką powietrza w butlach. Jeśli mamy nadwyżkę można spuścić do 50 bar i zobaczyć czy przy pustym jackecie nie toniemy w bezruchu.... Czyli w sumie to co powiedział MSC tylko innymi słowami
No dobra, ale czy w SM macie zrzucalny balast? Bo ja bym się bał w piance bez możliwości zrzucenia pływać np. na nitroksie.
Tak jak już Tomek napisał (zobrazował), w Stealth bez problemu zamontujesz zrzucalne kieszenie balastowe - te same, które oferujemy do backmounta: http://www.xdeep.pl/kiesz...ie-m-pr-21.html
Kieszenie montowane są do płaskich D-Ringów na pasie biodrowym. Całość jest tak przemyślana, by łatwo było zrzucić balast a jednocześnie dostęp do D-Ringów nie był w żaden sposób ograniczony.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 19-08-2012, 21:14
AsianDivers napisał/a:
Niby wszyscy wiedzą o "pozycji krokodyla"
Przyznam szczerze że ja nie wiem co to pozycja krokodyla?
ptja [Usunięty]
Wysłany: 19-08-2012, 22:05
beroduar napisał/a:
Bo ja bym się bał w piance bez możliwości zrzucenia pływać np. na nitroksie.
Przyznam, że nie łapię: dlaczego nitrox miałby być groźny w piance (a - jak rozumiem - powietrze nie)?
Wysłany: 19-08-2012, 22:25
Kolega pewnie ma na myśli niekontrolowane, przekraczające MOD przegłębienie po utracie podstawowego źródła wyporu.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 19-08-2012, 22:50
Aaa, teraz jasne. Przyznam się, że z ostrożności i tak staram się nie pływać tam, gdzie dno jest poniżej MOD (a i też moje nitroxy mają MOD poniżej moich uprawnień)...
Kieszenie montowane są do płaskich D-Ringów na pasie biodrowym. Całość jest tak przemyślana, by łatwo było zrzucić balast a jednocześnie dostęp do D-Ringów nie był w żaden sposób ograniczony.
To ja tez tak chce !
Moj sposob mocowania powoduje, ze kieszenie nachodza na te tylne blaszki i przeszkadzaja w wpinaniu/wypinaniu butli...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko