Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Sens ubezpieczenia w DAN
Autor Wiadomość
ramzes78 

Stopień: Rekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 09:43   

A z innej beczki- kiedyś zastanawialiśmy się czy ubezpieczenie DAN ma w Polsce sens- jeśli prawdą jest to co opisał kolega na początku to miałem rację- strata kasy i można sobie plastik DANu na lodówce jako ozdobę przykleić :(

bigus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 10:19   

Nurkujac w krajach UE DAN to wyrzucone pieniadze.

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 10:22   

ramzes78 napisał/a:
A z innej beczki- kiedyś zastanawialiśmy się czy ubezpieczenie DAN ma w Polsce sens- jeśli prawdą jest to co opisał kolega na początku to miałem rację- strata kasy i można sobie plastik DANu na lodówce jako ozdobę przykleić :(

bigus napisał/a:
Nurkujac w krajach UE DAN to wyrzucone pieniadze.

Dokładnie w chwili obecnej DAN to jakieś nieporozumienie pisałem o tym Tutaj

ramzes78 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 15:45   

Przecież Jacek podał autora analizy.
Co do DAN w PL a ponoć i w UE nic nie wymyślimy- tak jak tu i w innym wątku rozmawialiśmy niestety się nie sprawdza.

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 16:03   

ramzes78 napisał/a:
Co do DAN w PL a ponoć i w UE nic nie wymyślimy

Jak to nic nie wymyślimy? To co? Panowie z DAN w PL to tylko wysokiej klasy operatorzy Power Pointa? Nie oczekuję cudów. Proszę o odpowiedz na proste pytanie:
Dlaczego nie podjęli akcji poszukiwania zaginionego nurka w zgłoszeniu z dnia 28 lipca?

Nie będzie odpowiedzi, nie będę się tam ubezpieczał.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 20-08-2012, 16:04, w całości zmieniany 1 raz  

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 20:47   

Cytat:
Nie będzie odpowiedzi, nie będę się tam ubezpieczał.

niestety - myslę, że nie będzie odpowiedzi bo:
1. nikt z DAN Polska nie musi tego czytać i pewnie nie czyta
2. pytanie o powód, o który Ci chodzi, może zadać ubezpieczycielowi pradwopodobnie tylko rodzina, jeżeli chodzi o ten konkretny przypadek - wątpię żeby ubezpieczyciel, jakikolwiek, wchodził w korespondecję z zupełnie obcą osobą na temat realizacji konkretnej umowy czy polisy...

dlatego nie spodziewałbym się oficjalnego stanowiska DAN w sprawie z dnia 28 lipca, na życzenie jakiegoś forumowicza (bez urazy) z jakiegoś forum...

a temat faktycznie ciekawy, w dodatku w połączeniu z informacją, jaka wypłynęła też niedawno, że DAN nie wypłacił odszkodowania za wypadek na Hermanicach...

ciekawe, bo do niedawna byłem utrzymywany w błogim stanie urojenia, że DAN wypłaca przy każdym wypadku nurkowym i nie wnika za bardzo czy nurkowanie było zgodnie z posiadanymi uprawnieniami i czy zgodnie ze sztuką nurkową - po prostu jest wypadek nurkowy - jest opłacone leczenie lub odszkodowanie - ta widomość trochę mnie ostudziła w uczuciach do DAN...

pozdrówka
k
Ostatnio zmieniony przez klon 20-08-2012, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 21:05   

klon napisał/a:

ciekawe, bo do niedawna byłem utrzymywany w błogim stanie urojenia, że DAN wypłaca przy każdym wypadku nurkowym i nie wnika za bardzo czy nurkowanie było zgodnie z posiadanymi uprawnieniami i czy zgodnie ze sztuką nurkową - po prostu jest wypadek nurkowy - jest opłacone leczenie lub odszkodowanie - ta widomość trochę mnie ostudziła w uczuciach do DAN...

pozdrówka

Nie wiem dlaczego nurkowie maja takie przeswiadczenie...
Przy okazji zmian w ubezpieczeniach DANowskich kilka lat temu, byl w magazynie Nurkowanie (a moze to byl Wielki Blekit :????: ) wywiad z Michalem Kosutem w ktory wyraznie pisal, ze tak to wlasnie wyglada... DAN nie jest sponsorem glupoty i brawury nurkow.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2012, 21:23   

Tomasz Łach napisał/a:
DAN nie jest sponsorem glupoty i brawury nurkow

A co z zawałem serca?

Tomasz Łach 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 21:29   

jacekplacek napisał/a:
Tomasz Łach napisał/a:

A co z zawałem serca?

A co jestes w grupie podwyzszonego ryzyka ? Zacznij biegac, zdrowo sie odzywiac, a moze bedzie dobrze...
Tak na seri, to jesli ubezpieczyciel wykarze, ze osoba nurkujaca miala stan zdrowia, ktory dyskfalifikuja ja jako nurka, to pewnie tez zrobi wszystko by kasy nie wyplacic... i nie chodzi tu tylko o DAN.
Jesli mamy do czynienia z nieszczesliwym wypadkiem, ktory nie zostal zawiniony przez nurka, to powinien wyplacic. Jesli tego nie zrobi, to pozostaje sad.

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 21:30   

jeszcze druga kwestia - czy DAN nie reaguje w Polsce bo jest NFZ?
a co z ludźmi, którzy nie opłacają składek ZUS itd?
nie mają zatrudnienia i żyją z pensji partnera?
nie opłaca składek bo nie i już albo ma chwilową przerwę w zatrudnieniu i nie ma opłaconych składek, ale ma wykupione ubezpieczenie DAN?

Tomasz Łach 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 21:38   

klon napisał/a:
Tomasz Łach napisał/a:
Nie wiem dlaczego nurkowie maja takie przeswiadczenie...

to chyba z ust do ust przechodzi..., ale widzisz co jest głupota, co brawurą a co zwykłym nurkowaniem?

w IANTD obecnie nie zrobisz wyżej niż TMX Diver - teoretycznie daje to uprawnienia do 100m, kiedyś był (i nadal funkcjonuje gdzieś na stronie) poziom Expedition TMX Diver - zdaje się do 130m, ale nie znalazłem instruktor, który by szkolił... no i teraz pytanie:
nuram na Gromie - 100m+
to według DAN brawura czy już głupota? a może to zwykłe nuranie w ramach przyjętych norm?
czy może dla DAN ogólnie nuranie na głębokościach TMX to już brawura?

pewnie jest gdzieś wykładnia DAN, ale czy mogłbyś mi podsunąć jakiś link?
wiem, że zaleciało teraz lenistwem ode mnie, ale nie chcę przekopywać połowy internetu zanim znajdę to samo o czym Ty piszesz

pozdrawiam
k

Wiem ze znajomi ktorzy robili w Egipcie nury na glebokosc ponizej 100m pisali do DAN o zgode na takie nurkowanie... Czekali na odpowiedz kilka dni, musieli przeslac ksera certyfikatow i przedstawic plan takiego nurkowania. Napisac konkretnie kiedy, gdzie z kim i przedstawic plan samego nura.

Co do tego przechodzenia info z ust do ust, to chyba mamy roznych znajomych... :bee; bo ja sie nasuchalem o przypadkach z Chorwacji z pierwszej reki, gdzie DAN delikatnie mowiac rozczarowal...

Niestety w szukaniu w necie nie jestem specjalista, mozna jednak napisac do Michala Kosuta i poprosic go o wyjasnienie niejasnosci.

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 22:05   

Tomasz Łach napisał/a:
Niestety w szukaniu w necie nie jestem specjalista, mozna jednak napisac do Michala Kosuta i poprosic go o wyjasnienie niejasnosci.

spoko - dzięki
dokładnie jak ja - też nie jestem mistrzem w szukaniu w necie ;-)
spróbuję albo do Michała albo do DAN - nic jakoś tam pogmeram ;-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2012, 22:29   

Tomasz Łach napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Tomasz Łach napisał/a:

A co z zawałem serca?

A co jestes w grupie podwyzszonego ryzyka ? Zacznij biegac, zdrowo sie odzywiac, a moze bedzie dobrze...
Tak na seri, to jesli ubezpieczyciel wykarze, ze osoba nurkujaca miala stan zdrowia, ktory dyskfalifikuja ja jako nurka, to pewnie tez zrobi wszystko by kasy nie wyplacic... i nie chodzi tu tylko o DAN.
Jesli mamy do czynienia z nieszczesliwym wypadkiem, ktory nie zostal zawiniony przez nurka, to powinien wyplacic. Jesli tego nie zrobi, to pozostaje sad.

Nie trzeba być w grupie ryzyka by mieć zawał. Wystarczy oderwany skrzep, mimo czystych tętnic. Nie ważne. Słyszałem, że stwierdzony zawał = brak odszkodowania. Problem w tym, że poprzedzających sympromów mogło albo nie być wcale, albo były na tyle słabe, że nie skłoniły do głębszej diagnostyki. Z resztą przy obecnej polityce pseudozdrowotnej, gdy trzeba mieć zdrowie by się leczyć i wielomiesięcznych kolejkach do specjalisty, raczej z cudem graniczy jakakolwiek wczesna diagnostyka.

aleXandra 

Stopień: 100pień
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 09:13   

Tomasz Łach napisał/a:

Swego czasu kontaktowałam się z DAN w wątpliwym przypadku zdrowotnym. Odpowiedź, którą od nich uzyskałam jest bardzo prosta - należy mieć badania od lekarza, które potwierdzają, że nie ma przeciwskazań do nurkowania. Dla świętego spokoju take badania zrobiłam u lekarza z właściwymi uprawnieniami.

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 10:50   

aleXandra napisał/a:
Swego czasu kontaktowałam się z DAN w wątpliwym przypadku zdrowotnym. Odpowiedź, którą od nich uzyskałam jest bardzo prosta - należy mieć badania od lekarza, które potwierdzają, że nie ma przeciwskazań do nurkowania.

Coś jak ZUS? :zdz:

Jak chcą to umieją.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 21-08-2012, 11:08, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 11:26   

jacekplacek napisał/a:
A co z zawałem serca?

Zawał/udar/zapaść/wylew to nie wypadki nurkowe więc nie są objęte polisą DAN od wypadków nurkowych. Można dokupić opcję (chyba podróżną) i wówczas jest jakieś "zabezpieczenie".

[ Dodano: 21-08-2012, 11:31 ]
jacekplacek napisał/a:
raczej z cudem graniczy jakakolwiek wczesna diagnostyka.

Nie wynika to z systemu opieki zdrowotnej bo EKG spoczynkowe czy próba wysiłkowa czy echo mogą być OK a jednak zawał może się przytrafić.
Przytkane tętnice można zdiagnozować chociażby próbą wysiłkową i leczyć. Zawału nie przewidzisz bo
jacekplacek napisał/a:
Wystarczy oderwany skrzep, mimo czystych tętnic.

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 21-08-2012, 13:00   

wiesiek01 napisał/a:
Przytkane tętnice można zdiagnozować chociażby próbą wysiłkową i leczyć

stenoze naczyn wiencowych mozna zdiagnozowac TYLKO koronografia, proba wysilkowa, holter czy USG miesnia sercowego to tylko badania ktore definiuja moznosc i prawidlowsc diagnozy prowadzac w konsekwencji do....grafii. zawalu moze nie przewidzisz ale jak sie jest w grupie ryzyka i prowadzi sie leczenie ktore od momentu diagnozy prowinno byc pod stala opieka lekarska to jest sie swiadomym wlasnych ograniczen. Leczenie i profilaktyka pozwalaja w duzym % wykluczyc to ryzyko i je zminimalizowac. A co do
wiesiek01 napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Wystarczy oderwany skrzep, mimo czystych tętnic.
to tez swiadczy o problemie wysoko hemoglobina, zapalenie naczyn krwionosnych czy obciazenie genetyczne tez sie leczy. Wiec zakrzep ktory doprowadzi do zatoru plucnego czy mozgowego swiadczy ze ktos nie byl powazny w podejsciu do swojej choroby i zdrowia. A system jaki jest taki jest i musimy sobie radzic, jesli ktos przeszedl diagnostyke i wszystko sprowadza sie do choroby naczyn wiencowych to jest kierowany na leczenie i ZADEN obecnie lekarz nie zrobi inaczej. To nie lesna gora ale ludzie chorzy sa leczeni bo konsekwencje moga byc tragiczne dla obu stron. Wiec nie generalizujcie koledzy bo az tak zle nie jest!
Pozdrawiam serdecznie

menyy 

Stopień: P2
Kraj:
Netherlands

Wysłany: 21-08-2012, 13:33   

Przypuszczam, że przeczytanie umowy ubezpieczenia w DAN rozwiało by wszystkie wątpliwości. Trzeba tylko sprawdzić jakie są wykluczenia. Warto rozważyć ubezpieczenia, które mają jak najmniej wykluczeń a są dostępne takie co wypłacają nawet odszkodowania, kiedy wsiądziemy za kółko po pijaku lub popełnimy samobójstwo (2 lata karencji).
pozdrawiam

ramzes78 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 19:06   

Nie znalazłem takowej w wersji PL- a wiem że nie tylko ja szukałem :) . W oryginale się nie podejmuję - to nie instrukcja obsługi wieży audio lub rozmowa w Egiptowie o ręcznikach i rezerwacji na kolację :D

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 19:42   

Dla mnie DAN to przede wszystkim poczucie (być może iluzoryczne), że w razie wypadku nurkowego i DCS osoba pod numerem alarmowym pokieruje moim leczeniem tak, aby, sprawnie i "bezgotówkowo" trafił do komory. W wypadku ciężkiego DCS, ta kwestia będzie dla mnie kluczowa. Późniejsze sprawy finansowe to już sprawa drugoplanowa.

PS> Może ktoś z Was ma doświadczenia z akcjami koordynowanymi przez DAN? Napiszcie, bo to mogą być bardzo cenne informacje.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu