Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka technik pływania - tylko dla technicznych?
Autor Wiadomość
piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2011, 22:49   

slawek290 napisał/a:
Ty też ze swoim IANTD jesteś jakoś na swój sposób "Elitarny"

Żeby się nie okazało jak już wszyscy staną sie "Elitarni" , to dopiero znalezienie nurka przyznającego się do PADI bedzie wydarzeniem. I to dopiero będzie ELITA.!!!! :): )

Pozdrawiam Piotr.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2011, 23:11   

slawek290 napisał/a:
Grześku - Ty też ze swoim IANTD jesteś jakoś na swój sposób "Elitarny"

błagam, nie pisz do mnie "Grześku" bo mam wysypkę automatyczną, dziękuję:)
IANTD nie jest niestety moje, a chciałbym, ale na pewno różni się w podejściu do nauczania nurkowania od organizacji np. PADI.Kursant decyduje, które spojrzenie bardziej mu odpowiada, i tyle.Nic lepszego, nic gorszego, po prostu dla kogoś innego.

slawek290 napisał/a:
Może napiszesz jak uczysz kursantów żabki i coś na temat płetw typowych do żaby oraz na temat żaby wstecznej

na ten banalny temat zostało już wszystko napisane, musisz tylko przeszukać forum i jeszcze kilka innych, nic więcej nikt nie wymyśli, choćby był z NASA.

slawek290 napisał/a:
Jakieś sposoby jak się szybko nauczyć ?

Jasne, jeden, iść na kurs albo warsztaty, albo na cokolwiek innego gdzie będziesz miał bezpośredni kontakt z kimś kto to umie i chiałby Cię tego nauczyć:)z reguły trzeba wysupłać kilka groszy,ale jest najszybciej.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2011, 23:43   

grzegorz napisał/a:
musisz tylko przeszukać forum i jeszcze kilka innych, nic więcej nikt nie wymyśli, choćby był z NASA.

Wpadłeś kiedyś na pomysł żeby kolana wiązać gumkami ?
grzegorz napisał/a:
Jasne, jeden, iść na kurs albo warsztaty, albo na cokolwiek innego gdzie będziesz miał bezpośredni kontakt z kimś kto to umie i chiałby Cię tego nauczyć:)

Ja już umiem - co prawda dalej doskonalę te techniki , bo jeszcze dużo brakuje do ideału .
Pytałem że względu na Gosię i Arka ,choć oglądają ich filmy z basenu , dochodzę do wniosku że idzie im coraz lepiej .

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2011, 23:55   

slawek290 napisał/a:
bo jeszcze dużo brakuje do ideału .

a co lub kto jest twoim ideałem w tehnice pływania żabką?Michael Phelps?bo jeśli tak to jeszcze długo będziesz musiał ćwiczyć, nie wiem tylko czy nie lepiej przeznaczyć tego czasu na podziwianie podwodnego świata:)

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-05-2011, 07:35   

grzegorz napisał/a:
tego czasu na podziwianie podwodnego świata:)

Podziwiam i ćwiczę sobie pomalutku i mam podwójną radość. A co do ideału to pewno Cię zdziwię. Pewien pan którego filmy żabki widziałem jako jedne z pierwszych ,ale nie wymienię aby nie wzbudzać kontrowersji. Zauważyłem jednak że najlepiej pływa mi się żabką w przerobionych płetwach Seemann Sub Fin . Płetwy tego typu udało mi się kupić na portalu aukcyjnym za 18 zeta . W Seemanach pływa mi się dużo szybciej niż w Maresach.

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 30-05-2011, 19:42   

bo to dobre pletwy sa, tez ich uzywam od wielu lat - teraz juz tylko do pianki, ciagle pierwsza pare :) :)

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-05-2011, 20:27   

bann napisał/a:
teraz juz tylko do pianki

a do suchego jakich płetw używasz ? TomS powiada iż można by w te Seemany delikatnie skrócić przez co staną się lepsze. Co Wy na to ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2011, 23:55   

grzegorz napisał/a:
w kiblu będą ryć w poszukiwaniu petów?czego jeszcze nie można robic, zeby zostać w GUE?

Żeby przystąpić do kursu GUE rzuciłem palenie: 60 fajek dziennie. Z dnia na dzień i do dziś nie palę: ponad trzy lata. Nie istotne, że kursu nie ukończyłem: istotne, że była motywacja, której gdzie indziej nie było: mówiło się, że palenie jest nie mile widziane, ale nie, że niemożliwe. Do kursu przystąpiłem po 9 miesiącach niepalenia, kiedy byłem w miarę pewien, że daję radę. I tak sobie myślę, że nie jestem jedyny, który miał podobną motywację, bez zamiaru oszukiwania: oszukiwania wyłącznie siebie.

piotrkw napisał/a:
Mnie nasunęła się natomiast inna sprawa , jak w GUE z otyłością i nadwagą ??

I tu podobna sytuacja, jak z paleniem. U mnie różnie to bywa, ale nie jestem nurkiem GUE :) Za to kilku mi znanych, właśnie tu znalazło swoją motywację. Niewielu znam byłych sportowców w moim wieku bez nadwagi. Kilku z nich nurkuje. Z nadwagą wygrali ci z GUE i szczerze im tego zazdroszczę...
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 31-05-2011, 23:57, w całości zmieniany 1 raz  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2011, 18:56   

arkac123 napisał/a:
Okazało się, że właściwie żadna organizacja REC nie ma w swoich licznych kursach i specjalizacjach, technik pływania.....

To nie tak.
Federacje mają nauczyć swobodnego przemieszczania się nurków. Jest to w różny sposób definiowane, zwykle jako ogólne stwierdzenia LUB OKREŚLONE ĆWICZENIA mają te cele. A to każe uczyć techniki pływania choćby jednym stylem i wielu innych niezwykle ważnych szczegółów których nie ma w standardach bo są tak oczywiste dla każdego doświadczonego nurka - lub powinny być oczywiste!.

Styl przemieszczania zaś w znacznej mierze jest uzależniony od konfiguracji sprzętowej stosowanej na kursie.
Prawdę mówiąc na kursie zwłaszcza podstawowym nie ma za bardzo czasu na rozwijanie różnych technik. Te można i trzeba wprowadzać wtedy gdy kursant jest do nich gotowy tak mentalnie jak i sprzętowo.
Niemniej jednak, moim zdaniem, obowiązkiem instruktora jest takie ustawienie kursanta aby istniała u niego świadomość tego jak powinna wyglądać poprawność poruszania się pod wodą w tych klamotach co ma założone. Inne style wtedy są stosunkowo łatwe do opanowywania na swoich nurkowaniach. Ba u uświadomionego nurka tworzy się potrzeba komfortowego przebywania pod wodą :pa:

Trudno było by uczyć techniki żabki i innych nurka który jeszcze nie kontroluje pływalności a jego trym, pozycja i inne składowe pozostawia sporo do życzenia. Za to można i powinno się nauczyć nurka już na pierwszych zajęciach podstaw tego jak pracuje płetwa i jak nią nurek powinien pracować aby jak najlepiej ją wykorzystać do swoich celów.

Nauczenie się poprawności tych technik zwykle wymaga sporej pracy od nurka i osiągnięcia umiejętności pozwalających na ocenę własnych zachowań pod wodą. Pamięć mięśniowa, koordynacja czy poprostu czucie tego co się robi ze swoim ciałem stoi u podstaw postępów w opanowywaniu tych technik.

Zużycie powietrza jest pochodną potrzeb fizjologicznych, stresu i pracy jaką nurek wykonuje pod wodą. Ten co opanował już arkana sztuki nurkowania zużywać będzie mniej ten co się męczy z jakiegokolwiek powodu:
- trym,
- pozycja,
- wyważenie,
- sylwetka,
- technika pracy płetwą,
- technika oddychania,
- opływowość konfiguracji,
- dopasowanie sprzętu,
- kondycja fizyczna,
- kondycja psychiczna itp bzdety,

będzie zjadał więcej. Bo musi :zdz: .
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 17-06-2011, 19:05, w całości zmieniany 2 razy  

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-08-2011, 20:53   

Włodek K napisał/a:

Prawdę mówiąc na kursie zwłaszcza podstawowym nie ma za bardzo czasu na rozwijanie różnych technik. Te można i trzeba wprowadzać wtedy gdy kursant jest do nich gotowy tak mentalnie jak i sprzętowo.

Jestem właśnie po 3 dniach warsztatów z technik pływania (u Huberta68). Mogę tylko jedno powiedzieć: wiem, że nic nie wiem, nic nie potrafię, a i z kondycją u mnie również nie za wesoło.......... :zdz:

Już wiem po sobie, dlaczego poprawnych technik nie uczy się na kursach podstawowych - bo (przynajmniej dla mnie) nauka zajmie o wiele więcej czasu, niż na wszystkich kursach poprzednich, czyli od OWD do Deep....... Dobrze, że trafiłam na instruktora, który ma do mnie cierpliwość, i co najważniejsze, potrafi przekazać swoją wiedzę w sposób jak najbardziej zrozumiały dla blondynki :ping: .

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-08-2011, 20:59   

Nie przesadzajmy, nie było tak tragicznie. W ciągu tych 3 dni zajęć Ty i Arek a także Marcin przez ostatnie dwa dni zrobiliście naprawdę spory postęp. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój. I będzie dobrze.

P.S. Dziękuję za wspólne zajęcia. Naprawdę było fajnie.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 07-08-2011, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-08-2011, 21:17   

hubert68 napisał/a:
Nie przesadzajmy, nie było tak tragicznie. W ciągu tych 3 dni zajęć Ty i Arek a także Marcin przez ostatnie dwa dni zrobiliście naprawdę spory postęp. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój. I będzie dobrze.

Hubert, może i zrobiliśmy postępy, ale jednocześnie nam uświadomiłeś, jak dużo nam jeszcze brakuje, aby stać się - "samodzielnym nurkiem". :ping:

A zajęcia z Tobą zawsze są fajne, pomimo że sprowadzają do odpowiednio niskiego poziomu moje wyobrażenia o tym, co potrafię - ale dokładnie tego potrzebuję, aby wreszcie się za siebie wziąć ;) .

Wilczy 

Stopień: R'n'd
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2011, 12:09   

hubert68 napisał/a:

Ja również bardzo Wam dziękuję! Hubercie, za bardzo spokojne i rzeczowe dzielenie się wiedzą i umiejętnościami; Gosiu i Arku, za wspaniałe współcierpienie, znaczy partnurowanie :)

Skoro już tak słodzimy - to był naprawdę świetny, pracowity weekend.

arkac123 napisał/a:
pomimo że sprowadzają do odpowiednio niskiego poziomu moje wyobrażenia o tym, co potrafię

Gosiu, ale te zajęcia właśnie miały na celu sprowadzenie nas do poziomu. I bezruchu.

Marcin - zmęczony i zadowolony

Polamany 

Stopień: Wciąż się uczę ;-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 20:39   

Odświeżę trochę stary temat ale... Właśnie na kursie OWD instruktor od początku kładł nacisk na... trym, pływalność i techniki poruszania się w wodzie. Właśnie pływanie żabką, również do tyłu i "helikopter". Fakt nie można tego opanować do perfekcji na samym kursie OWD ale... mam podstawy i świadomość jak powinienem się poruszać pod wodą, Jak to zrobić i nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... Inaczej niestety się nie da...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2012, 03:12   

Alez da sie inaczej: nie cwiczyc a skillsy na kolanach. Co najmniej polowa forumowiczow Ci to powie.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu