Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs podstawowy w Warszawie
Autor Wiadomość
borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 14:56   Kurs podstawowy w Warszawie

Witam, kolega poszukuje dla żony centrum nurkowego w którym to centrum w/w żona mogłaby odbyć prezent urodzinowy w formie kursu podstawowego (centrum z jakąś salką wykładową i porządnym sprzętem) Raczej CMAS, NAUI, PSAI, SSI w WARSZAWIE

pozdrawiam

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 15:03   

Masz wiadomość :)

divemania 

Stopień: Tec CCR Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 16:45   Re: Kurs podstawowy w Warszawie

borewicz07 napisał/a:
Witam, kolega poszukuje dla żony centrum nurkowego w którym to centrum w/w żona mogłaby odbyć prezent urodzinowy w formie kursu podstawowego (centrum z jakąś salką wykładową i porządnym sprzętem) Raczej CMAS, NAUI, PSAI, SSI w WARSZAWIE

pozdrawiam

Tak naprawdę w Warszawie nie ma wielu Centrów Nurkowych w pełni tego słowa znaczeniu. Mam na myśli fizyczne miejsce z salą wykładową, sklepem ze sprzętem, ofertą wyjazdów bliskich i dalekich czy wypożyczalnią sprzętu. Nie wspomnę już o Centrach Nurkowych zarejestrowanych jako oficjalne Centrum Nurkowe dowolnej federacji - takich to znam 4. Roi się jednak od pięknych stron internetowych pseudo centrów nurkowych, których działalność sprowadza się do robienia wykładów w dużym pokoju, ewentualnie u kumpla w pracy, ze starym i zniszczonym sprzętem oraz kursami, które dalece odbiegają od wytycznych organizacji szkoleniowych, którymi się reklamują.

Tak więc polecam podczas poszukiwania zadać kilka pytań:

- czy macie Państwo fizyczne Centrum Nurkowego, z salą wykładową, sklepem itp.
- czy jesteście Państwo zarejestrowanym Centrum Nurkowym PADI, NAUI, SSI czy cokolwiek
- ilu pracuje u Państwa instruktorów na stałe
- czy zajęcia odbywają się z licencjonowanymi instruktorami czy tylko Divemasterami
- jaka jest ilość studentów na instruktora (max powinna być 4 na 1)
- czy instruktorzy mają stopień MSTD lub wyższy czy tylko OWSI (to tylko w PADI)
- czy podczas kursu OWD organizują Państwo 5 spotkań na basenie czy tylko 4

Takie małe rozpoznanie pozwoli Wam rozpoznać czy miejsce, do którego się wybieracie naprawdę rzetelnie podchodzi do szkolenia i można na nim polegać. Zdziwicie się ile, bardzo znanych i od lat działających "centrów" nurkowych to po prostu strona www, wykłądy w domu i fatalna jakość szkoleń.

Tutaj znajdziesz wyszukiwarkę Centrów Nurkowych zarejestrowanych w PADI

borewicz07 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 17:16   

Przedstawię koledze wszystkie zaproponowane przez Was opcje, ostateczną decyzję sam podejmie.

ps. Przemek zdaje mi się że mamy wspólne miasto rodowe i nawet się znamy, można by się na jakiegoś bąbla umówić w Stelchnie :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2012, 17:29   

Znam kilku instruktorów z najwyższej światowej półki w tym kilkoro Polaków - NIKT nie spełnia kryteriów postawionych przez divemanię. Znam też znakomicie rozbudowane, wielkie centra z szeroką ofertą, sklepami a jedno nawet z własnym basenem krytym i zapleczem hotelowym... w Warszawie na pewno nikt się czymś takim nie może pochwalić. @ divemania - masz własny basen? A jakieś centrum 587-mio gwiazdkowe ma?
@Borewicz07 - niech kolega rozejrzy się za porządnym instruktorem - jest ich w Warszawie kilku - a sklepu i ofert wycieczkowych szuka PO PORZĄDNYM kursie. Bądź pewien, że przyjmą ich pieniądze z otwartymi rękami, nawet bez kursu :)
Domyślam się kogo poleciła np. Torpeda - weź to poważnie pod uwagę, należą do najlepszych.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 06-09-2012, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

AdamP 

Stopień: nurkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 17:36   

Ciekawy i nie-stety? bardzo prawdziwy post.
Ale z oceną centrów niestety nie jest tak łatwo:
Cytat:
Tak więc polecam podczas poszukiwania zadać kilka pytań:

a jak oceniac odpowiedzi na te pytania?
Cytat:

Nie wiem w czym gorsze miałyby byc wykłady prowadzone w wynajmowanej np tylko na popołudnia salce konferencyjnej albo nawet w prywatnym domu (atmosfera)?
A już co sala wykładowa ma do
Cytat:
pracy, ze starym i zniszczonym sprzętem
albo do przestrzegania -bądź nie, wytycznych danej federacji w ogóle nie wiem.
Cytat:
- czy jesteście Państwo zarejestrowanym Centrum Nurkowym PADI, NAUI, SSI czy cokolwiek

Z mojego punktu widzenia jako kursanta ważne jest czy instruktor prowadzący jest zarejestrowany, czy może prowadzic zajęcia i certyfikowac w danej federacji, a nie czyj jest budynek w ktorym to robi.
Zresztą nie wiem jak jest w PADI czy NAUI, ale w SSI zdaje się ( z tego co wiem -niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) instruktorzy mogą działac i szkolic tylko w ramach afiliowanych w SSI centrów/szkół nurkowych.
Cytat:

-im więcej instruktorów tym lepiej? -gorzej? i co to ma do jakości szkolenia i treści przekazywanych na kursie?
Stawiac na ,,masówkę,fabrykę nurków" czy na ,,chałupnicze szkolenia"?
Cytat:
- czy zajęcia odbywają się z licencjonowanymi instruktorami czy tylko Divemasterami

To kto w końcu może prowadzic kursy i nadawac stopnie w danej federacji?!
Proszę napisz jak to jest w PADI, i jakie miejsce w PADI pełnią divemasterzy na kursach?
Cytat:

-bardzo generalne stwierdzenie, to juz chyba bardziej zalezy od standardów danej federacji i warunków na kursie, ale zgadzam się:
-ogólnie im mniej kursantów na jednego instruktora tym (powinno byc) lepiej.
Cytat:
- czy instruktorzy mają stopień MSTD lub wyższy czy tylko OWSI (to tylko w PADI)

Nieraz młody instruktor, krótko po kursie instruktorskim może miec więcej pasji i zapału, i podchodzic do każdego kursanta bardziej indywidualnie, niż jakiś ,,doświadczony" instruktor który wyszkolił juz dziesiątki kursantów na iluś-tam poziomach, i szkoli ,,hurtowo" bo przecież następni kursanci czekają a on musi miec zysk
(tak samo jak instruktor Trimixowy niekoniecznie musi -choc może, szkolic owudziaków lepiej niż OWSI)
Cytat:

hehehe...
TYLKO 4 czy TYLKO 4 lub 5?
a jakby jeszcze 6 się dało załatwic to już w ogóle super ;)
Znowu standardy danej federacji, choc standardy to tylko ,,minimum"
Cytat:
Takie małe rozpoznanie pozwoli Wam rozpoznać czy miejsce, do którego się wybieracie naprawdę rzetelnie podchodzi do szkolenia i można na nim polegać.

Tymi pytaniami to można conawyżej sprawdzic zaplecze logistyczne i ile kasy stoi za danym centrum/instruktorem, a nie czy szkoli dobrze czy źle.
Jaki jest związek przyczynowo-skutkowy pomiedzy:
Cytat:
po prostu strona www, wykłądy w domu

a:
Cytat:
fatalna jakość szkoleń.

??
...ja bym jeszcze spytał o to czy w cenie kursu są kawa i ciastka na wykładach? ;)
-to powinno mi w zupełności wystarczyc do oceny jakości szkolenia. :ping:
Ale rozumiem że cytowany post to było poprostu stanowisko w tej sprawie dużego
5-ciogwiazdkowego centrum nurkowego dużej (największej) federacji nurkowej.
Tylko że branża nurkowa to nie tylko takie centra...
Ostatnio zmieniony przez AdamP 06-09-2012, 17:47, w całości zmieniany 3 razy  

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 17:52   

jacekplacek napisał/a:
Warszawie na pewno nikt się czymś takim nie może pochwalić
Niestety się mylisz..... jest przynajmniej kilka

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2012, 18:04   

waterman napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Warszawie na pewno nikt się czymś takim nie może pochwalić
Niestety się mylisz..... jest przynajmniej kilka

Nie raz było tu stawiane pytanie o basen w Warszawie, i NIGDY nie podano, że jakiekolwiek warszawskie centrum nurkowe takowy posiada. Wymień je, proszę, będzie to wspaniała dwu-kierunkowa informacja: z zyskiem i dla klienta i dla takowego centrum.
Na Śląsku jest tylko jedno takie - CDP Nurek w Bytomiu:
http://ecw-bytom.pl/nurek...-wodniackie.php

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 18:11   

np Vertigo, Buddy oba z Warszawki

lightjedi 

Stopień: P2, WM1, SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 18:17   

Cytat:
sklepem

A to po co? :????:

AdamP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 18:33   

Cytat:
Cytat:
sklepem

A to po co?

Jak to po co?

Żeby po ( a jeszcze lepiej przed) kursem wcisnąc klientowi sprzęt :)
To już jest podejście biznesowe do nurkowania.
Nie wiem jak inni ale ja mimo wszystko wolał bym szkolic się u pasjonata nurkowania a nie u ,,jedynie dostawcy usług nurkowych" (choc i jeden i drugi może byc profesjonalistą w tym co robi)

divemania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 19:34   

AdamP napisał/a:
Ciekawy i nie-stety? bardzo prawdziwy post.
Ale z oceną centrów niestety nie jest tak łatwo:

Cytat:

Nie wiem w czym gorsze miałyby byc wykłady prowadzone w wynajmowanej np tylko na popołudnia salce konferencyjnej albo nawet w prywatnym domu (atmosfera)?
A już co sala wykładowa ma do pracy, ze starym i zniszczonym sprzętem albo do przestrzegania -bądź nie, wytycznych danej federacji w ogóle nie wiem.

Można to porównać np. do warsztatów samochodowych. Warsztat u p. Kazia w garażu, ze starymi narzędziami, bez nowoczesnych urządzeń, komputerów itp. będzie raczej gorzej naprawiał samochody niż renomowany warsztat ASO, doskonale wyposażony w narzędzia, w którym mechanicy do roku jeżdzą do ASO na szkolenia z najnowszych technik naprawiania samochodów oraz w którym co jakiś czas ktoś kontroluje jakość obsługi klienta. Oczywiście ktoś może napisać, że u niego Pan Kasiu super naprawia samochody w garażu i pewnie tak jest ale statystycznie na pewno większe szanse powodzenia mamy nowoczesnym warsztacie.

Dam Wam przykład. Ktoś, kto nie widzi potrzeby posiadania sali wykładowej, najprawdopodobniej nie będzie też widział potrzeby w zakupie pomocy naukowych, materiałów szkoleniowych i innych rzeczy sprawiających, że szkolenie jest ciekawsze i efektywniejsze. Ilu z Was miało kursu Rescue, podczas którego były race dymne, nosze, AED, sztuczna krew, łodź ratunkowa i np. rozcinanie suchego skafandra aby pokazać kursantom, że to nie takie łatwe ? Sam zakup zabawek pozwalających zrobić tak ciekawy i edukacyjnie efektywny kurs to nie mały wydatek, na który "pseudo" centrum nurkowe sobie nie pozwoli bo takie jest jego "podejście". Innymi słowy - jak ktoś robi coś profesjonalnie to najczęściej robi to dobrze. A jak ktoś robi coś "po pracy" albo jak najtaniej - efekt jest zawsze gorszy.

Cytat:

Cytat:

Z mojego punktu widzenia jako kursanta ważne jest czy instruktor prowadzący jest zarejestrowany, czy może prowadzic zajęcia i certyfikowac w danej federacji, a nie czyj jest budynek w ktorym to robi.
Zresztą nie wiem jak jest w PADI czy NAUI, ale w SSI zdaje się ( z tego co wiem -niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) instruktorzy mogą działac i szkolic tylko w ramach afiliowanych w SSI centrów/szkół nurkowych.

Instruktor musi być zarejestrowany w federacji bo inaczej nie będzie w stanie wystawić licencji. Korzyść ze szkolenie się w zarejestrowanym Centrum Nurkowym jest min. taka, że Centrum Nurkowe musi wykazać się pewnym poziomem usług, sprawdzana jest jakość ich szkoleń oraz spełnianie standardów danej organizacji. Dodatkowo, w PADI, Centrum Nurkowe otrzymuje od PADI wiele wskazówek, możliwości i rozwiązań mających na celu podniesienie jakości usług świadczonych przed dane Centrum. Kto jak kto ale PADI ma najwięcej na świecie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń i dzieli się nim ze swoimi "dziećmi" ;)
Mało z Was pewnie zdaje sobie sprawę, że min. raz w roku do każdego Centrum Nurkowego przyjeżdża osobiście manager z PADI analizując dane Centrum Nurkowe i starając się doradzić jak zwiększyć zadowolenie klientów.

Cytat:

Cytat:

-im więcej instruktorów tym lepiej? -gorzej? i co to ma do jakości szkolenia i treści przekazywanych na kursie?
Stawiac na ,,masówkę,fabrykę nurków" czy na ,,chałupnicze szkolenia"?

Jeżęli w Centrum Nurkowym pracuje 1 instruktor to wiadomo, że to chałupnicza roboa jednego gościa. Jeżeli ten jeden gość gdzieś robi coś źle - nikt i nic nie wyłapie tego niedociągnięcia, a kursanci otrzymają złe wyszkolenie nawet o tym nie wiedząc. U nas pracuje 4 Instruktorów. Po 5 latach działalności nadal czasami jeden drugiemu podpowiada czasami, że coś tam zrobił źle - czasami poprzez zapomnienie, czasami z lenistwa. Tak czy inaczej dzięki temu, że jest nas więcej mamy możliwość wyłapania tych błędów i skorygowania ich póki kurs jeszcze trwa.

Cytat:

Cytat:

To kto w końcu może prowadzic kursy i nadawac stopnie w danej federacji?!
Proszę napisz jak to jest w PADI, i jakie miejsce w PADI pełnią divemasterzy na kursach?

Divemaster w PADI to asysten Instruktora. Może od asystować Instruktorowi podczas szkoleń, pomagać w logistyce kursu oraz samodzielnie zajmować się certyfikowanymi nurkami (np. prowadzić grupę nurków pod wodą). Nie może on jednak prowadzić szkolenia (nawet na basenie) po za kursem Discovel Scuba Diving, samodzielnie przeprowadzać ćwiczeń na jakimkolwiek kursie i prowadzić wykładów. Na kursie DM nie uczy się metodologii szkolenia oraz oceniania. Niestety często to właśnie DM jest osobą prowadzącą kursy bo po prostu im się nie płaci.

Cytat:

Cytat:

-bardzo generalne stwierdzenie, to juz chyba bardziej zalezy od standardów danej federacji i warunków na kursie, ale zgadzam się:
-ogólnie im mniej kursantów na jednego instruktora tym (powinno byc) lepiej.

Standardy każdej organizacji mówią, żeby dostosować je do lokalnych warunków. Tak więc przy kursie OWD możemy wziąć pod wodę np. 8 osób. W Egipcie, gdzie woda jest przejżysta, ciepła i spokojna jest to do przyjęcia ale czy wyobrażasz sobie 8 osób w polskich wodach ? Ja nie. W Divemanii na kursie OWD max ilość osób na Instruktora to 4, a i tak podczas nurkowania zawsze obecny jest też Divemaster.

Cytat:

Cytat:

Nieraz młody instruktor, krótko po kursie instruktorskim może miec więcej pasji i zapału, i podchodzic do każdego kursanta bardziej indywidualnie, niż jakiś ,,doświadczony" instruktor który wyszkolił juz dziesiątki kursantów na iluś-tam poziomach, i szkoli ,,hurtowo" bo przecież następni kursanci czekają a on musi miec zysk
(tak samo jak instruktor Trimixowy niekoniecznie musi -choc może, szkolic owudziaków lepiej niż OWSI)

Oczywiście masz rację tylko np. Instruktor MSDT czy Staff Instruktor odbył szkolenie ponad podstawowy kurs Instruktorski i zdobył umiejętności prowadzenia zajęć na trochę innym poziomie. Po za tym fakt, że dany Instruktor się rozwija a nie tylko przystaje na podstawowym kursie Instruktorskim świadczy o tym, że podchodzi poważnie i profesjonalnie do swojej pracy.

Cytat:

Cytat:

hehehe...
TYLKO 4 czy TYLKO 4 lub 5?
a jakby jeszcze 6 się dało załatwic to już w ogóle super ;)
Znowu standardy danej federacji, choc standardy to tylko ,,minimum"

To w przypadku kursu OWD jest bardzo istotne. Standardy PADI mówią, żę kursant musi zrobić 5 sesji basenowych, podczas których musi 5 razy rozmontować i zmontować sprzęt. Sesja nr 4 i 5 posiada tylko po 2 ćwiczenia. Bez problemu można zrobić ja razem podczas jegnego spotkania na basenie, które zazwyczaj trwa 1 do 1,5h. Problem w tym, że zajęcia basenowe nie mają tylko na celu wykonanie przez kursanta ćwiczeń i do domu. To czas spędzony pod wodą oswaja kursanta ze sprzętem, wodą itp. Obserwowałem to na własne oczy. Kursant, który w kursie OWD miał 4h basenu na wodach otwartych radzi sobie dużo gorzej niż ten, który basenów miał 5. Ta jedna godzina więcej pod wodą, na tym etapie edukacji, powoduje ogromną różnicę w pewności siebie, motoryce pod wodą i ogólnym umiejętnością kursantów.

Cytat:

Takie małe rozpoznanie pozwoli Wam rozpoznać czy miejsce, do którego się wybieracie naprawdę rzetelnie podchodzi do szkolenia i można na nim polegać.

Cytat:

Tymi pytaniami to można conawyżej sprawdzic zaplecze logistyczne i ile kasy stoi za danym centrum/instruktorem, a nie czy szkoli dobrze czy źle.
Jaki jest związek przyczynowo-skutkowy pomiedzy:
po prostu strona www, wykłądy w domu
a:
fatalna jakość szkoleń.
??

No właśnie staram się to wyjaśnić w całym poście powyżej. Instruktor, który nie zdobył się na zrobienie profesjonalnego zaplecza szkoleniowego, najprawdopodobniej na takie "skróty" też będzie chodził w innych dziedzinach szkolenia oraz raczej nie zdobędzie się na wydanie większej ilości pieniędzy na pomoce naukowe zwiększające jakość jego szkolenia. Jeżęli kursant i tak nie wie jak powinnien wyglądać kurs to po co mam wydawać kasę na rzeczy, które nie są obowiązkowe ?

Cytat:

...ja bym jeszcze spytał o to czy w cenie kursu są kawa i ciastka na wykładach? ;)
-to powinno mi w zupełności wystarczyc do oceny jakości szkolenia.

I masz rację. Ludzie uczą się efektywniej jeżeli są bardziej wyluzowani i nie czują stresu. To jest naukowa teoria. W sali wykłądowej pełnej fajnych zabawek, w której jest dobra kawa i ciastka (nie zapomnij, że większość zajęć odbywa się w tygodniu, po pracy) i jest miła przyjemna atmosfera - nauke będzie dużo przyjemniejsza, a co za tym idzie, efektywniejsza niż w sali konferencyjnej u kogoś w pracy.

Cytat:

Ale rozumiem że cytowany post to było poprostu stanowisko w tej sprawie dużego
5-ciogwiazdkowego centrum nurkowego dużej (największej) federacji nurkowej.
Tylko że branża nurkowa to nie tylko takie centra...

To prawda. To moje stanowisko jako osoby, która prowadzi takie Centrum Nurkowe. Ale nie zawsze tak było. Kiedyś nie miałem takiej wiedzy i robiłem to inaczej. Dzięki temu wiem, że ludzie dużo lepiej są wyszkoleni przez osoby, spełniający wymaganie opisane w tej dyskusji niż gdziekolwiek inne.
Jasne, ze można generalizować. Napewno jest sporo instruktorów, którzy bez Centrum Nurkowego, robiąc wykłady w dużym pokoju robią super kursy i świetnie szkolą. Głównie dlatego, że robią to z pasją. Ale statystyka tutaj jest nieciekawa. Takich ludzi jest mało. Za to masa jest pseudo centrów nurkowych, nie mająsych wiele współnego ze słowem "centrum".

Wpisz w google "kurs nurkowania warszawa" kliknij w pierwszy wynik wyszukiwania. Zapisz adres. Podjedz tam przy okazji, zrób zdjęcie i wrzuć na forum. Zobaczysz, że nic dziwnego, że na wyjazdach instruktorów tego "centrum" tyko w tym roku były 2 wypadki nurkowe, z czego jeden śmiertelny.

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 19:35   

waterman napisał/a:
np Vertigo

Hmm... byłbym sceptyczny w tej kwestii - to raczej basenik niż basen (9*3*3 m).

Spotkałem jakiś czas temu świeżego nurka wyszkolonego przez znane stołeczne centrum ze sklepem, salą wykładową, super-hiper bajerami. Zamiast 4 nurkowań na wodach otwartych miał 2 (bo instruktor nie miał czasu, a jemu się spieszyło przed wyjazdem do Egiptu), a umiejętności jakie posiadł na kursie były mocno niewystarczające (sam to stwierdził po pierwszym nurkowaniu z kimś innym niż instruktor).

[ Dodano: 06-09-2012, 19:49 ]
divemania napisał/a:

Wpisz w google "kurs nurkowania warszawa" kliknij w pierwszy wynik wyszukiwania. Zapisz adres. Podjedz tam przy okazji, zrób zdjęcie i wrzuć na forum. Zobaczysz, że nic dziwnego, że na wyjazdach instruktorów tego "centrum" tyko w tym roku były 2 wypadki nurkowe, z czego jeden śmiertelny.

Wpisałem tą frazę w google i byłem mocno zaskoczony: zobaczyłem coś takiego i nie wiem jak mam rozumieć zacytowaną wypowiedź

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 20:05   

Buuuahahahahah. Nie ma jak nieźle się zareklamować :) .

Rozumiem, ze Przemysław mówił o swojej konkurencji. Ale dziwnie to wygląda, by najpierw zachwalać procedury danej organizacji (te kontrole itp.), a następnie w tym samym poście podkładać swoją konkurencję z tej samej organizacji? Świat nurkowy jest naprawdę dziwny.

Ja wybrałem szkołę nurkowania, której instruktorzy starają się jak najmniej "politykować" a jak najwięcej nurkować (w tym naprawdę grubo, w jaskiniach, na wrakach itp.). To jest dla mnie ważniejsze od wypasionych salek czy zadufanego gadania o najlepszych procedurach.
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 06-09-2012, 20:43, w całości zmieniany 1 raz  

AdamP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 20:56   

divemania dziekuję że odpisałeś na moje pytania
A co do Twoich odpowiedzi:
ad.1. znam wielu takich ,,panów Kaziów" nie tylko w nurkowaniu czy branży samochodowej, i samodzielna działalnośc w niczym nie przeszkadza im korzystac z najnowszych narzędzi, metod czy stale doskonalic swojej wiedzy, a myślę że wręcz pomaga bo wydają kasę np. na sprzęt nurkowy a nie na pielęgnację trawnika przed biurem, czy ładne meble do sali wykładowej.Nie działając w ramach żadnych sieci patronackich (nie mam tu na myśli federacji nurkowych!) nie są ograniczani narzuconymi przez nie wymogami i mogą wykazac się własną inwencją i kreatywnością.
Cytat:
Ktoś, kto nie widzi potrzeby posiadania sali wykładowej, najprawdopodobniej nie będzie też widział potrzeby w zakupie pomocy naukowych, materiałów szkoleniowych i innych rzeczy sprawiających, że szkolenie jest ciekawsze i efektywniejsze.

Wydawało mi się że co jak co ale podręczniki itp. to regulują standardy federacji?
Że bez względu na to gdzie robimy kurs to i tak szkoli nas instruktor a nie centrum, i to jego tyczą się te standardy.
ad.2. typowo amway'owo-korporacyjne argumenty, a jednak większośc ludzi dobrze i smacznie zjeśc chodzi do restauracji a nie do McDonalda.
Cytat:
Korzyść ze szkolenie się w zarejestrowanym Centrum Nurkowym jest min. taka, że Centrum Nurkowe musi wykazać się pewnym poziomem usług, sprawdzana jest jakość ich szkoleń oraz spełnianie standardów danej organizacji. Dodatkowo, w PADI, Centrum Nurkowe otrzymuje od PADI wiele wskazówek, możliwości i rozwiązań mających na celu podniesienie jakości usług świadczonych przed dane Centrum. Kto jak kto ale PADI ma najwięcej na świecie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń i dzieli się nim ze swoimi "dziećmi"
Mało z Was pewnie zdaje sobie sprawę, że min. raz w roku do każdego Centrum Nurkowego przyjeżdża osobiście manager z PADI analizując dane Centrum Nurkowe i starając się doradzić jak zwiększyć zadowolenie klientów.

A w McDonaldzie jest ,,tajemniczy gośc" i ,,najwyższa jakośc" ;)
Jakoś tak jednak jest w życiu że w tych dużych korporacjach może i jest wszedzie jednakowo...
..ale przeważnie jednakowo miernie tudziez średnio....
ad.3.
Cytat:
Jeżęli w Centrum Nurkowym pracuje 1 instruktor to wiadomo, że to chałupnicza roboa jednego gościa.

Ale za to skoro nadal istnieje na rynku i stanowi konkurencję dla tych 4 z dużego centrum to musi byc dobry w tym co robi.
Tych 4 natomiast w większości wypadków prędzej czy później pracuję ,,pod linijkę" standardów swojego szefa/federacji i nie robi juz różnicy czy jest ich 4 czy 1.
Ilośc to nie jakośc...
-ale to tylko moje zdanie.
Cytat:
Tak czy inaczej dzięki temu, że jest nas więcej mamy możliwość wyłapania tych błędów i skorygowania ich póki kurs jeszcze trwa.

Chcesz mi powiedziec że w czterech prowadzicie jeden kurs?
A to przepraszam...
Trzeba było tak od razu pisac:)
ad.4.
Cytat:
Nie może on jednak prowadzić szkolenia (nawet na basenie) po za kursem Discovel Scuba Diving, samodzielnie przeprowadzać ćwiczeń na jakimkolwiek kursie i prowadzić wykładów. Na kursie DM nie uczy się metodologii szkolenia oraz oceniania. Niestety często to właśnie DM jest osobą prowadzącą kursy bo po prostu im się nie płaci.

Czyli poprostu łamie się standardy, czy to w duzym centrum czy w pojedynkę.
Po tym co napisałeś możnaby nawet zaryzykowac stwierdzenie że lepiej iśc do instruktora który samodzielnie prowadzi wszystkie zajęcia, niz do duzego centrum mającego X instruktorów i Y divemasterów, gdzie wysługują sie tymi ostatnimi:)
ad.5.
Cytat:
tylko np. Instruktor MSDT czy Staff Instruktor odbył szkolenie ponad podstawowy kurs Instruktorski i zdobył umiejętności prowadzenia zajęć na trochę innym poziomie

No widzisz a on ma nadal szkolic na poziomie kursu OWD :)
Tu już nawet mniej chodzi o umiejętności nurkowe a bardziej o pedagogiczne...
ad.6.
Cytat:
Standardy PADI mówią, żę kursant musi zrobić 5 sesji basenowych

Więc skoro ma ich byc 5 a nie 4, to pomijając tą ostatnią sesję łamię sie standardy!
Co tu ma do tego wielkośc centrum albo jego infrastruktura? - nie rozumiem.
Zaryzykuje nawet stwierdzenie że standardy najczęściej łamie się tam gdzie ma byc:dużo,szybko, tanio i jednakowo (bo jak jest jednakowo to jest podobno ,,wysoka jakośc")
...wot taka ,,urrawniłowka"
ad.7.
Cytat:
No właśnie staram się to wyjaśnić w całym poście powyżej. Instruktor, który nie zdobył się na zrobienie profesjonalnego zaplecza szkoleniowego, najprawdopodobniej na takie "skróty" też będzie chodził w innych dziedzinach szkolenia oraz raczej nie zdobędzie się na wydanie większej ilości pieniędzy na pomoce naukowe zwiększające jakość jego szkolenia. Jeżęli kursant i tak nie wie jak powinnien wyglądać kurs to po co mam wydawać kasę na rzeczy, które nie są obowiązkowe ?

Cytat:
Ludzie uczą się efektywniej jeżeli są bardziej wyluzowani i nie czują stresu. To jest naukowa teoria. W sali wykłądowej pełnej fajnych zabawek, w której jest dobra kawa i ciastka (nie zapomnij, że większość zajęć odbywa się w tygodniu, po pracy) i jest miła przyjemna atmosfera - nauke będzie dużo przyjemniejsza, a co za tym idzie, efektywniejsza niż w sali konferencyjnej u kogoś w pracy.

Dla mnie podstawową funkcją instruktora nurkowania/centrum nurkowego ma byc nauczenie klienta nurkowac.Podstawowymi narzędziami służącymi do tego są wiedza i umiejętności instruktora, oraz sprzęt wykorzystywany do szkolenia i materiały szkoleniowe, cała reszta jest tylko dodatkiem (aczkolwiek nieraz miłym dodatkiem) i jeśli nie służy podstawowemu celowi jakim jest nauka nurkowania to jest dla mnie zbędna.
Tak samo samochód czy komputer oddaje do naprawy tam gdzie wiem że się na tym znają i zrobią to dobrze, a nie tam gdzie mają ładną siedzibę i fajne logo w reklamie.

Mimo wszystko tak jak już pisałem rozumiem Twoje zdanie, zwłaszcza że ,,punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
Ale przytoczone przez Ciebie argumenty nie do końca mnie przekonują, można by je streścic jednym zdaniem ,,idź tam gdzie uczą wg standardów" (a najlepiej jeszcze wykraczają poza nie)
A cała reszta jak juz pisałem jest tylko dodatkiem, -choc jak to z dodatkami bywa- nieraz bardzie krzykliwym niż zasadnicza treśc.

Ja mimo wszystko nadal wolę knajpkę od McDonalda i indywidualne podejście do kursanta od ,,fabryki nurków"

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez AdamP 06-09-2012, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  

divemania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 21:22   

Pawel_B napisał/a:
Buuuahahahahah. Nie ma jak nieźle się zareklamować :) .

Rozumiem, ze Przemysław mówił o swojej konkurencji. Ale dziwnie to wygląda, by najpierw zachwalać procedury danej organizacji (te kontrole itp.), a następnie w tym samym poście podkładać swoją konkurencję z tej samej organizacji? Świat nurkowy jest naprawdę dziwny.

He He He ;) No faktycznie to śmiesznie wyszło. Chodziło mi oczywiście o naturalne wyniki wyszukiwania, a nie reklamy sponsorowane.
A co do moich wypowiedzi to chyba nie do końca udało mi przekazać to co chciałem. Ja nie twierdze, że wszystkoe centra nurkowe danej organizacji są najlepsze. Ja staram sie Wam pokazać, że spora ilość ofert, ktore może znależć w Interencie potencjalny kursant to oferty wprowadzające ich w błąd, w tym sensie, ze sprawiają wrażenie dużego Centrum Nurkowego, a w rzeczywistości będącymi ładną stroną www i niczym więcej. A to czy dotyczy ona PADI, SSI, CMAS czy czegokolwiek innego to nie ma znaczenia.

Cytat:

Ja wybrałem szkołę nurkowania, której instruktorzy starają się jak najmniej "politykować" a jak najwięcej nurkować (w tym naprawdę grubo, w jaskiniach, na wrakach itp.). To jest dla mnie ważniejsze od wypasionych salek czy zadufanego gadania o najlepszych procedurach.

Może i słusznie. Ale nie uproszczajmy. Jest coś pomiędzy. Daleki jestem od politykowania zamiast nurkowania ale twórca posóta zapytał o Centrum Nurkowe z salą wykładową itp. dla żony kolegi więc mu napisałem, żeby ostrożnie przeglądał oferty bo wiele z nich mogą sprawiać wrażenie właśnie takich, dużych, centrów nurkowych, a w rzeczywistości nimi nie być.

bogusz75 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 21:59   

Cytat:

Dam Wam przykład. Ktoś, kto nie widzi potrzeby posiadania sali wykładowej, najprawdopodobniej nie będzie też widział potrzeby w zakupie pomocy naukowych, materiałów szkoleniowych i innych rzeczy sprawiających, że szkolenie jest ciekawsze i efektywniejsze. Ilu z Was miało kursu Rescue, podczas którego były race dymne, nosze, AED, sztuczna krew, łodź ratunkowa i np. rozcinanie suchego skafandra aby pokazać kursantom, że to nie takie łatwe ? Sam zakup zabawek pozwalających zrobić tak ciekawy i edukacyjnie efektywny kurs to nie mały wydatek, na który "pseudo" centrum nurkowe sobie nie pozwoli bo takie jest jego "podejście". Innymi słowy - jak ktoś robi coś profesjonalnie to najczęściej robi to dobrze. A jak ktoś robi coś "po pracy" albo jak najtaniej - efekt jest zawsze gorszy.

Nie widze różnicy kursu zrobionego na ławce w parku, na kocu nad jeziorem czy na sofie w dużym pokoju przy wykorzystaniu odpowiednich materiałów (filmy, slajdy itp.) od tego robionego w sali wykładowej.
Oczywiście nie znam innego kursu w takim zakresie, od tego który zrobił MIchał Kosut, który notabene równiez nie posiada własnego centrum nurkowego.

Cytat:

Oczywiście masz rację tylko np. Instruktor MSDT czy Staff Instruktor odbył szkolenie ponad podstawowy kurs Instruktorski i zdobył umiejętności prowadzenia zajęć na trochę innym poziomie. Po za tym fakt, że dany Instruktor się rozwija a nie tylko przystaje na podstawowym kursie Instruktorskim świadczy o tym, że podchodzi poważnie i profesjonalnie do swojej pracy.

Instruktorzy po swoim egzaminie OWSI zostaja kilka dni dłużej na kursie MSDT, żeby uczyć się nauczania specjalizacji, a nie rozwijac swoją wiedze na temnat szkolenia OWD, tego uczyli sie przez ostatnie dwa tygodnie. Na Staffie uczyśz się oceniac kandydatów na instruktórów. Oczywiście nie neguje samodoskonalenia, ale swoje kwalifikacje podnosza wszyscy instruktorzy a nie tylko Ci z centrów nurkowych.

Cytat:

hehehe...
To w przypadku kursu OWD jest bardzo istotne. Standardy PADI mówią, żę kursant musi zrobić 5 sesji basenowych, podczas których musi 5 razy rozmontować i zmontować sprzęt. Sesja nr 4 i 5 posiada tylko po 2 ćwiczenia.

popraw mnie jezeli się mylę, ale nie jest nigdzie napisane że nie mozna połączyć zajęc 4 i 5, jest tylko zapis że kursant musi złożyć i rozłozyć sprzęt 5 razy

Cytat:

No właśnie staram się to wyjaśnić w całym poście powyżej. Instruktor, który nie zdobył się na zrobienie profesjonalnego zaplecza szkoleniowego, najprawdopodobniej na takie "skróty" też będzie chodził w innych dziedzinach szkolenia oraz raczej nie zdobędzie się na wydanie większej ilości pieniędzy na pomoce naukowe zwiększające jakość jego szkolenia. Jeżęli kursant i tak nie wie jak powinnien wyglądać kurs to po co mam wydawać kasę na rzeczy, które nie są obowiązkowe ?

Ale profesjonalne zaplecze szkoleniowe to nie musi być centrum nurkowe, tylko odpowiednie materiały pomocne przy szkoleniu (AED, manekiny itp)
Oczywiście nie możesz zagwarantować, Ze Twoi instruktorzy (poprzez jak to nazwałes lenistwo lub zapomnienie) popełnia bład mocno rażący w bezpieczeństwo lub standardy

Cytat:

Jasne, ze można generalizować. Napewno jest sporo instruktorów, którzy bez Centrum Nurkowego, robiąc wykłady w dużym pokoju robią super kursy i świetnie szkolą. Głównie dlatego, że robią to z pasją. Ale statystyka tutaj jest nieciekawa. Takich ludzi jest mało. Za to masa jest pseudo centrów nurkowych, nie mająsych wiele współnego ze słowem "centrum".

Tak samo sporo jest centrów nurkowych z dużym zapleczem, mega wypasionych, w których istruktorzy z różnych powodów odwalają fuszerkę narażając swoich kursantów.

divemania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2012, 22:12   

Cytat:

Tak samo sporo jest centrów nurkowych z dużym zapleczem, mega wypasionych, w których istruktorzy z różnych powodów odwalają fuszerkę narażając swoich kursantów.

Może się mylę ale uważam, że jeżeli weźmiemy pod uwagę stu instruktorów i sto certyfikowanych Centrów Nurkowych, w które ktoś zainwestował kasę, zatrudnił instruktorów itp. to dużo większą szansa na słabą jakość usługi mamy u pojedyńczego Instruktora, którego nikt nie sprawdza i rozlicza z jakości niż w Centrum Nurkowym, w którym jest ktoś kto dbając o jego interesy - dba też o jakość usług.

W Divemanii co jakiś czas kursanci dostają ankietę z pytaniami, min. o to co było, a czego nie było na kursie. Dzięki temu można łatwo zweryfikować czy Instruktor, który prowadził dany kurs nie pomija jakiś elementów kursy, tym samym łamiąc standardy. Jak coś takiego miałoby działać u instruktora, który zrobił sobie stronę www i robi kursy nurkowania ? Miałby sam sobie dać karę ? ;)

[ Dodano: 06-09-2012, 22:30 ]
Zgodnie z przypuszczeniami włożyłem kij w mrowisko więc chciałbym podsumować naszą dyskusję i nie doprowadzić do analizowania każdego słowa w odmienny sposób przez każdego czytelnika.

Chciałem zwrócić uwagę, że w dzisiejszych czasach, kiedy głównym źródłem informacji jest Internet, wiele ofert przedstawia nieprawdziwą informację.

W nurkowaniu przekłada się to na ofertę centrum nurkowego, które wcale nie jest tym czym myślimy, że jest. W moim mniemaniu "Centrum Nurkowe" to miejsce, gdzie mogę przyjść, zobaczyć jak wygląda. Miejsce, w którym jest sklep ze sprzętem, w którym mogę ten sprzęt zobaczyć, przymierzyć itp. Miejsce, które utrzymuje jakiś poziom usług, najlepiej kontrolowany przez inną osobę czy organizację.
Problem, na który chciałem zwrócić uwagę to ten, że większość ofert w Internecie (czytaj "stron www") to oferty wirtualnych tworów, pojedynczych instruktorów pozbawionych wymienionych powyżej cech.
Czy kurs będzie lepszy tam czy gdzie indziej to sprawa drugorzędna o tyle, ze nie ma co do tego reguły. Faktem jednak jest to, że spodziewamy się czegoś czym to coś nie jest i na to chciałem zwrócić uwagę autora postu.

Tak czy inaczej zapraszam Was wszystkich serdecznie do naszego Centrum Nurkowego. Mamy spory sklep, ładujemy wszystkie gazy, mamy fajną salkę wykładową. ŻĘby nie było, że tylko kasa nam w głowie - robimy dla Was od czasu do czasu fajne imprezy i tak w najbliższy czwartek będzie i taka ;) Mam nadzieje, że jak najwięcej z Was przyjdzie i będziemy mogli na spokojnie, przy browarku, pogadać o wyższości świat Bożego Narodzenia nad Wielką Nocą.

borewicz07 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2012, 07:44   

Nie no Panowie, porządne zaplecze techniczne jest ważne. Odpowiednio duży wybór rozmiarów pianek (w dobrej kondycji - żart w stylu: "dlaczego ten rękaw jest oberwany? ;to po ataku rekina" - może już dzisiaj nie śmieszyć), jakaś sprężarka (co by kursantka zobaczyła jak oni wciskają to powietrze do tego żelastwa), a co do salki to chyba aż takiego ciśnienia nie ma, jeśli ktoś ma fajną chatę i pokój z mnóstwem gratów nurkowych, niczym w pokoju Mayola z filmu Big Blue to może nawet tyć ciekawe dla takiego świeżaka... No a instruktor to raczej wiadomo że musi być profeska z zapałem do nurkowania a nie z podejściem: "jak nie mam z tego kasy to do wody już generalnie nie wchodzę..." bo takich jest coraz więcej.

pozdrawiam

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2012, 09:01   

jacekplacek napisał/a:
@Borewicz07 - niech kolega rozejrzy się za porządnym instruktorem - jest ich w Warszawie kilku - a sklepu i ofert wycieczkowych szuka PO PORZĄDNYM kursie. Bądź pewien, że przyjmą ich pieniądze z otwartymi rękami, nawet bez kursu :)

Ja też popieram zdanie Jacka. Nie mam wielkiego doświadczenia w byciu szkolonym (3-4 instruktorów), ale mam na tyle duże, żeby wiedzieć, że znacznie ważniejsze jest, czego i jak jesteś uczony (w sensie: jak dobierany jest do Ciebie sposób nauki i teorii i praktycznej) niż to, czy centrum ma własną salę i 10 innych instruktorów, którzy i tak nie będą mieli z Tobą do czynienia (choć widzę tu pewną potencjalną przewagę centrum: możliwość odbycia zajęć z kilkoma instruktorami, co pozwoli zobaczyć, co do nas przemawia).

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu