Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Na kłopoty... Cejrowski :)
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2012, 11:30   Na kłopoty... Cejrowski :)

Za fejsbookiem:
"Szanowni Państwo,
Zamiast zwiększać prędkość naszego podróżowania budując drogi, władza utrudnia życie i stawia kolejne setki fotoradarów.
W tej sytuacji trzeba sobie jakoś radzić.
Mam prawników w rodzinie - dostałem od nich wzorek pisma, który przy najbliższej okazji zastosuję z wielką przyjemnością.
wc

---

Szanowny Panie Komendancie,

W dniu 22.07.2012 o godz. 19.30, zostało zrobione zdjęcie (rzekomo mojego pojazdu) o Numerze Rej. 12PIGS43 i przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie, obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru - pomiar prędkości - może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został faktycznie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości. Jednak - do rzeczy:

Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać /ani marki ani modelu pojazdu ani rodzaju nadwozia/, a także nie mam możliwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podobnie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „od tyłu” / „z przodu”), więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości.

Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Komendę Policji w Pacanowie do użycia fotoradaru marki /nazwa marki fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/ w dn. 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/ lub podanie odpowiednich aktów prawnych, na mocy których Komenda Policji w Pacanowie dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego funkcjonariuszom Komendy Policji w Pacanowie na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).

Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.

Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomiaru.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Państwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.

Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu 22.07.2012 (ze szczególnym uwzględnieniem godzin /zakres godzinowy przed i po godzinie zdarzenia/), która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. temperatury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to /tu wymienić np. że w miesiącu kiedy nastąpiło zdarzenie/ był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urządzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej. Pomijam fakt, że wysłana do mnie korespondencja była podpisana faksem, a nie oryginalnym podpisem funkcjonariusza Policji. Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru. Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezachowanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczywistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wymaganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.

Proszę o dokładne informacje - czy w przesłanej przez Państwa dokumentacji prędkość zarejestrowanego pojazdu jest już pomniejszona o błąd pomiarowy, który dla urządzenia /nazwa fotoradaru/ wynosi ± /podać błąd pomiarowy urządzenia/ km/h (dla prędkości poniżej 100 km)?

Na jakiej podstawie prawnej Komenda Policji w Pacanowie wystawia wezwanie i mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych.

Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru marki /nazwa fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/, a także czy Komenda Policji w Pacanowie sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.

Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana Komendanta z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania / mandatu karnego, a także odnośnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru.

Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma.

W przypadku braku przesłania ww. dokumentacji będę mieć podstawy do przypuszczenia, iż Komenda Policji w Pacanowie nie posiada ww. dokumentów a jednocześnie, że doszło po prostu do próby wyłudzenia grzywny (przez Urzędników Administracji Terenowej w celu podreperowania moim kosztem - budżetu Państwa oraz Gminy Pacanów – co stanowi podstawę (i jest moim prawnym obowiązkiem) do złożenia w Prokuraturze doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 300 KK.

Oczekując na Państwa odpowiedź, pozostaję

Z poważaniem,

Jan Koza-Kozłowski"

:)

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 11:48   

wszystko fajnie, ale na zdjęciach często są wykadrowane naklejki na szybie z numerem rejestracyjnym...i tutaj ten fragment jest nie teges:
jacekplacek napisał/a:
tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe.

pewnie, że można też podrobić, ale idąc tym tokiem rozumowania Pan Cejrowski od razu mógł zarzucić komendantowi z "Pacanowa" sfabrykowanie zdjęcia w Photoshopie i próbę wyłudzenia korzyści majątkowych...
każdy tak by mógł - ściema Cejrowskiego żeby zwrócić na siebie uwagę na fejsie

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2012, 11:53   

Na fejsie zwracano uwagę, ze najmocniejszym argumentem jest spełnienie wymogów stawianych samym fotoradarom.
Z drugiej strony: dlaczego dla Policji w kontakcie bezpośrednim nalepka na szybie nie wystarcza i jeżeli już coś do niej mają, to czepiają się że odrapana lub źle naklejona - ale podstawą do stwierdzenia zgdoności pojazd-właściciel-numery nie jest...

Anakin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 12:37   

Jest jakieś orzeczenie Sądu Najwyższego że tablica rejestracyjna nie ma charakteru dokumentu urzędowego, to pewnie naklejki też nie ma. Dla identyfikacji pojazdu służy VIN.

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 13:19   

Anakin napisał/a:
tablica rejestracyjna nie ma charakteru dokumentu urzędowego

a to ciekawe, gdyż wydanie dowodu rejestracyjnego wraz z tablicami następuje w drodze decyzji administracyjnej...

Anakin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 20:06   

Decyzja jest dokumentem, sama tablica nie. Orzeczenie dotyczy identyfikacji pojazdu i wynika z niego, że nie można identyfikować pojazdu tylko na podstawie samej tablicy gdyż nie ma ona charakteru dokumentu urzędowego.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2012, 20:50   

Cytat:
Za fejsbookiem:

Właśnie dostałem stosowne pisemko od łapaczy piratów takich jak ja i pewnie wypróbuję ten tekst :)
Dam znać co i jak poszło gdy się zdecyduję na taki tok załatwiania tej sprawy.
I nie chodzi o stówę mandatu tylko o to że stawiają fotoradary tam gdzie kończy sie miejscowość czyli w polu.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2012, 20:58   

No to Włodziu rozstrzygnie spór niepodważalnie bo z autopsji :)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 21:34   

jacekplacek napisał/a:
Na fejsie zwracano uwagę, ze najmocniejszym argumentem jest spełnienie wymogów stawianych samym fotoradarom.

Kiedyś jak fotoradary zaczęły się masowo pojawiać, miałem okazję rozmawiać z inspektorem GUM'u. W ciągu roku chyba z pięć razy dostał mandat i za każdym razem odpisywał z prośbą o wyraźniejsze zdjęcie bo nie rozpoznaje czy to on, czy brat. Pismo niby to odruchowo podbijał pieczątką GUM :)

Jak nietrudno się domyśleć, po wysłaniu pisma było już cicho.

Nie wiem jak teraz, ale wtedy istniał przepis, że sprzęt tego typu, który nie jest sprzętem przenośnym, powinien być sprawdzany (wzorcowany?) przez GUM w miejscu instalacji. Każde przeniesienie fotoradaru powodowało konieczność ponownego sprawdzenia.

Znając życie pewnie już zmienili, albo ZURAD robi tylko fotoradary przenośne :)

Raq 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 21:42   

Witam

Teraz nie ma potrzeby rozpoznawania osoby popełniającej wykroczenie drogowe. Można wybrać opcję bez wskazania popełniającego wykroczenie. Równa się to mandat zwiększony zwykle o 100zł i brak punktów karnych. Przyznawany jest on właścicielowi pojazdu.

Aby było ciekawiej zdjęcia wysyłają tylko straże gminne, Inspekcja Transportu Drogowego wysyła tylko wezwanie do wskazania osoby, która popełniała wykroczenie. Zdjęcia można zobaczyć dopiero w toku postępowania sądowego.

Na koniec. Policja nie posiada już fotoradarów.

Pozdrawiam
Piotrek

P.S.
Z doświadczenia wiem, że nic nie wskórasz. Straże gminne mają już to gruntownie przećwiczone.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2012, 21:57   

Raq napisał/a:
Przyznawany jest on właścicielowi pojazdu.

Pół tekstu Cejrowskiego mówi o potrzebie ustalenia tożsamości pojazdu.

Raq 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 22:09   

Ja tego nie neguję. Napisałem tylko jak to obecnie wygląda i sam jestem ciekaw, co odpowie na takie pytania.

Doświadczenie mi podpowiada, że to oleją. Zapewne przedstawią homologację fotopstryka, potwierdzenie odbycia przez funkcjonariusza SG odpowiedniego przeszkolenia oraz decyzję dotyczące oznakowania, czasu i miejsc kontroli wydane przez właściwego miejscowo Komendanta Powiatowego Policji. I tyle. To maszynka do zarabiania dużych pieniążków i prawo stoi niestety po ich stronie.

Zawsze zostaje droga sądowa i ewentualna ekspertyza biegłego, która niewątpliwie stwierdzi iż na czarno białym zdjęcia znajduje się Twój pojazd. Minus tego rozwiązania jest taki: sąd może orzec mandat od 50 do 5000zł, koszty sądowe i koszty ewentualnej ekspertyzy.

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 22:22   

Anakin napisał/a:
nie można identyfikować pojazdu tylko na podstawie samej tablicy

ale wcale nie ma potrzeby identyfikacji pojazdu na podstawie dokumentu urzędowego - czy policjant podczas kontroli, który sprawdza numery nadwozia w policyjnej bazie danych (nie ogląda w ogóle dowodu rejestracyjnego - po prostu sprawdza numer wybity na tabliczce) ogląda jakiś dokument urzędowy?

poza tym na zdjęciach jest nie tylko tablica rejestracyjna, ale również ładnie wykadrowana i powiększona naklejka z szyby - parę zdjęć już do domu lub do firmy dostałem...

jacekplacek napisał/a:
Pół tekstu Cejrowskiego mówi o potrzebie ustalenia tożsamości pojazdu.

zgadza się - dlatego ten tekst uważam za bełkot dla wylansowania się na spryciulę - cała zabawa polega na tym, że kiedy straż miejska kieruje sprawę do sądu grodzkiego to nikt się Ciebie nie pyta czy to ten pojazd tylko pytają kto tym pojazdem kierował w tym czasie i miejscu
dwie rozprawy mam za sobą...

takich spryciarzy to oni już wiedzą jak załatwiać - dostajesz wyrok skazujący i możesz się odwoływać - wątpię, żeby sąd dał się porobić takim pisemkiem Pana Cejrowskiego...

nigdy jeszcze nie słyszałem, wśród moich kolegów, żeby straż zdążyłą ustalić właściciela pojazdu i przysłać wezwanie w wymaganym terminie - zazwyczaj dostawali wezwanie na komisariat bo sąd już się sprawą zajął a w późniejszym terminie dostawai tylko zawiadomienie o terminie rozprawy, na której wcale nie muszą się stawiać...

Anakin - a to orzeczenie to widziałeś/masz. czy tylko "kolega Ci powiedział, że słyszał od szwagra"?

pozdrawiam

[ Dodano: 12-09-2012, 22:24 ]
nie berzcie tego do siebie, ale takich opowieści o tym jacy to sprytni wszyscy jesteśmy a ci policjanci i urzędnicy to tacy debile, że można z nich idiotów robić jak się chce, to ja już trochę słyszałem... z tym tylko, że jakoś dziwnie wszyscy, któzy to opowiadali to opowiadali, że słyszeli jak ktoś tak "zagrał" bo jak przyszło co do czego to sami płacili mandaty i łykali punkty aż się kurzyło...

Raq 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 22:51   

Klon zgadzam się w 100%.

Teraz straże gminne i ITD maja troszkę więcej czasu na ustalenie winnego. Dokładnie 180 dni od dnia zarejestrowania wykroczenia.

Resistance is useless:
http://www.youtube.com/watch?v=yj_kwq-q3dg

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 22:55   

jeżeli masz pojazd na firmę to z fotoradaru można się wyłgać pod warunkiem, że na fotce twarz będzie nieczytelna

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2012, 23:12   

DarekS napisał/a:
jeżeli masz pojazd na firmę to z fotoradaru można się wyłgać pod warunkiem, że na fotce twarz będzie nieczytelna

Najlepiej, jeśli nasza firma ma osobowość prawną - nawet nie przychodzi mandat, tylko prośba o wskazanie, kto kierował.... A skąd ja mam to wiedzieć? :aaa:

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2012, 00:01   

DarekS napisał/a:

Obejrzałem przed chwilą korespondencję.
Nie ma mnie w szybie auta - gówniana fotka na dodatek poruszona
Nie ma numeru nalepki na szybie
auto jest na firmę

To jak literalnie mam się wyłgać z mandatu 300 zł?

Nadmienię że nie czuję się winny ponieważ rzecz działa się na wyjeździe z miasteczka gdzie żadnego budynku już nie ma tylko pola, za około 100 m stoi tablica końca miasta. Droga prosta jak drut. I o dziwo całą miejscowość przejeżdżam zawsze zgodnie z nakazem bo co rusz jakieś przejścia krzyżówki itp. Widać na bezpieczeństwie w miejscowości im nie zależy za to jasne jest ze zależy im na kasie. Czyż nie jest to zwykłe naciągactwo i wyłudzenie?

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2012, 07:06   

Włodek K napisał/a:
Nie ma mnie w szybie auta

Włodek K napisał/a:
auto jest na firmę

w takim razie od punktów się wyłgasz się bez problemów - zeznajesz, że samochód jest do dyspozycji w firmie, nie ewidencjonujesz jego pobierania przez pracowników i nie jesteś w stanie stwierdzić jednoznacznie, kto użytkował pojazd w tym dniu...

co do wyłgania się od mandatu w ogóle to Ci nie pomogę - nigdy nie próbowałem udowadniać, że to nie mój samochód...

jeżeli nie jesteś w stanie podać kto kierował to wtedy mandatem obciążany jest właściciel pojazdu, ale nie przyznaja punktów karnych.

spróbuj może metody Pana Cejrowskiego i przekonaj ich, że ten pojazd ze zdjęcia to nie jest ten, który należy do Ciebie...
tak jak napisał Jacek - mamy możliwość przetestowania w realu wywody Cejrowskiego
;-)
na prawdę życzę powodzenia (fanie byłoby jakby Ci się udało ;-) )
pozdrawiam

Anakin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2012, 07:26   

klon napisał/a:

Anakin - a to orzeczenie to widziałeś/masz
n

Oczywiście, że widziałem, natknąłem się na nie w pracy w dokumentacji urzędowej. Pewnie nawet je gdzieś mam, ale nie bardzo mi się chce szukać żeby to udowadniać na forum. Odsyłam na stronę SN. Chyba że chodzi o pomoc koledze- nurkowi, wtedy się poświęcę, ale ostrzegam, że może nie być na dziś. Prośbę proszę kierować na priv.

Pozdrawiam

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 13-09-2012, 08:19   

Ja to załatwiam inaczej - podaję że pojazdem kierował mój kolega Igor Kowaliow zamieszkały na syberii i mam sprawę z głowy.
Niech mu wysyłają mandat :aaa:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu