Wysłany: 12-09-2012, 19:57
jacekplacek napisał/a:
JacekKG napisał/a:
A jak ma sie to do SM gdzie odpinasz butle, przekladasz , przepychasz.....
Wiec zamiast sie przewazac, mozesz zalozyc balast na siebie , ilosc bedzie sie zgadzala
Mieszasz pojęcia - nie będzie się zgadzać. Ale od tego jest porządny kurs... lub filozofuj dalej.
Wiec wytlumacz mi to prosze, prosto, przejrzyscie.
Bo ja to widzialem tak(zaznaczam ze widzialem, dotykalem i mialem okazje nurkowac z wlascicielem tego sprzetu): lekki twin, wiec wywazenie samego zestawu praktycznie na zero. Osobnik zamias balastu mial na sobie kamizelke balastujaca, w formie kolczugi pod skafandrem, dzieku czemu zdejmowanie sprzetu pod woda nie powodowala problemow. - nie praktykowalem nigdy takiego rozwiazania. Butle boczne za to odpinalem calkowicie, ale wtedy kostki olowiane i tak zostaja na plecach - plywalnosc duzo sie nie zmienia.
Wysłany: 12-09-2012, 20:06 PAX Koleżanki i Koledzy
Proponuję zakończyć temat - to nie ma sensu. Uprzedzenia i wzajemne animozje uniemożliwiają partnerską i konstruktywną wymianę poglądów. Osobiście mam zamiar iść dalej i rozwijać się jako nurek - niekoniecznie relacjonując to na FN. Wsparcia i platformy do konstruktywnej polemiki, która pomaga w rozwoju poszukam tam gdzie ważna będzie merytoryka a nie odczucia, interpretacje dotyczące stylu wypowiedzi czy też tego kto wyznacza trendy albo kierunki lub subiektywna wiara w to, że między wierszami jest coś jeszcze. Nie mam zamiaru przepychać się z samcami alfa, którzy tak naprawdę mają głeboko w d... całą resztę a forum traktują jak prywatny folwark - zresztą może i takie jest założenie?
Kończąc swój udziałw tym wątku, chcę Tomkowi podziękowac za profesjonalne i merytoryczne zebranie tego co napisałem -:) a Piotrowi za celność wypowiedzi
P.S Jacku, nie licz na to że zlikwiduje swój profil - w dalszum ciągu jesteś moim faworytem
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 12-09-2012, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-09-2012, 20:12
Aleksander napisał/a:
Nie mam zamiaru przepychać się z samcami alfa, którzy tak naprawdę mają głeboko w d... całą resztę a forum traktują jak prywatny folwark - zresztą może i takie jest założenie?
Proponuję napisać prosto zamiast czynić wywody . Napisz po prostu Ja Aleksander wiem wszystko najlepiej a dookoła same matoły.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2012, 20:49
piotr_c napisał/a:
Dziwi więc, że widok nurków ze zbyt mocno dociągniętymi pasami naramiennymi jest codziennością.
A mnie nie dziwi
Płyta jest na tyle innym sprzętem od jacketu, że przesiadka wymaga posiadania wiedzy.
Zwróć uwagę, że niemal wszyscy jacketowcy dociągają szelki na max... bo tak ich nauczono.
No i przenoszą ciasność dopasowania na płytę "bo to przecież żadna filozofia taka płyta"
Ostatnio zmieniony przez TomS 12-09-2012, 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Płyta jest na tyle innym sprzętem od jacketu, że przesiadka wymaga posiadania wiedzy.
Ale też na tyle popularnym, że ta wiedza powinna być powszechna.
TomS napisał/a:
No i przenoszą ciasność dopasowania na płytę "bo to przecież żadna filozofia taka płyta"
No fakt. Niektórzy nawet nerwowo reagują na próbę wytłumaczenia że coś jest nie tak
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-09-2012, 21:02, w całości zmieniany 2 razy
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 12-09-2012, 21:02
Aleksander napisał/a:
Proponuję zakończyć temat - to nie ma sensu.
Żadne takie człowiek się caaałe życie uczy...
Nurałem już na dwumetrowej zółtej smyczy ale jeszcze nie zamieniałem się całym dobytkiem plecowym rec z partnurem w sm.
Się może doczekam metody...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-09-2012, 21:04
JacekKG napisał/a:
Wiec wytlumacz mi to prosze, prosto, przejrzyscie.
Bardzo proszę: nad i pod wodą. W necie: nie mam zamiaru.
Aleksander napisał/a:
P.S Jacku, nie licz na to że zlikwiduje swój profil - w dalszum ciągu jesteś moim faworytem
Zwróć uwagę, że niemal wszyscy jacketowcy dociągają szelki na max... bo tak ich nauczono.
To ja pisałam o przecinaniu pasów podczas zdejmowania uprzęży DIR.
Na Rescue wyciągałam z wody i rozpinałam uprząż "nieprzytomnemu" Hubertowi, który chyba nie miał źle dopasowanej uprzęży...
Po tym doświadczeniu (w końcu udało mi się ściągnąć z niego uprząż, ale nie było to łatwe zadanie - miałam porównanie, bo chwilę wcześniej rozbierałam nieprzytomnego męża z Zeagla), uprzedzam partnurów w razie czego, tnę. Na szczęście jeszcze nikt przy mnie nie zemdlał.
Polecam spróbować ściągnąć sprzęt "nieprzytomnemu" partnurowi z uprzężą DIR, a następnie z uprzężą z rozpinaną klamrą...... Sami wtedy zobaczycie różnicę.
Oczywiście, sama mam uprząż DIR, nie mam żadnych problemów ze zwykłym rozbieraniem/ubieraniem, ale bezwładny nurek to jednak co innego, a dokładnie taką sytuację miałam na myśli, pisząc o
Jak widać nie. A w stresie zdjęcie może być jeszcze trudniejsze. Więc w REALNEJ sytuacji zagrożenia życia jaki to problem, że potniesz uprząż?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-09-2012, 21:50
arkac123 napisał/a:
Ostatnio, kiedy zwróciłam uwagę na ciasność uprzęży, spotkałam się z odpowiedzią, że przecież musi być dobrze, bo sam TomS tak ustawił.......
Coś nie tak... przecież jak SAM TomS ustawi, nie wolno moczyć nawet a co dopiero przestawiać
Cytat:
A w czym problem z cięciem w realnej sytuacji? 10zł za 2m pasa?
Pas do uprzęży ma 3 nie 2m a te tanie z pasemona są zbyt miękkie. Jednak nawet te miękkie trudno przeciąć rambo-kosą. Natomiast znakomicie zadziała nóż hakowy lub mały dir-nożyk. Ciąć trzeba tylko zbyt ciasna uprzaż, lub kiedy nurek jest na suchym. Dobrze wyregulowana schodzi prawie sama, pod warunkiem, że jest się w wodzie. I w wodzie i na suchym, przeciętny jacket łatwiej zdjąć z nieprzytomnego.
Dziwi więc, że widok nurków ze zbyt mocno dociągniętymi pasami naramiennymi jest codziennością.
A mnie nie dziwi
Od 2 dni jestem posiadaczem zeosa 38 właśnie w wersji comfort i w związku z tym iż dotychczas pływałem w wypożyczonych KRD, na pewno co bym zrobił
przy ubieraniu skrzydła to dociągnął bym szelki na maksa.
Czy mogę prosić forumowiczów poradę jak powinienem odpowiednio ustawić pasy aby było ok.
Pływam w piance 7+6,5 a jak ubieram skrzydło na "sucho" ( czyli na bluzę ) to już mam prawie ciasno a co dopiero jak bym założył na piankę.
Czy mogę prosić forumowiczów poradę jak powinienem odpowiednio ustawić pasy aby było ok.
Podpatrzone przeze mnie u zaprzyjaźnionych nurków technicznych: pas brzuszny dociągasz maksymalnie, natomiast pasy naramienne puszczasz luźno. Jak luźno? Tak, aby móc swobodnie je ściągać (w tym celu bardzo przydatna jest latarka zawieszona na D-ringu).
Ja mam pasy ustawione na gruby ocieplacz, ale w takim samym ustawieniu pływam (z lenistwa) w cieniutkiej piance.
U mnie cały sprzęt stabilizuje pas brzuszny i kroczny.
Nie wiem, czy to jest słuszne (w sumie nie rozmawiałam o tym z żadnym "guru" nurkowym ) , ale u mnie się sprawdza, i nie mam żadnych problemów z obsługą sprzętu.
Tak jak napisała koleżanka Arkac123, uprząż z płytą trzyma się właściwie na pasie krocznym i biodrowym, a naramienne służą do stabilizacji.
Najlepiej zrobić to tak:
1. Najpierw ustaw sobie płytę we właściwym miejscu. We właściwym, to znaczy ktoś przytrzymuje Ci płytę na plecach a Ty sięgasz rękami za głowę w ten sposób, jakbyś chciał dotknąć łopatek (łokcie przy głowie, palce wyprostowane). Górna krawędź płyty powinna dotykać końców palców.
2. Wyreguluj długość pasa krocznego w ten sposób, by kończył się około 4cm poniżej pępka (po zapięciu pas biodrowy powinien być lekko ściągany w dół przez pętlę pasa krocznego).
3. Wyreguluj pasy naramienne tak, byś po założeniu uprzęży był w stanie przełożyć zaciśniętą pięść.
4. Załóż uprząż i zapnij wszystko (pasy biodrowy i kroczny powinny być mocno dociągnięte) i sprawdź czy nic nie goni.
5. Dopasuj położenie D-Ringów na pasach naramiennych i na pasie krocznym.
W razie czego zadzwoń do xDEEP wieczorem (będę w biurze po 20.00), to Ci wszystko wyjaśnię. Tel. (012) 44 66 998.
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-09-2012, 23:13, w całości zmieniany 2 razy
Ale też na tyle popularnym, że ta wiedza powinna być powszechna.
Ale skąd tę wiedzę ma świeży płyciarz brać? Nie każdy sprzedawca wytłumaczy, a co dopiero przy sprzedaży wysyłkowej.
Hy, widziałem, że jeden taki producent zestawów chwali się na WWW, że to "wyciągasz z pudełka i możesz nurkować". To może w pudełku niech będzie też to minimum wiedzy? Manuala żaden prawdziwy facet nie przeczyta, więc niech to będzie pojedyncza kartka z jednym zdaniem wyjaśnienia. Może być kolorowa i z obrazkiem. I niech leży na wierzchu ;-)
To może w pudełku niech będzie też to minimum wiedzy? Manuala żaden prawdziwy facet nie przeczyta, więc niech to będzie pojedyncza kartka z jednym zdaniem wyjaśnienia.
Jak się trochę odrobię, to na 100% coś takiego będzie. Ale na razie dwa projekty mają absolutny priorytet.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-09-2012, 23:38
Wilczy napisał/a:
Manuala żaden prawdziwy facet nie przeczyta, więc niech to będzie pojedyncza kartka z jednym zdaniem wyjaśnienia
Więcej optymizmu i wiary w męską dociekliwość. Jestem pewien, że na obrazkach mogłoby zadziałać:
w każdym razie: ja bym przejrzał.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 12-09-2012, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko