Dzisiaj na drugiej lekcji OWD nurkowie sporo kłopotów mieli właśnie z utrzymaniem partnerstwa. Wisieć w toni już umieją +- 0,5 do 1 m i takie różne sztuczki robią już dość przyzwoicie. Ale się uczą partnerstwa i się nauczą do końca kursu tak jak kontroli pływalności na trochę lepszym poziomie (to dopiero piąta godzina w wodzie więc wiele wymagać nie można).
Cześć,
ło kurcze, na drugim nurku w piątej godzinie nauki umieja wisieć w toni z tolerancja do 0,5 - 1m. To robi wrażenie - zarówno talent uczniów, zdolności dydaktyczne nauczyciela jak i długość tych nurkowań. Ja pamiętam na swoim kursie wysysanie 15l butli w ok 40 min., wisieć - wiszę od biedy, spalanie mi spadło, ale niestety nie aż tak. Ale mimo wszystko czuję kompleksy i palącą zazdrość.
Zauważ, ze mało który kurs CAŁY daje 5 godzin w wodzie.
Jak się ćwiczy, żeby nauczyć, zużycie gazu nie ma wielkiego znaczenia, bo maks głębokość nie przekracza 5-6m a większość jest jeszcze płycej
Poza tym, Włodek ma na prawdę ogromne doświadczenie i nie przypominam sobie spotkania z Nim, bym sam się czegoś nie nauczył
Jacek, zwróciłem na to uwagę, gdyż dla mnie jest to po prostu niecodzienne. Znam nurków z dziesiątkami wypływanych godzin bez takich umiejętności. To po prostu robi na mnie ogromne wrażenie. Ilość godzin poświęcona na naukę również. Wiszenie na 5-6 m z taką tolerancją pływalności po 5h w wodzie jest dla mnie po prostu niesamowite.
Jeszcze raz gratulacje dla uczniów i nauczyciela.
Ostatnio zmieniony przez TomKur 20-09-2012, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2012, 00:01
Cytat:
To uczniowie są zdolni. Jeden bardziej drugi trochę mniej choć jak zwykle raz jeden będzie przodował w postępach raz drugi. To że zaczynają sobie radzić z podstawą umiejętności nurkowych wynika z tego że krok po kroku metodycznie dochodzimy do poszczególnych umiejętności.
Dziś wiszą z punktem odniesienia (drabinka na Dziargu) potem pewnie uda się regulować głębokość oddechem (zmiana gł 2-3 m) a pewnie pod koniec zawisną w toni i np zrealizują OOG bez utraty głębokości. A jak w ręce rzucę im niespodziewanie ciężarek np 2 kg i bez dotknięcia inflatora i bez podparcia płetwami utrzymają głębokość to będę zadowolony.
Ale nie dziw się bo w te kilka godz w wodzie ani sekundy nie leniuchowali tylko na różne sposoby ćwiczyli i uczyli się tych sztuczek. Zapewniam Cię że dobre partnerstwo często jest trudniejsze od pływalności.
TomKur bo to wszystko jest wzgledne i umiejętnosc zawiśnięcia w toni zależy od interwałów czasowych
np. znam takich którzy juz na pierwszych zajeciach potrafią zawisnąć w toni bez punktu odniesienia .... ale trwa to zaledwie 10s
A tak serio to mam nadzieje kiedyś poznać Włodka i podpatrzeć od niego parę myków.
Wysłany: 21-09-2012, 11:50
Włodek K napisał/a:
Zapewniam Cię że dobre partnerstwo często jest trudniejsze od pływalności.
A to ciekawe. Nie wiem co WłodekK miał na myśli, no bo biorąc pod uwagę ilość opinii w tym wątku na pewno nie miał na myśli tak prostego przekazu jak "dobre partnerstwo często jest trudniejsze od pływalności"
Tak więc, analizując wszystkie wypowiedzi i opinie, odczytując je dosłownie lub na opak, zmieniając ich sens i okoliczności stosowania, doszedłem do pewnych wniosków, mianowicie
DOBRE PARTNERSTWO CZĘSTO JEST TRUDNIEJSZE OD PŁYWALNOŚCI !!!!
Hmmm, zastanawiam się jak zinterpretować te moje wnioski: dwuznacznie, trzyznacznie, pięcioznacznie...? Pomóżcie. Jak mam to rozumieć?
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 21-09-2012, 11:52, w całości zmieniany 1 raz
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2012, 12:37
Grotto8 napisał/a:
zastanawiam się jak zinterpretować te moje wnioski: dwuznacznie, trzyznacznie, pięcioznacznie...?
Człowiek rodzi się sam, żyje sam, umiera sam.
Dlaczego nurać ma nie sam?
To po prostu robi na mnie ogromne wrażenie. Ilość godzin poświęcona na naukę również. Wiszenie na 5-6 m z taką tolerancją pływalności po 5h w wodzie jest dla mnie po prostu niesamowite.
Przyłączam się,
Włodku, gratulacje i ogromne uznanie dla Ciebie, Twojej metody pracy
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-09-2012, 19:10
Grotto8 napisał/a:
Włodek K napisał/a:
Zapewniam Cię że dobre partnerstwo często jest trudniejsze od pływalności.
Pomóżcie. Jak mam to rozumieć?
imho, że szybciej opanujesz pływalność niż znajdziesz odpowiedzialnego partnera, lub zanim sam staniesz się odpowiedzialnym partnerem.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 22-09-2012, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 04-10-2012, 11:36
Cytat:
A tak serio to mam nadzieje kiedyś poznać Włodka i podpatrzeć od niego parę myków.
Wprawdzie to nie Bałtyk ale Trześniowskie. Jednak powiązanie jest ze względu na pierwsze kroki nurków
Wprawdzie myków nie widać ale widać moich kursantów na trzeciej z kolei lekcji. Filmik ma kilkanaście minut z 1,5 godzinnego nurkowania szkoleniowego (doszli do około 6,5 godz w wodzie). Jeden z nich idzie do przodu drugi się uwstecznił Ale to w sumie normalne że czasem jest gorzej. Było gorzej.
Błędy zostały wytknięte i a ich sposób poprawienia zostanie omówiony przed lekcją 4 pt "pomoc partnerska".
Mam nadzieję że grabienie rękami zacznie zanikać zaś trym u jednego nurka zostanie poprawiony/uświadomiony i zniknie prowokowanie detrymowania swoją złą sylwetką i pozycją. Wtedy zniknie konikomania u jednego z uczniów. Poza tym wracamy z nim do podstaw kontroli pływalności (kilka ćwiczeń powtórzy bo gdzieś jeszcze uciekają mu te umiejętności gdy wprowadzamy utrudnienie - toń wodna i brak stabilnego punktu odniesienia (owa opisywana drabinka na Dziargu)
Zrobimy to przy okazji ćwiczenia procedur OOG w toni wodnej na 4 lekcji. Czyli idziemy do przodu ale z powrotem do źródeł po to aby uczeń kompleksowo opanował poprawne zachowania w wodzie. Mamy na to jeszcze około 10 godz w wodzie. Bo to co tu widać mnie nie zadowala w pełni
Część ujęć jak kręciłem, część Marcin. Opis co było ćwiczone w podpisie na Yutube.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-10-2012, 11:42
Włodziu, zamiast filmu, jest napis " Ten film wideo jest prywatny.
Przepraszamy za usterki."
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 04-10-2012, 11:56
Bul-kot napisał/a:
Człowiek rodzi się sam, żyje sam, umiera sam.
Dlaczego nurać ma nie sam?
Nie prawda.
Rodzi się z matką,
Żyje w społeczności,
Rzadko sam umiera
Nurkuje z partnurem właśnie po to aby sam w wodzie nie musiał umierać.
[ Dodano: 04-10-2012, 11:59 ]
jacekplacek napisał/a:
Włodziu, zamiast filmu, jest napis " Ten film wideo jest prywatny.
Przepraszamy za usterki."
Ale na FN bangla dobrze ?
Bo mi bangla
ptja [Usunięty]
Wysłany: 04-10-2012, 12:13
Włodek K napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
zamiast filmu, jest napis " Ten film wideo jest prywatny.
Ale na FN bangla dobrze ?
Bo mi bangla
Bo to Twój prywatny...
Mi nie bangla-też (czy jak to się tam pisze ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko