Wysłany: 10-10-2012, 19:30 Rozważania o sensowności stosowania kasku
Wydzieliłem z tematu o latarkach i przeczyściłem... o wrakach jest w dziale "wraki", spory personalne w Hyde Parku zatem część cytatów może stracić nieco sensu... trudno
Kolejne personalne przepychanki w tym temacie będę z radością i bez ostrzeżenia kasował
TomS
Bogdan WEG napisał/a:
Jacek ma chyba problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego.
Jak zwykle odpowiedz z nutką ironii.
To nie jest nutka ironii, tylko stwierdzenie faktu: kask w nurkowaniach szuwarowych jest zwykłą błazenadą. Latarkę główną - która i tak jest na goodmanie - odwiesza się na d ring piersiowy. A na backupy są lepsze miejsca, niż głowa nurka. Z resztą: po cholerę rekreacyjnemu więcej niż jeden backup? Bez jaj.
Wysłany: 10-10-2012, 21:57
No taaak... Niechcący wywołałem niepotrzebną do nikąd prowadzącą dyskusję. A chodziło o prostą wymianę doświadczeń.
Osobiście nie będę się wdawał w polemiki z jp na temat "błazeńskiego" podejścia do nurkowania.
Każdy nurkuje jak mu się podoba. Czy jeśli moim celem jest rozwijanie umiejętności do tego stopnia by kiedyś móc spróbować swoich sił w nurkowaniu jaskiniowym jest coś sprośnego w tym by trenować w konfiguracji zbliżonej do "docelowej".?
Jacek. BARDZO często z Twoimi poglądami się nie zgadzam.... W wielu kwestiach myślę podobnie.... Nie przepadam za Twoim sposobem prowadzenia dyskusji ale to pewnie kwestia gustu Nie znam Ciebie osobiście ale mam szacunek. Uszanuj mój szacunek Proszę. Jakkolwiek śmiesznie by to nie zabrzmiało.
Ludzie którzy mnie znają wiedzą że nurkowanie to moja pasja nawet jeśli mam kask na czaszce i pytam grzecznie o typy latarek które inni forumowicze stosują w swoich konfiguracjach.
Proszę o rady panowie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2012, 22:55
tmichura napisał/a:
Osobiście nie będę się wdawał w polemiki z jp na temat "błazeńskiego" podejścia do nurkowania.
Ok, przepraszam. Nazwijmy to "modą" - tak będzie ok? No więc, uważam tę modę za nieuzasadnioną. Chyba, że jako uzasadnienie potraktujemy tani chwyt marketingowy, dający złudzenie robienia czegoś, czego się nie robi i być może nigdy robić nie będzie.
tmichura napisał/a:
Czy jeśli moim celem jest rozwijanie umiejętności do tego stopnia by kiedyś móc spróbować swoich sił w nurkowaniu jaskiniowym jest coś sprośnego w tym by trenować w konfiguracji zbliżonej do "docelowej".?
To takie umiejętności rozwija się na odpowiednim szkoleniu a nie przez internet. Można zrobić warsztaty jaskiniowe u Majkiego, Honza a najlepiej kurs u Kurka, Poręby czy Majkiego. To nie jest skomplikowane a podstawą są procedury partnerskie, pływalność itp. pierdoły. Uzasadnienie użycia konkretnego sprzętu - w tym kasku, rodzaju latarek i metod ich osadzania - są elementem szkolenia, ale nie decydującym. Szczerze polecam: nie róbmy substytutów, bo cele sa zbyt piękne, by je odkładać.
Chyba, że jako uzasadnienie potraktujemy tani chwyt marketingowy, dający złudzenie robienia czegoś, czego się nie robi i być może nigdy robić nie będzie.
Niekoniecznie. Kask jest przydatny do mocowania GoPro czy innej kamerki.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2012, 23:59
piotr_c napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Chyba, że jako uzasadnienie potraktujemy tani chwyt marketingowy, dający złudzenie robienia czegoś, czego się nie robi i być może nigdy robić nie będzie.
Niekoniecznie. Kask jest przydatny do mocowania GoPro czy innej kamerki.
Można i niedawno był temat o szukaniu na ściance na Trześniowskim
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-10-2012, 08:06
filipesku napisał/a:
Można i niedawno był temat o szukaniu na ściance na Trześniowskim
Przyjrzyj się dokładnie sposobowi montażu u Pawła - ma pod brodą dodatkowy pasek,którego nie ma w komplecie do GoPro. To działa w prądach tak silnych, że czasem wciągnąć po kamieniach o metr się nie dało. Bez paska pod brodą nie trzeba zbyt dużej wyobraźni, by przewidzieć łatwość jej utraty. Z resztą montaż do kasku też nie daje gwarancji. Mocowanie jest na taśmę dwustronnie przylepną i znani mi nurkowie używający kasków, dodatkowo zabezpieczają to śrubą.
[ Dodano: 11-10-2012, 09:27 ]
Fajny filmik z nurkowania side mount. Warto zwrócić uwagę JAK w nurkowaniu partnerskim używa się latarek umieszczonych na kasku.
https://vimeo.com/3306359
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-10-2012, 23:49
Zapalona latarka przy masce/kasku... Kask z latarką przy długim wężu... sorry, przerasta mnie to - zbyt wiele wad. A najbardziej podoba mi się długi wąż i odwieszenie na kask latarki dzielonej - wprost genialne. Rozumiem, że w DIR wraca rurka do maski. Szkoda.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 11-10-2012, 23:50, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2012, 01:25
jacekplacek napisał/a:
Poza jaskiniami? Nie używamy kasku, bo to mega komicznie wygląda
Ale za to jak fajnie wyglądają nurkowie z latarką na kasku gdy tak "snopełki" światełka sobie puszczają
Mi to się akurat podoba bo ładnie wygląda Tak profi malowniczo
Poza tym fajnie mieć naprawdę wolne ręce np gdy ciemno szaro buro
Tmichura pytał o kask i latarkę. Zakładam że może chce jaskiniować trochę albo we wnętrzu wraków.
Skoro wraki są nie legalne to dlaczego nie sadza się do pierdla łamiących te zakazy?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2012, 09:27
Włodek K napisał/a:
Poza tym fajnie mieć naprawdę wolne ręce np gdy ciemno szaro buro
Zrób zdjęcie pod wodą, umieszczając światło na aparacie, tuż nad obiektywem
Włodek K napisał/a:
Skoro wraki są nie legalne to dlaczego nie sadza się do pierdla łamiących te zakazy?
Uwielbiam wymieniać znaki światłem z taka konfiguracją
a szczególnie OK (kółeczko)
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2012, 18:40
jacekplacek napisał/a:
Zrób zdjęcie pod wodą, umieszczając światło na aparacie, tuż nad obiektywem
Dlaczego zakładasz kask na aparat?
Jak ciemno szaro buro to prawie tylko z lampą błyskową.
A słyszałeś o świetle pilotowym
jacekplacek napisał/a:
Za mało nurków daje nagrodę za ujęcie "sprawcy"?
A co mają nurkowie do ich samych ścigania za przestępstwa naruszenia wnętrza wraków?
No bo skoro nie mo0żna to nie zarządził tego nurek tylko jakiś rządzący. Nieprawdaż?
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2012, 23:28
fwj napisał/a:
A to jest przestępstwo???
Nie mam pojęcia ale skoro jest zakazane, jak tu zapodano, to pewnie jest to jakieś przestępstwo/wykroczenie
Bogdan WEG napisał/a:
Chłopaki trochę chyba jednak przesadzacie z obrażaniem Jacka Placka. Jacek Placek wie co pisze i często ma rację. Co nie znaczy że nie robi tego tendencyjnie.
Jeśli chodzi o światełka przy kasku/masce, porostu tak ustawione światełka mogą olśniewać współnurka. To nie bywa fajne ale da się z tym żyć pod wodą gdy partnurzy są kumaci tzn ustawią sobie je odpowiednio a moc tychże nie będzie podobna do palnika tlenowego . Że traci się zalety finezji rzekłbym etiudy Godmanowskiej Trudno taki wybór
Używałem kiedyś takiej diodowej czołówki dającej dość szerokie światło - fajnie było. Kupiłem nawet kask rowerowy aby sobie zamocować latarki i leży z powodu słomianego napędu .
[ Dodano: 12-10-2012, 23:31 ]
jacekplacek napisał/a:
Przyjrzyj się dokładnie sposobowi montażu u Pawła - ma pod brodą dodatkowy pasek,którego nie ma w komplecie do GoPro
'
Wszystko już było... Ja kiedyś, w czasach przed-sprężynowych, używałem dokładnie takiego samego patentu do gumowego paska płetw aby stabilnie się trzymały na miękkich kaloszach SS
Wysłany: 13-10-2012, 08:01
jacekp napisał
Cytat:
A najbardziej podoba mi się długi wąż i odwieszenie na kask latarki dzielonej - wprost genialne. Rozumiem, że w DIR wraca rurka do maski
Nie wiem, czy złośliwości umysł przyćmiewają czy to brak ogłady... czy po prostu Pan Instruktor nie ma doświadczenia.
Długi wąż i latarka dzielona odwieszana na kasku ma sens i wcale nie powoduje sytuacji kryzysowej w przypadku OOG. Rozumiem, że TO właśnie JP miał na myśli krytykując tę ideę.
Zaczep montażowy na kasku głowicy latarki dzielonej konstruuje się z rurki pcv w taki sposób by w razie draki można było podać powietrze na długim wężu partnerowi lub potrzebującemu.
Przewinięcie długiego węża przez szyję powoduje wypadnięcie latarki ze wspomnianego zaczepu. Ot ci taki sposobik... wypróbowane i przećwiczone. Nigdy w trakcie żadnej z prób nie zdarzyło się by kabel latarki dzielonej stawiał opór i nie "wyleciał" z zaczepu.
włodek napisał
Cytat:
Chłopaki trochę chyba jednak przesadzacie z obrażaniem Jacka Placka. Jacek Placek wie co pisze i często ma rację. Co nie znaczy że nie robi tego tendencyjnie.
Myślę Włodku, że stali bywalcy tego forum zgodzą się iż sposób w jaki "obrażamy" JP to i tak eufemizm w porównaniu do tego w jaki sposób on traktuje i traktował swoich rozmówców... Co do tendencyjności...:) pełna zgoda.BTW "Często ma rację" nie znaczy, że zawsze... a tu chyba właśnie o to chodzi, że nawet jeśli racja nie jest po jego stronie JP nie potrafi się do tego przyznać...
Ja dla przykładu nie mam racji w ogóle podejmując temat JP w sensie takim, że ta polemika i tak nie przyniesie żadnego pozytywnego skutku.. ale przyznaję się że jestem w błędzie:) Emocje emocje...
a teraz merytoryczne zalety dwóch latareczek na kasku;
1. niższy koszt w porównaniu do latarki dzielonej
2. wolne rączki...
3. brak kabla łączącego głowice z kanistrem co w przypadku SM i sytuacji odczepiania butli i wysuwania ich do przodu jest na korzystne
4.cool wygląd na powierzchni:) i pod wodą
5. do tego dochodzi jeszcze wytrenowana szyja od znaku OK.
6. na wyjazdy droga powietrzną ich waga niższa niż kanistra i głowicy.
no i wady;
1. upierdliwość przy zakładaniu kasku
2. coś dzieje się z maską...trza zdjąć kask... nie ma światła...(stąd mój nacisk na ćwiczenie zdejmowania i wkładania kasku pod wodą)..... dlatego zawsze i tak latarka back up w kieszonce
3. narażanie się na szydercze komentarze i zaczepki braci nurkowej:)
Wysłany: 13-10-2012, 11:27
tmichura, prawdę mówiąc to mnie przekonałeś do tego kasku.
Dla mnie cała ta zabawa z kaskiem miała sens tylko w kwestii miejsca dla backupów ale ich odpalanie wydawało mi się nadmiarem szczęścia, jednak te wolne ręce i stosowanie światła na kasku zamiast latarki głównej z goodmanem daje więcej możliwości np. w fotografii. W sumie, da radę operować aparatem mając na ręku HID,a ale z kaskiem może być wygodniej.
Ja bym szukał latarek o najwęższym snopie światła, bo takie szerokie faktycznie mogą oślepiać partnera.
Wysłany: 13-10-2012, 11:40
Plotek
Zapomniałem dopisać że ja tak naprawdę kupiłem kask w celu montażu gopro na nim. To też na plus oczywiście zapisać można. Dodatkowo zabezpieczam uchwyt gopro jedną trytytką. Dzięki temu nie muszę wiercić dziurek
Pozdrawiam
ptja [Usunięty]
Wysłany: 13-10-2012, 15:17
tmichura napisał/a:
Dodatkowo zabezpieczam uchwyt gopro jedną trytytką. Dzięki temu nie muszę wiercić dziurek
Trytytki mogą zawieść w zimnej wodzie. Dziurka + śrubka chyba jednak lepiej zabezpieczy inwestycję...
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 13-10-2012, 15:39
Cytat:
Trytytki mogą zawieść w zimnej wodzie. Dziurka + śrubka chyba jednak lepiej zabezpieczy inwestycję...
E tam... Na trytytkach czasem nawet balast czepiam i się trzyma - nurkuję wyłącznie w zimnej wodzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko