Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 18-10-2012, 13:35
jacekplacek napisał/a:
Liczyłeś obligatoryjne przepięcie na 21m
Zauwaz że ja w powyższym zestawieniu w ogóle nie używałm NOF'a do genaeracji profilu.
Starałem się wykazać ze dwa identyczne (dla tej metody) nurkowania, dają w palnerach przy założeniu tych samych GF 30/80 dają kilkuminutowe różnice w wynurzenich,
lub przy tych samych czasach odchylania w GF Hi (ustalenia jak się zmienia GF Lo jest dużo bardziej pracochłone).
Wydaje mi sie że to o czym ty piszesz to schemat postępowania analogiczny do tego co robi Paweł Poręba. Stosujac swój plan wynurzenia ma komputer który liczy według ZH-L16 GF 30/80, komputer zawsze wczesniej puszcza z przystanku a pod koniec dekompresji pokazuje +/- 1'.
Oznacza to jednak jedynie tyle że startegia wynurzenia była bezpieczniejsza niż dla GF 30/80 i jeżeli chodzi o czas sumaryczny to niewiele od niej odbiegała. Ale tak naprawdę nie wiemy jaka była.
Przykładowo jeżeli program nie wykazuje przystanku na 21m to oznacza że prawdopodobnie mamy zawyżony GF Lo w tym nurkowaniu (to stwierdzenie nie jest prawdziwe, wrunek konieczy ale nie wystarczający (?))
Podejście "scisłe" do zagadnienia takie do pracy licencjacko-magisterskiej to była by analiza profili nurkowań z wynurzeniami planowanymi wg NOF i rzetelne sprawdzanie otrzymanych tak GF'ów.
Zupełnie inna sparwa że nie do jest to najlepsza miara... Można w dwóch chwilach zetknąć sie ze zredukowanym sufitem dekompresyjnym lub być na nim przez cały czas a GF'y będą takie same.
Oczywiście że jeśli dla NOF'a nie jest to 30/80 ale 15-35/70-85 nie wpływa na jego stosowalność. Za to można by ustalić dla jakich profili generuje bardziej a dla jakich mnniej konserwatywne strategie.
Tak przy okazji rzecz oczywista: metody uproszczone zawsze będzie dawała wyniki przybliżone w porównaiu z metodą dokąłdną. To nie jest wada o ile ochylenia są znane i określone (zakres stosowalności).
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 18-10-2012, 13:50
mi_g napisał/a:
Podejście "scisłe" do zagadnienia takie do pracy licencjacko-magisterskiej to była by analiza profili nurkowań z wynurzeniami planowanymi wg NOF i rzetelne sprawdzanie otrzymanych tak GF'ów.
Zupełnie inna sparwa że nie do jest to najlepsza miara...
Bardzo nie najlepsza, bo nie o to nurkom chodzi. Porównanie do GF jest o tyle sensowne, że taki mam algorytm w komputerze i nie interesuje mnie, czy rozkład czasów różni się czy nie. Mnie interesuje, czy sumaryczny czas deko jest ok a jak zatrzyma mnie na pierwszym stopie tak samo, jest już całkiem fajnie A najbardziej, interesuje mnie samopoczucie po nurkowaniu i jest to jedyny pewny parametr. Swoją drogą ustawiam kompa 20-30 / 75 co trzyma mnie dłużej od NOF a jak lecę na czystego NOF`a, dokładam czas na najpłytszym przystanku... ot, starość nie radość
mi_g napisał/a:
Wydaje mi sie że to o czym ty piszesz to schemat postępowania analogiczny do tego co robi Paweł Poręba
Bo tego się nie da 1:1 przełożyć na Gradient Faktory.
Wysłany: 18-10-2012, 16:56
jacekplacek napisał/a:
A najbardziej, interesuje mnie samopoczucie po nurkowaniu
Tyle że to na pracę z psychologii albo medycyny.
Właściwie skoro w roku 2008 IgNobla dostali naukowcy za dowiedzenie że droższe placebo jest skuteczniejsze niż tańsze placebo, to moze można by dowieść lepszego samopoczucia (mniejszej zapadalności na obiawy około dekompresyjne) nuków z nowymi komputerami w porównaniu z tymi którzy kupili je z drugiej ręki
Tez piękna praca by była.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2012, 00:03
mi_g napisał/a:
Właściwie skoro w roku 2008 IgNobla dostali naukowcy za dowiedzenie że droższe placebo jest skuteczniejsze niż tańsze placebo, to moze można by dowieść lepszego samopoczucia (mniejszej zapadalności na obiawy około dekompresyjne) nuków z nowymi komputerami w porównaniu z tymi którzy kupili je z drugiej ręki
Wiek: 39 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 17 Skąd: nic wam do tego
Wysłany: 19-10-2012, 08:23
Ok ogladalem filmiki ze szkolen więcej dzis sie dowiem jak malo portafie w wodzie i moze mnie to bardziej zmotywuje...
Wracajac do tematu dzis zaczne zdobywac wiedze i musze wiedziec o co pytac wiec jaki algorytm proponujecie?? Chcialbym aby aplikacja dala uzytkownikowi do wyboru wybor czynnikow oddechowych wyliczala dekompresje a takze awaryjne wyjscie w przypadku utraty ktoregos lub czesci gazow. W dodatku ma zapisywac nasze planowane nurki i pozwalac dopisywac zmiany jakie zaszly podczas deco itp o wyjsciu z wody
[ Dodano: 19-10-2012, 08:23 ]
Ok ogladalem filmiki ze szkolen więcej dzis sie dowiem jak malo portafie w wodzie i moze mnie to bardziej zmotywuje...
Wracajac do tematu dzis zaczne zdobywac wiedze i musze wiedziec o co pytac wiec jaki algorytm proponujecie?? Chcialbym aby aplikacja dala uzytkownikowi do wyboru wybor czynnikow oddechowych wyliczala dekompresje a takze awaryjne wyjscie w przypadku utraty ktoregos lub czesci gazow. W dodatku ma zapisywac nasze planowane nurki i pozwalac dopisywac zmiany jakie zaszly podczas deco itp o wyjsciu z wod
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2012, 08:54
Myślę, że jeżeli dziś zaczniesz zdobywać wiedzę a stan ten potrwa cały weekend, to z pytaniami wstrzymaj się do poniedziałku. Wiele może okazać się nie aktualnych
Wysłany: 19-10-2012, 13:35
jacekplacek napisał/a:
Wiele może okazać się nie aktualnych
Popieram. W dodatku pojawi ci sie dużo nowych. W ramach poszeznaia wiedzy możesz też ściągnąć z sieci dowolny planer i zobaczyć co one proponują.
krush86 napisał/a:
Chcialbym aby aplikacja dala uzytkownikowi do wyboru wybor czynnikow oddechowych wyliczala dekompresje a takze awaryjne wyjscie w przypadku utraty ktoregos lub czesci gazow.
Każdy planer dekompresji to oferuje (przynajmniej nie znam takiego co tego nie robi). Jest ich całkiem sporo, więc konkurencja duża. Pamiętaj że skoro mówimy o gazach i dekompresji to adresujesz swoją aplikacje do 1% (?) nurków w dodatku tych nabardziej obeznanych z tematem. Łatwo nie będzie.
Stawiacie chłopakowi wysoko poprzeczkę A to ma być tylko praca inżynierska, a nie komercyjna aplikacja. Aczkolwiek jeśli temat mu zaskoczy, to na jego bazie jest potem napisać pracę magisterską, poszerzając podstawową wersję aplikacji o kolejne modele dekompresji i inne wodotryski.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2012, 16:02
ple napisał/a:
Stawiacie chłopakowi wysoko poprzeczkę
Jak se jeden taki nisko postawił, do dziś się męczymy z windowsem a chwile wcześniej z DOS`em... a tyle było dobrych systemów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko