Właśnie dostałem rachunek za sesję fotograficzną. W dołączonym piśmie była data legalizacji i strona www. na której mogę sobie ją obejrzeć. Moje zdziwienie wywołał fakt, że na stronie znalazłem aż cztery świadectwa legalizacyjne dla tego urządzenia, z czego trzy są jeszcze ważne. Czyżby nadgorliwość urzędników?
ptja [Usunięty]
Wysłany: 15-10-2012, 13:07
Papa Smerf napisał/a:
/.../strona www /.../ na stronie znalazłem aż cztery świadectwa legalizacyjne dla tego urządzenia, z czego trzy są jeszcze ważne. Czyżby nadgorliwość urzędników?
gdybyś był łaskaw podać url owej strony, to odpowiedź byłaby łatwiejsza.
Ale może chciałeś tylko przeczytać słowa współczucia? Więc: ja Ci współczuję
Właśnie dostałem rachunek za sesję fotograficzną. W dołączonym piśmie była data legalizacji i strona www. na której mogę sobie ją obejrzeć. Moje zdziwienie wywołał fakt, że na stronie znalazłem aż cztery świadectwa legalizacyjne dla tego urządzenia, z czego trzy są jeszcze ważne. Czyżby nadgorliwość urzędników?
ciekawe. 2 z nich są jednego wnioskodawcy z października i grudnia 2011, a jedno - innego z kwietnia 2012 (obaj to przedsiębiorcy).
Może warto sprawdzić, czy były zamocowane zgodnie z warunkami? I nie wiem, czy badanie nie obejmuje FR w miejscu instalacji...
Wiek: 45 Dołączył: 21 Sie 2012 Posty: 16 Skąd: Łódź; Warszawa
Wysłany: 17-10-2012, 17:07
Nie polecam podawania lipnego sprawcy... wchodzimy tutaj juz nie w wykroczenie a przestępstwo... art. 271 KK czyli kara pozbawienia wolności od 6 miesiecy do lat bodajże 8...
Jezeli będziemy jeszcze na te okolicznośc przesłuchani w charakterze swiadka podlegamy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań z art. 233 KK... tutaj co prawda można by się później bronić, jeżeli protokół nie bedzie stanowił dowodu w sprawie ale... jak by nie było popełniamy juz przestepstwo a nie wykroczenie więc... gra nie warta swieczki dla kilku stów...
A prywatnie... mieliśmy kiedyś ogromna ochotę latac po Polsce z painbalem i markerem pozostawiac slady na oczkach
ptja [Usunięty]
Wysłany: 17-10-2012, 20:10
Polamany napisał/a:
Nie polecam podawania lipnego sprawcy...
ależ przecież nie podajemy sprawcy i zresztą funkcjonariusz nie może tego od nas wymagać.
Może co najwyżej wymagać wskazania osoby, której powierzyliśmy pojazd.
Poza tym na wielu zdjęciach nie widać twarzy sprawcy wykroczenia, a to wszystko dzięki szybom altermicznym w naszych samochodach. A przynajmniej tak mi się zdaje
Wysłany: 19-10-2012, 10:30
Jeżeli nie wskazujemy sprawcy karany zostaje wlaściciel pojazdu.... niestety jest to juz uregulowane prawnie... post ten dotyczył osób które wskazuja sprawcę.. mieszkającego np. na Syberi
ptja [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2012, 11:27
Polamany napisał/a:
Jeżeli nie wskazujemy sprawcy karany zostaje wlaściciel pojazdu.... niestety jest to juz uregulowane prawnie
a podeprzesz się jakimś przepisem? Przecież nie ma zakazu powierzania samochodu mieszkańcom odległych i zimnych krain.
Wysłany: 19-10-2012, 11:43
Jarku... pisze przeciez o poswiadczeniu nieprawdy oraz odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań w przypadku przesluchania na tę okolicznośc co jest raczej mało prawdopodobne... w przypadku postępowania będzie to raczej rozpytanie na notatke wiec pozostanie oświadczenie nieprawdy...
Nie mniej jednak... jak najbardziej obywatel innego kraju moze prowadzić nasze auto - pod warunkiem, ze ma ku temu odpowiednie uprawnienia - jeżeli nie osoba udostepniająca równiez ponosi za to odpowiedzialność ale jeżeli faktycznie tak było i nie jest to lipa
ptja [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2012, 12:31
Polamany napisał/a:
Jarku... pisze przeciez o poswiadczeniu nieprawdy oraz odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań
oczywiście, kłamać nie należy
Polamany napisał/a:
Nie mniej jednak... jaka najbardziej obywatel innego kraju moze prowadzić nasze auto - pod warunkiem, ze ma ku temu odpowiednie uprawnienia - jeżeli nie osoba udostepniająca równiez ponosi za to odpowiedzialność
ale przecież "powierzenie" to nie to samo, co pozwolenie na jazdę.
I tu muszę zapytać: jak odpowiedzialność miałaby grozić właścicielowi pojazdu z powodu tego, że kierujący nim nie ma uprawnień?
I dodam: nawet właściciel pojazdu nie musi mieć prawa jazdy.
Jeszcze słówko wyjaśnienia: stawiam się troszkę w pozycji advocatus diaboli, bo przecież trzeba pamiętać o ważnej zasadzie: obywatel może wszystko, co nie jest zabronione, ale urzędnikowi czy funkcjonariuszowi wolno wyłącznie to, na co jasno zezwalają mu przepisy.
[ Dodano: 19-10-2012, 12:31 ]
Polamany napisał/a:
Jarku... pisze przeciez o poswiadczeniu nieprawdy oraz odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań
oczywiście, kłamać nie należy
Polamany napisał/a:
Nie mniej jednak... jaka najbardziej obywatel innego kraju moze prowadzić nasze auto - pod warunkiem, ze ma ku temu odpowiednie uprawnienia - jeżeli nie osoba udostepniająca równiez ponosi za to odpowiedzialność
ale przecież "powierzenie" to nie to samo, co pozwolenie na jazdę.
I tu muszę zapytać: jak odpowiedzialność miałaby grozić właścicielowi pojazdu z powodu tego, że kierujący nim nie ma uprawnień?
I dodam: nawet właściciel pojazdu nie musi mieć prawa jazdy.
Jeszcze słówko wyjaśnienia: stawiam się troszkę w pozycji advocatus diaboli, bo przecież trzeba pamiętać o ważnej zasadzie: obywatel może wszystko, co nie jest zabronione, ale urzędnikowi czy funkcjonariuszowi wolno wyłącznie to, na co jasno zezwalają mu przepisy.
[ Dodano: 19-10-2012, 12:34 ]
(nie wiem, dlaczego się powiliło, ale nie mam guzika "edytuj" i nie jestem w stanie poprawić )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko