Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI AOWD czy TDI Nitrox Diver?
Autor Wiadomość
k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2012, 13:12   PADI AOWD czy TDI Nitrox Diver?

Witam,
zastanawiam się nad wybraniem kierunku dalszego rozwoju. Podyktowane jest to tym, że 50 minut w wodzie jest dla mnie niewystarczające, a NDL dla głębokości na których spoczywają wraki w naszym morzu jest zatrważająco niski (chyba, że wcześniej skończy mi się powietrze). Wobec czego w dalszej przyszłości czekają mnie pewnie nurkowania dekompresyjne. Nie doszukałem się na stronie TDI by po OWD nie można było rozpocząć wspomnianego w temacie kursu. Nie wiem też z kolei czy można uczestniczyć w AOWD ze sprzętem w konfiguracji zbliżonej do Hogartian. Generalnie niczego jak zwykle nie wiem. Jak u Was wyglądała droga szkolenia? Byłbym wdzięczny jeśli mogli byście w przybliżeniu podać ile czasu/nurkowań dzieliło poszczególne stopnie.

Pozdrawiam

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2012, 13:18   

Zrobienie nitroxu na pewno Ci nie zaszkodzi. Nie ma takiego momentu, który byłyby zbyt wczesny na zmiany powietrza na mieszankę bardziej optymalną ze względu na limity NDL lub po prostu sprzyjającą lepszemu samopoczuciu po nurkowaniu. Jest to zupełnie niezależne od dalszych stopni - w tym AOWD.

Co do drogi szkoleniowej:

CMAS P1
dwa lata przerwy
NAUI ASD + Rescue, do tego w tym samym sezonie P2 "na zakładkę" (bo była okazja i żeby sobie powtórzyć materiał z dopiero co zakończonych kursów)
rok przerwy
Deep (w trakcie)
za niecały rok (w planach) wyczyszczenie wszystkiego do tej pory (warsztatami) i pewnie GUE FT.

To tak w skrócie - warsztatów na różne tematy w międzyczasie nie wliczam.

Edit: wszystko powyżej P1 robiłem już w skrzydle + długie wężę, na razie na singlu. W zimę kupuję twina, bo do dalszej drogi zaczyna być potrzebny. No i nitrox wreszcie będzie trzeba zrobić, bo jakoś się tak do tej pory składało, że wiem że warto ale nie było okazji (ach ten kalendarz...)
Ostatnio zmieniony przez Yavox 19-10-2012, 13:20, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2012, 13:57   

k_zurawski napisał/a:
Byłbym wdzięczny jeśli mogli byście w przybliżeniu podać ile czasu/nurkowań dzieliło poszczególne stopnie

Tak z grubsza bo nie pamiętam a nie mam logbooka pod ręką. W dodatku niektóre kursy trwały długo (po kilka miesięcy), więc trudno skrupulatnie powiedzieć.
kurs/ilość nurkowań/czas w miesiącach od pierwszego kursu
CMAS P1/0/0
CMAS PN1+SS/30/6
IANTD Wreck 50/12 <- tu po raz pierwszy długi wąż
CMAS P2 70/15
IANTD Adv. EAN 130/24 <- tu po raz pierwszy na kursie twin
NAUI Cave 1 220/36
DSAT TEC40 240/37
IANTD Tech. Wreck 250/38
DSAT TEC50 / IANTD Tech. 260/39
i to na razie tyle od prawie roku nie byłem na żadnym kursie, być moze czas na nTMX..
Do tego było jeszcze trochę warsztatów.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 19-10-2012, 14:01, w całości zmieniany 2 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2012, 14:03   

k_zurawski napisał/a:
50 minut w wodzie jest dla mnie niewystarczające, a NDL dla głębokości na których spoczywają wraki w naszym morzu jest zatrważająco niski (chyba, że wcześniej skończy mi się powietrze). Wobec czego w dalszej przyszłości czekają mnie pewnie nurkowania dekompresyjne. Nie doszukałem się na stronie TDI by po OWD nie można było rozpocząć wspomnianego w temacie kursu

Hej :) W TDI wyglada to następująco:
- Nitrox Diver - by przystąpić, wymagane jest rozpoczęcie kursu OWD i manie 18 lat, lub ukończone 15 +zgoda rodziców. Na kursie nurkowania nie są wymagane. U mnie taki kurs kosztuje 100zł + 106zł plastik
- Advanced Nitrox Diver - by przysąpić wymagane jest manie 18 lat ( lub ukończone 15 + zgoda rodziców ), posiadanie certyfikatu Nitrox Diver dowolnej, rozpoznawalnej federacji, oraz zalogowane 25 nurkowań w wodach otwartych
- Decompression Procedures - by przystąpić, wymagane jest manie 18 lat, 25 zalogowanych nurkowań w wodach otwartych oraz posiadanie stopnia Advanced Adventure Diver lub odpowiednika, np. AOWD PADI / IANTD / P2 CMAS
Kursy te robię łącznie, jest na nim 6 nurkowań i kosztuje to u mnie 800zł + 206zł certyfikaty - gazy, sprzęt, dojazdy, noclegi, wyżywienie, panienki nie wchodzą w cenę.
- Advanced Adventure Diver - by przystąpić wymagane jest manie 18 lat ( lub ukończone 10 + zgoda rodziców ), posiadanie stopnia OWD lub Junior OWD lub równoważne. Na kursie jest 5 nurkowań w tym jedno musi być głębsze niż 20m (chyba, że są ograniczenia wynikające z innych względów formalnych) oraz jedno nawigacyjne. U mnie taki kurs kosztuje 500zł + 106 zł plastik.

Sumarycznie daje to 1400zł za szkolenia po OWD + 418zł za plastki... normalnie, świat się kończy :zdz: :D

Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem. Nie widzę też problemu, by wydając na kurs marne 1400zł + 106zł plastik, kupił sobie od razu sprzętu za 20tys zł - szczególnie, jeżeli zakupów dokona u jednego z moich przyjaciół, np. Huberta, Piotra, LightforMe albo xDeepie :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 19-10-2012, 14:16, w całości zmieniany 2 razy  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2012, 17:23   

jacekplacek napisał/a:
Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę,

Jeb kamieniem.....
:)

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2012, 00:07   

jacekplacek napisał/a:
Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem.
czekam az zrobisz papiery na reby - oj bedzie sie dzialo ;>

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2012, 07:23   

Haw napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem.
czekam az zrobisz papiery na reby - oj bedzie sie dzialo ;>

Reby są coraz powszechniejsze i już teraz istnieją programy wprowadzające nie-nurków a nurek może się przesiąść zaraz po OWD. Demonizowanie rebów przypomina samochodowe dywagacje operatora furmanki :ping:

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2012, 09:33   

jacekplacek napisał/a:
Demonizowanie rebów przypomina samochodowe dywagacje operatora furmanki :ping:

"No i co ty ku...a wiesz o zabijaniu"
:)

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2012, 09:34   

Tak jeszcze w sprawie tematu: PADI AOWD czy TDI Nitrox Diver.
AOWD i Nitrox Diver lub analogiczne w innych organizacjach to zupełnie inne rodzaje kursów.
Przede wszystkim ND to kurs teoretyczny i właściwie poszerza wiedzę o teorii nurkowana. AOWD poszerza umiejętności nurkowania (część teoretyczna nie jest tu jakaś odkrywcza w porównaniu z OWD). Oba i tak powinieneś zrobić.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2012, 12:56   

Jeb - kamulcem

jacekplacek napisał/a:

Już od dłuższego czasu za mną chodzi zapytanie .... Jak k.... myślisz połączyć tak niską cenę z przekazaniem odpowiedniej porcji umiejętności kursantowi .
Nie oszukujmy się aby osiągnąć pewien poziom trzeba jednak zrobić kilka nurków . Jak to się wszystko ma do kosztów.

Jacku miałem cię za dobrego szkoleniowca - czy zmieniłeś podejście :aaa: .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 20-10-2012, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2012, 13:13   

Dzięki za informacje. Pewnie ktoś wpadł na ten pomysł, ale mogła by się pojawić w sieci tabela porównawcza kursy różnych organizacji, tak by taki ja nie musiał zadawać z pozoru oczywistych pytań.

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2012, 13:18   

Nie chcę Cię martwić, ale Ty nie zadajesz oczywistych pytań :) . To było trochę na zasadzie "co jest lepsze - automaty Apeksa, czy maska z czarnym silikonem?" :) . Programy podstawowych kursów można znaleźć na stronach stronach www danych organizacji, potem to tylko kwestia wybrania odpowiedniego instruktora.

Pozdrawiam, Paweł

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2012, 15:10   

k_zurawski napisał/a:
ale mogła by się pojawić w sieci tabela porównawcza kursy różnych organizacji, tak by taki ja nie musiał zadawać z pozoru oczywistych pytań

Tabele takie oczywiście są i łatwo wygooglować przykładowo coś takiego czyli jak CMAS widzi stopnie innych organizacji. Z drugiej strony takie tabele nie są do końca prawdziwe, bo najczęściej trudno stopnie bezpośredniego porównać.
Z grubsza można przyjąć że na specjalizacjach (nitroks, suche skafandry, deep etc.) we wszystkich organizacjach uczysz się mniej więcej tego samego, choć w szczegółach mogą się one znacznie różnić i co ciekawe czasem również u różnych instruktorów tej samej organizacji.
Jeżeli chodzi o stopnie to większość organizacji ma 3 stopnie rekreacyjne: podstawowy, zaawansowany i przewodnik. Tyle że zakres ich uprawnień i wiedzy może być znacząco różny. W większości organizacji żaden ze stopni rekreacyjnych nie pozwala na nurkownia dekompresyjne. Do tego typu nurkowań organizacje stworzyły programy "techniczne" lub wyodrębniły dodatkowe specjalizacje. Można przyjąć je jeśli chcesz nurkować z rzeczywistym lub wirtalnym (czyli dekompresyjnym) sufitem będziesz musiał zrobić kurs techniczny. Chyba we wszystkich organizacjach jet możliwe robienie takich kursów po stopniu "zaawansowanym".
Ostatnio zmieniony przez mi_g 20-10-2012, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2012, 00:13   

slawek290 napisał/a:
Już od dłuższego czasu za mną chodzi zapytanie .... Jak k.... myślisz połączyć tak niską cenę z przekazaniem odpowiedniej porcji umiejętności kursantowi .
Nie oszukujmy się aby osiągnąć pewien poziom trzeba jednak zrobić kilka nurków . Jak to się wszystko ma do kosztów.

Odpowiednia porcja wiedzy i umiejętności jest ściśle określona w programach szkoleniowych poszczególnych federacji. Im federacja solidniejsza, tym ściślejsze kryteria, tym mniejsze pole do zaniżania poziomu przez instruktora (lub w drugą - duuużo rzadszą stronę - niewspółmiernie wysokich wymagań, do poziomu kursu ). O tym, czy forma i treść moich szkoleń jest na odpowiednim poziomie, decyduje klient. A zagłosuje stópkami, nie zależnie od niskiej ceny - i jeżeli na szkoleniach u mnie zyska, na pewno zdecyduje się ponownie zostawić u mnie pieniądze, poświęci kolejną porcję swojego cennego czasu.
Co do ceny... nie będę udowadniał, że można szkolić się taniej - na pewno trudno znaleźć lepszą od mojej ofertę. A cały czas pracuję z Piotrem ( www.akademianurkowania.com ) nad jej udoskonaleniem, nad jeszcze większą efektywnością i skutecznością naszych szkoleń. Serdecznie zapraszam, bo skosztowanie jest uzależniające :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 21-10-2012, 00:17, w całości zmieniany 2 razy  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-10-2012, 12:27   

slawek290 napisał/a:

Na razie tną koszty przeznaczone na reklamę , ładują na FN za darmo gdzie się da , i przy każdej nadarzającej się okazji. :)

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 21-10-2012, 12:28, w całości zmieniany 1 raz  

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2012, 14:25   

Pawel_B napisał/a:
Nie chcę Cię martwić, ale Ty nie zadajesz oczywistych pytań :) . To było trochę na zasadzie "co jest lepsze - automaty Apeksa, czy maska z czarnym silikonem?" :)

:) heh, no cóż, wziąłem 2 w kolejności jaki jest w TDI (nie licząc "Intro") i tak to wyszło...

[ Dodano: 21-10-2012, 14:37 ]
mi_g napisał/a:
[
Tabele takie oczywiście są i łatwo wygooglować przykładowo coś takiego czyli jak CMAS widzi stopnie innych organizacji.

Chyba jest błąd w tej tabeli, na certyfikacie OWD napisane jest Diver Level 2 wg ISO 24801-2. W tabeli jest informacja, że Level 1. Może dlatego, że wg EN, a nie ISO, ale z mojego skromnego doświadczenia wiem, że większość norm PN-EN, to EN i często bez tłumaczenia, a PN-EN ISO, to ISO. EN i ISO często mają identyczną treść.

undefine 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-10-2012, 15:26   

slawek290 napisał/a:

Na ostatnim szkoleniu jak wieczorem przy omawianiu jednego z ćwiczeń zrobionych w czasie dnia zasugerowałem że można by to zrobić inacz0j - Piotr już się zaczął ubierać - i musiałem się raczkiem wycofywać by przypadkiem nie trafić znów do wody ;>

Też się zastanawiam jak Piotr z Jackiem mogą sobie pozwolić na szkolenie za darmo, albo nawet dopłacając do tego, ale cóż - jak fundują to trzeba korzystać ;>

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2012, 17:17   

undefine napisał/a:
Też się zastanawiam jak Piotr z Jackiem mogą sobie pozwolić na szkolenie za darmo, albo nawet dopłacając do tego, ale cóż - jak fundują to trzeba korzystać ;>

Napiwki przyjmujemy :P :D

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2012, 18:22   

k_zurawski napisał/a:

Chyba jest błąd w tej tabeli, na certyfikacie OWD napisane jest Diver Level 2

Oczywiście. Tylko nie nazwał bym tego błędem. Analiza EN jasno wskazuje na to że OWD PADI spełnia wymagania normy. Zresztą na to PADI ma stosowne poświadczenie.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-10-2012, 19:27   

undefine napisał/a:

Może jestem starej daty - ale sądzę iż aby się nauczyć dobrze to trzeba trochę czasu poświęcić na utrwalenie i sprawdzenie .

Nie wystarczy raz wykonać ćwiczenia z pozytywnym skutkiem , wcale nie gwarantuje to iż dane ćwiczenie uda się powtórzyć ponownie z takim samym skutkiem .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu