Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: TomS
23-10-2012, 23:54
Popłuczyny po "latarkach i kasku"
Autor Wiadomość
Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2012, 22:34   

jacekplacek napisał/a:
nie widzę możliwości jakiejkolwiek polemiki z Tobą

a ja widzę pod warunkiem, że przestaniesz traktować ludzi tak:
jacekplacek napisał/a:
tępe, fałszywe pizdy a ta druga pierwszą za niegodnych ich kombinatorstwa frajerów.

gdy zrozumiesz, że bycie chlopcem w krótkich gaciach ale za to z dużą cięzarówką, która rozwala wszystkim babki w piaskownicy nie jest dobrym pomysłem, gdy zauważysz, ze bycie wszechwiedzącym, wszechobecnym, jedynym i niezaprzeczalnytm włodarzem monopolu na rację jest niewykonalne, gdy dostrzezesz wokół siebie ludzi. Wtedy możemy się spotkać face to face na ubitej ziemi, pofalowanej wodzie albo na porośnietym trawą dnie - jak chcesz

filipesku napisał/a:
Aleksander, a może byś pokazał twarzyczkę bo chyba zaczyna Cię troszkę ponosić przez ta anonimowość. Jeżeli masz odwagę ferować takie opinie to i pewnie masz odwagę się ujawnić.

Tobie Kolego odpowiem tak: widziałeś moją twarzyczkę ale nie zakumałeś - Twój problem, nie skacz jednak po mnie - prosze - bo nic Ci nie zrobiłem. Chcesz wstapić do fanklubu JP - ok zgłoś sie do JP a mnie nie szarp :-)

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2012, 22:56   

Do fanklubu kogokolwiek mi daleko. Znam Jacka osobiście i mimo, że pewnie w wielu rzeczach się nie zgadzamy rodzice nauczyli mnie aby nikogo powtarzam nikogo nie nazywać szympansem.

Jakoś będę musiał żyć z tym problemem hehehe :)

Jeszcze 3 miesiące temu strofowałeś Jacka o wypowiedź, iż jego rozmówcy to bełkoczący kretyni, a teraz robisz dokładnie to samo.

Żeby nie było też nie pochwalam tamtej wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez filipesku 23-10-2012, 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2012, 00:37   

Aleksander napisał/a:
No tak…pierwszy nurek Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Polskiej, wszechwiedzący Imperator, Namaszczony Góru (k… Jak się pisze Guru? ), Podpora Wszystkich nurków, Animator Koparek, Expert oświetlenia, Przewodnik nieoświeconych, Najtańszy INSTRUKTOR Nitroxu, władca Promocji – w pakiecie taniej, dawca plastików…o q…wa, Biedronka – bez obrazy Biedronko , Pogromca czytelników i Wychowawca świeżynek, Autor 6,666666666666666667 posta dziennie (przy założeniu, że październik 2012 już się skończył) ORZEKŁ, ŻE:

Oj - żebyś ty jeszcze nurkować Olek umiał tak jak inwektywy pisać , Filip Wojtek by się przy Tobie schował .

filipesku napisał/a:
Aleksander, a może byś pokazał twarzyczkę bo chyba zaczyna Cię troszkę ponosić przez ta anonimowość. Jeżeli masz odwagę ferować takie opinie to i pewnie masz odwagę się ujawnić.

Raczej to nie ten styl i klasa .

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 24-10-2012, 07:26   

A wy co się tak spinacie? Gumy w stringach wam popękają!
Facet ma rację, a wy z braku argumentów czepiacie się osoby, a nie racji. Doprawdy, poziom szympansa!

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2012, 07:50   

Voltek napisał/a:
Doprawdy, poziom szympansa!

Nie obrażaj szympansów , to naprawdę inteligentne stworzenia , co niektórzy tego poziomu nie są w stanie osiągnąć .

Pozdrawiam Piotr

AdamP 

Stopień: nurkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2012, 08:59   

Cytat:
są ludzie, dla których czarne jest czarne, białe białym, a gorące parzy. Są też ludzie, dla których czarne jest czasem czerwone a białe fioletowo żółte...

Są też tacy dla których wszystko jest tylko albo czarne albo białe...
Odcienie szarości dla nich nie istnieją, nie wspominając już kolorach!
Rozwiązania są tylko dobre -powinienem był napisac ,,jedyne słuszne" :) albo złe...
Żadnych pośrednich! żadnego relatywizmu - bo jeszcze człowiek się pogubi i zejdzie z ,,jedynej słusznej ścieżki".
W ogóle to najlepiej Zero Wyboru !!!

notabene
Cytat:
czarne jest czasem czerwone a białe fioletowo żółte

może byc tyyyyle odcieni czarnego ;) -ale to nadal czarny...
Życie nie jest czarno-białe, tak jak Ziemia nie jest płaska, ale widac dla niektórych nadal taką pozostaje...

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 24-10-2012, 09:00   

Nie chciałem nikogo poniżać, ni tez obrażać. Przepraszam.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 10:12   

AdamP napisał/a:
Żadnych pośrednich! żadnego relatywizmu - bo jeszcze człowiek się pogubi i zejdzie z ,,jedynej słusznej ścieżki".
W ogóle to najlepiej Zero Wyboru !!!

Każda ekstrema jest zła. Szczególnie, jak nie dopuszcza możliwości samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków. Niestety, na forum - które już z zasady jest trudnym medium do przekazania myśli - prawie każda krytyczna uwaga, czy spojrzenie na temat z innej strony, jest postrzegane jako ekstremizm, brak wyboru, bezmyślność.... szczególnie, kiedy rozmówcy kończą się argumenty. Ja taki "bojów" przerobiłem wiele. Zaczęło się od długich węzy - zamiast rozważyć argumenty, był frontalny i bezpardonowy atak. Potem skrzydło kontra jacket - i tu znów oskarżenia o jedynie słuszne konfiguracje o nie stosowanie sprzętu adekwatnego do nurkowania ( np. twin w litoralu, gdzie prawdziwym tępogłowym nie mieściło się pod kopułką, że ktoś kocha nurkowanie i siedzenie w tym litoralu po 3godziny i wychodzenie z żalem, że tak krótko)... W końcu założyłem wątek "jakich konfiguracji używacie" - i co? ZERO odzewu było, a to były czasy, kiedy nas, sajdmałntowców postrzegano jako wariatów i szpanerów. Kto zarzucał jedynie słuszne konfiguracje? Ano: kolesie, pływający w jedynie słusznych padiowskich konfiguracjach... Kto zarzucał niedopuszczalność jednorodnych konfiguracji i procedur? Ano: jednorodni w procedurach i konfiguracji... padiowcy. Wiecie skąd się wzięły mordercze pianki? Też ode mnie. Bo ośmieliłem się napisać, że pianka prócz zalet, ma poważne wady... Jeden z największych CD PADI w Polsce odpisał mi wtedy, że nie są mu znane ŻADNE!!!! zagrożenia związane z nurkowaniem w piance!!! Śmieszne? Ale prawdziwe. I tak punkt po punkcie, wszystko, co odbiega od stereotypów - a często i z przekłamań, stawiania marketingu ponad bezpieczeństwo - przebija się z bólem i w notorycznych oskarżeniach.
Mi jest obojętne w czym nurkuję. Mogę sobie założyć super sklarowany DIR, ale i z butlą przypasaną sznurkiem świetnie się czuję. Jednak jakoś nigdy nie wpadło mi do głowy, by pisać, że na sznurku to jest lepiej a DIRowcy to głupole. Tak samo, jak nie wpadnie mi nigdy do głowy pisanie, ze oślepiająca latarka na czole, jest super partnerskim pomysłem, że rurka przy masce i konf DIR to nieporozumienie, ale kask w miejsce tej rurki jest zajebistym pomysłem... Jakoś tak mam, ze 2+2 zawsze wychodzi mi 4.
Wiele wad różnego typu pomysłów, wychodzi dopiero w sytuacji awaryjnej, kiedy są najmniej oczekiwane. Ale też wychodzą podczas rutynowej kontroli sprzętu i procedur wykonywanych przed KAŻDYM nurkowaniem, gdzie sprawdzamy KAŻDY zawór, KAŻDY automat, latarkę komputer, symulujemy brak gazu. I właśnie wtedy, kiedy nurkowie zaczynają stosować nauczone na kursie procedury, rezygnuje się z rurek, krótkich węży, stejdży na prawym boku, kasków, szabli na nodze i wszystkiego, co przeszkadza w komfortowym wykonaniu procedur. Nurkowie zaczynający rutynowo stosować prawidłowe procedury, sami są zaskoczeni ilością awarii z jakimi zamierzali wejść pod wodę... i ilość ta maleje w miarę rosnącego rozsądku.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 24-10-2012, 11:18   

@jacekplacek, ogólnie to mało kto umie dyskutować. Bardzo szybko wymiana argumentów przechodzi w ataki na osobę i wojnę na inwektywy.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 11:45   

Voltek napisał/a:
@jacekplacek, ogólnie to mało kto umie dyskutować. Bardzo szybko wymiana argumentów przechodzi w ataki na osobę i wojnę na inwektywy.

Wiem, sam tak mam :ping:

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 24-10-2012, 11:52   

Mi ogolnie odechcialo sie juz pisac na tym forum - wlasnie przez takie tematy

Ale mam jedno pytanie- bez wymądrzania sie i bez kłutni

Jacek rozumiem dlugi wąż, rozumiem skrzydło i suchara ale powiedz mi co złego jest w nożu przy łydce od wewnetrznej strony

Pływam tak od kilku lat - kilka razy w sytuacji awaryjnej sięgałem po nóż i nie mialem problemów z wyjeciem go- nigdy tez nie zaplątałem żadnej linki wkoło niego a sporo nurkuje na wrakach

Co jest nie tak z nożem na nodze ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 12:06   

TYMOTEUSZ napisał/a:
Jacek rozumiem dlugi wąż, rozumiem skrzydło i suchara ale powiedz mi co złego jest w nożu przy łydce od wewnetrznej strony

Pływam tak od kilku lat - kilka razy w sytuacji awaryjnej sięgałem po nóż i nie mialem problemów z wyjeciem go- nigdy tez nie zaplątałem żadnej linki wkoło niego a sporo nurkuje na wrakach

Co jest nie tak z nożem na nodze ?

Całe lata miałem na zewnętrznej stronie łydki i też żyję :) Zakładany na wewnętrznej stronie jest łatwiejszy do sięgnięcia. A skoro już sobie ułatwiamy, to dlaczego nie iść na całość? Jeszcze łatwiej sięgnąć do pasa albo przedramienia - i tam noszę teraz noże. Niestety, "tradycyjnej" wielkości - czyli wszystko ponad obieraczkę do kartofli - jest tam zbyt długie. Dodatkowo znacznie łatwiej utrzymać w ostrości cienką klingę od grubej: porównaj ostrość żyletki do ostrości siekiery. Bardzo skuteczne - a czasem najskuteczniejsze - są noże hakowe, np EasyCut. Podczepiasz pod pasek komputera: i dostępne i nie przeszkadza.
Nikt nikomu nie broni nawet i mieczy samurajskich: jak ktoś ma taki kaprys, Jego sprawa. Wszystko zależy, czy temat traktujemy pod kątem komfortu, bezpieczeństwa czy mody. A czasem trudno je pogodzić :)

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 24-10-2012, 12:27   

Amen

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 24-10-2012, 12:40   

O widzisz i da sie spokojnie

Dlatego mam kose rambo na nodze, easy cut na inflatorze a sekator na przedramieniu

Prawie jak Chuck Norris

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2012, 13:10   

Założenia: - Nóż musi być blisko, - musimy móc go obsłużyć jedną ręką, - nie powinien wypaść, zgubić się itp
Miejsca do mocowanie noża:
1. Na łydce (lewej, prawej, od wewnątrz, na zewnątrz) - jest za daleko. W przypadku natychmiastowej potrzeby musimy się schylić, zmieniać pozycję. Długi nóż przy żabce, zresztą kraulu też, wystaje rękojeścią i haczy, o platformę, o dno, o krzaki, o linki. Raczej nie zastosujemy przy nim sznurka "przeciw-zgubnego".
2. Na pasie uprzęży (wzdłuż pasa) - OK ale tylko mały DIR nożyk
3. Na ręce (ramię) lewej, prawej - odstaje, haczy rękojeścią
4. Na ręce (przedramię) lewej, prawej - OK, ale tylko mały nożyk lub sekator i to od wewnętrznej strony, bo od zewnętrznej przeszkadza kompas, komputer lub latarka na goodmanie. Myślę, że prawe przedramię (od wew.) jest bardziej ok, bo w lewym ręku mamy latarkę. Daję to możliwość praworęcznego operowania nożem lub sekatorem przymocowanym krótkim sznurkiem, który zapobiegnie zgubieniu narzędzia. Minus - nóż wyciągnąć musimy lewą ręką (chociaż sa podobno na to "metody")
5. Pasek ramienny uprzęży (ala amerykański komandos) - tylko mały nożyk, blokujemy D-ringi
6. Udo (oczywiście od zewnętrznej, bo od wewnętrznej może boleć przy wyciąganiu :) ) - mając duży nóż (czyli jak to Jacek napisał "cokolwiek większego od obieraczki") jest to chyba najrozsądniejsze miejsce. Sięgając trafiamy intuicyjnie, mieści się więc nie wystaje więc nie haczy. Niestety również nie zastosujemy sznurka "przeciw-zgubnego".

To są moje przemyślenia.
Jakieś inne lokalizacje o których zapomniałem?
No właśnie: inflator ... no nie wiem :co:

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2012, 13:19   

A kiermanka :D ?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 13:26   

A na pasie, po prawej stronie, w poprzek pasa/wzdłuż ciała (obok kanistra albo zamiast, jeśli nie mamy takiej latarki)?
Można użyć do ustalenia długiego węża i też łatwo dostępny.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 13:42   

Grotto8 napisał/a:
4. Na ręce (przedramię) lewej, prawej - OK, ale tylko mały nożyk lub sekator i to od wewnętrznej strony, bo od zewnętrznej przeszkadza kompas, komputer lub latarka na goodmanie.

Od wewnętrznej blokuje dłoń w nadgarstku, co skutecznie utrudnia v-drill. Zamocowany na zewnętrznej lub od strony małego palca nie koliduje z niczym. Kompas, aby był skuteczny, dobrze mieć na wierzchu dłoni, natomiast ew. komputer można przesunąć tak by nie kolidował z niczym - ja noszę kompa i nóż na lewej. Z latarką też nie koliduje, bo mam słynne denko od słoika (LFM 7XRE) a nie długaśnego i niewygodnego hida.
Grotto8 napisał/a:
inflator ... no nie wiem :co:

Nieporęczne. Próbowałem tam coś przypiąć, ale jakoś tak... :/

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2012, 14:43   

piotrkw napisał/a:
Nie obrażaj szympansów , to naprawdę inteligentne stworzenia
:humor:

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2012, 08:30   

jacekplacek napisał/a:
czyli wszystko ponad obieraczkę do kartofli - jest tam zbyt długie. Dodatkowo znacznie łatwiej utrzymać w ostrości cienką klingę od grubej: porównaj ostrość żyletki do ostrości siekiery.

ostrość zalezy od KT (krawędzi tnącej), czyli jaki szlif jest położony, a nie wprost z grubości klingi.

http://www.youtube.com/watch?v=KMbA32s1xMY

[ Dodano: 25-10-2012, 08:31 ]
jeszcze raz wstawiam adres filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=KMbA32s1xMY

Jak tu się do ch......y wstawia filmiki na podgląd bezpośredni?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu