Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
trening fizyczny nurka technicznego
Autor Wiadomość
PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2012, 15:00   

Włodek K napisał/a:
A kiedy masz siłę na pracę?

oj pracuje pracuje od 9-17 :) ...

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2012, 17:27   

PawelW napisał/a:
Włodek K napisał/a:
A kiedy masz siłę na pracę?

oj pracuje pracuje od 9-17 :) ...

Kurcze zazdroszczę luzackiej pracy.
Ja po 8 godz prawdziwej pracy zwykle padam na pysk :)
O rannym treningu i wieczornym a czasem o rowerze mowy nie ma i nie było nigdy.
Pewnie cienias byłem i jestem ale cóż taka karma :)

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2012, 17:53   

nemo1410 napisał/a:
to pytanie w szczegolnosci skierowane jest do bardzo wybitnych nurkow technicznych (JACKA PLACKA I HUBERTA)

tak zwyczajnie chciales sie do kogos przypieprzyc prawda ?

nemo1410 

Stopień: jak zawsze w drodze
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2012, 18:46   

nie chcialem sie do nikogo przypieprzac tylko bylem swiecie przekonany ze tacy ludzie jak Jacek i Hubert znakomici nurkowie techniczni cwicza przynajmniej 2 razy w tygodniu wogole mam wrazenie ze malo nas tu cwiczy :ping:
Ostatnio zmieniony przez nemo1410 27-10-2012, 19:05, w całości zmieniany 2 razy  

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2012, 18:50   

Włodek K napisał/a:
Kurcze zazdroszczę luzackiej pracy.

każdy ma pracę jaką ma , może nie mam , aż takiej luzackie , ale daje wykarmić 5 osobowa rodzinę no i zostaje coś tam jeszcze , i w końcu robię to co lubię ...

nemo1410 

Stopień: jak zawsze w drodze
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2012, 19:58   

:ping:
Ostatnio zmieniony przez nemo1410 27-10-2012, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2012, 21:59   

wiesiek01 napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
nurek techniczny nie trenuje, nurek techniczny zarabia pieniądze i nie ma czasu na trenowanie

Jacku jeśli nurek techniczny nie ma czasu na trenowanie to nie może być nurkiem technicznym. Bo jak bez nieustającego treningu opanować trym, pływalność, komunikację światłem, kręcenie zaworami, SM, kask z lampkami na głowie itd. Przecież to jest nieustająca harówka i jak się zaniedbasz to klapa. ;-)

Nurek techniczny ma siedziec 4tyg w dzwonie , ciezko pracowac i wychodzac na powierzchnie byc zadowolony z kolejnej stowki na koncie.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2012, 23:37   

Cytat:
Nurek techniczny ma siedziec 4tyg w dzwonie , ciezko pracowac i wychodzac na powierzchnie byc zadowolony z kolejnej stowki na koncie.

To nie jest nurek techniczny. To jest nurek zawodowy i to niezłego kalibru :)
Nurek techniczny to taki gość który dąży do tego co osiąga nurek zawodowy tylko bez tego całego majdanu na powierzchni pracującego na tego pod wodą.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2012, 07:10   

nemo1410 napisał/a:
nie chcialem sie do nikogo przypieprzac tylko bylem swiecie przekonany ze tacy ludzie jak Jacek i Hubert znakomici nurkowie techniczni cwicza przynajmniej 2 razy w tygodniu

Hubi nie odpisze z dwóch powodów: bo już tu nie pisze - przynajmniej na jakiś czas, może mu przejdzie :) - poza tym akurat jest na jakimś kolejnym sympozjum naukowym w Stanach a w wolnych chwilach nurkuje.
Natomiast ja obiecałem solennie nie wychodzić o jotę poza dupę Maryni i marketing, co mam nadzieję, systematycznie czynię :)
Dziś prowadzę na Koparkach klubowe zajęcia "Partnerstwo, Pływalność, Trym" dla członków odradzającego się Klubu Płetwonurków "Mors" w Bytomiu - a więc znowu nie ćwiczę :D Do tego - o zgrozo - zajęcia dla klubowiczów są bezpłatne :)

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 07:26   

Włodek K napisał/a:
Cytat:

To nie jest nurek techniczny. To jest nurek zawodowy i to niezłego kalibru :)
Nurek techniczny to taki gość który dąży do tego co osiąga nurek zawodowy tylko bez tego całego majdanu na powierzchni pracującego na tego pod wodą.

To chyba mowisz o pletwonurku amatorskim,
Bo technik - techniczny to specjalista wykonujacy jakas prace , a ze nurek to pod woda bez pletw.

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 08:34   

PLE, nie oglądałem tego z 5 lat ;-) Czyste Zło ha ha ha !!!

max43 

Stopień: norm.trimix iantd
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 15:16   

podstawa to nogi przysiady ze sztangą bo jak trzeba 18stki w zestawie szarpnąć.
przy żabce łydki i kolana wiec jakas 30 minutowa skakanka rozciąganie najlepiej na box albo kick boxing 3 razy w tygodniu
siłownia z zwróceniem uwagi na nadgarstki dłonie przy zakręcaniu zaworów ważne .

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 16:42   

max43 napisał/a:
podstawa to nogi przysiady ze sztangą bo jak trzeba 18stki w zestawie szarpnąć.

można te cysterny na CCR zamienić i inny cel treningu robić ...

max43 

Stopień: norm.trimix iantd
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 17:57   

[quote="PawelW"][quote="max43"]podstawa to nogi przysiady ze sztangą bo jak trzeba 18stki w zestawie szarpnąć. [/quote]

można te cysterny na CCR zamienić i inny cel treningu robić ...[/quote]
motywacja i cel to sprawa najważniejsza

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 18:07   

Ja gram w Rugby. Jak czasem zachwieje mi się pływalność to jak wale o dno to mniej boli.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2012, 19:10   

JacekKG napisał/a:

To chyba mowisz o pletwonurku amatorskim,
Bo technik - techniczny to specjalista wykonujacy jakas prace , a ze nurek to pod woda bez pletw.

Tworzysz słowne paralele nie mające pokrycia w nazewnictwie używanym potocznie.
- nurek zawodowy może być płetwonurkiem a ponieważ piszesz o dzwonie to z niego może dokonywać prac podwodnych w lekkim sprzęcie np przewodowym.
Teraz uważaj.
Nurek z zawodowymi kwalifikacjami może nie być nurkiem w rozumieniu ustawy o zawodzie nurka czyli nie musi mieć kwitów na sprzęt klasyczny.
I klasycznym tego przykładem są nurkowie zawodowi po kursach dla PSP wg MSWiA.

Jeśli chcesz klasyfikować nurków zawodowych w oparciu o to czy są niezależni czy zależni pod wodą (klsayk vs SCUBA) to proszę zapoznaj się z ustawą z dn 17 X 2003 r o wykonywaniu prac podwodnych ze szczególnym uwzględnieniem wyposażenia używanego do prac podwodnych pkt 18 Art 2.

Nurek w rozumieniu zawodowy może wykonywać różne prace do których dobiera stosowny sprzęt na który ma przeszkolenie.
Np prace polegające na inspekcji podwodnych najczęściej wymagają użycia lekkiego sprzętu nurkowego takiego jak używamy w rekreacji. Bywa i tak ze nurek taki będzie musiał użyć sprzętu który nazywamy w żargonie sprzętem technicznym ze względu na jego możliwości.

Co wcale nie oznacza że taki nurek SCUBA będzie np kręcił śruby kluczem albo walił młotem tzn wykonywał prace techniczne ...... wg Twojej interpretacji roli technika w nurkowaniu bez płetw :)

Prawda że proste :)

[ Dodano: 28-10-2012, 19:11 ]
filipesku napisał/a:
Ja gram w Rugby. Jak czasem zachwieje mi się pływalność to jak wale o dno to mniej boli.

A czy kości Ci klekoczą jak tak walisz o dno :)

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2012, 20:40   

:co:
Ostatnio zmieniony przez PawelW 28-10-2012, 20:41, w całości zmieniany 1 raz  

Roxi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2012, 19:57   

JacekKG napisał/a:

672 godziny w dzwonie to ma siedzieć nurek komercyjny, a nurek techniczny to może co najwyżej popływać sobie z kątomierzem i ekierką :)

nemo1410 napisał/a:
wogole mam wrazenie ze malo nas tu cwiczy :ping:

Wypraszam sobie! :ping:
Tańce hulańce się liczą? :)
Ostatnio zmieniony przez Roxi 31-10-2012, 20:01, w całości zmieniany 1 raz  

muppet 

Stopień: nurek szuwarowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2012, 20:50   

Według mnie trening ogólnokondycyjny byłby najlepszy. Nawet nurek rekreacyjny musi się wykazać się przynajmniej średnią sprawnością fizyczną. Jeśli miałbym układać program dla siebie to postawiłbym na cardio plus ogólnorozwojówka to na początek :ping:

paulina_sandra 

Stopień: TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2013, 20:34   

TYMOTEUSZ napisał/a:
a nad czym tu dyskutowac- cwiczym cały czas cwiczym pani kierowniczko

;OK; :pigs:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu