Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI Rescue vs. IANTD Rescue
Autor Wiadomość
k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2012, 10:52   PADI Rescue vs. IANTD Rescue

Z racji tego, że nie mam rozpiski co na danym szkoleniu jest przerabiane, czy mógłby ktoś przybliżyć mi podobieństwa lub różnice pomiędzy powyższymi kursami?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2012, 11:30   

Poziomy i zakres szkoleń, mogą być diametralnie różne nawet wewnątrz samej organizacji a co dopiero między nimi? :)
Ja robiłem P2 w KDP CMAS i Rescue w IANTD - i w stosunku do tego, czego teraz uczę w ramach SDI, nie da się ich porównać. W samym IANTD miałem co innego, niż mój kolega u innego instruktora. Kierowałbym się opinią o instruktorze a nie organizacją.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2012, 13:40   

k_zurawski napisał/a:
Z racji tego, że nie mam rozpiski co na danym szkoleniu jest przerabiane,

Nie potrafię porównać obu programów z racji tego że nie znam się na nurkowaniu po IANTD'owskiemu.
Za to proszę skrót programu PADI o tej nazwie.
Np. Harmonogram 2
1. Samodzielna nauka – Nurkowie czytają cały Podręcznik Kursanta Rescue Diver i oglądają cały Film 2. Rescue Diver i wypełniają wszystkie Sprawdziany Wiedzy
3. Kurs Emergency First Response Wstępnej i Wtórnej Pierwszej Pomocy - (winien być już wykonany bo to nie jest w programie tego kursu)
4. Sesja Rozwoju Wiedzy Jeden do Pięć
5. Omówienie Sprawdziany Wiedzy
6. Przeprowadś Egzamin Rescue Diver

Można by dużo pisać o celach i zmianach w świadomości nurka które też są celem tego szkolenia.

Praktyka w wodzie.
Autoratownictwo - powtórka z poprzednich kursów.
ćwiczenie 1 - Usuwanie skurczu
ćwiczenia 2 - Ustalanie dodatniej pływalności na powierzchni
ćwiczenie 3 - Kontrola dróg oddechowych
ćwiczenie 4 - Używanie alternatywnego źródła powietrza
ćwiczenie 5 - Radzenie sobie z zawrotami głowy (vertigo)

Ratownicze Sesje Szkoleniowe Jeden – Pięć
ćwiczenie 1 – Zmęczony nurek

np. tak wyglądają cele tego ćwiczenia
2. Cele nauczania:
Na koniec tego ćwiczenia, kursant będzie potrafił zademonstrować właściwe procedury pomocy zmęczonemu reagującemu nurkowi na powierzchni, w tym:
1. Podejście
2. Ocena
3. Nawiązanie kontaktu
4. Uspokojenie poszkodowanego
5. Asysta i transport poszkodowanego
6. Zdjęcie sprzętu

Nie sposób opisać całego kursu ponieważ sam program z metodyką zajmuje ponad 30 str

ćwiczenie 2 – Spanikowany nurek
ćwiczenie 3 – Akcja z brzegu/łodzi lub pomostu (reagujący nurek)
ćwiczenie 4 – Nurek z problemami pod wodą
ćwiczenie 5 – Zaginiony nurek
ćwiczenie 6 – Wynurzenie nieprzytomnego nurka
ćwiczenie 7 – Nieprzytomny nurek na powierzchni
ćwiczenie 8 – Wychodzenie z wody z nieprzytomnym nurkiem
ćwiczenie 9 – Pierwsza pomoc przy urazach ciśnieniowych i podawanie tlenu
ćwiczenie 10 – Reakcja z brzegu/łodzi; Nieprzytomny nurek

Plan Ratunkowy – Omówienie stworzonych przez kursantów planów

Scenariusz na Wodach Otwartych Jeden – Cztery

- Poszkodowany Nurek z Urazem Kończyny pod Wodą
- Poszkodowany Nurek na Powierzchni
- Nieprzytomny Nurek pod Wodą
- Poszkodowany Nurek na Powierzchni,
- Wyjście z Nieprzytomnym Nurkiem i Pierwsza Pomoc

Scenariusze mają wprowadzić do samodzielnego użytku umiejętności zdobyte na poprzednich zajęciach. Ich metodyka ma za zadanie jak najbardziej zbliżyć sytuację do realnych sytuacji i nauczyć zdecydowanego podejmowania właściwych decyzji.
Tak w skrócie wygląda program kursu Rescue PADI

Ja nie umiem w dwa dni zrealizować tego programu tak aby nurka nauczyć. Zresztą kursanci nie wytrzymali by tempa zajęć i część ważnych umiejętności była by stracona.. Minimum jakie przeznaczam na zajęcia to 4 dni

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2012, 14:33   

Dzięki. Jeszcze IANTD i będzie "wszystko jasne"

[ Dodano: 02-11-2012, 14:43 ]
jacekplacek napisał/a:
zapraszam 24 i 25 listopad nad Budzisławskie

Cena rzeczywiście powalająca konkurencję na kolana. Dzięki, ale niestety innym razem.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2012, 14:53   

IANTD, wersja 2007r

G. Zajęcia praktyczne
1. Przed rozpoczęciem nurkowań w wodach otwartych wszystkie ćwiczenia w warunkach wód
ograniczonych lub na basenie muszą być poprawnie wykonane.
Poszukiwanie nurka (wymagane)
2. Określenie ostatniej pozycji zaginionego nurka, a następnie prowadzenie poszukiwań przy uŜyciu liny,
zgodnie z poznanymi technikami (kołowa itp.).
Ćwiczenia partnerskie (wymagane)
3. Ćwiczenie sytuacji awaryjnych:
a. Instruktor pozwala na rozdzielenie się partnerów na niewielką odległość (np. podczaspłynięcia naleŜy zatrzymać jednego nurka bez poinformowania o tym drugiego, któremu
naleŜy pozwolić oddalić się na około 6 ruchów płetw). Następnie zatrzymany nurek powinien
zacząć płynąć (bez oddychania, z powolnym wydechem) w kierunku oddalonego partnera,
zasygnalizować mu brak gazu i zastosować procedurę dzielenia się gazem przy uŜyciu
zapasowego automatu. W przypadku rebreathera zastosować odpowiednie procedury
określone dla uŜywanego sprzętu;
b. Powtórzyć powyŜsze ćwiczenie kończąc je kontrolowanym wynurzeniem;
c. Na głębokości nie większej niŜ 6 metrów rozdzielić partnerów na odległość nieco większą niŜ
odległość do powierzchni i zlecić jednemu z nurków zasymulowanie sytuacji „braku
powietrza”. Pozwolić nurkowi samemu znaleźć rozwiązanie, jeśli zadecyduje, Ŝe wypłynięcie
na powierzchnię jest łatwiejsze i odpowiedniejsze oraz zademonstruje ESA, naleŜy zakończyć
ćwiczenie i ponownie połączyć nurków w parę;
d. Powtórzyć ćwiczenie na głębokości większej niŜ 6 metrów z dwoma nurkami rozdzielonymi
na odległość 6 metrów. Lepszym rozwiązaniem w tym przypadku, ze względu na większą
głębokość, jest wybranie procedury dzielenia się gazem lub specyficznej dla rebreathera. e.
Pomaganie pod wodą przemęczonemu nurkowi;
e. Pomaganie zdezorientowanemu nurkowi;
f. Holowanie zmęczonego nurka po powierzchni z wykorzystaniem techniki ciągnięcia oraz
pchania.
Ćwiczenia ratownicze (wymagane)
4. Korzystanie z opustówki, boji powierzchniowej, boji okrągłej itd. z łodzi lub pomostu;
5. UŜywanie poręczówki oraz boji pod wodą;
6. Obrona i postępowanie ze spanikowanym nurkiem;
7. Ratowanie szamoczącej się ofiary;
8. Ratowanie poszkodowanego lub nieprzytomnego nurka znalezionego na dnie;
a. Chwyt przedni „za szelkę”;
b. Chwyt od tyłu.
9. Techniki holowania umoŜliwiające powierzchniowe wykonanie resuscytacji „usta –usta”;
10. Zdjęcie sprzętu oraz przetransportowanie nurka do stabilnej platformy lub brzegu (ćwiczenie technik
wyciągania nurka z wody);
11. Symulacja resuscytacji krąŜeniowo-oddechowej oraz rozpoczęcie procedury ewakuacyjnej.
Wymagane ćwiczenie zaliczające
12. Zlokalizowanie zaginionego nurka, który jest nieprzytomny i poprowadzenie odpowiedniej akcji
ratunkowej.
Samoratownictwo (zalecane)
13. Zasymulowanie wypadnięcia z łodzi w koszulce, spodniach i butach. Zdjęcie w wodzie butów,
wypełnienie spodni powietrzem tak, by mogły utrzymać osobę na powierzchni przez 10 min.
Napuszczenie powietrza do tylniej części koszuli , by dodać sobie pływalności;
14. Zademonstrowanie próby topienia się przez 3 min;
15. Zaprezentowanie znaków wzywania pomocy;
16. Zanurkowanie na wstrzymanym oddechu na głębokość 6 metrów lub płynięcie poziomo przez 6
metrów i wyciągnięcie na powierzchnię 5-cio kilogramowego cięŜarka;
17. Korzystając z róŜnych technik zademonstrowanie unoszenia się na powierzchni przez co najmniej 10
minut;
18. Zanurkowanie na wstrzymanym oddechu na głębokość 6 metrów lub płynięcie poziomo przez 6
metrów i zasymulowanie ESA, pamiętając o ciągłym wydychaniu powietrza oraz odpowiedniej pozycji
ciała;
19. W pełnym sprzęcie zademonstrować ESA kolejno z: 3, 6, a na końcu z 9 metrów. Skoncentrowanie się
na powolnym wynurzaniu, kontrolowanym ciągłym wydychaniu oraz odpowiedniej pozycji ciała.
Ćwiczenie to musi być powtórzone kilka razy;
20. Pływanie bez maski lub z zalaną maską w pełnym sprzęcie na dystansie 3 metrów;
21. Pływanie z zalanym automatem (z cieknącym zaworem wylotowym) ok. 2 minuty;
22. Zasymulowanie wzbudzenia się automatu i uŜywanie go przez 2 minuty;
23. Zasymulowanie uszkodzenia o-ringu pomiędzy butlą a pierwszym stopniem. Uczestnik kursu
powinien odkręcać zawór przy braniu wdechu oraz zakręcać przy wydechu przez 2 minuty.

[ Dodano: 02-11-2012, 14:59 ]
k_zurawski napisał/a:
Cena rzeczywiście powalająca konkurencję na kolana.

Ta cena nie ma nikogo "powalać" :) Ta cena ma NA PRAWDĘ! zachęcić do szkolenia się i podnoszenia kwalifikacji w sytuacjach zagrożenia życia.
k_zurawski napisał/a:
Dzięki, ale niestety innym razem.

Zapraszam nieustająco :)

TomKur 

Stopień: Shallow Diver
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-11-2012, 16:34   

jacekplacek napisał/a:
eżeli masz:

- AOWD lub OWD + 40 nurkowań
- 18 lat, lub 15 i zgodę rodziców
zapraszam 24 i 25 listopad nad Budzisławskie. Robimy tam kurs combo Rescue + pierwsza pomoc + automatyczne defibrylatory. Cena i poziom będą jak zwykle: superrewelacyjne, mniej więcej jak tu:

czyli tyle, ile gdzie indziej musisz zapłacić za samą pierwszą pomoc.
Jak wyglądał kurs, czy był fajny i zaspokajał wysokie wymagania uczestników... są tu na forum, więc może Ci podpowiedzą :)

Cześć,
Jacek, fajnie, że organizujesz kursy, ale czy musisz podklejać info o nich przy różnych tematach na forum ?. Czy nie ma możliwości informowania o nich w jakimś odpowiednim dziale ?. Dla mnie takie wrzutki w różnych tematach stają się deprymujące. I nie chodzi mi tylko o Ciebie, aczkolwiek Twoje reklamy kursów są przeze mnie najczęściej czytane w wątkach nietraktujących o reklamowaniu kursów. Rozumiem, że kursy są super fajne i super tanie, ale taka trochę nachalna reklama jest też trochę denerwująca.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2012, 17:31   

TomKur napisał/a:
ale czy musisz podklejać info o nich przy różnych tematach na forum ?

Niestety Tomek , musi, "ten typ tak ma " , reklama jest dżwignią handlu , a darmowa dzwignia jest najlepsza. Minimalizacja nakładów. Dziwi mnie natomiast stanowisko "władnych " w tych sprawach na Forum .

Pozdrawiam Piotr

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2012, 20:41   

jacekplacek napisał/a:
14. Zademonstrowanie próby topienia się przez 3 min

Heh, zabawnie brzmi, dobrze, że próby ;)

Zastanawiałem się nad tym jak wygląda ratowanie nurka przez jego kolegów jeśli każdy z grupy nurkujących przeszkolony został w innej organizacji. Czy w rzeczywistości różne szkolenia dają w efekcie te same lub podobne zachowania. Chodzi mi bardziej o to, że w razie wypadku nie będzie sytuacji, że jeden będzie chciał zaciągnąć poszkodowanego pod wodę w celu rekompresji (bo tak został nauczony), a drugi będzie chciał na powierzchni podać tlen i organizować transport.

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2012, 21:27   

k_zurawski napisał/a:
Chodzi mi bardziej o to, że w razie wypadku nie będzie sytuacji, że jeden będzie chciał zaciągnąć poszkodowanego pod wodę w celu rekompresji (bo tak został nauczony), a drugi będzie chciał na powierzchni podać tlen i organizować transport.

wątpię - akcja ratunkowa to nie wyścigi kto kogo szybciej wyciągnie - jeżeli ratowników jest więcej to jedna osoba przejmuje kierowanie akcją i reszta realizuje jej polecenia.
wykonują to co należy do ich zadań, jeden wyciąga, inny zabezpiecza dojazd itd...

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2012, 09:30   

k_zurawski napisał/a:
Zastanawiałem się nad tym jak wygląda ratowanie nurka przez jego kolegów jeśli każdy z grupy nurkujących przeszkolony został w innej organizacji.

Zawsze tak samo. Algorytm jest jednakowy niezależnie od organizacji.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 09:40   

wiesiek01 napisał/a:

To właśnie chciałem przeczytać. :-D

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 10:58   

wiesiek01 napisał/a:
k_zurawski napisał/a:
Zastanawiałem się nad tym jak wygląda ratowanie nurka przez jego kolegów jeśli każdy z grupy nurkujących przeszkolony został w innej organizacji.

Taaa... Niżej sfotografowane przeze mnie wyciągnie nieprzytomnego nurka, kurs P2.

Mnie na moim P2 uczono wyciągać nieprzytomnego... przy linie!!!!!

_
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 03-11-2012, 11:02, w całości zmieniany 1 raz  

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 11:07   

jacekplacek napisał/a:

A jak nie ma "linie" to co?
:)
Ach zapomniałem wtedy nurkowanie było tylko przy linie :)

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2012, 11:36   

Kazdy musial miec line o dlugosci zaleznej od stopnia, odpowiednio 20, 40 i 50m liny zawsze przy sobie, gotowej do natychmiastowego rozwiniecia :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 11:45   

Włodek K napisał/a:
jacekplacek napisał/a:

A jak nie ma "linie" to co?
Ach zapomniałem wtedy nurkowanie było tylko przy linie :)

To wogóle było bomba ćwiczenie. Na jednym nurkowaniu zeszliśmy - przy linie - na 25m. Instruktor wziął nas po jednym na 30m - nie wolno było puścić liny ani przełożyć uchwytu pod dłoń instruktora. Potem wynurzyliśmy się do 20m i najpierw ja wyciągnąłem(w pionie a jak inaczej? :) ) kolegę do 5m, opadliśmy nazad do 20m i kolega identyczną techniką wyciągnął mnie do 5m. Wszystko na jackecie ratownika. Na tym nurkowaniu, prócz ćwiczeń rescue, zaliczyliśmy:
- jedno nurkowanie do 30m
- trzy nurkowania na 20m
całość zajęła około 15 minut, nie licząc powierzchniowego płynięcia do boi nad rząpiem na Zakrzówku.
Strzelania boi uczył z kołowrotka wpiętego w d-ring... no bo "żeby nie zgubić" :)
A reklamował się tak:
"Moje szkolenia przebiegają w spokoju, staram się każdemu poświęcić uwagę, tak aby go nauczyć jak bezpiecznie i odpowiedzialnie nurkować i cieszyć się z tych umiejętności.

Staram się wszystkim pokazać jak można ekstremalnie czynnie i bezpiecznie wypoczywać.

Skupiam w około siebie ludzi, którzy lubią wyzwania i potrzebują oderwania od życia codziennego, aby być może odnaleźć nową nieznaną własną pasję."

Nie chcę tego wartościować - tak się szkoliło, szkoli i szkolić będzie. Wybory należą do Was.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 03-11-2012, 12:53   

jacekplacek napisał/a:
zaliczyliśmy:
- trzy nurkowania na 20m
całość zajęła około 15 minut

Czysty zysk.
A ja głupi potrzebuję aż 16 do 20 minut na jedną serię apnea. ;-)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 15:13   

Cytat:
Czysty zysk.
A ja głupi potrzebuję aż 16 do 20 minut na jedną serię apnea. ;-)

To ja jestem jeszcze głupszy bo na jedną lekcję potrzebuję od 1 godz do 2 i więcej godzin Wróć moi kursanci tak potrzebują bo mi się wydaje że tak ma być dobrze.

jacekplacek napisał/a:
To wogóle było bomba ćwiczenie. Na jednym nurkowaniu zeszliśmy - przy linie - na 25m. Instruktor wziął nas po jednym na 30m - nie wolno było puścić liny ani przełożyć uchwytu pod dłoń instruktora. Potem wynurzyliśmy się do 20m i najpierw ja wyciągnąłem(w pionie a jak inaczej? :) ) kolegę do 5m, opadliśmy nazad do 20m i kolega identyczną techniką wyciągnął mnie do 5m. Wszystko na jackecie ratownika. Na tym nurkowaniu, prócz ćwiczeń rescue, zaliczyliśmy:
- trzy nurkowania na 20m
całość zajęła około 15 minut, nie licząc powierzchniowego płynięcia do boi nad rząpiem na Zakrzówku.

To nie przyzwoity kapitalizm kultywowany był za komuny w systemie zwanym no profit :) .
Bo tak:
Na jednym nurkowaniu tyle nurkowań czyli 5 x np 2 ludzi + 2 x 2 = 14 nurkowań.
Bo wszak zanurzenie wg jednego kolesia = nurkowanie. A jak już zanurzenie zrobili jest głębsze niż 5 m to pewnie podwójnie można liczyć Bo "nurkowania do 5 m się nie liczą" :)
AS gdy tak jeszcze to zrobić w komorze to za jednym ubraniem sprzętu mamy 28 nurkowań. Za drugim ubraniem klamotów możemy mieć 56 nurkowań i startować na DM :)
Kurcze to całkiem realnie wygląda ale chyba mi się porąbały cyferki we łbie z tego liczenia profilu zęby piły albo JoJo akurat przystającego ro rescue .....

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 15:20   

Włodek K napisał/a:
To nie przyzwoity kapitalizm kultywowany był za komuny w systemie zwanym no profit :)

To nie była komuna. To było nie tak całkiem dawno w czołowej polskiej organizacji, nienawidzącej i wyśmiewającej PADI za kiepską jakość szkolenia.
Cóż, każdy ma inne doświadczenia i gdybym ja miał oceniać PADI po moich z nią kontaktach - czyli przez pryzmat tego co TY Włodku robisz - to gułe niech się skryje :)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2012, 15:38   

jacekplacek napisał/a:
To nie była komuna.

Tam się narodziły tego typu poglądy i praktyki a to co czyniliście było tylko kontynuacją zaszczytnych praktyk. Też je przechodziłem w stosownym czasie. Jednak bardzo szybko spojrzałem na to z boku i wydało mi się że coś jest nie tak.

jacekplacek napisał/a:
gdybym ja miał oceniać PADI po moich z nią kontaktach - czyli przez pryzmat tego co TY Włodku robisz - to gułe niech się skryje :)

Dzięki ale GUE to GUE słynące z jakości a nie jakiś tam CMAS & PADI na zadupiu.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 03-11-2012, 17:17   

Panowie! Dajcie se siana!
Ja w LIFRAF/FEBRAS/CMAS nie narzekam, trafiłem na dobrych ludzi. Jak bym trafił w innej organizacji? Nie wiem. Wiem, że nie byłoby taniej.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu