Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
IANTD droga do nurkowania na wrakach
Autor Wiadomość
k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 14:32   IANTD droga do nurkowania na wrakach

Nie chcę odpowiedzi od osób którym coś się wydaje, dlatego pytanie kieruję przede wszystkim do instruktorów IANTD. Powiedzmy, że mam w PADI AOWD plus specjalizacje Deep, EANx i Wreck, które kursy IANTD i w jakiej kolejności muszę zrobić by móc przeprowadzać głębokie penetracje wraków podczas nurkowań dekompresyjnych?

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 05-11-2012, 14:47   

Chłopie bo juz niemoge czytac tych twoich wypocin

Nurkujesz 2miesiace a chcesz robic rzeczy o ktorych nie masz pojecia
Połóż na stół 150tyś a za rok bedziesz robił 150m

Wiecej pokory- to nie wyścigi

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 05-11-2012, 15:11   

@TYMOTEUSZ, od dwóch miechów to on na forum i nie każdy ma 150.000 więc nie moze sobie pozwolić na "nadwyżki" w wydatkach.

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2012, 15:18   

Hej

Myślę, że Paweł Poręba udzieli Ci najlepszych informacji.

Link do strony Pawła TUTAJ

A opis jednych z moich zmagań z Pawłem TUTAJ

Polecam i pozdrawiam

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2012, 15:49   

Sprawa wygląda tak - trzeba mieć kwity do nurkowań na głębokości na których znajdują się interesujące Cię wraki (inaczej możesz mieć kłopot z dostaniem się na wrak). A reszta ... to kwestia zdrowego rozsądku. Nikt nie zabroni Ci na penetrację wraków bez kwitu. Ważniejsze są umiejętności. Te można zdobyć na kursie lub warsztatach z odpowiednimi ludźmi czyli takimi, którzy na codzień nurkują na wrakach a nie tylko mają uprawnienia instruktora w tym temacie.
Jednym z lepszych rozwiązań, według mnie, są warsztaty u wspomnianego wyżej Pawła Poręby a potem, jeśli będziesz chciał mieć na to plastik, to ewentualnie kursy. Przy okazji na tych warsztatach nauczysz się też wielu innych ciekawych rzeczy dotyczących ogólnie nurkowania a nie tylko nurkowania wrakowego.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 16:58   

TYMOTEUSZ napisał/a:
Chłopie bo juz niemoge czytac tych twoich wypocin

To nie czytaj i się nie udzielaj. Poza tym nie kupisz umiejętności za pieniądze.

[ Dodano: 05-11-2012, 17:10 ]
@ Voltek Zawsze znajdzie się ktoś z problemami z erekcją (wtedy wyżywa się na innych). Po raz kolejny zadaję sobie pytanie czy wolno, czy nie wolno zadawać pytań na forum ;)
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 05-11-2012, 17:12, w całości zmieniany 2 razy  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 05-11-2012, 17:35   

Jesli zaczynasz w ten sposób to powiem ci ze twoja żona nie narzeka

Wielu jest zbieraczy plastikow a chyba nie to jest najwazniejsze
Pojedz na baltyk zrob bryze, delfina groznego, abille a pozniej frankena

Pisze to dlatego bo kiedys tez tak kozaczyłem jak ty, jak ci sie chce to poszukaj mojego opisu z nurkowania na delfinie gdzie przez 5 min we wraku nie mogłem sie ruszyc ( zaplątałem sie latarką) przy zerowej widocznosci i daleko od wejscia od wraku

Po takim przeżyciu robisz sie bardziej ostrożny pokorny

Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie a nie wyścig

Zrobisz jak zechcesz

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 17:39   Re: IANTD droga do nurkowania na wrakach

k_zurawski napisał/a:
Nie chcę odpowiedzi od osób którym coś się wydaje, dlatego pytanie kieruję przede wszystkim do instruktorów IANTD. Powiedzmy, że mam w PADI AOWD plus specjalizacje Deep, EANx i Wreck, które kursy IANTD i w jakiej kolejności muszę zrobić by móc przeprowadzać głębokie penetracje wraków podczas nurkowań dekompresyjnych?

Mając takie uprawnienia i biorąc pod uwagę, że kursy zostały przeprowadzone solidnie, możesz zrobić kurs Adv.Ean IANTD przygotowujący Cię do podstawowych nurkowań dekompresyjnych (skoro myślisz o wrakach, najlepiej zrobić ten kurs w warunkach morskich). Następnie Adv.Wreck przygotowujący Cię do penetracji wraków. Kolejnym krokiem byłoby chyba zrobienie jak największej liczby nurkowań na tym poziomie (zebranie doświadczenia wraz z penetracją wraków do granic ok 40 metrów), a nastepnie normoksyczny i pełny kurs trymiksowy, by móc nurkować coraz głębiej uzyskując w konsekwencji to o co pytałeś. Kursy u Pawła Poręby o którym wspomniał Jacek, byłyby chyba najlepszym rozwiązaniem.
Ostatnio zmieniony przez KSD 05-11-2012, 17:40, w całości zmieniany 1 raz  

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 17:45   

@TYMOTEUSZ Chłopie, masz rację. Natomiast chłonę wszystko, wiem czego chcę, po prostu zadałem pytanie a w odpowiedzi w ryj. Sorry, można pytać o sprzęt, ale o dalekosiężne plany rozwoju i jak wszystko wygląda w różnych organizacjach to nie. Jak będę chciał się utopić, to sobie zrobię betonowe buty i do tego nie będzie mi potrzebne to forum, co najwyżej elektroda.pl (...) nie chcę tonąć, nie chcę kupować chłamu, nie chcę przecierać tych samych szlaków i wierz mi, nie pod wodą, ale życie nauczyło mnie pokory. Nie kozaczę, po prostu wiem co chcę robić, ale nie wiem jak do tego dojść w "bezpieczny" sposób!
Ostatnio zmieniony przez k_zurawski 05-11-2012, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  

sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2012, 18:32   

Nie organizacja a instruktor... I główna sprawa- po co chcesz to robić? Dla szpanu? adrenaliny? Bo w tych 2 wypadkach uczciwie przeprowadzona analiza ryzyka powinna skutkować nie wejściem do wody ;)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 19:06   

sativ napisał/a:
I główna sprawa- po co chcesz to robić? Dla szpanu? adrenaliny? Bo w tych 2 wypadkach uczciwie przeprowadzona analiza ryzyka powinna skutkować nie wejściem do wody

A niby po co innego się to robi? Nieodparta chęć włażenia w dziury? To można na złomowcu realizować :P

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 05-11-2012, 19:14   

Szpanu? A przed kim tu szpanować? Przed własnym partnurem? Tak zwyczajnie! Bo się chce! A jak najdzie ochota to i pies kota wychrobota. Co za świat? Żeby jeszcze na forum trzeba było się tłumaczyć ze swych szczerych chęci!

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 19:27   

oczywiście, że dla szpanu i dla kasy ...tyle nierozdziewiczonych syren czeka na tych wrakach, wystarczy, że im zaśpiewam helioksem pod wodą i wszystkie będą moje :-D

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2012, 21:12   

tu masz przykładowe ceny gazów i butli na nurkowanie w Dahab na 51 i na 90 m
http://www.planetdivers.p...29/default.aspx

sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2012, 21:22   

A co to za frajda, ciemno, zimno do domu daleko ;) ? Normalni ludzie nie czerpią przyjemnośći z takich rzeczy :hihi-:

Oczywiście jeśli nie jesteś normalny i po prostu Cie to kręci, to analiza ryzyka wychodzi na + ;)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2012, 22:24   

sativ napisał/a:
jeśli nie jesteś normalny
Ty... a kto normalny płaci kupę kasy i ryzykuje by oglądać mokrą kupę złomu, jak w porcie stoi cała masa nowych, nie zepsutych i ładniejszych? :)

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2012, 22:38   

jacekplacek napisał/a:
sativ napisał/a:
jeśli nie jesteś normalny
Ty... a kto normalny płaci kupę kasy i ryzykuje by oglądać mokrą kupę złomu, jak w porcie stoi cała masa nowych, nie zepsutych i ładniejszych? :)

No i jak by to wyglądało - pół godziny kręcisz się w porcie wokół masztu nowej ładnej żaglówki i nic nie robisz, tylko się na niego głupio gapisz, chodzisz dookoła i syczysz...

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2012, 08:41   

k_zurawski napisał/a:
oczywiście, że dla szpanu (...) wystarczy, że im zaśpiewam helioksem pod wodą i wszystkie będą moje

Nie no bez sensu jak dla szpanu i na helioksie... Mocna opowieść o penetracji na powietrzu na 50m i głębiej.
sativ napisał/a:
Normalni ludzie nie czerpią przyjemnośći z takich rzeczy

Kto by przypuszczał... A ja do tej pory myślałem że to ze świat jest nie teges i przez to nie zauważa przyjemności w takich rzeczach! Normalnie będe musiał zrewidować swoje poglądy :-)
jacekplacek napisał/a:
a kto normalny płaci kupę kasy i ryzykuje by oglądać mokrą kupę złomu

A podobno są tacy co potrafią zapłaćić za oglądanie zalej wodą dziury w ziemi...

Tak przy okazji. Drogi kolego k_zurawski wiem że zima idzie, ale realizacji twych planów bardziej będzie sprzyjało siedzenie pod wodą niż przy klawiaturze. My tak nie robimy bo nam już ambicje zmalały a brzuchy urosły....

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 08:51   

mi_g napisał/a:
Tak przy okazji. Drogi kolego k_zurawski wiem że zima idzie, ale realizacji twych planów bardziej będzie sprzyjało siedzenie pod wodą niż przy klawiaturze.

I nurkowania podlodowe... już się nie umiem doczekać :) I tych podlodowch naszych promocji :)

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2012, 09:22   

mi_g napisał/a:
Nie no bez sensu jak dla szpanu i na helioksie... Mocna opowieść o penetracji na powietrzu na 50m i głębiej.

Piękniejszy śpiew na helioksie ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu